Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur gör man en riktig framsida och baksida till en riktig bok föresten kan du ge mig några tips om hur man gör en riktig bok.

/ frida andersson., 12 år från ljungsbro

Hej Frida

Det är förlaget som gör fram- och baksida på boken. De bestämmer omslaget och texten. De har speciella illustratörer som gör omslaget, eftersom de vill ha samma stil på sina böcker för att det ska synas att boken kommer från just deras förlag. (Se mer om bokförlag och illustratör längre ned)

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


hej jag är ett stort faan av dig hur mår du nu? de är min första fråga hihihihi.......... och här är den andra frågan vilken var den första bok du skrev? jag vill bara vara säker!! :)

/ simone

Hej Simone

Om du är ett stort fan till mig och mina böcker kanske du är med i min fanklubb? Om inte... Gå in på www.kimselius.se och titta under länkar, där hittar du adressen till fanklubben. Det är helt gratis att vara med där och det låter som om de har väldigt roligt tillsammans.

Den allra första bok som kom ut hette "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Hej jag vill ställa några frågor!

*Hur skriver du böcker?

*Vad heter din första bok du skrev?

*Hur kändes det att få ut sin första bok?


MVH Cassandra

/ Cassandra, 9 år från sverige

Hej Cassandra

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! När boken kom ut sålde den i 11.000 böcker FÖRSTA VECKAN. Det kändes helt otroligt, jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till så jag bara skrek av glädje och sedan ringde jag mina vänner och släktingar och berättade. Tidningar, TV och radio intervjuade mig och det kändes faktiskt ganska hemskt, eftersom jag aldrig varit med om sådant tidigare. Nu tycker jag bara att det är roligt att vara med.

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Hoppas att detta gav dig svar på dina frågor. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej!
Jag skulle vilja veta en bok som Daniel Defoe har skrivit!
Tack på förhand kramkram //Pernilla Carlsson malmaskolan malmköping 6 A

/ Pernilla, 12 år från Malmköping

Hej Pernilla

Daniel Defoe har bl.a. skrivit Robinson Crusoe. Om du inte läst boken kan jag varmt rekommendera den, det är en bok som du har svårt att lägga ifrån dig.

Kramisar Kim


Hej! Jag heter Vida och har velat bli författare så länge jag kan minnas. Jag har några frågor som jag hoppas att du kan svara på.
1. Vad var din första bok?`
2. Hur kommer du på handlingarna?
3. Hur gammal var du när din första bok kom ut?
4. Hur kändes det när din första bok kom ut.

Sedan undrar jag om jag skulle kunna skicka en liten berättelse som jag skrivit till dej? Så kan du säga vad du tycker om den och ge mej tips om hur jag kan skriva bättre. Jag skickar med berättelsen iallafall.


Mobboffret, av Vida.

- Tro inte att du är något, din tönt!
Sara spottade framför sitt mobboffers fötter.
- Du är bara en lite obetydlig dammråtta, din fula idiot! Hon fortsatte hacka på personen framför sej. Runt henne stod fem andra personer, nu gav hon den starkaste pojken en kort nick. Pojken gick fram till flickan framför dom och slog henne rätt i magen.
- Kom, vi går nu, sa Sara och flinade. Sedan gick dom, utan att kasta så mycket som en blick på flickan som dom nu lämnade, kippandes efter luft.

Sara var den populäraste tjejen på hela skolan och hon hade alltid haft olika mobboffer, för att visa vart hon stod, för att inte själv bli utsatt. Fem personer följde alltid efter henne. Det var Mick, den starkaste i gänget. Han fick alltid uppdraget att slå offret tills det hade problem att andas. Sedan var det Fia och Carolin. Dom hade alltid reda på det senaste skvallret, så Sara hade inget problem att hitta på saker att mobba folk för. Det fanns även en till tjej, Annika, hon fick vara med för att hon alltid hade så snygga kläder, hon följde alltid modet. Till sist var det Alex, Saras pojkvän. Egentligen var hon inte alls kär i Alex, men man fick status av att ha en pojkvän, så visst, då fick hon väl ha det då. Alex själv dyrkade henne. Det visste hon säkert. Dom hade för någon vecka sedan hittat ett nytt mobboffer, det andra hade tvingat sina föräldrar att flytta. Det nya mobboffret hette Elisabeth, ett obetydligt och patetiskt namn. Hon var iallafall lätt att mobba, gjorde inget motstånd.
- Ska vi gå till Centrum och snatta lite tuggummin? Det var Mick som hade frågat.
- Visst, sa Sara likgiltigt, det kan vi väl.

Inte förrän midnatt kom hon hem. Hon låste försiktigt upp låset och smög sej in. I nästa stund hade hon sin rasande pappa framför sej.
- Varför har du inte kommit förrän nu va? va?, Hennes pappa skrek så att spottet flög ur munnen på honom. Sara höjde instinktivt sin högra arm framför ansiktet. In nästa ögonblick träffade slaget henne, slag efter slag, mot hennes ansikte, mage, huvud. Tillsist gick han där ifrån och Sara sjönk sakta ner på golvet. Hon grät inte för hon var van vid det här laget, van vid att hennes pappa slogs och grälade hela tiden, van vid att hennes mamma bara låg i sängen hela tiden, van vid att sköta sej själv. Hon gick och la sej, utan middag, som så många andra gånger förr.

Nästa dag gick hon till skolan med långsamma steg. Mick var sjuk, Alex likaså. Annika och Carolin hade båda rest bort, så det var bara Fia som gick brevid henne.
- Och så har du hört, allså det är bara helt knäppt. har du inte hört, Lisa, du vet den där tjejen som bara har NOLL koll på modet allså. Fatta. Hon har typ blivit ihop med min brorsas tjejs ex! Kan du typ bara fatta. Fia berättade just det senaste skvallret, bara pratade och pratade. Tillsist orkade inte Sara längre.
- KAN DU VARA TYST FÖR I HELVETE! Jag orkar för fan inte höra mer!
Fia såg på henne med stora förvånade ögon.
- Visst, sa hon med ett försök att låta likgiltig, men Sara kunde höra att hennes röst darrade. Under tystnad gick dom in i klassrummet och satte sej. Klockan var halv 9, dom skulle börja. Men deras fröken kom inte, fem minuter gick, tio minuter, en kvart. Tillsist tröttnade Sara och började snacka med tjejen brevid. I samma stund kastade någon kille ett suddigum i nacken på Sara. Hon skrek till.
- Vad gör du din skitunge! Sedan var kriget igång. Suddigum och papperslappar kastades överallt. Sara tog precis ett suddigum som hon skulle kasta på killen som kastat på henne från början, när dörren plötsligt öppnades och in kom deras fröken. Men hennes ögon var röda och det såg ut som om hon gråtit. I handen höll hon en näsduk.
- Ni har kanske märkt att Elisabeth inte är här idag, sa deras fröken med darrande röst. Sara tittade sej omkring. Det var så sant! Deras mobboffer var inte här idag.
- Vart är hon? Frågade en flicka i klassen, Elisabeths bästa vän.
Deras fröken tittade på dom med allvarsam min.
- Elisabeth begick självmord igår. Hon hittades i sitt sovrum med en kniv i handen. Chockade utrop och små snyftningar hördes överallt. Och ett skrik från Elisabeths bästa kompis. Men Sara hörde inget av det. Hon hade ont i magen. Hade Elisabeth gjort självmord? Det var hennes fel, det måste vara hennes fel! Sara hade aldrig kunnat tänka sej att något sådant skulle hända.
- Det är mycket sorligt, Elisabeth var en mycket snäll flicka, med bra familj, och vi vet inte anledningen till att hon gjorde det. Men Sara vad är det med dej?
Sara hade svimmat.
- Vi får ta in henne till läsrummet så får hon vila sade fröken matt. Tio minuter senare låg Sara i en soffa i läsrummet. Hon svettades och frös och var blek i ansiktet. HON HADE MÖRDAT EN ANNAN PERSON! Det var hennes fel, bara hennes. Plötsligt kändes det som om hon var iakttagen. Hon vände sej sakta om, och skrek. Där stog ett skelett, klädd i grått. Med långt slitet blont hår. Ögonen var som eld, det gick inte att titta i dom. Det var Elisabeths skelett som stog där.

Sara slöt ögonen när Elisabeth plötsligt började tala. Det var Elisabeths röst, bara mycket hesare.
- Goddag Sara. Sa Elisabeth kallt.
- Varför är du här? Frågade Sara med darrande röst.
- Oh det vet du nog, som du behandlat mej..., sa Elisabeth och hånlog, nu är det jag som har makten.
- Vad ska du göra? Frågade Sara panikslaget.
- Jag ska bara ta min hämnd, sa Elisabeth lugnt.


En timme senare hittades Sara död i läsrummet, fortfarande med skräckslagna ögon...Slut!

Du behöver inte om du inte vill... men i så fall kan du välk iallafall svara på frågorna?


Tack på förhand!

/Vida

/ Vida, 12 år från Norrköping

Hej Vida

1. Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

2. Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

3. 41 år.

4. Det var en sådan fantastisk känsla att det knappt går att beskriva. Jag ville hela världen skulle få veta hur lycklig jag var. Detta hade jag drömt om sedan jag var åtta år och nu äntligen var jag författare. Jag skrek högt och länge av ren glädje.

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande.

Dina berättelser är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin.

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


Är det lätt att skriva böcker ?

/ Ida, 11 år från västerås

Hej Ida

Jag tycker det är lätt att skriva böcker. Berättelserna bara sprudlar ur mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till för att skriva dem. Jag kan tänka mig att det för andra är både lätt och svårt att skriva böcker, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet. (Vill du läsa ett utdrag ur boken eller veta mer om den och de andra böckerna jag har skrivit, kan du gå in på www.kimselius.se)

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


hej!
Hur många sidor ungefär tycker du är lagom att ha i varje kapitel?
och hur ska man avluta ett kapitel så bra som möjligt?
blir det konstigt om man inte har några kapitel alls?
jag håller på och skriver en berättelse som jag vill göra ganska lång, jag har gjort typ 5- 6 sidor och om jag stannar nu för att börja med andra kapitlet tycker jag den blir lite konstig, jag vet inte vid vilken händelse andra kapitlet ska börja. det är inte så speciellt spännande, däremot lite sorgligt.

/ sassa, 14 år från sverige

Hej Sassa

Det är väldigt olika hur många sidor det ska vara i varje kapitel. Jag har som ambition att skriva minst 3 A-4 sidor till varje kapitel och max 10 sidor.

Det finns många böcker som inte har några kapitel alls, jag personligen tycker att de är mer svårlästa än andra böcker. Om det finns kapitel kan man bygga upp spänningen på ett annat sätt genom att avsluta varje kapitel spännande och få läsaren att läsa vidare.

Du ska aldrig sluta ditt kapitel bara för att du har uppnått "rätt" antal sidor. Skriv tills du känner att du har ett bra slut och en bra början på nästa kapitel. Tänk på att du MÅSTE INTE börja nästa kapitel där det tidigare kapitlet slutade. Läs någon av mina böcker så ser du vad jag menar, t.ex "Snapphanar!". Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa smakprov ur böckerna och se vad de handlar om. Där hittar du även mer skrivtips.

Lycka till med ditt skrivande och låt berättelsen flöda. Om du tycker det är svårt att dela in texten i kapitel och tycker att du får bra flyt i berättelsen ändå, då tycker jag du ska låta bli att dela in berättelsen i kapitel.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Först och främst vill jag säga att jag är jätteglad att du svarar på mina frågor.
Sedan kommer min fråga.

Jag vill fråga dig om handlingen på min bok, om den är bra, om jag ska lägga till något mer o.s.v.....

Min bok handlar om ett gäng ungdomar ( 12 år ) som går på en internatskola. En sommardag kommer det ett nytt gäng till skolan i samma ålder. Alla är nyfikna på hur de nya är, men när huvudpersonen Emma märker hur Jonna och hennes vänner är blir det inte lätt för henne.
Jonna, som är den andra huvudpersonen gör det mesta för att vara elak mot Emma.
I början hämnas Emma på ett disco som internatet hade ordnat, men sedan inser hon att det är bättre att bli vän med Jonna och det fort, innan sommaren är slut. Man får läsa om hur de olika personerna känner och tänker. I slutet visar det sig att Jonna inte alls är så elak som man tror och då blir det lite ombytta roller för Emma och Jonna.

Tycker du att handligen är bra? Det kanske inte låter så spännande, men det är det, särskilt i kapitel två, tre och fyra. Men annars, ska jag lägga till något i handlingen?

Tack för svar, MVH Vanja

P.S Jag vet att jag kan skriva in på unga berättare, gör det varje dag! D.S

/ Vanja, 10 år från Sandhem

Hej Vanja

Tycker att din handling verkar bra. Det viktigaste är att DU tycker den är bra, för då blir din berättelse som allra bäst. Tänk inte så mycket på om det är bra eller inte, tänk på att låta fantasin flöda och skriva från hjärtat. Ändra kan du göra när hela berättelsen är klar och du läser igenom den.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej
Du skriver mycket om dubbelt radavstånd, varför ska man ha det?
Är det för att förlaget lättare ska kunna läsa det?
Om man ska ha dubbelt radavstånd, ska man alltså klicka på 2 när man väljer radavståndet, eller?

/ sassa, 12 år från sverige

Hej Sassa

Anledningen till att man ska skriva med dubbelt radavstånd när man ska skicka in till förlag, är att de ska ha möjlighet att ha plats till att skriva in ändringar mellan raderna. Kan också vara bra om du själv vill läsa papperskopior av din berättelse och rätta för hand.

För att ange dubbelt radavstånd gå in på "Format" i Worddokumentet, välj stycke/radavstånd/dubbelt. Då får du dubbelt radavstånd.

Kramisar Kim


Hej Kim
Jag undrar när man är författare har man ett extra jobb dåh ?
för man sitter väll inte alltid famnen full med skrivna böcker ,
jo asså gör jobbar författare med någe annat jobb med?
så dom lixom har som två jobb författare och ett annat? skulle vara kul
om duh hadde tid att svara på min fråga :)

Kramar mia. Ps . Läs min saga i unga berättare den heter Lär dig Detta ! Den är bra
mkt lärosam Ds

/ Mia, 12 år från Björlunda

Hej Mia

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag önskar dig all lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


kan jag få skicka någon av mina böcker till dig och så kan du skicka till baka den sen.... så kan du ha skrivit om det är br eller dåligt??????


fast jag vill inte ge ut en adress till en främling men???

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande.

Dina berättelser är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin. Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


Hej, det är jag igen som heter Vanja. Jag älskar ju jättemycket att skriva och håller på meden bok. Men när den nästan var klar så hände något med datorn och allt försvann. Min pappa kunde rädda lite.

Men nu till frågan. Jag har så svårt att komma på en titel till boken. Först hette den "Bondgårdsdjuren Koa, Hunden, Fåri och Hundis" men sedan bytte jag ut djuren mot människor. Då fick den heta "Emma och gänget". Men det blev inget bra, så jag ändrade till "Sommaren på lägret". Det blev ganska bra, men jag tog bort lägret och gjorde om till internatskola istället. Nu funderar jag på att den ska heta "Sommaren på Sjöboda internat", men det låter inget spännande och boken är nog ingen seg-bok, om du fattar vad jag menar.

Har du något bra tips på en titel? Du ser ju vad jag tidigare haft, så kan du tipsa mig om något mer spännande, fast liknande det som jag har haft?

/ Vanja, 10 år från Sandhem

Hej Vanja

Tycker om titeln "Sommaren på Sjöboda internat", men om det är en spännande berättelse kanske den kan heta "Hemligheten på Sjöboda internet", "Mysteriet på Sjöboda internat", "Döden på Sjöboda internat", etc. Sjöboda internat tycker jag låter väldigt lockande och annorlunda och tycker absolut att du ska ha med det i titeln.

När du har skrivit färdigt för dagen kan du spara på en diskett/CD och/eller köra ut en papperskopia. Jag skriver alltid ut en papperskopia så fort ett kapitel är klart. Om min dator skulle gå sönder så har jag i alla fall hela berättelsen på papper och kan skriva in den igen.

Lycka till med din berättelse. Du har väl sett att du kan skicka in dina berättelsen här på Ungafakta?!

Kramisar Kim


heej igen!!


1 så om jag bara skriver , skriver och skriver och läser jätte mycket kan jag få min bok utgiven???


2 men jag känner igen på bibloteket!!??
3 hur kontaktar man ett företag då??? det står inte alls i böckerna!!!tack så jätte mycket för att du är en sån snäll parson som svarar på mina frågor!!!!!


från fanny

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

1. Du måste ha en mycket bra berättelse också för att få din bok utgiven. För att få en bra berättelse måste man läsa och skriva jättemycket.

2. Du lär känna personalen på biblioteket om du går och lånar böcker ofta.

Kramisar Kim


jag vill han en bra bok tack om kär lek elller leo och dom där

/ ida, 11 år från sverge

Hej Ida

Är osäker på vilka böcker du menar. Tänker du på mina böcker om Theo och Ramona?

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji":Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa":Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


hej det är jag som älskar att skriva du tycker säkert att jag är jätte jobbig men i alla fall.......


1: menar du att jag skulle gå in och fråga en biblotek tjej/kille men tänk om dom inte har tid och läsa den då?? och vad kan dom göra i så fall kan dom publicera min/mina böcker


2. jag gör vad som helst för att bli en författare?? hur gjorde du denna sidan när folk kan fråga dig en massa grejer

hjälp mig snälla!!! snälla kim(((((((((((((((((((((( från en blivande författare

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Nej, jag tycker inte du är jättejobbig. Det är väl bra att du har någon du kan skriva till och få svar på dina frågor.

1. Har du inte ett bibliotek där du brukar gå och låna böcker, där personalen känner till dig? Då vill de säkert hjälpa dig att läsa din berättelse, eller be din mamma/pappa/moster/morbror. Biblioteket kan inte ge ut din bok. De som läser din berättelse kan bara svara på om den är bra eller inte, om det är något som behövs ändras på etc. Därefter får du skicka in din berättelse till förlag.

2. Detta är inte min sida. Det är tidningen Commersens sida. De har bara anlitat mig för att svara på författarfrågor. Som du säkert har sett finns det flera experter som kan svara på alla möjliga frågor. Mycket duktiga personer. Om du gör vad som helst för att bli författare rekommenderar jag dig att läsa, läsa, läsa och läsa och skriva, skriva, skriva och skriva. DÅ blir du författare, även om det kanske tar ett tag.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Debuterade först när jag var 41 år. Så det gäller att inte ge upp. Skriv på och ha tålamod, det är det som gör att man blir en bra författare.

Lycka till Fanny!

Kramisar från Kim


Är det något barn i 10-11 som har fått sin bok utgiven?
Jag vill gärna veta för jag skriver en själv och vill bli författare, jag älskar att skriva!

/ Vanja, 10 år från Sandhem

Hej Vanja

Ja, jag har läst om två flickor som var elva år som fått sin bok utgiven. Minns tyvärr inte deras namn. Men kanske din bibliotekarie vet, eller så kan du gå in på www.fragabiblioteket.nu. De kanske kan hjälpa dig.

Visst kan du bli författare redan nu. Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut sju böcker i min historiska äventyrsserie. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer.

Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare.

Så jag tycker absolut att du ska bli författare nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

Lycka till.

Kramisar från Kim


skulle jag skicka in miyt manus till dig det vill jag jätte gärna

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande.

Dina berättelser är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin.

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar från Kim


Hej!

Föst vill jag säga att din bok om Pompeji är jättebra, har läst den flera gånger!
Jag tycker också om att skriva, gärna om sånt som hände förr i tiden.
Har några frågor:

Hur bär du dig åt när du samlar fakta till dina böcker som utspelar sig förr i tiden?

Vad är det bästa med att vara författare?

Vilken av dina böcker var svårast/lättast att skriva?

Det är ofta svårt att hitta på namn till personerna i berättelser om förr i tiden. Något tips?

God fortsättning på det nya året!


Emy

/ Emy, 13 år från Jönköping

Hej Emy

Tack för att du skriver att du tycker om min bok "Tillbaka till Pompeji". Jag tycker själv mycket om den och min senaste valpkull är döpt efter Pompejiboken. Om du läser "Snapphanar" så kan du läsa mer om valparna och se foto på Pluto och alla mina andra hundar. Dessutom hittar du bilder på samtliga valpar som är döpta efter Pompejiboken om du går in på min hemsida www.kimselius.se

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Jag reser också till de olika platserna. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Den svåraste boken att skriva var "Den gömda Inkastaden". Den lättaste var "Jag är ingen häxa".

För att hitta namn på historiska personer läser jag många historiska berättelser, ifrån just de tider som mina böcker ska utspela sig. Då hittar jag många bra namn, plus att jag hittar riktiga historiska personer som jag kan väva in i min berättelse.

Önskar även dig, och alla andra som läser detta, ett bra 2007.

Kramisar från Kim
Hej Kim M Kimselius!
Jag är 13 år och jag älskar att skriva, men det finns bara et problem.
Jag kan aldrig komma på en början när jag ska skriva en berättelse, har du några tips på bra början ?
Mvh Alexandra :)

/ Alexandra, 13 år från Stockholm

Hej Alexandra

För att en bok ska vara riktigt bra tycker jag den ska fånga läsaren direkt med första raden. Om du ska skriva en bra berättelse ska du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många spännande böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

Tänk också på att det är inte fel att skriva om början på berättelsen när man har skrivit klart hela historien. Det viktigaste är att hålla skrivglädjen vid liv och låta fantasin flöda. Lycka till!

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Kramisar från Kim


Var kan man skicka en bok om man vill ¨få den publicerad?

/ Felicia, 13 år från Fjärås

Hej Felicia

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör gärna av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB