Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!
Jag undrar vad man behöver för att få en riktigt bra berättelse.
Mycket beskrivningar, en bra berättelse, bra karatärer... jag vet att det är mer saker man behöver i den men det orkar jag inte komma på nu.
Du förstår jag håller på med en "bok" typ som är klar. Men vad behöver man för att få den så bra så att den kan bli en bok?

Kramar Elin (Hoppas att jag blir en riktig författare någon dag).

/ Elin, 12 år från Sverige

Hej Elin

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva för sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra! Här följer mer tips om hur du kan bygga upp en bok:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej Kim

Jag har en fråga jag och mamma funderade på länge igår kväll. Du sa att man skriver med dubbelt radavstånd, för att förlaget ska kunna göra små ändringar och även för mig själv att kunna göra ändringar för hand. Men när man skriver med dubbelt radavstånd blir det ju ett skapligt stort mellanrum mellan raderna. Låt säga att jag kanske har skrivit hundrafemtio A4-papper med dubbel radavstånd, och skickar det till ett förlag som godkänner mitt manus. När de trycker upp boken, blir ju den mycket kortare med tanke på att det dubbla radavståndet försvinner! Måste jag inte då skriva kanske tvåhundra till tvåhundrafemtio manussidor för att få den lika lång som när jag skrev den hemma i datorn? Jag vill gärna inte att min bok ska vara bara hundrafemtio sidor... Men samtidigt blir det väl fler sidor med tanke på att manussidorna är dubbelt så stora? Förut sa du också att en ungdomsbok och äldre har ungefär hundra-hundrafemtio manussidor... Gör det något om jag skulle skriva kanske tvåhundra-tvåhundrafemtio? Jag menar att jag inte ska göra det nu, jag bara undrar. Nu kanske det blev lite invecklat igen här med min fråga... Nåväl, jag vore tacksam för svar!

MVH

/ Stina, 15 år från Sverige, Gävle

Hej Stina

Nej då, din fråga låter inte invecklad. Eftersom boksidor både är kortare och smalare än ett A-4 ark får boken fler sidor än vad manusbladen är.

Det gör inget om du skriver fler manussidor än 100-150. Det viktigaste är att du gör en bra bok.

En del förlag vill ha unger lika många sidor på sina ungdomsböcker, eftersom det inte är alla barn/ungdomar som är duktiga på att läsa. De skräms bort ifall boken är för tjock och kan inte ens tänka sig att titta på baksidestexten när de inser att de måste läsa alltför många sidor.

Min nya bok, "Giljotinen", som kommer ut i Augusti är den längsta av mina böcker, den är på 312 sidor, som färdig bok, i manusblad 180 A-4 sidor.

Lycka till med ditt skrivande, för jag antar att du älskar att skriva och drömmer om att bli författare, precis som jag gjorde i din ålder. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag heter Lovisa och du har nog glömt mig. Jag var en tjej som bara pladdrade på hela tiden om frågor. Jag gick i en skola från Sölvesborg som hette Möllebacken. Jag hoppas du minns mig och har det bra.

P.S Själva frågan var: I vilken ålder började du skriva?

/ Lovisa, 12 år från Sölvesborg

Hej Lovisa

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Då skrev jag kortare berättelser, men som jag tror var väldigt långa för att vara en åttaåring. Det var först när jag kom upp i din åler som jag började skriva riktigt långa berättelser.

Det var roligt att hälsa på i din skola. Hälsa dina vänner från mig.

Kramisar från Kim


Hej!
Dina böcker är JÄTTE-bra. De är nog de bästa jag läst!
Men jag undrar hur gamla Theo och Ramona är?

/ Ellen, 12 år från Västerås

Hej Ellen

Tack så väldigt mycket för att du tycker att mina böcker är så bra.

Jag har faktiskt inte satt någon ålder på Theo och Ramona. De får den åldern som läsaren sätter på dem. Vilket kan variera en hel del beroende på hur gammal man är när man läser böckerna.

Som det ser ut just nu så kommer jag upp till Västerås den 22 september och föreläser på Kulturnatten. Du får hålla utkik i VLT, där ser du när jag kommer och var jag finns. Kanske vi ses då?

Nu kommer snart åttonde boken i Theo- och Ramona-serien ut, "Giljotinen". Otroligt spännande OCH otäck bok. "Snapphanar!" och "Giljotinen" kommer även ut som ljudböcker i augusti.

Vi ses kanske till hösten!

Kramisar Kim


Heej Kim!

Jag vill skriva historia. Men jag vet inte vad jag vill skriva om.
Jag vill skriva om "fantasy" det är jag säker på.
Men jag vet inte vad den ska handla om och vad jag ska skriva om och sånt.
Snälla ge mig lite tips på hur jag kommer på vad jag vill skriva om!

/ Emilia, 12 år från sverige,visby

Hej Emilia

Om man vill utveckla sin fantasi och lättare komma på vad man ska skriva, bör man läsa många böcker. Det är dessutom viktigt att man läser olika typer av böcker och inte fastnar i en genre. Med det menar jag att om du älskar att läsa kärleksberättelser eller fantasyböcker, kanske du ska pröva på att läsa till exempel historiska äventyrsböcker, deckare etc. Då väcks fantasin och berättelserna flödar genom fingrarna.

För mig är det inga svårigheter att komma på en berättelse. Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner att är det svårt att få tiden att räcka till för att skriva ned alla de berättelser jag har inom mig. Prova gärna att läsa några av mina spännande historiska äventyrsböcker. För mer information om böckerna gå in på www.kimselius.se Du ska se att du får massor av inspiration när du läst böckerna!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jo, du känner kanske inte igen mig, men jag jag har frågat dig flera gånger tidigare. Jag undrar en sak, du sa att man kan ha radavstånd när man skriver. Jag undrar varför, skam man också ha stycken i texten. Och så undrar jag, när förlagen ändå redigerar texterna behöver man väl inte skriva stycken.

Dessutom undrar jag, jag gillar att skriva jätte mycket. Men ibland blir det så att man känner sig lite, ja, att man är tröttpå att skriva vid den tidpunkten just. Brukar du känna att du skriver, men blir aldrig nöjd. Ska man skriva då? För vid dessa perioder (egentligen säger jag period eftersom det låter kul) men det kan vara länge eller bara i en timme, Iallafall, I dessa perioder blir det ju bara fel när man skriver. Ska man tvinga sig vid datorn eller ska man vänta tills man får lust? Hur gör du? För ibland känns det om att man sitter på en pinne och vet inte vart man ska gå.... Då brukar jag vänta... men ibland.... ja... nu känns det så där... man känner sig rastlös och kommer ingenstans, som sagt, ska man fortsätta skriva eller vänta? Hoppas du förstår vad jag menar, jag kan vara otydlig ibland vid det här humöret.

/ Robin, 15 år från Västerås

Hej Robin

Förlaget vill att du ska bygga upp din berättelse så att den är lättläst. Det innebär att de vill ha dubbelt radavstånd i texten, samt att du delar upp texten i stycken och gärna även i kapitel. Om det blir för mycket arbete för förlaget kanske de inte vill ge ut din bok.

Om du tycker att det är tråkigt att skriva, eller att det tar emot och inte alls blir bra... Då tycker jag att du ska avbryta skrivandet och göra något helt annat. Ta en promenad, det är min bästa "medicin". Då kommer idéerna flödande och när man kommer tillbaka in är skrivlusten där igen och fingrarna flyger över tangerna.

Du är inte alls otydligt, jag förstår precis hur du menar. Motion är jättebra mot rastlöshet, hjärnan mår bra av friskt syre och de endorfiner som bildas när man motionerar. Bryt dina arbetspass med motion så ska du se att det går mycket mycket bättre för dig. Det ska vara roligt att skriva!!!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag skriver på en bok som jag skrivit på i flera månader, men slutade ett bra tag. Jag visste inte om jag ville fortsätta, för alla mina kompisar sa att det är helt omöjligt att få en bok man skrivit själv tryckt och publicerad. Men jag hittade den här frågor-och-svar sidan, och fick minsann en massa hjälp och det har gjort att jag har börjat skrivit på min bok igen, och det är jag tacksam för.
Min fråga till dig är: Skriver du dina böcker i dåtid/nutid och använder du namn som "Ja det vill jag", sa Lisa, eller använder du jag-formen så det blir "Ja det vill jag", sa jag.. ? Eller till exempel när det gäller andra personer, som "Nej, du får inte!", utbrast John, eller pronom-formen så det blir "Nej, det får du inte!", utbrast han, om det till exempel bara handlar om två huvudpersoner i stora drag? Ojojoj, nu blev min fråga lite svår att förstå för dig kanske... det här blev mer invecklat än vad jag trodde. Men jag vore tacksam för svar!

MVH,
Stina

/ Stina, 15 år från Sverige, Gävle

Hej Stina

Det är klart att du kan få din bok utgiven när du är femton år. Det finns elvaåringar som fått sina böcker utgivna. Det gäller bara att du har något bra att berätta, gärna något ingen annan har skrivit tidigare och att du lyckas fånga redaktören direkt med första meningen, första stycket och hålla personen fången ända till slutet av boken. Då har du lyckats.

Du väljer själv i vilken form du vill skriva böckerna. Det är DU som är författaren och DU bestämmer precis hur boken ska vara. Du kan gå in på www.kimselius.se och läsa utdrag ur mina böcker, där ser du hur jag bygger upp mina böcker. Alla författare arbetar olika. Det gäller att du hittar din egen stil och håller fast vid den.

Ge inte upp, lyssna inte på dina kompisar, lyssna på dig själv och den känsla du har för din berättelse. Skriv direkt ur ditt hjärta, skriv till dig själv, något du själv vill läsa, bli personerna du skriver om, var på platsen där händelsen utspelar sig och ha roligt medan du skriver. Då blir det en jättebra bok.

Lycka till och hör av dig när du får din bok antagen. För mer skrivtips se tidigare svar här på sidan eller min hemsida www.kimselius.se

kramisar Kim


Hur ska man göra om man har slut på ider när man skriver?

/ Hilda, 11 år från Delsbo

Hej Hilda

Läs mycket. Gärna faktaböcker. Då lovar jag att idéerna kommer till dig. För att inte idéerna ska försvinna kan du göra så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Du ska se att idéerna dyker upp när du som minst anar det. Läs! Då kommer idéerna! Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag undrar hur jag ska få till en så verklig berättelse som möjligt. Det kan vara lite svårt att få det att låta som verklighet.


//Wille

/ William, 11 år från Onsala

Hej William

Du kan öva dig med att skriva om verkliga händelser som du själv har upplevt. Försök plocka fram de känslor du hade. Kanske hade du en förväntan inför något som skulle hända, hur kändes det. Hur kändes det när det väl hände. Hur kändes det efteråt. Skriv ned allt detta. Nästa gång du skriver en berättelse sätter du dig in i personerna du skriver om, dela med dig av dina känslor och upplevelser, men låt personerna bli en del av dig, inte bli dig. För då blir alla personer lika.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva till sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra och den känns verklig!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Heeej Kim!
Jag har en fråga och den lyder så här: Jag gillar berättelse böcker om djur jag skulle gärna vilja veta vad det finns för sånna böcker om Hundar?
och fakta böcker om Australien sheperd.
kram Johanna

/ Johanna, 10 år från Tjörn

Hej Johanna

För att hitta mer fakta om Australien Shepherd, gå in på www.google.se och sök på Australien Shepherd. Där hittar du många upplysningar om rasen, både på engelska, tyska och svenska.

Det finns många engelska böcker om hundrasen, men jag hittade tyvärr ingen svensk bok. Du kan söka på rasen hos de olika internetbokhandlarna, då får du upp de olika böcker som finns.

Det finns många böcker om djur och hundar på biblioteken. Det bästa sättet för dig att hitta rätt böcker är att gå till ditt bibliotek och be din bibliotekarie om hjälp. Hon/han hittar säkert många böcker som du tycker om.

Min första bok skrev jag för att jag ville rädda livet på en hund. Boken heter "Tillbaka till Pompeji". Hunden heter Pluto. Det blev början på en serie böcker om Theo, Ramona och hunden Pluto. Pluto är med i "Vikingaträl" och "Snapphanar", förutom "Tillbaka till Pompeji". Han är en av huvudpersonerna i böckerna. Tror att du skulle tycka mycket om de här böckerna.

Kramisar från Kim


Hej.
En fråga bara: När man skickar in ett manus till ett bokförlag, var skriver man namn och adress då? Ska man skriva telefonnummer också?
Två frågor blev det.
Tack på förhand =)

//Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Skicka manus som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

Kramisar Kim


Hejsan.
Jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på. Jag har gett mig på att skriva en spökhistoria, men hela tiden så tar min inspiration slut och spökhistorian blir en vanlig novell. Hur ska jag göra för att få inspiration till just spökhistorier? Jag har prövat att läsa en massa, men jag har redan läst alla spökhistorier som finns på biblioteket och har inte fått inspiration av det..
Snälla hjälp mig!

//Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Kanske blir det en bättre spökhistoria om du stänger in dig i ett mörkt rum/garderob och lever dig in i berättelsen till 100%. Det fungerade för mig när jag var i din ålder. Jag och mina kusiner stängde in oss i ett rum, kröp upp i en soffa, drog ett täcke över huvudet och sedan berättade jag spökhistorier så att till och med jag blev rädd. Då skrek vi på hjälp och våra föräldrar kom och tände ljuset.

Kanske ska du för ett tag släppa skrivandet och berätta spökhistorier för dina vänner på samma sätt som jag gjorde?!

Ibland måste man sluta med det man håller på med för att komma igång på allvar. Hur konstigt det än låter.

Testa och berätta hur det går. Lycka till!

Kramisar Kim


En början som griper tag i läsaren.
Jag har gjort om och gjort om första meningarna på min berättelse, för den griper inte tag i läsaren. Men nu tror jag att jag hittat en perfekt början: Den tioåriga flickan stirrade skräckslaget ut genom den halvöppna dörren. Är det bra? Kan du ge lite tips på vad som griper tag i läsaren från början och i slutet av kapitlet? Ska det vara typ något som gör att man blir nyfiken och inte får veta vad som kommer å hända eller...

/ Emily, 12 år från Uppsala

Hej Emily

Din början är jättebra. När man läser den raden undrar man vad det är flickan stirrar på, vem är det som kommer in genom dörren, etc.

Du har helt rätt när du skriver att det som griper tag i läsaren är något som gör läsaren nyfiken på att få veta vad som händer.

Har du läst någon av mina böcker? Då har du säkert märkt att jag börjar varje bok så att man vill fortsätta läsa. Dessutom slutar jag varje kapitel så att man vill läsa vidare på nästa.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se Där hittar du smakprov ur böckerna m.m. Som du kanske vet skriver jag spännande historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden, "Snapphanar" och "Giljotinen". Den sistnämnda boken har ännu inte kommit ut. Den kommer först den 15 augusti. Mitt tips till dig är att du läser någon/några av dessa böcker för att se hur jag bygger upp böckerna.

Fast egentligen behöver du inga tips, du är på helt rätt väg. Fortsätt att skriva på det sättet. Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag heter Linda, och blir snart 13 år. Jag gillar att skriva, och jag har skrivit en berättelse , som är 22 a4 sidor lång. Den handlar om en tjej som heter Ida, och hon gillar hästar. Hon får ta hand om en häst på en ridskola, och så blir hon kär i en kille i hennes klass sen, Robin. Han är den tuffaste killen i klassen, men han blir också kär i Ida, så han börjar vara med Ida, och så händer det massa mer grejer. Jag har skrivit till dej en gång förut, för kanske 2 år sedan. Men nu undrar jag om du skulle kunna hjälpa mig, för jag vill skicka in min berättelse till något förlag. Och jag undrar om du skulle kunna säga vilket som du tror är bäst. För förra gången jag frågade dej sa du att jag skulle ta ett som hade mera böcker utgivna som handlade om ungefär samma grejer som jag hade skrivit om, men det finns ju många olika som handlar om samma. Min berättelse handlar ju mäst om hästar, och om kärlek, och lite om att även dom som är tuffa kanske inte är så tuffa innerst inne. Jag har kollat runt lite, men vilket tror du skulle vara det bästa förlaget,? Det finns ju massa, några exempeln är ju Wahlströms, Raben & Sjögren, mm. Jag skulle bli väldigt glad om du svarade vilket du tror är bäst. Hade bra, kramar från Linda.

/ Linda Gustafsson, 13 år från Ödeborg, Dalsland

Hej Linda

De förlag du nämner är mycket bra val. Dit kan du skicka din berättelse. Det är bra att skicka till flera förlag samtidigt eftersom det tar ganska lång tid innan man får svar ifrån förlagen. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Håll fantasien och skrivlusten levande! Lycka till!

Kramisar från Kim


jag vil jettehjerna veta hur man kan skriva en bra saga som streker sig om kort tid. jag har en upgift jag ska lemna in och vil jettehjerna ha lite tips

m.v.h fatima baalbaki

tack ska du ha

/ fatima baalbaki, 14 år från ÅRHUS I DANMARK

Hej Fatima

Om du vill börja göra en bra saga är det till hjälp om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt arbete.

kramisar från Kim
Är det kul att vara författare Kim? det vill jag bli när jag blir stor.

/ ANNA, 11 år från VARA

Hej Anna

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Jag har alltid velat bli författare och jag undrar hur du får så många bra ideér om vad böckerna ska handla om? Jag kommer nästan bara på tråkiga berättelser...
Svara gärna om du hinner!
Tack på förhand.

/ Saga Miketinac, 10 år från Ronneby

Hej Saga

Tack för att du tycker att jag har många bra idéer till mina böcker. Antar att du har läst alla böckerna, då vet du att jag nu har skrivit åtta böcker i serien om Theo och Ramona. För mig är det inget svårt att komma på vad jag ska skriva om eftersom jag har så mycket fantasi. Dessutom har jag märkt att det blir lättare och lättare ju äldre jag blir eftersom jag får mer livserfarenhet och det underlättar.

När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, efterhand blev berättelsen längre och bättre.

Mitt råd till dig är att läsa mycket, alla typer av böcker, många olika författare. Det väcker fantasin och gör att man får många uppslag till sina berättelser. Var inte rädd för att pröva på en annan typ av böcker än de du vanligtvis läser. Varför inte läsa några faktaböcker, då väcks fantasin, jag lovar dig. Det är så jag får mina idéer till vart Theo och Ramona ska resa i tiden. Just nu håller jag på med nionde boken i serien. Den åttonde, "Giljotinen", släpps 15 augusti.

Lycka till med ditt skrivande och bli inte orolig ifall det tar lite tid. Till slut kommer idéerna och du kommer att bli den författare du alltid har drömt om att bli. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och i år har jag varit författare i tio år.

Kramisar från Kim


Du skrev att du har gett ut en egen hästtidning en gång.
Så här är min fråga:
Hur ger man ut en egen tidning?

/ Ella, 13 år från Stockholm

Hej Ella

Det är bara att skriva berättelser, korsord, tävlingar, följetonger, reportage etc. Du kan antingen arbeta i en dator eller skriva tidningen för hand. Sätt ihop texten på A-4-sidor och häfta ihop. Sälj tidningen till släkt och vänner. Det är bra om man är fler som gör tidningen, då får man fler uppslag. Men det går lika bra att vara ensam om tidningen, det var jag.

Har man en skrivare som kan skriva ut på båda sidor är det toppen, det underlättar mycket. Du kan även lägga in bilder på sidorna om du bestämmer dig för att göra tidningen i datorn. Det finns många bra program till datorer, men det följer även med många användbara program från början. Titta vad du har i just din dator.

Lycka till med din tidning!

Kramisar från Kim


Hej!
När du säger att du brukar ha 3-10 A4 på ett kapitel, visst menar du manussidor, medn storlek 12 och dubbelt radavstånd, eller menar du hela sidor med storlek 12 och enkelt radavstånd???

/ Emma, 13 år från Umeå

Hej Emma

När jag talar om 3-10 A4blad per kapitel är det storlek 12 och dubbelt radavstånd jag talar om, det stämmer.

Kramisar Kim


Du har ju 3-10 A4 manussidor i dina böcker per kapitel. Hur många kapitel ungefär har du i böckerna?

/ Anny, 12 år från Umeå

Hej Anny

Det är väldigt olika från bok till bok. I senaste boken har jag 45 kapitel, den boken är på 312 sidor och den tjockaste av mina böcker. Annars brukar böckerna vara på ca 256 sidor och ca 36 kapitel.

Det är inte så viktigt hur många kapitel man har, eller hur många manussidor det är till varje kapitel. Det viktigaste är att kapitlet slutar så bra att den som läser vill läsa vidare och påbörja följande kapitel. Med andra ord: FÅNGA LÄSAREN med sista raden i varje kapitel.

Läs gärna några av mina böcker för att se vad jag menar. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB