Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur ska jag göra för att bli författare? (alltså ge ut en bok)

/ Moa, 13 år från sverige

Hej Moa

Om du vill bli författare/ge ut en bok är det bara att skriva, mycket! Dessutom behöver du läsa många, många böcker.

När du väl har skrivit din berättelse är det dags att skicka den till förlag.

Det här ska du tänka på när du skickar ditt färdiga manus till ett bokförlag! Det bästa sättet att hitta rätt bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det brukar stå längst fram i boken. Där står för det mesta fullständig adress, telefon, e-mejl med mera. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Läs igenom ditt manus noggrant. Kör stavningsprogram på datorn. Numrera sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor. Skriv din berättelse med 1,5 eller dubbelt radavstånd. GLÖM INTE BIFOGA NAMN, ADRESS OCH TELEFONNUMMER!!!

De flesta förlag vill ha papperskopior och inte e-post, eftersom det blir alldeles för dyrt för förlagen att få manus som e-post. Men en del förlag har börjat ta emot manus som e-post. Ta reda på vad ditt förlag vill ha innan du skickar in din berättelse.

Böcker är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor.

När förlaget/förlagen (jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser din berättelse. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer på förlaget som ska tycka till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse.

Om förlaget skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att du har skrivit en dålig berättelse. Det kanske inte passade just det här förlaget, de kanske inte hade råd att ge ut fler böcker just då, det kanske inte var rätt person som läste ditt manus etc. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får cirka 3.000 obeställda manus per år! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de trycker upp som bok.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.Ta till dig korrigeringarna och förbättra din berättelse, istället för att bli ledsen för kritiken. Både du och redaktören vill ju att din bok ska bli bra.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/CD/mail till förlaget. På förlaget gör man sidorna helt klara: sidnumrering, kapitelindelning, bilder och så vidare.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt långt före boken, eftersom det är omslaget förlaget annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före boken kommit ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Därefter skickas manus till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. När boken är färdigtryckt går den iväg till ett bokbinderi som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Sedan skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut till bokhandlarna så att du och alla andra kan köpa böckerna. En del böcker kommer ut i bokklubbar och på biblioteken.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett antal gratisexemplar av sin bok, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Vill avsluta med att säga att det krävs mycket träning för att bli författare. Du ska läsa, läsa, läsa och skriva, skriva och skriva, MYCKET! Du måste utveckla ditt ordförråd och få din speciella skrivstil.

Att vara författare är inte alltid så lätt. Många kan inte försörja sig på att vara författare. De har andra yrken där de tjänar pengar och skriver sina berättelser på fritiden. Även om man har gett ut en bok är det inte säkert att man får nästa bok utgiven. Det krävs att nästa bok är minst lika bra som den första, för att förlaget ska vilja ge ut även nästa bok.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Var tycker du är det bästa stället att skriva en "novell" eller något annat? På en dator eller i en skriv bok eller något annat?

/ Amanda, 12 år från Stockholm

Hej Amanda

Det bästa stället att skriva ned sin berättelse är där det känns bäst för dig! Ibland känner jag mig mer som en "riktig" författare när jag skriver för hand i en skrivbok, ändå skriver jag de flesta av mina berättelser i datorn, eftersom det går fortare. Det är även lättare att rätta i datorn, flytta om, ta bort text och så vidare.

Jag har många skrivböcker fyllda av text, eftersom jag skriver för hand när jag är ute och reser, eller när jag inte har min dator tillgänglig. Eftersom jag har skrivit sedan jag var åtta år och varit författare i femton år, har det blivit rätt många skrivhäften!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag är en 11-årig tjej som älskar att läsa. Jag vill gärna förbättra mitt skrivande,när jag skriver berättelser t.ex.
Jag behöver några goda råd från dig om hur jag kan skriva fina berättelser ( några råd eller tips)
Med ivriga hälsningar
Nadya!

/ Nadya, 11 år från Sverige

Hej Nadya

Det allra bästa rådet jag kan ge dig är att du ska skriva från hjärtat, inte tänka på stavning och grammatik, utan bara få ur dig den berättelse du bär inom dig. När du är klar med din berättelse ska du läsa igenom den, många gånger, då tittar du på stavning, grammatik, om historien håller och så vidare.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!

När jag skriver berättelser har jag jättesvårt att komma på samma gamla namn. Jag vill inte ha namn som Emilia, Elin, Karl. Namnen är för vanliga. Hur ska jag komma på förnamn?
Sedan är det efternamn. Jag vill helst ha engelska efternamn, jag gillar inte svenska efternamn som Svensson. Det kanske är för att jag bor utomlands och inte är särskilt van med svenska efternamn, även om jag går i en svensk klass är dem flesta i min klass engelsktalande hemma, och därmed har dem engelska för/efternamn.
Men frågan är: Har du något tips på hur man kommer på bra utländska namn?

Sen undrar jag också när Unga Berättare startar igen. Kan du på något sett ta reda på det...?

/ Julia, 10 år från Biblioteket

Hej Julia

På den här länken hittar du massor av sidor om namn. Där hittar du både gamla namn, engelska namn, keltiska osv. https://www.google.se/search?q=namn&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Tyvärr har jag ingen möjlighet att ta reda på när Unga Berättare startar igen.

Kanske kan det här vara en bra plats för dig att skicka in din berättelse: http://www.svt.se/2.92235/skriv_berattelse

Googla på skicka in din berättelse, då hittar du fler sajter!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag hade tänkt skriva en roman. Och jag har sett i böcker att när det är en ny händelse eller en konversation så hoppar ordet längre åt höger. Asså ordet är längre ifrån sidan, och jag vet inte riktigt hur man gör det eller vad det kallas. Trycker man bara på mellanslag några gånger, finns det en speciell knapp till det eller fixar bokförlaget det?

/ Annie, 14 år från Secret

Hej Annie

Du ställer in det på linjalen uppe i huvudet på worddokumentet. Det är små "tappar", sätt markören på den ena och dra åt höger. Du kommer att upptäcka att de två "tapparna" har olika funktioner. Testa dig fram.

Det spelar ingen roll hur långt ditt indrag är, förlaget ordnar det. Om du har ställt in den här tappen blir det automatiskt nytt indrag varje gång du gör en radmatning.

Lycka till med din roman.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Kramisar Kim


Hej!
Jag har precis läst ut alla Harry Potter-böcker och jag undrar om det finns någon bok som är lika spännande
som de böckerna?


//mvh Molly

/ Molly Hirschfeldt, 9 år från Stocksund/stockholm

Hej Molly

Många av mina läsare säger att mina böcker är lika spännande som Harry Potterböckerna. Kanske vill du kika på dem: http://kimselius.se/bocker.html

Böckerna heter:
Tillbaka till Pompeji
Jag är ingen häxa
Faraos förbannelse
Den gömda Inkastaden
Vikingaträl
Svarta Döden
Snapphanar
Giljotinen
Riddarsvärdet
Det glömda kriget 1808-1809
Snapphaneresan
Kinesiska Draken
Theos Pompeji
Boudicas strid mot Romarna
På liv och död i andra världskrigets skugga
På flykt från andra världskrigets fasa
Mayafolkets Hemlighet
Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland
Kimberlie - Ett nytt liv
Kimberlie - Främlingar

Hör av dig om inte någon av dessa böcker passar så ska jag försöka hitta något annat till dig!

På min hemsida kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok för att se om du tycker om dem.

kramisar Kim


Hej Kim!
Jag undrade om man, i en bok man vill försöka ge ut, kan skriva om kända personer, filmer eller musik från dagens kultur? Kan jag till exempel nämna Jimi Hendrix, Audrey Tatou eller kanske en författare som dig i min bok?

Tack på förhand.
Mvh Nora

/ Nora, 14 år från Sverige

Hej Nora

Visst kan du nämna dessa personer.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


hur lång tar en tunn bok ?.du är inte min favorit författare men jag gillar några böcker du har skrivit.

/ mia, 12 år från danmark

Hej Mia

Det tar olika lång tid att skriva böcker, beroende på författare. En del kan ta 30 år på sig att skriva en bok, andra skriver en bok på en vecka. Det finns liksom inga regler för hur lång tid det ska ta att skriva en bok.

Kanske är det mina böcker Snapphanar eller Snapphaneresan du har läst? De brukar vara populära i Danmark!

Kramisar Kim


hur kan du göra kapitel bok

/ mary, 9 år från irak

Hej Mary

Det gäller att ha mycket fantasi och många ord för att det ska bli kapitelböcker. Om du själv vill skriva kapitelböcker ska du läsa många, många böcker!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag har en fråga om grammatik. Om man föredrar att skriva med citattecken när någon säger något i en berättelse, måste man ha ett kommatecken efter det andra citattecknet då?

Exempel:
"Hej" sade mannen.
Eller:
"Hej", sade mannen.

Är det fel rent grammatiskt med det första exemplet, eller är båda exemplen rätt?

Tacksam för svar!

/ Simon Hellqvist, 12 år från Vittaryd, Ljungby

Hej Simon

Ja, du ska ha kommatecken efter citattecknen, men inte om meningen avslutas med utropstecken ! eller frågetecken ?.

Med andra ord är det sista rätt!

Kramisar Kim


Hej! Jag ville bara säga att jag har snart läst hela Theo och Ramona-serien, och jag älskar dom böckerna, dom är en av de bästa böckerna jag läst! Men jag har en fråga: Hur kom du på att andvända namnen Theo och Ramona?

/ Nadja, 12 år från finland

Hej Nadja

Oj, vad roligt att höra. Har du sett att det nyligen har kommit en ny Theo och Ramona-bok: Mayafolkets Hemlighet? Du kan läsa mer om boken här: http://kimselius.se/bocker.html

Theo valde jag för att det var ett typiskt namn från den tidsperioden han kom ifrån, år 79 e.kr. Egentligen heter han Theodore. Ramona var en vän jag hade en gång som blev ihjälkörd av en bil...

Kramisar Kim


Jag har jätte svårt för att skriva utan att lyssna på musik, men jag hittar aldrig rätt låtar :-(
Skulle bli jätteglad om du gav mig några tips!

Kram/ Karin <3

/ jag behöver inspiration!!!, 13 år

Hej 13 år utan inspiration

Den musik man lyssnar på när man skriver måste vara väldigt individuell. Ett tag var jag tvungen att bara lyssna på klassisk musik, nu brukar det bli så att jag sätter i en cd när jag börjar på en bok och sedan snurrar den på repeat hela tiden. Det gör att jag till slut inte hör orden, utan bara har musiken som en vägg mot allt annat runt omkring mig.

Försök att se om det fungerar för dig också. Och du, ha inte för hög volym, för det är störande när man ska skriva!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Mitt namn är Mikaela och jag drömmer om att bli författare, jag har läst många av dina böcker och dem är jätte intressanta, jag har några frågor..

- Måste man kunna mycket matte för att bli författare?
- Har du haft någon känd författare som förebild?
- Hur lång tid tog det för dig att bli en författare?
- Vad var det som fick dig att villja bli en författare?
- Villka ämnen är viktigast för att kunna bli författare?

Det var mina frågor det..
Med vänliga hälsningar / Mikaela

/ Mikaela, 11 år från Stockholm

Hej Mikaela

Vad roligt att du har läst många av mina böcker.

Nej, du behöver inte kunna matte för att bli författare.

Har aldrig haft någon författare som förebild, däremot har jag alltid tyckt om det som vissa författare har skrivit, däribland Selma Lagerlöf.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var 8 år, men tyckte inte jag skrev tillräckligt bra, därför skickade jag inte in till något förlag förrän jag var närmare 40 år och jag fick mitt första manus antaget och blev författare när jag var 43 år. Nu har jag varit författare i 15 år.

När jag var åtta år och bestämde mig för att bli författare, var det för att jag hade skrivit min första bok och tyckte det var roligt att skriva. Hade, och har, huvudet fullt av berättelser.

Inget ämne är viktigast för att bli författare, det enda som krävs är att du har fantasi och älskar att skriva. Däremot är det inte många författare som kan försörja sig på sina böcker, därför är det bra att ha bra betyg så att du kan få ett annat arbete och skriva på fritiden.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim:)

jag undrar hur jag ska få min text att bli så bra och uttrycksfull som möjligt.

innan jag har alltid skrivit ner en snabb kladd på hur texten ska vara. liksom en enkel bas, om du förstår.utan uttryck eller så, utan en väldigt slarvigt skriven text. det har jag alltid skrivit för hand.
sen har jag skrivit om texten igen, denna gången på datorn, men har då lagt till olika saker och uttryck.

är det ett bra sätt att skriva en text, eller är det bättre att bara skriva direkt från huvudet?
jag har precis börjat med en ny text, och har provat att skriva direkt på datorn utan någon "bas". ska jag fortsätta eller göra så som jag alltid gjort innan?

tackar för svar:)

/ louice, 16 år från skåne

Hej Louice

Det är bra att skriva basen/benet först. Men tanken är att just benet ska man skriva rakt ut ur huvudet och inte bry sig om varken stavning, grammatik, miljöskildringar etc. När benet är gjort är det bara att lägga till allt det andra.

Du är på rätt väg i ditt skrivande, men släpp loss på skrivandet i själva basen/benet och lägg därefter till ännu mer text!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur kommer man på vad man ska skriva om?

/ Alva

Hej Alva

Om man läser mycket startar fantasin i ditt huvud och då kommer du på alldeles egna berättelser.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har alltid velat bli författare, och tänker alltid när jag har kommit halvvägs i berättelsen att jag skulle kunna försöka få den utgiven. Men sedan slutar jag att skriva på den eftersom något i mig alltid säger att dem ändå inte kommer tycka om det jag skrivit. För jag vågar inte riktigt få det där nej; et, jag vet att även om man får ett nej av ett förlag betyder det inte att man får det av ett annat förlag. Men jag vågar ändå inte riktigt. Eftersom jag inte heller vet om det jag skriver är bra eftersom jag bara låtar ett fåtal personer läsa ett fåtal sidor av det jag skrivit eftersom jag är rädd att dem ska säga att det är dåligt. Men ändå vet jag att kritik är bra att få för man lär sig av det. Har du något förslag på vad jag ska göra?
Kram Emilia

/ Emilia, 15 år

Hej Emilia

Skriv färdigt HELA din berättelse innan du låter någon läsa den. Och lämna berättelsen till någon som förstår att läsa den på rätt sätt, en svenskalärare, en bibliotekarie, en vuxen släkting... Inte en kompis, för antingen berömmer de även om allt kanske inte är bra, och de kan inte komma med sådan kritik som gör att du utvecklar ditt skrivande. Eller så kanske din kompis bara kritiserar din berättelse och då tappar du helt lusten att skriva.

Författare är ett yrke precis som alla andra. Man kan gå utbildning för att bli författare, det finns skrivarverkstäder och skrivarläger. Det finns även högskoleutbildningar för författare. Du hittar dessa linjer på www.google.se om du söker på Skrivarlinjer, Skrivarutbildning etc, eller här på min blogg under Skrivarlänkar.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag är en tolvårig tjej som älskar att skriva. Jag tänkte skriva en ungdoms/kärleks bok som heter Heidis liv, men jag vet inte direkt hur jag ska börja. Jag tänkte att du kanske har några tips? Och om jag skulle vilja lägga ut eller försöka få ut berättelsen, hur ska jag göra då? Tack i förhand! MVH: Ida.

/ Ida Andersson Fridh., 12 år från Västerås, Sverige.

Hej Ida

Börja med att det händer något spännande. Kanske springer Heidi på en pojke i skolmatsalen, tappar brickan med mat på honom och blir blixtförälskad, men tycker att allt är så pinsamt att hon inte vågar prata med honom, till en början...

Det här ska du tänka på när du skickar ditt färdiga manus till ett bokförlag! Det bästa sättet att hitta rätt bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det brukar stå längst fram i boken. Där står för det mesta fullständig adress, telefon, e-mejl med mera. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Läs igenom ditt manus noggrant. Kör stavningsprogram på datorn. Numrera sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor. Skriv din berättelse med 1,5 eller dubbelt radavstånd. GLÖM INTE BIFOGA NAMN, ADRESS OCH TELEFONNUMMER!!!

De flesta förlag vill ha papperskopior och inte e-post, eftersom det blir alldeles för dyrt för förlagen att få manus som e-post. Men en del förlag har börjat ta emot manus som e-post. Ta reda på vad ditt förlag vill ha innan du skickar in din berättelse.

Böcker är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor.

När förlaget/förlagen (jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser din berättelse. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer på förlaget som ska tycka till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse.

Om förlaget skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att du har skrivit en dålig berättelse. Det kanske inte passade just det här förlaget, de kanske inte hade råd att ge ut fler böcker just då, det kanske inte var rätt person som läste ditt manus etc. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får cirka 3.000 obeställda manus per år! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de trycker upp som bok.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.Ta till dig korrigeringarna och förbättra din berättelse, istället för att bli ledsen för kritiken. Både du och redaktören vill ju att din bok ska bli bra.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/CD/mail till förlaget. På förlaget gör man sidorna helt klara: sidnumrering, kapitelindelning, bilder och så vidare.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt långt före boken, eftersom det är omslaget förlaget annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före boken kommit ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Därefter skickas manus till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. När boken är färdigtryckt går den iväg till ett bokbinderi som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Sedan skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut till bokhandlarna så att du och alla andra kan köpa böckerna. En del böcker kommer ut i bokklubbar och på biblioteken.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett antal gratisexemplar av sin bok, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Vill avsluta med att säga att det krävs mycket träning för att bli författare. Du ska läsa, läsa, läsa och skriva, skriva och skriva, MYCKET! Du måste utveckla ditt ordförråd och få din speciella skrivstil.

Att vara författare är inte alltid så lätt. Många kan inte försörja sig på att vara författare. De har andra yrken där de tjänar pengar och skriver sina berättelser på fritiden. Även om man har gett ut en bok är det inte säkert att man får nästa bok utgiven. Det krävs att nästa bok är minst lika bra som den första, för att förlaget ska vilja ge ut även nästa bok.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim!
jag har några frågor

1. hur gör man när man skickar in en berättelse man vill ska bli bok?
2. vilket program är bäst om man vill skriva sådant? (som open ofice, word, osv)
3. om du vet eller tror, vem är sveriges mest kända författare/bok? världens mest kända bok?

snälla svara!!

/ Ida Svensson, 12 år från Småland

Hej Kim

1. Om det är en ungdomsbok bör du skriva cirka 120 A-4manusblad, med storlek 12 och 1,5 eller dubbelt radavstånd. Läs igenom ditt manus flera gånger innan du skickar till förlag. Skicka med ett litet följebrev med namn, adress och telefonnummer så att förlaget kan kontakta dig om de vill ha din berättelse.

2. Jag har skrivit alla mina böcker i word, men det är en vanesak. Det bästa är att skriva på det program man har i datorn. Du skickar ju ändå för det mesta papperskopior till förlaget.

3. Världens mest kända bok är nog Bibeln! Sedan beror det på vem du frågar och i vilket land!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag läste nyss klart en av dina böcker jag lånat, Jag är ingen häxa. Jag älskade den! Jag började nästan gråta när den var slut, ville läsa mer! :)
Sedan tänkte jag "Finns det ingen författare på unga fakta jag kan fråga om du har skrivit mer böcker?" och när jag gick in såg jag att det var DU! Jag blev så glad! Så har du skrivit några fler böcker? Kan du länka till dem? Snälla!
Så tänkte jag på en annan sak; Det skulle ju vara jättebra om du gav mig lite kritik på min berättelse jag skrev, både bra och dålig! Jag läste att du inte har tid att läsa hela, så jag skriver bara början...

- Hej, sa elin.
- Hej, sa jag. Ska vi gå till skolan?
Elin nickade. - Okej då, sa jag.
Jag ville inte gå för jag kände på mig att något skulle hända...
Men vad visste jag inte.

Verkar det spänande? Skulle du fortsätta läsa den eller lägga ifrån dig boken?
Och framför allt; Skulle du någonsin kunna börja så i en bok du skriver?

/ Anna, 12 år

Hej Anna

Åh, vad härligt att höra Anna! Om du vill följa Anna och Stina i fler böcker kan jag rekommendera dig att läsa Snapphanar och Snapphaneresan. Här hittar du alla mina TJUGOTRE böcker: http://kimselius.se/bocker.html Så du har mycket att se fram emot!

Lägg till lite mer vad som händer runtomkring. Börja också på ett annat sätt så att det händer något spännande direkt i början av berättelsen, då griper du tag i läsaren.

Om du går in på min blogg och recenserar Jag är ingen häxa i tävlingen som finns där, har du chans att vinna en signerad, valfri bok av mina böcker. Det låter väl bra! Här hittar du tävlingen: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/09/vinn-en-spannande-bok-av-kim-m.html

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


fråga 1.vilken bok tycker du allra mest om (en som du har skrivit själv)???
fråga 2.vilken bok tycker du mest om som någon annan författare har skrivit???
fråga 3.hur många böcker har du skrivit???
fråga 4.har du läst fem böckerna min favorit är fem på rymmarstråt och vilken är din favorit???
fråga 5.känner du flera författare???
fråga 6.hur många år har du varit författare???

/ victor, 9 år från sverige

Hej Victor

1. På flykt från andra världskrigets fasa.
2. Odd Thomas av Dean Koontz (vuxenbok) och Godnatt Mr. Tom (barn/ungdomsbok)
3. 23 stycken böcker: 17 historiska äventyrsböcker, 3 stycken äventyrliga deckare, 1 tonårsbok, 1 novellsamling och 1 skrivbok om skrivandet.
4. Har läst alla femböckerna när jag var barn och minns inte vilken som var min favorit för det är nästan 50 år sedan jag läste dem!
5. Känner många andra författare.
6. Jag har skrivit sedan jag var 8 år, nu är jag 58 år, men jag skickade inte in mina berättelser förrän jag blev äldre och jag tycker jag blev författare när min första bok kom ut och det gjorde den för 15 år sedan.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB