Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hur gör man

/ sanna, 8 år från tidaholm

Hej Sanna

 

Undrar du över hur man skriver en bok? Isåfall gör man på detta sätt:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, titta på dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta rader om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Lycka till

 

Kramisar från Kim


När började du skriva sagor eller berättelser?

/ Sandra, 11 år från Götene

Hej Sandra

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

 

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

 

Kramisar från Kim


Vad har du skrivit för några böcker?
Har du några bra skrivartips?

/ Sandra, 11 år från götene

Hej Sandra

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Sjunde boken kommer i augusti 2006:

 

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

"Svarta Döden"

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

"Snapphanar"

Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

SKRIVTIPS:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga till dig. Hur gammal var du när du gav ut din första bok? Och vad heter den boken?

/ Rebecka, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

 

Men redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

 

Kramisar från Kim


Hej Hej! Jag undrar om du vet nån sida ja skulle kunna skicka in berättelser till? Asså jag vill så gärna bli förfsttare men ja hittar aldrig nästan några sida för min ålder. Jag har skrivit en bok. /

/ Jessika Larsson, 14 år från uppl väsby

Hej Jessika

 

Javisst. Du kan skicka in dina berättelser hit till Ungafakta. Här hittar du mycket.

 

Det finns skrivarkurser att gå, fråga din lärare så kanske han/hon kan hjälpa dig att hitta någon sådan.

 

Om du vill skicka din bok till ett förlag ska du göra så här:

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Jag skulle vilja lära mig att skriva spännande böcker. hur gör man det?

Ps. finns det någon kurs att skriva böcker för barn jag har skrivit Ruts historia, När jag var i Mallorca, Seby rymmer m.fl Hälsningar Erica

/ Erica, 10 år från Nacka

Hej Erica

 

På somrarna brukar det finnas skrivarkurser i de flesta kommuner. Prata med din lärare så kanske han/hon kan hjälpa dig att hitta en skrivarkurs.

 

Om du har berättelser du vill ha utgivna kan du skicka in dem till ungafakta och få dem publicerade här på sajten.

 

För att föra en spännande bok kan du göra så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Lycka till

 

Kramisar från Kim


Hej jag bara älskar spökhistorier. jag skriver själv ibland. Men jag är inte så bra på att börja min berättelse. Har du något tips?

/ Anna Ekenstierna, 13 år från Nässjö

Hej Anna

 

Givetvis har jag några bra tips till dig. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Då ska du se att du kommer på en bra början.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Lycka till

 

Kramisar från Kim


Hej!!!!!
Jag undrar över en sak. Mina klasskamrater anser att jag är bäst i klassen på att skriva historier. Men jag är också bäst i klassen på att köra maskiner som; lastmaskin, traktor m.m.
Vad tycker du att jag ska bli? maskinförare eller författare?!
Svara vad du tycker inte att jag ska följa mitt hjärta eller sånt där trams!!
MVH ANDREAS

/ Andreas, 12 år från Karlstad

Hej Andreas

 

Svaret är jätteenkelt, du kan bli både ock. Det är jättebra att ha ett annat yrke när man är författare. Det tar nämligen oftast väldigt lång tid innan man slår igenom som författare och då är det bra att ha någon inkomst att leva av.

 

Därför behöver du inte sluta skriva och ge upp dina författardrömmar bara för att du utbildar dig till något annat. Många författare skriver på fritiden och har ett annat arbete på dagtid.

 

Lycka till med båda jobben!

 

Kramisar från Kim

 


hej jag tycker att det är jätte svårt att avsluta en bärettelse har du något knep?

/ astrid, 11 år från örebro

Hej Astrid

 

För att kunna fullfölja hela berättelsen och få till ett bra slut har jag några bra knep som du ska göra INNAN du börjar skriva.  Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Det brukar alltid fungera för mig, hoppas det fungerar lika bra för dig.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Hur är man e n bra författare?

/ Kristina, 12 år från fröjel

Hej Kristina

 

Om man är en bra författare eller ej, beror helt och hållet på vad den som läser boken tycker. Många älskar mina böcker, men det finns också folk som inte tycker om dem.

 

För att skriva en riktigt bra berättelse gäller det att man har något att berätta, att man skriver från hjärtat och lever sig in i berättelsen.

 

Då blir det förhoppningsvis en så bra berättelse att de flesta tycker om den.

 

Kramisar från Kim


hej kim !!!!
jag ville bara fråga hur länge har du varit författare
och är det kul ??? :P

/ annie, 15 år från stenungsund

Hej Annie

 

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

Jag älskar att vara författare.

 

Kramisar från Kim


Hur är det att vara författare?

/ Ellen Nordlund, 11 år från Jokkmokk

Hej Ellen

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

Jag älskar att vara författare.

 

Kramisar från Kim

 


hej

jag är suad och är tjej.
jag skulle fråga en sak villken hem sida är det om stenålder eller not annat som man kan lära sig om det
hej då
hälsning från suad

/ suad, 9 år från örebro

Hej Suad

 

Här på unga fakta kan du lära dig mycket om många olika ämnen, t.ex. riddare, vikingar, dinosarier m.m. Än så länge finns det ingen sida om stenålder. Du kan försöka att gå in på www.google.se och söka på "stenåldern" så kanske du hittar något.

 

Kramisar från Kim

 


Hej
När kom din första bok ut på marknaden?
vilken bok är du medt nöjd med?

//Amanda
P.s. Jag hoppsa på svar. Jag o min syrra skriver en hel del sagor o berättelser på datorn.. Mycket roligt..

/ Amanda , 11 år

Hej Amanda

 

Jag debuterade som författare julen 1997. Men jag har skrivit ända sedan jag var åtta år och det var då jag bestämde mig för att bli författare. Riktigt långa berättelser började jag skriva i din ålder. Då gav jag även ut en alldeles egen hästtidning.

 

Ja, visst är det roligt att skriva. Idag har jag skrivit jättemycket på en av mina böcker.

 

Hittills har jag varit mest nöjd med min bok "Vikingaträl", men efter att idag ha läst igenom min nya bok "Snapphanar!" måste jag erkänna att jag är VÄLDIGT nöjd med den. (Boken har inte kommit ut ännu, den kommer först i augusti.)

 

Fortsätt skriv, både du och din syster, att skriva är underbart.

 

Kramisar till dig och din syster från Kim


Hej Kim.
Jag är en tjej som alltid gillat att skriva. Jag skriver mycket på fritiden och lägger ner en hel del arbete på det. Men jag undrar en sak, är författare svårt att bli? Och hur kan man gå till väga med sina berättelser/noveller osv, för att någon ska märka vad man gör?


Tack :)
Mvh Lisa

/ Lisa, 16 år från Floda

Hej Lisa

 

Författare är man om man skriver mycket. Man blir inte författare bara för att man får en bok utgiven, utan för att man älskar att skriva. Men jag tror att de flesta känner det som om man inte är författare förrän man har fått sina berättelser tryckta och utgivna i bokform. Så var det i alla fall med mig.

 

Däremot är det svårt att få en bok utgiven. Det är många som skriver och skickar in till förlagen. Men har man bara någon riktigt bra berättelse då är chansen större att man lyckas.

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Du hittar mer skrivtips på min hemsida www.kimselius.se.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Kramisar från Kim


hej.

jag lärde mig läsa när jag var 5.

när lärde du dig läsa?

/ jeppe, 11 år från kungsbacka (säjer vi)

Hej Jeppe

 

På min tid fick man inte börja lära sig läsa förrän man började skolan när man var sju år. Innan dess var jag hemma med min mamma och mina syskon.

 

Det var duktigt att lära sig läsa redan vid fem års ålder. Jag har förstått att det är många barn som lär sig läsa tidigt, eftersom det är flera sjuåringar som har läst alla mina böcker, alldeles själv... Har du läst mina böcker?

 

Kramisar från Kim


Hej ulf stark är en bra författare men tycker du det me?

/ johanna beronius, 9 år från skyttorp

Hej Johanna

 

Jo, jag tycker också att Ulf Stark är en bra författare. Några av hans böcker har blivit film, har du sett filmerna? De är jättebra.

 

Kramisar från Kim


varför har du valt och vara författare.

/ ergul sacir, 12 år från malmö

Hej Ergul

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, för att jag älskar orden och har väldigt mycket fantasi. Det bästa jag vet är att sitta och skriva och försvinna bort i fantasin.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag skriver jättemycket och älskar verkligen det. Jag har jobbat i en Ungdomshörna på en tidning, varit med i flera tidningar och skriver egna romaner, mest om tjejer som skär sig m.m. Jag har börjat skricka skräck och rysare! =) I alla fall, jag är 14 år, kan jag ge ut mina böcker på en förlag? Hur mycket kostar det? Och till sist, hur många dataskrivna A4-papper måste en bok vara?

/ Malin, 14 år från Lidköping

Hej Malin

 

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna, men rör sig omkring 50-60 kronor/bok. Det blir dyrare än att trycka upp t.ex. 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Det finns också många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

 

Det är olika sidantal beroende på vilken typ av bok man skriver, t.ex.: bilderböcker 6-8 A-4 sidor, för 5-11 år 50-100 A-4 sidor, ungdomsböcker 100-150 A-4 sidor.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får din bok utgiven.

 

Kramisar från Kim


vad tyker du om när det betyder böker

/ madicken, 12 år från ystad

Hej Madicken

 

Jag förstår inte riktigt vad du menar med din fråga.  Kan du skriva din fråga på ett annat sätt.

 

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB