Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim. Jag vill skriva en berättelse som påminner om "Eragon" men jag kan inte komma på några bra namn till varken Drakar eller något annat. Har du några tips eller förslag?

/ Anonym, 13 år från Sverige

Hej 13 år

Ett sätt är att gå in på Google translate http://translate.google.se/ och skriva in ett namn på svenska och sedan välja språk. Jag skrev in Draken på svenska och valde vietnamesiska som då blev Rồng. Ett kul sätt att hitta på namn, eller hur?

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag undrar vart du kommer ifrån och vart du växte upp?
Jag undrar också vilken skola du gick på som barn?

/ Sirina, 10 år från Karlshamn

Hej Sirina

Jag är född och uppväxt i Göteborg och gick på många skolor där.

Kramisar Kim


Är det roligt att skriva böcker

/ Måns, 99 år från Jorden

Hej Måns

Jag älskar att skriva böcker!

Kramisar Kim


är katrina von bredo svensk

/ banin, 12 år från kristainstad

Hej Banin

Anna Petra Katarina von Bredow, född Lindén 16 februari 1967 i Aneby, Småland, är en svensk författare. Katarina von Bredow skriver romaner för ungdomar i tonåren.

Kramisar Kim :-)


Jag vill skriva en berätelse.

/ Eveline, 10 år från Kolsva

Hej Eveline

Om du vill skriva en berättelse tycker jag att du ska göra det. För att få idéer kan du läsa många böcker, då blir det lättare för dig att skriva.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


hej vad betyder de talesätt
vänta på ett hus
ha skinn på näsan
skriv till mig de vanligaste talesättetr snabbt
tack

/ mih

Hej Mih

"Vänta på ett hus" har jag aldrig hört. Det får du googla på.

"Ha skinn på näsan" betyder att hålla fast vid sin uppfattning och inte tappa modet. ;-)

Kramisar Kim


Hallå
Jag skriver alltid typ 10 sidor av mitt manus och suddar hela och skriver nytt alltid
är rädd att jag aldrig ska göra en berätytlse

/ Merve Bolgur

Hej Merve

I en viss ålder prövar man sig fram till vilken typ av berättelse man vill skriva. Kanske är du i det stadiet nu.

Vad du ska göra är att INTE sudda ut det du har skrivit, utan helt enkelt börja på ett nytt blad istället.

Ibland händer det att du får nya idéer till en redan påbörjad berättelse, då är det synd om du har suddat ut din text!

Lycka till med skrivandet.

På min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html hittar du fler skrivtips!

Kramisar Kim :-)


vad behöver man kunna för att bli författare

/ josefin, 10 år från sverige

Hej Josefin

Du behöver ingen utbildning för att bli författare, det viktigaste är att du älskar att skriva! Läs mycket, olika genrer och olika författare. Skriv så mycket du hinner!

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


jag är 13 år och jag gilla att skriva noveller

/ sanela murina, 13 år från norrköping

Hej Sanela

Det låter mycket bra. På min blogg hittar du novelltävlingar. Kanske ska du skicka in till någon av dem? http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html Det kommer hela tiden nya tävlingar, så kika in lite då och då!

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim :-)


hej :) jag heter alicia och är 11 år ;) jag har en liten fråga! jag vill gärna bli författare när jag blir stor jag undra om ni/du har nott tips? :)

/ alicia, 11 år från svergie

Hej Alica

Härligt att du ska bli författare! Då är det bara att läsa massor av böcker och skriva så mycket du orkar.

Skriv från hjärtat, om det du vill berätta, något du brinner för och tycker är viktigt.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


Jag tror ordspråket var romerskt.. är inte säker men det verkar så.
Lycka till med boken:D och tack för tipset.

/ Harald, 11 år

Tack Harald :-)

Kramisar Kim


Hej! Älskar att läsa och har gjort det ända sen jag var ca 6år. Jag brukar ofta vet hur slutet och början ska vara när jag skriver en berättelse, men jag har svårt för där emellan så stannar allt. Jag kommer inte på något som kan knyta ihop början med slutet. Jag undrar om du har tips för hur jag ska tänka så att jag inte hamnar i denna situation?

/ Felicia , 12 år från Halland

Hej Felicia

Början och slutet är alltid det lättaste i en berättelse, iallafall för dig och mig ;-) Det finns många som har svårt för det och lättare för mitten.

Ett sätt att få ihop mitten är att skriva ned början och slutet, så att du inte har för bråttom att komma till slutet för att få skriva det.

Det är bra om du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock. Något som jag kallar för att arbeta med Gula Lappar.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut, deras känslor, vänner, fiender m.m. Skriv gärna korta noteringar på post-it-lappar, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem personen är, hur den ser ut m.m. Då är det lätt att gå tillbaka och komma in i personen nästa gång den kommer in i handlingen.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hallå där! Jag är rätt ny i skrivandet av en novell! Jag skulle bara vilja fråga en rätt simpel fråga som säkert har ställts flera gånger!
Hur får jag till en bra början?
Min nyss startade novell är ingen "saga" eller något för yngre, utan jag vill ha den som en rätt vuxen och realistisk början! Jag har otroligt svårt att få till en bra början, har du några tips?

/ Lovisa , 13 år från Sverige

Hej Lovisa

Det bästa sättet att få till en bra början på din berättelse är att "kasta in" huvudpersonerna i handlingen. Det gör du genom att börja första meningen med något spännande.

Så här börjar några av mina 26 böcker:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

“Paketet såg spännande ut med många främmande, färgglada frimärken, alla stämplarna och de hårt knunta snörena som höll ihop det bruna omslagspapperet.” (Mayafolkets Hemlighet)

“Den här boken handlar om kärleken till orden.” (Att skriva med glädje)

“Har jag berättat om den gången jag bodde på ett gammalt hotell, långt ute på landet?” frågade han. (Mysrys)

“Minns du första dagen efter sommarlovet?” (Den där Dagen)

Tyckte du böckerna lät spännande? Bra! Då vet du hur du ska börja din egna bok!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Boken finns både som vanlig bok och som e-bok att låna på biblioteket. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Öhm..
Först har jag bara en fråga och ett ordspråk( ordspråken efterlystes i "skriva med glädje", om jag inte har fel^^).
Jag håller på att skriva en bok( bok och bok... novell kanske) men jag undrar en sak, hur får man en person i en bok att framstå som intellektuel? Ska han/hon rabbla upp massa fakta eller finns det något annat sätt att visa att han är smart?
( sen var det ordspråket: den som fruktar döden vågar inte leva^^)
Tack för mig.

/ Harald, 11 år från skåneland^^

Hej Harald

Tack för ordspråket, passar nog bra i min nästa bok. Vet du varifrån det kommer? Kul att du har läst min bok Att skriva med glädje :-)

Det är mer hur personen uttrycker sig, mer vuxet och med svårare ord än normalt för åldern. Personen kan också vara irriterande genom att ständigt berätta fakta om saker.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag har en ide om att skriva om en ungdom som bor helt ensam på ett kryssningsfartyg. Låter det som en bra idé?

/ Anonym, 11 år från Sverige

Hej Anonym

Det finns inga galna idéer när det gäller böcker. Det är de mest udda idéerna som blir de bästa böckerna.

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag håller på att skriva en fantasybok, men jag har nu fått hjärnsläpp och vet inte vad jag ska skriva. Hur blir jag av med det??

/ Alicia, 11 år från Sverige:)

Hej Alicia

Det allra bästa sättet är att läsa. Då dyker det upp nya idéer. Försök att läsa annat än fantasy. Testa många olika typer av böcker.

Kanske kan mina böcker inspirera dig? http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html Månstenen är en fantasybok ;-)

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, mitt namn är Felix! Jag har en fråga. Hur inleder man bäst en berättelse?

/ Felix Floberg, 13 år från Sverige

Hej Felix

En bra början är när du "kastar in" huvudpersonen i handlingen, med andra ord ska det hända något direkt i början av boken, något spännande som gör att läsaren vill fortsätta läsa..

Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slog mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

“Paketet såg spännande ut med många främmande, färgglada frimärken, alla stämplarna och de hårt knunta snörena som höll ihop det bruna omslagspapperet.” (Mayafolkets Hemlighet)

“Den här boken handlar om kärleken till orden.” (Att skriva med glädje)

“Har jag berättat om den gången jag bodde på ett gammalt hotell, långt ute på landet?” frågade han. (Mysrys)

“Minns du första dagen efter sommarlovet?” (Den där Dagen)

Tyckte du böckerna lät spännande? Bra! Då vet du hur du ska börja din egna bok!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html


Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan! Jag skriver sagor som bara den. Mina föräldrar säger att jag är nya "Astrid Lindgren"! Men jag undrar om jag har någon chans att bli känd och hur? Jag har skrivit mini berättelser och långa som Mobbad. Eller som Isfågeln. Hur kan mina sagor bli succé? Jag bara undrar //Lovisa

/ Lovisa, 10 år från Västmanland

Hej Lovisa

När jag var åtta år skrev jag min första bok. När jag debuterade med min bok Tillbaka till Pompeji gav tv, radio och tidningar mig smeknamnet Blekinges Astrid Lindgren.

Om dina föräldrar tycker att du är en ny Astrid Lindgren kan det mycket väl vara så. Ge inte upp din dröm, fortsätt att skriva och släng ingenting du skriver. Var noga med att skriva ut dina berättelser och inte bara spara dem i datorn.

Dina sagor blir succé när du skickar dem till ett förlag och på så sätt når ut till många läsare.

Jag har gett ut en skrivbok med bra och lättlästa skrivtips. Boken heter ATT SKRIVA MED GLÄDJE. Du kan läsa mer om boken här: http://www.kimselius.se/skrivboken.html

Kanske kan du låna boken på biblioteket och läsa dig till fler tips och råd? Boken finns även som e-bok, att ladda ned till din dator.

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag skrev mitt manus i datorn med inget mycket avstånd mellan meningarna. Är det nån fara? det var avstånd typ såhär:

ANNA SÅG INGET.
MIN DRAKE, SA HON

OM JAG GER MANUS TILL WAHLSTRÖMS FÖRLAG EN 60 SIDAS BOK HUR MYCKET KOSAR DET MER ÄN 2000 KR?
SVARA SNARTAST, TACK.
mvh Alex Rossa

/ Alexandra Rossa, 11 år

Hej Alexander

När du skriver ditt manus ska du ha 1,5 till dubbelt radavstånd för att förlaget ska kunna redigera i ditt manus.

Den andra frågan får du ställa till Wahlströms förlag.

Kramisar Kim


I början, när ingen visste vem du var, eller vad dina böcker handlade om.
-Var det svårt att försörja sig då?

/ ella helmström, 10 år från vänersborg

Hej Ella

När jag debuterade som författare julen 1997 gjorde min bok Tillbaka till Pompeji dundersuccé och sålde i 11.000 exemplar första veckan, normalt säljer man 200-300 böcker på ett år när man ger ut sin första bok.

Eftersom det gick så bra direkt, kunde jag börja leva på mitt författarskap och har gjort alltsedan dess.

Annars brukar det vara svårt för en författare att leva på sina böcker. De flesta författare har även andra arbeten.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB