Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!
Förlåt att jag skriver så många frågor, men det är så mycket jag undrar.
Nu undrar jag om din första bok, var bra nog till att dom tog emot det på förlaget...?

Kramisar //Lina

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Det var det första manus jag skickat in. Däremot hade jag skickat till ett förlag tidigare som inte ville ha manuset. Men det andra förlaget jag skickade till ville ge ut min bok, vilket gjorde mig jätteglad.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Jag ville bara säga tack för att du svarade på min fråga!
Kramar Alexandra

/ Alexandra, 12 år från Malmö

Tack Alexandra!

Kramisar från Kim


hejhej!

jag undrar hur ni får alla era ideer.
när ni ska skriva böcker.
jag älskar att skriva sagor och historier.
och håller faktist på med att skriva en bok.
och jag kommer på jätte mycket till denn.
men jag är oftast i skoan då.
så sen när jag kommer hemm ock ska skriva det.
då har jag glömt bort vad jag skulle skriva.
har ni nåt tips hur jag ska göra????????????????????????????

hoppas ni har det.

hör av er så fort ni kan.

mvh carolina vinefur.

/ Carolina, 10 år från örebro

Hej Carolina

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

För att inte glömma bort dina idéer innan du kommer hem kan du ha en liten anteckningsbok i fickan och en penna. Skriv ned dina idéer som stolpar. När du kommer hem kan du plocka fram din anteckningsbok och skriva ned hela din berättelse utifrån stolparna. Lycka till!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se

Kramisar från Kim


varför kommer inte min och min kommpis bärettelser

/ Daniel yacob, 9 år från Botkyrka

Hej Daniel

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske era berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan ni skicka in nya berättelser och hoppas på att ni har större tur med dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej!
Tack så mycket för svaret och tipsen. Men om man skriver en bok när man är liten, vad ska man då göra med boken? Ska man vänta tills man blir vuxen, och kan skicka boken till ett förlag?

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina

Jag skrev min första bok när jag var i din ålder. Men jag skickade in en berättelse först när jag var närmare fyrtio år. Man behöver inte vänta tills man är vuxen. Är berättelsen så bra och så lång att det kan bli en bok av den, då kan man redan när man är ung skicka till ett förlag.

Om du bestämmer dig för att vänta, gör en speciell plats till dina berättelser. Släng inga, spara alla. Ta fram dem och titta igenom dem ibland. Kanske vill du ändra, förbättra och skriva till. En dag upptäcker du att det är dags att skicka in och då gör du det, antingen det är nu eller om tio-tjugo år.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


vad gör man plast av?

/ nora, 6 år från swiden

Hej Nora

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej! Vi är två 12-åriga flickor som gärna vill ha mera information om ursprungna dägg djur till vårt skol arbete. Vi skulle järna vara tacksamma om du kunde hjälpa oss
MVH Sandra och Charlott från Ramnerödsskolan

/ Charlott och Sandra, 12 år från Uddevalla

Hej Charlott och Sandra

Ni har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem ni ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej!
Jag undrar vad man ska göra om man inte hittar på en bra början, på en berättelse...

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina

För att en bok ska vara riktigt bra tycker jag den ska fånga läsaren direkt med första raden. Om du ska skriva en bra berättelse ska du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många spännande böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips. På min hemsida kan du också läsa utdrag ur mina böcker och lyssna på ett smakprov ur "Tillbaka till Pompeji", se längst ned på startsidan.

Kramisar från Kim


Hej
Om man vill skriva en barnbok med bilder och så, måste man ha med bilder och så när man skickar manuset till förlaget? Och om man inte vill måla själv, måste man be nån man känner eller så då? Eller finns det typ såna som jobbar åt förlagen och illustrerar olika böcker? Eller finns det något annat sätt?

/ sassa, 12 år från sverige

Hej Sassa

Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslag och illustrationer åt dem. Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Bilderna beställs också tidigt eftersom de tar lång tid att göra. Därför behöver du inte be någon du känner att göra illustrationerna. Men har du någon som är otroligt duktig och vill illustrera din berättelse tycker jag gott du kan skicka med de bilderna.

Kramisar Kim


1: om man skickar in sima/sin bok eller böcker... måste jag skriva min addres då eller mitt tel nummer

2 hur många sidor måste man skriva om man vill få sin bok publicerad?

3: snälla svara fort!!!!

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Alla dessa frågor har jag redan svarat dig flera gånger. Titta i din pärm!

Kram Kim


Hej! Jag älskar denna sidan, men jag undrar om mina bidrag inte får komma in för att dom är för dåliga? Snälla svara, jag undrar så! Om du vill kan du läsa min dikt Ingenting eller min berättelse Moa och Vivvanne

MVH. Nicole T.

/ Nicole Tobiasson, 11 år från Helsingborg

Hej Nicole

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Hinner tyvärr inte läsa dina dikter. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser och dikter. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande. Dessutom har jag ingenting med de berättelser och dikter att göra. Jag svarar bara på frågor här på panelen.

Dina dikter är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin. Jag kan rekommendera dig att läsa Karin Boye, som är min favoritförfattare när det gäller poesi.

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar Kim


Heej Kim!

Jag är en tjej som ÄLSKAR att skriva berättelser. Så fort jag har börjat kan jag inte sluta.
Jag har skrivit några berättelser på unga fakta och jag undrar om du vet något om varför dom inte kommer med. Om du inte vet så gör det inget.
Kan du ge några tips om vad man kan skriva för något och vad det ska handla om.
Och så har jag några frågor:
1. Vad heter din bästa bok?
2. Vilken var den längsta?
3. Vilken var den roligaste att skriva tro?
4. Vad skulle hända för dig om inte den senaste boken inte blev omtyckt? ( fast det tvivlar jag på!)

Jag har masssa frågor till dig men kommer inte på någon just nu...hehe,

Svara så snart du kan

Kramizzar Ann-Louise

/ Ann-Louise, 13 år från Karlsborg

Hej Ann-Louise

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om.

Lycka till med din berättelse. Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

1. Min bästa bok är "Snapphanar!" Den har fått fantastiska recensioner och första tryckningen har sålt slut på kort tid. En otroligt spännande bok!

2. Den längsta boken var "Den gömda Inkastaden". Egentligen var den ännu längre innan den blev tryckt, men jag tog bort flera kapitel för att den inte skulle bli alltför lång.

3. Den roligaste boken var "Faraos förbannelse". Den skrev jag mycket av när jag var nere i Egypten och kryssade på Nilen.

4. Om min senaste bok inte blev omtyckt, då har jag gjort ett dåligt jobb och då är jag tvungen att förbättra mig till nästa bok. Men hittills har jag lyckats skriva bättre och bättre och bättre för varje bok. Det gäller att kämpa på!

Kramisar från Kim


hej kim!
om man ska skriva en berättelse elller en bok...
men så vet man inte vad man ska skriva längre....
vad gör man??

//jane

/ jane, 12 år från mölltorp

Hej Jane

För att komma igång med din berättelse igen föreslår jag att du gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

Nästa gång kan du använda dig av "Gula-Lappar"-knepet innan du börjar berättelsen så fastnar du inte.

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


hej
hur kan man veta om en vanpyr finns?

/ crystal chen, 9 år från sverige, ludvika

Hej Crystal

Det får du fråga vampyrexperten Richard, som är en av de andra experterna på paneln.

Jag svarar på författarfrågor.

Kramisar Kim


Ungefär hur lång tid tar det för en bok att bli klar?

/ Emmy Eliasson, 11 år från Sverige,Uppsala

Hej Emmy

Det är väldigt olika, från författare till författare och från bok till bok.

Den bok som tog längst tid att skriva är "Snapphanar". Den började jag skriva för 27 år sedan och den kom ut i höstas. Men så är det också den absolut bästa bok jag någonsin skrivit!!! (Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa ett kapitel ur boken.)

"Tillbaka till Pompeji" tog fem år att skriva.

"Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" har tagit cirka 2 1/2 år för att skriva vardera bok.

"Jag är ingen häxa" tog cirka sex månader.

Eftersom jag skriver Historiska Äventyrsböcker och är mycket noga med att fakta ska stämma läser jag väldigt många faktaböcker. Dessutom reser jag till de olika platserna för att känna atmosfären och få se med egna ögon hur det ser ut. Därför kan det ta lång tid att göra vissa böcker.

Att det tog så lång tid för "Snapphanar!" beror på att när jag började skriva boken hade jag ännu inte slagit igenom som författare och när jag väl gjorde det var inte Stockholmsförlaget intresserade av en historia om snapphanar. Nu ger jag ut på eget förlag och då var det dags för "Snapphanar!" Boken har sålt otroligt bra och vi har varit tvungna att trycka upp nya böcker. "Snapphanar!" har bara fått lovord, både från läsare och kritiker.

Kramisar från Kim


Hej! Om jag kommit på en berättelse jag vill skriva men inte har kommit på något slut, hur kommer jag då bäst på ett bra slut?
Kramar Alexandra

/ Alexandra, 12 år från malmö

Hej Alexandra

Det allra bästa är att komma på slutet innan du börjar skriva berättelsen. För då vet du vart berättelsen ska leda fram till. Tänk igenom din berättelse igen. Arbeta gärna med "Gula lappar". Det går till så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Känns det som om du kommer att hitta rätt slut på boken nu? Prova "Gula-lappar"-systemet så ska du se att det dyker upp ett slut när du har hela berättelsen sittande på väggen.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från KimHej igen!
jag ville bara säga detta :
jag har inte skrivit den där berättelsen om mobboffret som jag berättade om,
utan det var en tjej i karlsborg som heter frida....
jag har ljugit,nu känns det bättre att säga det.
jag vill gärna att denna texten ska stå med,så att frida kan se att jag säger förlåt.
jag har ju bara kopierat av hennes berättelse,den står med på unga berättare.
och så har jag en liten fråga bara:
vad hette din första bok?

Ps.svara så snart du kan!

/ Vida, 12 år från Norrköping

Hej Vida

Jag tycker det är mycket starkt av dig att berätta att du kopierat Fridas berättelse. Bra gjort.

Min första utgivna bok heter "Tillbaka till Pompeji". Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

Lät den spännande? Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du lyssna på ett kapitel ur boken och även läsa ett provkapitel ur boken. Där hittar du även de andra sju böckerna som har kommit ut i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona.

Kramisar Kim


hej kim!
jag har gjort en egen dikt...jag skulle gärna uppskatta om du läste den och säga vad du tycker...den är ganska kort :

Himmel och hav,sol och måne.....
vackert är det minnsan....
men inte lika vackert som du!

Skriven av jane, 11 år från mölltorp.

vad tyckte du??

dessutom har jag en fråga till.....
är du än av dom som läser våra berättelser på ungafakta unga berättare??
för att jag har skrivit 3st.berättelser som inte kommit med och min kompis skrev också 3st. också.....Dom var JÄTTE BRA!!
men dom kom inte med...
varför??

M.V.H. En frågosam jane

/ jane, 11 år från mölltorp

Hej Jane

Mycket fin dikt. Har du läst några dikter av Karin Boye? Jag tror att du skulle tycka om hennes dikter. Min favoritdiktsamling av Karin Boye heter "Till Dig!" Låna boken på biblioteket och läs.

Kramis från Kim


om ett förlag vill ha min bok! hur vet jag det?

/ fanny de aguiar, 12 år från lerum

Hej Fanny

För att du ska få reda på om ett förlag vill ha din berättelse måste du skicka in manus till förlaget. Därefter kontaktar de dig, precis som jag skrev i mina tidigare svar till dig. Detsamma gäller dina övriga frågor, de har jag redan besvarat i tidigare svar till dig.

kramis från Kim


Jag har ingen bra story till min berättelse som jag ska skria i skolan. Jag brukar vara jätte bra på att hitta på något fantasi fullt men nu kan jag verkligen inte komma på någonting att skriva om. Så har du något förslag eller tips du kan ge för att jag ska kunna komma på något att skriva om.

Jag gillar mysterier och mord och något som är där om kring de två ämnena.

/ Julie Magiera, 12 år från skåne

Hej Julie

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Lycka till med din berättelse. Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB