Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


du skriver så bra böcker

/ emelie, 10 år från svartå, sverige

Hej Emelie

 

Tack för att du tycker om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida och sett omslaget på den bok som kommer till hösten? Min hemsidesadress är www.kimselius.se På hemsidan kan du även gå in på fanklubben under "länkar".

 

Kramisar från Kim


när började du att skriva böcker?

/ maja, 11 år från stockholm

Hej Maja

 

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. När jag var cirka 10 år skrev jag min första riktigt långa berättelse. Jag gav även ut en alldeles egen hästtidning, där jag skrev noveller, följetong, korsord och tävlingar.

 

Jag debuterade (kom ut med min första bok) julen 1997. Under alla år däremellan har jag skrivit böcker som jag helt enkelt inte tyckt varit tillräckligt bra för att skicka till förlag. Min debutbok hette "Tillbaka till Pompeji".

 

Kramisar från Kim


Hur kommer man på alla bretelser?...
/Hanna

/ Hanna Thorén, 9 år från morup utanför falkenberg

Hej Hanna

 

Idéerna till berättelser får man vid de mest konstiga tillfällen, när man sitter och ser på TV, när man är ute och går med hunden, när man talar till någon, när man hör något någon säger. Mina idéer dyker för det mesta upp när jag ligger och sover.

 

Det som fick mig att skriva min bok "Tillbaka till Pompeji" var att jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Jag ville rädda hunden... Därför skrev jag "Tillbaka till Pompeji"-boken.

 

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker så är det ofta så att jag vill lära mig mer om något speciellt ämne, t.ex. Vikingarna. Då skriver jag en bok om det, men allra först läser jag massor av faktaböcker så att jag vet så mycket som möjligt om vikingarna.

 

Vill du veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se och titta under "Böcker".

 

Kramisar från Kim

 


Vi sriver ofta böker dem e ganska bra tycker vi....
vi skulle vilja få en bok var tryckt var.
Vad ska vi göra då?
Det är en av våra högsta drömmar, så snälla svara.

/ Emma & Lisabet, 12 år från sundsvall

Hej Emma och Lisabet

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar er. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv berättelsen med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker ni kan skicka till flera förlag samtidigt) fått era manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det ni har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om era berättelse kontaktar de er och ber att få publicera/ge ut era berättelse. Om de skickar tillbaka era manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får ni tillbaka era manus ska ni alltså inte ge upp, sätt er ner och läs igenom det igen, se om ni kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om ni får era manus antagna börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att ni och alla andra kan köpa böckerna.

Ni som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att ni får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Ni kan också trycka era böcker på Print-On-Demand. Då betalar ni allt själv, men ni behöver bara trycka upp så många böcker ni vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har ni något Print-On-Demand tryckeri i er närhet?

 

Jag önskar er lycka till i skrivandet. Hör av er den dag ni får era manus godkända.

Kramisar från Kim


Hej
Jag har en liten fråga som jag jätte gärna vill ha svar på.
Jag älskar att skriva berättelser. Jag kommer på så många bra ideer! Jag har börjat på hur många sagor och berättelser som hälst. Men jag blir licksom aldrig klar. När jag har skrivit 10 sidor på datorn tröttnar jag licksom. Det kan bero på att jag hittar på något annat att skriva om eller att jag inte kommer på non bra fortsättning. Jag har minst 30 påbörjade berättelser som jag har kommit ganska långt på men bara lämnat. Jag skulle jättegärna vilja ge ut en bok men det går ju inte med bara halvskrivna berättelser!

Har du några tips på vad jag ska göra?


PS: Dina böcker är jätte bra! DS

/ Lisabet, 12 år från Sundsvall

Hej Lisabet

 

Du är inte ensam om ditt problem, det händer de flesta författare. Det beror på att man inte ger sig tid att skriva det som man har påbörjat för att man är rädd att tappa bort de bra idéerna som hela tiden dyker upp.

 

Försök jobba så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Tack för att du skrev att du tyckte om mina böcker. Är du med i min fanklubb? Om du inte är med och vill gå med där (det är helt gratis) kan du gå in på www.kimselius.se/länkar där hittar du min fanklubb.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Kan man skriva en bok när man är 12 år eller är det omöjligt?
jag älskar att skriva och vill bli bättre på det!
Jag skulle jätte gärna vilja skriva en bok men kommer liksom ingen vart!

/ Lisabet Lindbäck, 12 år från Sundssval

Hej Lisabet

 

Visst kan man skriva en bok när man är 12 år. Fast det är inte så vanligt att förlagen ger ut böcker skrivna av omyndiga personer. Men det är alltid värt ett försök. Jag har läst om två 11-åringar som fått sina böcker utgivna.

 

Läs tidigare skrivtips på denna sajt, samt gå in på www.kimselius.se och titta på mina skrivtips så kanske du kommer igång att skriva. Omdu inte kommer igång, hör av dig igen.

 

Kramisar Kim

 


Hur firar man Halloween i Usa?

/ Emelie, 16 år från Västerås

Hej Emelie

 

Vet inte hur man firar Halloween i USA. Kanske är det något för vår skräckexpert Richard? Om inte han har svaret kanske du får svar på www.fragabiblioteket.nu

 

Kramisar från Kim

 


Hej hwj :) . vi är två tjejer som brukar skriva dikter och sånt när vi är i skolan , vi har en liten fråga till dej :D . Hur länge tar det ungefär att skriva en bok ? vi har lite funderingar på att skriva en . hehe .

/ Málle o behlleh , 13 år från lkpg

Hej Malle och Behlleh

 

Jätteroligt att ni tänker skriva en bok. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och titta på mina skrivtips.

 

Det tar olika lång tid att skriva varje bok, det beror på vilken typ av bok det är, hur många andra saker man gör under tiden etc.

 

Mina böcker tar mellan 1-5 år att skriva. Jag skriver historiska äventyrsböcker och det tar ibland lång tid att läsa in ämnena och åka på researchresa till de olika ställena där händelserna tar plats.

 

Lycka till med ert skrivande!

 

Kramisar från Kim

 


Läst en massa äventyrare i mina dagar vill bara ha lite förklaringar som jag ofta undrat över!!

Varför skrev man äventyrsromaner förr i världen?Vilka behov ville man fylla?? Vad tyckte man under
romantiken om detta??
god fortsätttning mvh martin

/ Martin Jakobsson, 21 år från Romakloster

Hej Martin

Tack för att du tror mig om att kunna så mycket.

Jag känner inte till någon fakta bakom de frågor du har ställt. Kanske kan de hjälpa dig på www.fragabiblioteket.nu

Min idé om det hela är att människor alltid har längtat efter äventyr och att få fly bort ifrån vardagen. Folk hade inte samma möjligheter att resa förr och då fick de möjlighet att uppleva äventyren genom böckernas värld. Men detta är helt mina egna funderingar.

Om vad man tyckte under romantiken har jag ingen aning om. Hoppas att de kan hjälpa dig på ovanstående webb-adress.

Kram från Kim


När jag skriver,så ser jag allt frammför mej men sedan blir det förmycket det blir bara:
-Hej
-Hej
-Hur mår du. Jag irreterar mej på sånt

/ Julia, 9 år från markaryd

Hej Julia

Jag förstår vad du menar, det brukar bli så i din ålder att man har lättast att låta personerna prata med varandra. För att du ska få till det lite bättre kan du försöka göra så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, titta på dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta anteckningar om detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Då kanske din text blir så här istället:

"-Hej, sa Maria och blängde på sin kompis, Helen.

Maria var sur för att Helen inte hade kommit hem till henne kvällen innan.

-Hej, sa Helen och visste inte riktigt hur hon skulle bete sig.

Helen förstod att Maria var sur. Men nu hade hon träffat Peter och han var mycket roligare att vara tillsammans med än Maria.

-Hur mår du? sa Maria och kände att hon egentligen struntade totalt i hur Helen mådde."

Förstår du hur jag menar? Om du VET vad berättelsen ska handla om är det lättare att få den att bli längre. Om du på en gul lapp skrivit att Maria var sur på Helen för att hon skaffat en pojkvän och för att Helen inte längre var tillsammans med henne, då hade du fått lite mer "kött på benen" som jag kallar det.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


min längsta berättelse är på tio datorskrivna sidor. men jag skulle vilja veta hur man gör en berättelse på til lxempel 88 sidor ller mer.. för det går liksom bara inte för mig. :S

/ Hilda, 11 år från Mölnlycke

Hej Hilda

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Viktigt är att du inte börjar skriva din berättelse förrän du har ett slut på en lapp. Då är det lättare att få till längre berättelser.

Sedan är min erfarenhet, från det jag var i din ålder, att ju äldre jag blev desto längre berättelser skrev jag. Kanske för att jag fick mer livserfarenhet, lärde mig mer ord, eller bara älskade själva skrivandet mer och mer.

Därför uppmanar jag dig att fortsätta skriva och inte ge upp, du kommer att skriva längre berättelser till slut. Titta på mina böcker, de blir bara längre och längre. (Gå in på www.kimselius.se för att se böckerna.)

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

 


Skulle man kunna få lite fakta om Jämtland??

/ Veronica "Virriz", 10 år från Täby

Hej Veronica

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med några fakta om Jämtland.

Jag rekommenderar dig att gå till biblioteket och fråga en bibliotekarie om hjälp. På biblioteket finns säkert många böcker där du kan läsa om Jämtland.

Det finns också en sajt som heter www.fragabiblioteket.nu kanske kan de hjälpa dig.

Lycka till  med ditt arbete.

Kramisar från Kim

 


Hej! Jag undrar om man nu har skrivit en berättelse. Hur ska man göra sen så att det blir en bok som man kan ge ut? Mvh Freja

P.s Jag håller på att skriva en nu. D.s

/ Freja, 11 år

Hej Freja

Det finns flera sätt att ge ut en bok:

Det bästa sättet är att få kontakt med ett bokförlag. Gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


vad jilar du

/ louise, 7 år från göteborj

Hej Louise

Jag tycker om böcker, hundar, film, choklad och att vara ute i naturen. Men det jag tycker allra bäst om är att skriva mina alldeles egna böcker. Då mår jag som bäst.

Kramisar från Kim

 


Hejsan Kim!!! Hur gör man för att få sin bok tryckt och finns det något sätt man kan finansiera den, tex genom bidrag, stipendie, osv

/ Mia, 19 år från Göteborg

Hej Mia

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på de allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


måste man vara över 18år för att ge ut en bok eller kan man ge ut en bok om man är 12år?

/ jessica, 12 år från skåne

Hej Jessica

Det underlättar om du är över 18 år när du ska ge ut en bok, eftersom du bör vara myndig för att skriva kontrakt med förlaget.

Men man kan även vara yngre, det gäller att du har en så bra berättelse att förlaget absolut vill ge ut din berättelse. Det är bara att skicka in och hålla tummarna för att du ska lyckas.

Lycka till!

Kramisar från Kim

 


hej jag bara undrar om du har något tips när man skiver böcker\historier. jag har läst några av böcker och dom är jätte bra. Kramar Jenny

/ Jenny , 12 år från helsingborg

Hej Jenny

Tack för att du tycker mina böcker är jättebra, det är roligt att höra.

För att göra en bra historia bör man skriva om något man känner till. Du bör bli varje person du skriver om, alltså försöka känna, tänka och uppleva det som personen upplever. Det gör du med varje person i berättelsen. Försök att inte bara göra en dialog utan för berättelsen framåt genom att berätta vad personerna gör medan de pratar, vad händer runt omkring dem etc.

Du hittar mer skrivtips på min hemsida www.kimselius.se Nästa vecka kommer en uppdaterad version av mina skrivtips.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

 


Fråga 1:
Jag har jättemånga ideer till en bok, men jag har aldrig någon lust att skriva, vad ska jag göra för att få lust till det?

Fråga 2:
Tror du att det kan vara så att chansen är större att en bok godkänns på ett förlag ifall man är äldre medan att ju yngre man är destå mindre är chansen att boken godkänns?

/ Oscar Wikman, 11 år från Gällivare

Hej Oscar

Fråga 1: Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skriver ned alla dina idéer i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

Fråga 2: Ja, jag tror chansen att få en bok godkänd är större om man är äldre. Det beror säkert på att man har större ordförråd och livserfarenhet när man är äldre, inte för att man inte har en bra berättelse att berätta. Det är bara det att man kanske kan berätta historien på ett bättre sätt när man har mer livserfarenhet. Men det händer att även unga människor för sina berättelser utgivna. Så gör ett försök.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


vilka böcker har du skrivit????vet inet vill vete aom dom e bra eller dåliga???

/ malvina, 11 år från järlåsa

Hej Malvina

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Här är böckerna:

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Ha det så bra

Kramisar från Kim


Jag vill gärna bli författare men jag vet inte när och hur spänningen ska börja. Jag vet inte heller riktigt vad jag ska skriva om och i fall det ska vara bilder. Har du något förslag?
/$edel

/ $edel från ?

Hej Sedel

Spänningen ska börja direkt, med första raden. Titta gärna i någon av mina böcker för att se vad jag menar. Vill du veta mer om böckerna kan du titta på www.kimselius.se

Skriv om något som ligger dig varmt om hjärtat och som du känner till, då blir berättelsen bäst, det är mitt förslag.

Kram Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB