Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


vad fångar läsarna mest? sorligt eller glatt

/ tove, 12 år från eskilstuna

Hej Tove

 

För att fånga läsaren spelar det ingen roll om texten är sorglig eller glad. Det viktigaste är att texten griper tag i läsaren och att texten har något att förmedla som gör att läsaren vill fortsätta läsa texten ända till slutet.

 

Lycka till med ditt skrivande

 

Kramisar från Kim


HEJ!KIM
vi hade en literaturtävling i skolan och jag vann den.Men jag undrar om du kan ge mig några tips att skriva en bra bärettelse och att när man skriver en bra bärettelse så vill man att andra ska tycka om dens bärettelse, så snälla kim ge mig några tips..
MVH kerime...

/ kerime, 13 år

Hej Kerime

 

Det allra viktigaste när du skriver är att DU tycker om din egen berättelse. Då tycker även andra om den. Men jag ska ge dig några tips om hur du kan göra längre, bättre berättelser:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Jättestort grattis till litteraturpriset. Du vet väl att du kan skicka in dina berättelser hit till Unga fakta och få dem publicerade här på sajten.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


är det svårt att skriva så bra böcker?????`=)

/ nathalie och zara, 11 år från skurup

Hej Nathalie och Zara

 

Tack för att ni tycker jag skriver bra böcker. Antar att ni har läst alla sex böcker som har kommit ut.

 

För mig är det inte så svårt att skriva mina böcker. Det som är svårt är att försöka variera böckerna så att de inte blir lika varandra. Annars kommer berättelsen av sig själv. Jag skriver böcker som JAG vill läsa och jag vill läsa böcker som är spännande från början till slut. Därför skriver jag så.

 

Om ni tycker så mycket om mina böcker kanske ni vill gå med in min fanklubb? Det kostar inget. Länk till fanklubben hittar ni på min hemsida www.kimselius.se under "länkar".

 

Fortsätt läs. Skriv gärna och berätta vad ni tycker om mina böcker och varför. Om ni blir medlemmar i fanklubben kan ni rösta på vilken av mina böcker ni tycker bäst om.

 

Kramisar från Kim

 


Hej kim!
Jag är en tjej som älskar att läsa och skriva ,min största dröm är att bli författare!
Här kommer lite frågor:
1kommer du att skriva fler böcker om Ramona och Theo? jag tycker att dom är så bra! : )
2 Har du skrivit några andra böcker ,ellr bokserier?
3När du var i min ålder (13 år ungefär) skrev du mycket då?
4omslagsillustrationerna till dina böcker är väldigt fina ,vem har gjort dom ?och fick du bestämma hur de skulle se ut?
5 Gillade du att läsa när du var i min ålder?
Tack på förhand!
MVH Jenny

/ Jenny Eriksson, 13 år från Valbo

Hej Jenny

 

Släpp inte drömmen, håll den vid liv. Skriv och läs mycket så ska du se att din dröm slår in till slut. Lycka till!

 

Nu till frågorna:

1: Givetvis kommer jag att skriva fler böcker om Theo och Ramona. Har du läst alla sex böckerna i serien? Den sjunde kommer i augusti. Gå in på min hemsida www.kimselius.se om du vill se omslag och läsa baksidestexten på nya boken. (Tack för att du tycker att mina böcker är så bra! TACK! Dina ord värmer.)

 

2: Ja, jag har skrivit andra böcker, men de har inte blivit tryckta ännu. De ligger fortfarande i byrålådorna, men de kommer ut. Kanske någon redan nästa år...

 

3: Ja, jag skrev jättemycket när jag var i din ålder. Men jag stoppade allt i byrålådorna eftersom jag inte tyckte att det jag skrev var så bra.

 

4: Omslagsillustrationerna till mina böcker har Susanne Demåne gjort. Hon är en stor konstnärinna som bor i Blekinge och är min vän. Hon gör fantastiska omslag och det är som om hon kan läsa mina tankar för när jag talar om hur jag vill att omslaget ska se ut, då blir det precis som jag har tänkt mig. Med andra ord: Ja, jag får bestämma helt och hållet hur omslagen ska se ut. Men det beror på att jag ger ut mina böcker på eget förlag. Normalt är det inte författaren utan förlaget som bestämmer omslagen.

 

5: Oj, vad jag läste mycket när jag var i din ålder. Jag slukade allt som fanns i bokväg hemma. Läste bibeln när alla andra böcker tagit slut. Bibeln var väldigt spännande OCH hemsk. När vi fick bibliotekt lånade jag hem bärkassar med böcker. Ibland läste jag en bok per kväll.

 

Lycka till med ditt eget skrivande.

 

kramisar Kim

 


hur många böcker har du skrivit? vad hette din första bok?

/ sandra simonson, 12 år från kulltorp

Hej igen Sandra

 

Min första bok hette "Tillbaka till Pompeji". Den gjorde jag Dundersuccé med julen 1997 och den gjorde så jag fick smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren" av massmedia. På grund av att boken sålde i 11.000 ex första veckan, vilket är JÄTTEBRA!

 

Jag har skrivit närmare 30 böcker. Men det är bara sex stycken som har kommit ut ännu, sjunde boken kommer i augusti.

 

Här kan du läsa om mina böcker:

 

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden"

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar"

Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim


hur gamla var du när du skrev din första bok+

/ sandra simonsson, 12 år från kulltorp

Hej Sandra

 

Jag var i tioårsåldern när jag skrev min första längre berättelse. Min första TRYCKTA bok kom ut julen 1997 och då var jag 41 år. Mellantiden ägnade jag åt att skriva bok efter bok och stoppa i byrålådan. Jag tyckte inte de var tillräckligt bra för att skicka till förlag. När min första bok kom ut gjorde den dundersuccé och sålde i 11.000 ex första veckan. Normalt säljer man som debutant (när man ger ut sin första bok) cirka 200-300 böcker på ett år.

 

Nu har jag kommit ut med sex historiska äventyrsböcker. Sjunde boken är färdigskriven och går iväg till tryckeriet snart.

 

Om du vill läsa mer om mig, mitt författarskap, mina böcker, m.m. kan du gå in på www.kimselius.se

 

Många kramisar från Kim

 


Hej jag heter farzin och älskar att läsa.ja har en fråga ? jag gillar histora liksom riddar-böcker,vikingahistorier,brättelser,1200 talets histora, kan du ge mig ett tips på vilka böcker du rekomenderar,i år var ja me en skol tävling och van för den bästa brättelsen. jag har fått lite pengar för de och då tänckte ja varför inte köpa lite böcker därför frågar ja den här frågan.tacksam för svar .

/ farzin, 15 år

Hej Farzin

Har du läst Jan Guilios Riddarserie "Arn"? Det är en serie riddarböcker.

 

Det låter som om du skulle tycka om mina böcker. Jag skriver historiska äventyrsböcker som utspelar sig under många skiftande århundraden.

 

"Tillbaka till Pompeji" år 79 e.Kr.

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa", 1600-talet e.Kr.

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse", 1323, f.Kr.

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden", 1500-talet e.Kr.

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl", 950 e.Kr.

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden", 1347 e.Kr.

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar", 1676 e.Kr.

Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Måste få passa på att gratulera dig till priset för bästa berättelse. Åh, vad roligt för dig, GRATTIS! På min hemsida kan du läsa hur man gör för att trycka upp en egen bok, kanske du vill trycka upp din berättelse som bok?!

 

Lycka till med ditt fortsatta skrivande. Hoppas du finner någon bok du är nöjd med.

 

Kramisar från Kim


Hur gör man en rolig barnbok?

/ Anna, 13 år

Hej Anna

 

En rolig barnbok blir det om man har en bra idé. Gärna något som ingen annan har skrivit om. Om du med barn menar upp till 1:a klass bör det vara bilder i boken som fångar de yngre barnen. Det ska gärna handla om någon udda figur.

 

Om du med barn menar från 1:a klass och uppåt bör det vara en spännande bok, som fångar läsaren från första raden.

 

Jag har ett knep för att få ihop en lång bra bok. Du kan också använda dig av det genom att använda "Gula lappar". Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Hej!
Vilka ingredienser tycker du att man ska ha i en fantasybok? Min och min kompis bok hanlar om fem pesoner vars föräldrar blev mördade av ett monster och nu vill de mer än allt annat hämnas. På vägen möter de en massa olika faror som varulvar, svartalver och syrener m.m.
Så om du vet (tycker) vad att en bra bok kan innehålla så svara gärna!
/Filippa och en bästis

/ Filippa Bengtsson, 12 år från Mjölkalånga

Hej Filippa och bästis

 

Det låter som om ni har en bra mix av fantasyvarelser.

 

Tänk också på att en bra bok ska innehålla spänning. Det bör vara en "röd tråd" igenom hela boken. Med andra ord något som håller ihop handlingen och får läsaren att vilja se hur det går.

 

För mer tips gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Kims skrivtips".

 

Lycka till med er bok.

 

Kramisar från Kim


Jag har varit med i en skrivartävling
Där tog jag ett Hederspris!
Min fråga är:

Hur skall jag göra för att kunna göra en lätt men ändå en bra bok?

/ Anna, 13 år från Utanför Göteborg

Hej Anna

 

GRATTIS! GRATTIS! Åh, vad roligt. Förstår precis hur du känner dig.

 

För att göra en lätt och bra bok rekommenderar jag dig att använda dig av mina favoritknep:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Tänk också på att inte använda svåra ord och att inte krångla till berättelsen i onödan.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


Vilken bok är du mest nöjd med?

/ Paulina, 12 år från Lugnås

Hej Paulina

 

Min favoritbok är "Vikingaträl" för att det hände mig så mycket hemskt och sorgligt medan jag skrev den boken och jag skrev av mig all min sorg.

 

Men det har också hänt väldigt mycket efter att "Vikingaträl" kom ut, vilket gör att boken är min favoritbok. Den fick otroligt bra recensioner och jag blev kontaktad av Europas största agentur: Lennart Sane Agency som nu håller på att lansera mina böcker över hela världen. Med andra ord kommer mina böcker ut på många olika språk.

 

Men den bok som jag är mest nöjd med är nog alltid den som jag skrivit senast. Jag utvecklas ständigt som författare och hoppas att jag lär mig av tidigare misstag och att böckerna bli bättre och bättre. Det är i alla fall så jag känner själv. Därför är jag mest nöjd med min allra senaste bok "Snapphanar!" som ännu inte kommit ut i bokhandeln. Boken kommer i augusti.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har tre frågor till dig.
Fråga 1. Vad var det som fick dig att vilja bli författare?
Fråga 2. Hur i hela friden fick du inspiration till att skriva så HIMLA BRA böcker?
Fråga 3. Du har sagt att när du var tio(var det va?) så skickade du berättelser till tidningar och fick dom publicerade, vilka tdningar var det? För jag hade också velat få berättelser publicerade i tidningar.

Är tacksam för svar. Också vill jag gärna påpeka att dina böcker är helt klart BÄST!!!!!!!

/ Rebecka, 12 år från HBG kommun

Hej Rebecka

 

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker, det gör mig jätteglad. Är du med i min fanklubb? Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se, under länkar hittar du fanklubben. Det är helt gratis att gå med där, och vad jag har förstått har de roligt tillsammans. Bland annat röstar de på vilken av mina böcker som är bäst.

 

Fråga 1: Att bli författare var något jag bestämde mig för redan som åttaåring. Att det dröjde ända till jag var 41 år innan jag debuterade berodde på att jag inte tyckte att jag skrev tillräckligt bra för att skicka in till förlag. Att mitt yrkesval var just författare, beror nog på att jag har så mycket fantasi inom mig som bara bubblar och måste ut.

 

Fråga nummer 2 är väldigt svår att svara på, det är roligt att du tycker att mina böcker är HIMLA BRA och jag ska försöka förklara vad det är jag tror som gör att mina läsare tycker så mycket om böckerna... Kanske är det för att jag slutar varje kapitel så spännande att man måste fortsätta läsa nästa kapitel också, och nästa, och nästa... Eller så har jag helt enkelt lyckats välja spännande ämnen att skriva om.  Fast egentligen beror det nog mest på att jag skriver böckerna till mig själv, jag skriver en bok som JAG vill läsa och jag älskar spännande böcker. Till en del tror jag också att det beror på att jag fortfarande har den där lilla åttaåringen inom mig, hon som drömmer om att bli författare och inte riktigt har förstått att hon har blivit det!

 

Fråga 3: Det är många år sedan jag skickade in till tidningarna, snart 42 år sedan. Många av de tidningarna finns säkert inte kvar, men det har istället kommit många nya tidningar. Gå till affären eller biblioteket och se vad det finns för ungdomstidningar och skicka in dina berättelser till de tidningar som du tycker att dina berättelser passar för. Då har du störst chans att få dina berättelser publicerade.

 

Ännu en gång stort tack för att du tycker så mycket om mina böcker, det värmer.

 

Kramisar från Kim


Är det inte svårt att komma på berättelser och sagor om man redan har skrivit många böcker?

/ Evelina, 10 år från Gävle

Hej Evelina

 

Än så länge har jag inte haft de problemen. Hoppas att de aldrig kommer. Jag har hittills kommit ut med sex böcker, sjunde kommer i augusti. Jag har cirka 20 böcker som ligger i byrolådorna och inte är tryckta ännu, med andra ord har jag skrivit fler böcker än vad som finns ute i bokhandeln och på biblioteken.

 

Det är nog så att man blir författare för att man har massor av fantasi inom sig och så länge fantasin flöder går allt bra. Bara man får tid att sitta ned och skriva allt som poppar ut ur huvudet.

 

Kramisar från Kim

 


Hur många av Trenters böcker har blivit tv och vilka?

/ Emma, 13 år från Eskilstuna

Hej Emma

 

Det är inte något jag känner till.

 

Däremot kan jag hjälpa dig att själv att hitta vad du söker:

Gå in på www.google.se eller www.mamma.com och sök på "Laura Trenter". Där hittar du det mesta du söker och får förhoppningsvis svar på både denna fråga och andra som du eventuellt har om Laura Trenter och hennes böcker.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Hejsan, mitt namn är Mikaela. Jag håller på att skriva en barnbok som projektarbete i skolan. Min frågeställning i arbetet har varit "Hur skriver man för barn?" Vad bör man tänka på? Hur mycket text bör det vara? Min målgrupp är barn i dagisåldern. Tacksam för svar.

MVH Mikaela

/ Mikaela Karlsson, 19 år från Ytterby, Göteborg

Hej Mikaela

 

När man skriver för yngre barn är det viktigt att använda ett lätt språk och inte konstla till språket. Det ska helst vara bilder så att barnen kan se det man läser för dem. Bilderböckerna bör vara på ca 6-8 A-4 sidor text.

 

Barn i alla åldrar tycker om spänning, men de vill ha ett lyckligt slut. Jag har upptäckt att yngre barn blir mer upprörda om jag dödar djur än människor i mina böcker.

 

Om du vill ha mer skrivtips kan du titta på min hemsida www.kimselius.se under "Kims författartips".

 

Lycka till med ditt projektarbete. Hör av dig igen om det är något mer du undrar över, eller om du tycker att mitt svar är oklart.

 

Kram från Kim


Vad betyder ordet rättvisa i dina böcker??

/ Emelei, 11 år från skellefteå

Hej Emelei

 

Rättvisa betyder enligt ordboken: "Tillstånd där inblandade parter behandlas lika enligt de krav som rimligen kan ställas."

 

För mig står rättvis och rättvisa  för: "korrekt, renhårig, rätt, att alla blir behandlade på samma sätt."

 

Hoppas att detta har hjälpt dig.

 

Kramisar från Kim

 

 


hur hittar du på allt i gäntligen?jag har för sökt skriva en saga men den blev inte bra.hoppas du kan svara. hej då!
frida!

/ frida, 9 år från uddevalla

Hej Frida

 

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker. När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" eller "Häxjakten"...

 

Var inte orolig för att det inte går bra att skriva sagor just nu, det kommer. Ju mer du övar desto lättare går det. Därför ska du läsa och skriva mycket för att din fantasi ska väckas och du själv kan skriva egna långa berättelser.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim

 


Hur ska jag komma på ett perfekt namn till min berättelse? Har du något tips?

/ Sandra Johansson, 11 år från Götene

Hej Sandra

 

När jag ska namnge mina böcker vill jag att titeln ska tala om vad boken handlar om. Titeln får inte vara för lång, för då skymmer den det fantastiska omslaget som på mina böcker säger lika mycket som titeln. Dessutom ska titeln väcka nyfikenhet hos läsaren så att läsaren vill ha just den boken. Vad sägs om "Tillbaka till Pompeji", "Häxjakten", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar!" Låter det som spännande titlar? Det är namnet på mina böcker som har kommit ut.

 

Ja "Snapphanar!" kommer inte förrän i augusti. Det tog ett tag innan jag kom på det namnet. Boken handlar om snapphanarna på 1600-talet. Namnet skulle vara spännande men inte för långt. Till slut blev det "Snapphanar!" med ett utropstecken efter för att förhöja spänningen.

 

Hoppas att detta hjälper dig att namnge dina berättelser.

 

Kramisar från Kim


Jag skriver berättelser ibland. Men oftast blir dom väldigt korta( den längsta är en deckare på bara ca 20 sidor) eller så slutar jag bara mitt i för att jag har fått något sorts tankestopp. Jag brukar ofta veta väldigt mycket innan hur personerna i boken ska vara både i utseende och hur dom är. Men jag vill väldigt gärna skriva längre. Hur ska jag göra?

/ Sandra, 11 år från Götene

Hej Sandra

 

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar från Kim

 

 


VEM HER SKRIVIT BJÖRN BRÖDER?OCH DET BRINNER ????????????????

/ LINNEA LINDBERG , 9 år från SKELEFTEÅ

Hej Linnea

 

"Björn Bröder" är en film som Walt Disney har gjort, den finns inte som "riktig" bok, bara som en bok gjord efter filmen.

 

"Det brinner" är skriven av Laura Trenter som skriver många spännande deckare för barn och ungdomar. "Det brinner" var bok innan det blev en TV-serie.

 

Kramisar från Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB