Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!Jag har några frågor:
1.Är det roligt att vara författare?
2.Hur bra lön får man?
3.Hur mycket fritid har man?
4.Hur blir man författare?
5.Är det lätt att bli författare?
/En som gillar att skriva berättelser.

/ Lena, 10 år från Luleå

Hej Lena

1. Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet. Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

2. Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har. Som författare får man royalty på försäljningen. Det innebär att man får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

3. Tja... Fritid... Jag som författare har alltid någon historia i huvudet som jag går och funderar på, antingen jag sitter vid datorn för att skriva, är ute och går med hundarna eller arbetar i trädgården. "Fritiden" bestämmer man själv, till en viss gräns, författare har ju sista inlämningsdatum för manus och då kan det hända att man jobbar både dag och natt för att hinna bli klar i tid.

4. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc. Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings... Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger. Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till. Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m. Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. När förlaget fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe. När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv. Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem. Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna. Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

5. Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till. Det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Jag älskar också att skriva berättelser. Lycka till med ditt skrivande. Hoppas att tipsen på den här sidan har varit dig till hjälp. Du kan också gå in på min hemsida www.kimselius.se för att hitta fler skrivtips och läsa mer om mig och mina böcker.

Kramisar Kim


HUR KÄNNS DEET ATT VARA FÖRFATARE NÄR BÖRJADE DU BLI FÖRFATARE VILKEN ÄR DIN BÄSTA BOK

/ MY NILSSON, 11 år från SVERGI

Hej My

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Av mina egna böcker tycker jag JÄTTEMYCKET om min senaste bok "Snapphanar!" som är så spännande och var jätterolig att skriva. Extra roligt är det att en av huvudpersonerna i "Snapphanar!" är hunden Pluto och nu har jag en egen Pluto som låg på mina fötter när jag skrev boken "Snapphanar!"

Kramisar från Kim


Hejsan, hur blir man en bra författare???

/ Johan, 18 år från Hjo

Hej Johan

För att en bli en riktigt bra författare tycker jag man ska skriva böcker som fångar läsaren direkt med första raden. Redan i första meningen bör något spännande hända. Då har författaren fångat läsaren. Därefter bör spänningen hållas genom hela boken, t.ex. genom att börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att läsaren vill fortsätta läsa etc.

En bra författare bör skriva från hjärtat: skriva det man själv vill läsa! Då blir det en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att man ska läsa så många böcker som möjligt för att utveckas som författare och för att lära sig hur en bra berättelse är skriven. Då får man idéer och ser också hur olika böcker är uppbyggda.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar om man när man är författare måste jobba på det på heltid eller om man kan ha det som hobby/deltidsjobb?
Hur lång ska en roman vara om den ska vara bra?
/elsa

/ Elsa Rohlen, 10 år från Ödsmål, Sverige

Hej Elsa

De flesta författare skriver på sin fritid och har ett vanligt jobb, eftersom man inte blir så värst rik på att vara författare. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor. För att få veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Hoppas att detta var till hjälp.

Kramisar från Kim


är det inte svårt att komma på vad ni ska skriva i en bok. p.s sara w friberg 11 år mullsjö

/ sara w friberg, 11 år från mullsjö

Hej Sara

Nej, det är inte svårt att komma på vad jag ska skriva om. Det som är svårt är att hinna skriva allt som jag kommer på...

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker. När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" eller "Häxjakten" eller kanske "Snapphanar!" som är min favoritbok!

Kramisar från Kim


Hur kom det sig att du börgade skriva en beretelse?
När började du skriva?
Gilar du bara att skriva beretelser?
Om du svarade nej på tredje frågan vad gilar du mer?
Hur gamal är du?
Gumpar du?

/ Nathalie, 9 år från Söderåkra

Hej Nathalie

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser. Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Min första bok kom ut julen 1997 då jag var 41 år.


Mitt största intresse är att skriva berättelser. Dessutom älskar jag djur, speciellt hundar som jag har några stycken. Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och se hur många och hur de ser ut.

Jag är 52 år.

Jag tränar och promenerar dessutom med mina hundar.

Kram Kim


villka böker jör astridlindgren

/ nadine, 8 år från svärge

Hej Nadine

Astrid Lindgren har skrivit många berättelser, till exemepl: Emil i Lönneberga, Mio min Mio, Ronja Rövardotter, Madicken m.m. Du kan fråga på ditt bibliotek efter Astrid Lindgrens böcker, så hjälper de dig att hitta en spännande bok till dig.

Kramisar Kim


vad hetter din bästa bok som du har skrivit

/ merima ganibegovic, 11 år från sverige,märsta

Hej Merima

Den bästa bok jag skrivit heter "Snapphanar!" Den handlar om The och Ramona. Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Du kan börja läsa mina böcker i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem och vilken bok du tyckte bäst om.

Kramisar Kim


hur kan du skriva så många böker?

/ merima ganibegovic, 11 år från sverige

Hej Merima

Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där. Förutom de sju historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

duni veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej !
Det är så att jag älskar att skrivga berätelser och jag har faktist gjort en 156 sidors bok som fröken läste i skolan :D
Hur kan man få en bok in skickad till dom dära som avgör om dom kan ge ut bocken eller inte ?

Kramar Melissa !

/ Melissa, 12 år från Göteborg

Hej Melissa

WOW! Jag är imponerad! Mycket bra gjort! 156 sidor!!! Du ska definitivt skicka in till ett förlag. För att få kontakt med ett förlag tycker jag att du ska göra så här:

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


hur många drak böker finns det.

/ pontus börjesson, 11 år från nyneshamn

Hej Pontus

Det finns väldigt många böcker om drakar. Om du letar efter någon speciell bok rekommenderar jag dig att gå till ditt bibliotek och be din bibliotekarie hjälpa dig att hitta en bra bok om drakar.

Lycka till!

kramisar Kim


Hejsan.
Jag håller på att skriva en uppsats i svenskan om folksagor och konstsagor. så tänkte fråga dig om lite saker. För jag tycker det var svårt att hitta svar på internet.

Frågor.

om det är någon skillnad på olika figurer så som tomtar i olika folksagor/konstasagor från olika länder exempel här i småland och danmark?

Vad är den stora skillnaden mellan Folksag och konstsaga ?

Och vad är typiskt för en folksaga/konstsaga

Jätte tacksam för svar.
Mhv Petra.

/ Petra, 18 år från Nybro

Hej Petra

Det här är något som jag tyvärr måste låta gå vidare, eftersom jag inte är insatt i ämnet. Du kan maila www.fragabiblioteket.nu

De kan säkert hjälpa dig.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har inte läst någon av dina böcker själv, men min syster läser högt ur dom ibland. Dom är jättebra.

Nu till min fråga:
Jag håller på att skriva en bok, men det känns som om allt har hänt så fort i den. Jag tycker det har hänt mycket i den, men ändå har jag bara gjort ca 8 A4 sidor. Hur ska man göra för att inte händelserna ska gå för snabbt i boken?

// Jonathan

/ Jonathan, 11 år från Karlshamn

Hej Jonathan

Tack för att du tycker om mina böcker och vad snäll din syster är som läser högt för dig. Hur gammal man än blir så känns det alltid lika mysigt när någon läser högt, inte sant?

Ja, det är ett ständigt återkommande problem att man vill få ur sig berättelsen så snabbt att det blir för få sidor. Mitt tips til dig är att du gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Eftersom du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Jag skriver ofta berättelser. Men mina kompisar börjar tycka jag är konstig för att varje rast sätter jag mig vid en data för att skriva en ny berättelse.

har du någonsin känt så här?
och en fråga till.
När jag börjar på en berättelse så känns det som om jag kommer hålla på med den jätte länge men sen blir det inte så för jag får ny inspiration och då känns den andra berättlsen tråkig! vad ska jag göra! snälla! hjälp!!

/ Matilda, 13 år från Hörja

Hej Matilda

Det kanske är så att dina kompisar helt enkelt är avundsjuka på dig för att du har så lätt för att skriva. Fortsätt skriv.

Ibland när man har mycket fantasi så bubblar det bara ur en. Visst ska man passa på att skriva ned det som poppar upp ur huvudet, men efteråt kan man ändå fortsätta med den första berättelsen.

För att kunna slutföra en berättelse, gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag älskar att skriva men jag har ett problem.
När jag sätter mig framför datorn och ska skriva hinner jag ungefär till sida femton (det längsta jag skrivit är ca 30 sidor) och sedan sitter jag med en ny idé som jag hellre vill skriva på. Så blir det alltid och därför slutför jag aldrig någonting jag har börjat skrivit på, förutom noveller, dikter och skolarbeten som ju är lite kortare.
Det är irriternade för egentligen tror jag på storyn och karaktärerna jag kommer på och jag vill verkligen skriva något längre. Jag arbetar på så sätt att jag skrivar upp vad som händer i varje kapitel, ganska detaljerat och sedan skriver jag på.
Är detta problem vanligt och är det ens ett problem?
Har du något bra tips?

/ Fanny, 15 år från Nora

Hej Fanny

Du är inte ensam om att ha problem med att ha för många idéer. Det händer mig ständigt. När nästa idé dyker upp brukar jag skriva av mig ETT kapitel och kortfattade noteringar om vad som ska hända i fortsättningen. Därefter går jag tillbaka till den bok jag håller på med.

Är inte riktigt säker på vad du menar med att du skriver upp vad som händer i varje kapitel... Kanske arbetar du på samma sätt, om inte... Prova att jobba så här så kanske du kommer ända till slutet av din berättelse:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Tänk på att skriva från hjärtat, om något som angår dig och som du tycker är viktigt. Då blir berättelsen som bäst.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej! Har frågat dig om lite saker förut, och tackar så mycket för ditt fina svar.

Jag har hört att många författare bara har ett "artistnamn", som vanliga sångare/sångerskor. Får man välja om man vill vara anonym då och hitta på ett namn själv? Eller är det bara så att då väljer förlaget något slumpmässigt?
Sen är det en till sak, om man skickar in till flera förlag samtidigt och fler än ett förlag vill publicera boken, går det eller ska man då själv bara välja ett utav de förlagen?

Tack på förhand!

/ Anonym, 13 år från Stockholm

Hej Anonym

Om man väljer att skriva under psedonym, det du kallar "artistnamn", då väljer man det namnet helt och hållet själv. De flesta författare använder sitt riktiga namn på sina böcker. Ibland använder de psedonym när de vill skriva en annan typ av bok än vad de har skrivit tidigare.

Om flera förlag tackar ja samtidigt till ditt manus, då tycker jag du ska bli mycket lycklig och välja det förlag som känns bäst och som ger dig bäst villkor. Man måste nämligen välja ETT förlag.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Är det svårt att skriva bara rakt av eller är det så det är ?

/ liza, 12 år från Kiruna

Hej Liza

Olika författare använder sig av olika sätt att skriva. En del skriver bara på, utan att tänka så mycket innan. Andra vänder och vrider varje mening innan de går vidare med nästa. Jag brukar använda mig av "Gula Lappar".

Vill du jobba som jag gör så gör du så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Tänk på att skriva från hjärtat, om något som angår dig och som du tycker är viktigt. Då blir berättelsen som bäst.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Heej

Jag har snart skrivit en kapitel och ska snart börja med den andra..När jag är klar med boken ska jag skicka den till ett förlag..men jag undrar om hur lång tid det skulle ta när de har kommenterat att den e bra eller dålig eller om den ska ges ut??Om jag skrivit wen bok ska de läsa hela boken då??Eller bara halva..för min bok ska vara mest spännande i mitten eller i närmsta slutet!!Var ska man skriva sitt namn på papprerna som jag skrivit boken eller i kuveret ??

Hejdå

/ Ulla, 13 år från -

Hej Ulla

Det tar olika lång tid för förlagen att läsa ett manus, ca 1-2 år. Därför tycker jag att du ska skicka till flera förlag samtidigt.

Det gäller att din bok är jättebra redan i första meningen för att förlaget ska vilja fortsätta läsa din berättelse. Fångar inte boken direkt läser de inte vidare. Det beror på att de får så många manus, 2.000-3.000 per år, därför gäller det att man har en riktigt bra berättelse för att förlaget ska vilja läsa den.

Skriv ditt namn, adress och telefonnummer i huvudet på varje blad. Det gör du enklast genom att gå in under något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej!
Jag har läst alla dina Theo och ramona böcker förutom snapphanarna och svarta döde fast dom har jag hemma.
kommer det att komma någom mer bok?
Frästen hur kan man göra så bra böcker? Jag kan bara inte sluta läsa dom!!!!

/ Louise, 11 år från Bjärred

Hej Louise

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker och skriver så fint om dem. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och läs under mina skrivtips så får du se hur jag gör när jag skriver böckerna. Titta också under "Nytt" där hittar du var jag är och signerar nu de närmaste veckorna. Kanske kommer jag till en stad nära dig?

Givetvis kommer det fler böcker. Jag håller på med en bok om Franska revolutionen. Den kommer till hösten.

Hoppas vi ses så att du kan få dina böcker signerade.

Kramisar Kim


äger du den här sidan?

/ Tuva s, 10 år från svergie

Hej Tuva

Nej, jag äger inte den här sidan. Det är tidningen Commersen som äger den. Jag är bara en författare som svarar på frågor, som du kanske sett är vi många personer som du kan fråga om olika saker. Det finns också många olika saker att läsa och lära av på den här sajten.

kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB