Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hur lämnar man in

/ kevin, 10 år från sverige

Hej Kevin

Är osäker på vad du menar. Frågar du hur man lämnar berättelser här på Unga Fakta så kan man inte göra det längre.

Kramisar Kim :-)


Hej Kim jag heter Fatma och är 12 år jag älskar att skriva böcker och sagor jag har också lätt att komma på idér men dom flesta böckerna har minst 200 sidor . Hur gör man så att boken den man skriver inte slutar efter 5 sidor så att den blir längre och längre . Mitt dröm jobb är Författare och läkare . Mvh Fatma

/ Fatma, 12 år från Svenstavik

Hej Fatma

Författare och läkare tycker jag låter som en perfekt kombination.

Det är bra om du bygger upp historien innan du börjar skriva. Det kan du göra med hjälp av en tankekarta, eller som jag gör, med hjälp av gula lappar. Ta ett post-it-block och börja skriva ned idéer till boken, en idé på varje lapp.

Kommer du på personer till boken, skriver du upp även dem på lappar, med kort beskrivning av deras personlighet.

Till slut har du en hel hög med gula lappar, fulla av idéer. Då är det dags att sortera lapparna och lägga dem i den ordning som de ska skrivas för att det ska bli en bok.

Nu gör du först "Benet" på boken, eller skelettet. Det innebär att du bara får ur dig berättelsen, själva handlingen och låter den röda tråden löpa genom berättelsen.

När du har skrivit alla gula lappar är det dags att "Lägga kött på benet". Det innebär att du läser igenom din text och lägger till personskildringar, miljöskildringar och tankar.

Därefter ska du läsa din berättelse MÅNGA gånger innan du skickar till förlag. Helst ska du låta någon annan läsa din berättelse, någon som vågar säga ifrån och inte bara säger att den är bra, utan verkligen vågar peka på de problem som finns.

Jag har gett ut en två skrivböcker med bra och lättlästa skrivtips. De heter ATT SKRIVA MED GLÄDJE och ATT HITTA GLÄDJE I SKRIVANDET. Du kan läsa mer om böckerna här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html Kanske kan du låna böckerna på biblioteket och läsa dig till fler tips och råd?

Lycka till med din berättelse, tror säkert den blir jättebra!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim! Jag är en av dina äldre läsare som hittat dina böcker av en slump och förhäxats av dem. Jag har två brinnande frågor. Hur gamla är Teo och Ramona i första och sista boken som utkommit? Och vad heter de i efternamn? Jag förstår att Teo kanske inte hade något när han bodde i Pompeji men han måste ha fått ett när han kom till Sverige och vår egen tid.

/ Leonora, 28 år från Stockholm

Hej Leonora

Jag har inte satt någon ålder på dem. Det är upp till läsarna att bedöma deras ålder från bok till bok :-)

Ramona Eriksson och Theodore Aurelius, det hade han redan i Pompeji. Deras efternamn nämns i flera av böckerna.

Har du sett även den nya serien om Theo och Ramona: Månstenen, Skräckresan med Titanic, Sveriges Pompeji Sandby borgs öde och Det osynliga folket på Island?

Kram Kim


Hej! hur gör man en bra berättelse som man kan förstå? jag har börjat lite på en berättelse: "Det hade nyss blivit jullov. Det var djup snö. Jag och min kompis Molly skulle gå på en shopping runda. När jag ringde henne för att fråga om vart vi skulle mötas så svarade hon inte. Jag skickade ett sms där det stog: vart ska vi träffas? Hon svarade inte. Efter 2 timmar bestämde jag mig för att gå hem till henne. Dörren stog på glänt. Jag knackade och ropade: hallå! är någon hemma? ingen svarade. Jag gick in......" hur ska den fortsätta?

/ Ellen Sveding, 10 år från sverige, östersund

Hej Ellen

Tänk på att du inte skriver så korta meningar, väv ihop dem med att det händer saker. "Det hade nyss blivit jullov och det var djup snö. Egentligen borde jag ha åkt pulka, men jag och min kompis Molly skulle gå och shoppa istället..."

Ser du skillnad på berättelsen? Samma text, skriven på ett annat sätt.

Tänk på var och vart. "Var ska vi träffas?" "Vart ska vi gå?" Var använder du när det gäller en plats, Vart använder du när det gäller riktning.

Exempel:
Var:
Var har du ditt sommarhus?
Var är du?

Vart:
Vart ska du?
Vart rullade bollen?

Min skrivbok Att skriva med glädje finns att låna på biblioteket, både som pappersbok och e-bok, precis som min bok Att hitta glädje i skrivandet. Där hittar du massor av bra tips om hur du skriver din berättelse.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

Lycka till med ditt skrivande!

Vet du att jag skrev min första bok när jag var åtta år? Det är bara att skriva på! Läs mycket så utvecklas språket och du ser hur andra författare skriver. Har du läst någon av mina böcker? Jag har skrivit närmare 40 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken: Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.

“Persiens Pärla”, 18:e boken: Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.

“Anastasias öde”, 19:e boken. Den här boken handlar om den ryska tsarfamiljen och den sjuttonåriga storfurstinnan Anastasias öde, när revolutionärerna stormar tsarens palats och tar den ryska tsarfamiljen tillfånga. Givetvis är Theo och Ramona också med.

“TudorRosen – Kampen om makten, 20:e boken. Boken handlar om Henrik VII och hans familj. Henrik VII var den förste kungen av huset Tudor. Han hävdade sin rätt till tronen genom sin härkomst från huset Lancaster. Genom att besegra Rikard III i slaget vid Bosworth Field övertog han Englands krona. Han slog samman ätterna Lancaster och York, genom att gifta sig med Elisabet av York, vilket blev slutet för Rosornas krig. Genom tidsresa hamnar Theo och Ramona mitt i maktstriden. Den här gången vänds allt upp och ned, när de inte bara kämpar mot andra, utan även mot varandra.

Döden på Island, 21:e boken. Handlar om Islands historia och är mycket spännande.

“Månstenen”, är en fantasybok 1:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda...

“Skräckresan med Titanic”, historisk äventyrsbok, 2:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: Boken handlar om Theo och Ramona som följer med Titanic på jungfruresan. Båten träffas av ett isberg och skräcken sprider sig genom alla, när de inser katastrofen. Den osänkbara båten kan sjunka.

“Sveriges Pompeji – Sandby borgs öde”, historisk äventyrsbok, 3:e boken i Theo- och Ramonaäventyr: Theo och Ramona är med vid utgrävningen av Sandby borg på Öland. Här hittar de både skatter och mänskliga skelett. Genom fynden förstår de att borgens invånare har mött ett hemskt öde. Ett silverspänne fångar Ramonas intresse och gör att hon vill veta mer. Med hjälp av Månstenen reser de till borgen på 400-talet. De vill försöka förhindra händelsen som blir invånarnas undergång. Ondskefulla krafter har redan satt allt i rullning och slår till direkt vännerna anländer till det förflutna.

“Det osynliga folket på Island, fantasybok, 4:e boken i Theo- och Ramonaäventyr. Den handlar om den mystiska varelser som finns på Island.

“Staden på andra sidan – Kompassen”, 1:a boken i en fantasyserie. I en grotta upptäcker Marcus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den. Plötsligt dyker en främmande person upp i grottan. Det är Matilda, en äventyrlig flicka, som inte är rädd för något. Markus vill inte visa sin rädsla, utan sträcker fram handen mot bubblan och vidrör den. I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld.

“Staden på andra sidan Fjäderpennan, 2:a boken i fantasyserien om Markus och Matilda. I Fjäderpennan väntar ett nytt äventyr för Markus och Matilda. Ännu en gång tar de sig genom den skimrande bubblan i grottan och beger sig in i den purpurfärgade världen. Här väntar en obehaglig överraskning.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. Kimberlie och Andy ger sig ut på en farofylld färd, där döden ständigt lurar på dem. Hur ska de klara sig hem med livet i behåll?.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

“Att hitta glädje i skrivandet” min andra skrivbok. Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997, med 11.000 böcker sålda på en vecka, har Kim M. Kimselius gett ut närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!

“Spöket på Stora Mossen”, är en spökbok hästbok och deckare: Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet. Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke. Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

“Rädda min lillebror, är en deckare: Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner. Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen. Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror? Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.

“Mördande foto”, en thriller. Klassen får besök av en författare. Hon vill gärna fotografera eleverna i klassen. Marina vet att hennes mamma har förbjudet henne att någonsin bli fotograferad för att lägga ut bilden på nätet. Marina har glömt varför. När dem den här dagen har en vikarie som inte känner till fotoförbudet, tar Marina chansen att få vara precis som alla andra. Hon går med på att bli fotograferad och få bilden utlagd på författarens blogg, utan att ha en aning om de skrämmande konsekvenserna.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

I Theo- och Ramonaäventyr är det läsarna som bestämmer vad jag ska skriva. Där är det blandat både fantasy och historia.

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

Sedan är den spökbok, hästbok, deckare, thriller, skrivböcker och andra spännande ämnen.

Lät dem spännande? Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Här kan du läsa mer om böckerna: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Fortsätt skriv! :-)

Kramisar Kim


Hur skriver man en lång berättelse utan att upprepa vad som har hänt flera gånger.

/ Mikaela, 10 år från Boden

Hej Mikaela

Tänk att det är du som upplever det som huvudpersonen gör, beskriv hur det känns, hur ser det ut runtomkring dig. Vad vill du uppleva, vad vill du ska hända?

När man blir den man skriver om blir det betydligt lättare att skriva berättelsen.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hello Kim!

Jag är en tjej på tretton vintrar som sedan sexårsåldern har älskat att skriva och läsa :)

Jag vill så hemskt mycket bli författare och har faktiskt släppt några böcker på Wattpad, där jag också följer dig hihi.

Mina frågor är:

Kan man försörja sig som författare? Kommer det gå på lång väg att kunna försörja sig, fast böckerna är inte så kända?

Är författarlivet svårt? Är det mycket stress och sånt?

Ska man satsa på att skriva eller något annat?

Och så sista frågan...

Finns det en chans att tjej på tretton år kan bli en känd författare? ⚡️

Kram Julia ♥️

/ Julia Rokka, 13 år från Örebro

Hej Julia

Vad roligt att du skriver på Wattpad och har skrivit så länge. Toppen!

Det är inte många författare som kan försörja sig på sitt författarskap. Ju fler böcker du skriver, desto lättare blir det, för då säljer böckerna varandra. Har du tur och får till en riktig bästsäljare kan du bli riktigt, riktigt rik. Men det är det inte många som blir.

Att vara författare är ett ensamt liv. Oftast sitter man på sin kammare och skriver, utan några arbetskompisar. Ibland åker man ut och signerar och föreläser, vilket kan vara stressande, att hitta rätt, att komma i tid, att komma ihåg vad man ska säga etc. Dessutom kan det ibland vara stressigt att hålla deadline, alltså sista inlämningsdag av manuset. Det kanske är det mest stressande som författare.

Du kan både satsa på ditt skrivande OCH utbilda dig till något annat yrke. Det ger dig livserfarenhet som hjälper dig i författarskapet. Många författare är lärare och bibliotekarier.

Det finns olika skrivarlinjer att gå, där du får en gedigen skrivarutbildning. Du kan också gå skrivarkurs på sommaren. Det finns många olika sådana. Jag håller helgkurser som är populära. Här kan du läsa mer om dem http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Det kommer folk från precis hela landet. Minimiåldern är 11 år.

Självklart kan du bli en känd författare. Det är bara att tro på dig själv och satsa på skrivandet!

Ett litet tips inför julen: Jag vet inte om du har sett att jag har gett ut skrivböcker, kanske ska du önska dig en sådan http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html i julklapp?

Lycka till!

Hör gärna av dig och berätta hur det går för dig.

Kramisar Kim :-)


hur blir man en son bra författare/Tilde

/ Tilde, 11 år från stockholm.sverige

Hej Tilde

Om man vill bli en bra författare ska man läsa mycket och då menar jag verkligen många böcker. Du ska läsa olika genrer och inte bara det du tycker passar bäst för dig. Utmana dig och välj böcker du kanske normalt inte skulle ha tänkt dig att läsa. På så sätt utvecklar du språket och du lär dig genom läsningen hur en bok ska byggas upp.

Lycka till med skrivandet!

Du kan också gå en skrivarkurs. Det finns många sådana. Jag håller skrivarkurser på sommaren. Kanske är det något för dig? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Kramisar Kim :-)


Vill ha några tips till för jag har precis blivit klar med barnboken "Ville varulv" och nu vill jag skriva en science fiktion-roman. Är det något speciellt när man skriver en roman?

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak

Oavsett vad du skriver för typ av berättelse gäller det att skriva från hjärtat, om just det du brinner för att berätta. Det är bara att skriva på och se till att du har minst 120-150 A-4 sidor, 12 punkter 1,5 radavstånd för att det ska bli tillräckligt mycket text för att bli en hel bok.

Lycka till!

Kramisar Kim :-D


Jag har levt i en mardröm i snart fem års tid, under psykisk och fysisk misshandel är det något jag skulle kunna ge ut en bok om? utan att skada någon och vad får jag lov att skriva i boken isåfall? snälla hjälp mig då jag känner att jag behöver dela med mig detta då jag vill att folk ska inse att det inte blir bättre.

/ anonymt, 24 år från malmö

Hej Anonymt

Det tycker jag absolut att du kan göra. Om du inte nämner någon vid namn gör du ingen illa.

Du kan ta hjälp av en lektör, som hjälper dig att gå igenom boken när den är färdigskriven, eller spökskrivare som skriver boken åt dig efter vad du berättar.

Lycka till!

Kram Kim <3


Jag skriver nu på min indianserie, men är orolig att utan att veta om det kopiera andras handlingar. Det kan ju hända att jag får en idé som en annan redan skrivit om utan att jag vet det. Och så skriver jag en historia om det. Jag är livrädd för det för då kan jag bli dömd för upphovsrättslagen. Hur ska jag veta att ingen gjort en serie om handlingen tidigare? På mitt lokala bibliotek finns inte så många serier där en indian är huvudpersonen. Hur ska jag göra?

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak

Det behöver du inte oroa dig för. Risken att du ska skriva exakt samma ord i en hel bok, som någon annan författare har gjort, är minimal. Skriv på!

Kramisar Kim :-)


Hej kim! Jag undrar om det finns några faktaböker på denna sajt.😯

/ Saga, 8 år från Umeå

Hej Saga

Jag har besvarat din fråga tidigare. Hela Unga Fakta är en faktasajt. Mina historiska äventyrsböcker innehåller massor av fakta: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim


Jag vill skriva en skräckroman om en vampyr men har ingen idé. Hur ska jag göra för att komma på?

/ Isak från Falkenberg

Hej Isak

Läs böcker om vampyrer, mängder av böcker. Då dyker idéerna upp!

Lycka till!

Kramisar Kim


Nu är jag snart klar med min bok om djuren som ser en skuggvarelse. Men den blev väldigt kort, bara 13 sidor även om det är illustrationer. Hur ska jag få den att bli längre?

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak

Lägg in personskildringar och miljöskildringar, tankar och kanske fler händelser.

Kramisar Kim :-)


När kommer Richard tillbaka och svarar på frågor om monster?

/ Anonym från Sverige

Inte en aning.
Kramisar Kim


Finns det några zombie böcker som t.ex varelerna?

/ Hares, 10 år från Malmö

Hej Hares

Här har du några https://boktycke.wordpress.com/2013/10/30/topp-10-zombiebocker-att-lasa-i-hostmorkret/

Kramisar Kim :-D


Varför kan man inte längre skicka in egna berättelser? Jag skulle så gärna vilja skicka in en novell.

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Vet faktiskt inte, Isak. Jag har inget med det att göra.
Kram Kim


Jag letade på det lokala biblioteket efter dina böcker Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet, men det visade sig att biblioteket inte har din bok att skriva med glädje. Och den finns inte i den lokala bokhandeln heller. Kan du vara snäll och berätta några av dina skrivartips här på unga fakta?

/ Isak, 11 år från Falkenebrg

Hej Isak

Du får be biblioteket att ta hem boken, Isak :-) Det gör de säkert gärna. Detsamma gäller bokhandeln. Det kommer 15.000 nya böcker per år och bokhandeln kan inte ha alla böcker i butiken. Men fråga efter boken så får du säkert tag i dem.

Jag har massor av skrivtips: Skriv från hjärtat, om det du brinner för att berätta, skriv till dig själv som om ingen annan skulle läsa det du skriver.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-D


Jag skriver på en barnbok om några djur som ser en skuggvarelse och slungas in i ett äventyr där de möter en livsfarlig trollkarl. Har du några tips?

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak

Låter som ett spännande äventyr, Isak. Det känns som om du verkligen älskar att skriva. Kanske skulle du låna någon av mina skrivböcker Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. Där hittar du massor av skrivtips. http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Dessutom kan du kika in på min hemsida http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html för skrivtips och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Det viktigaste du ska tänka på är att skriva från hjärtat, om något du brinner för att berätta! Skriv till dig själv och tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej

Jag gillar fantasy böcker men jag har snart läst ut mitt bibliotek. Har du några förslag på fantasy böcker så skulle jag vara jätte tacksam.

/ Arayshah, 12 år från Malmö

Hej Arayshah

Vet inte vilka böcker du har läst, men här kommer några tips på olika typer av fantasyböcker. Först vill jag tipsa om mina böcker: Månstenen och Staden på andra sidan Kompassen.
Här kommer fler:
Tredje principen, Attentaten i Gallus, Porten.

Här hittar du fler boktips: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/mina-boktips.html

Hoppas du hittar något du tycker om.

Kramisar Kim :-)


Jag vill skriva en skräckhistoria för barn och ungdomar om en som blir förföljd av en odräglig vampyr och en för barn om en mystisk lada som spökar. Hur får jag historien att bli läskig? Har du några tips?

/ Isak från Falkenberg

Hej Isak

För att få historien läskig ska du skriva den som det är DU som upplever den. Beskriv sedan hur du reagerar när du möter det otäcka. Se till så att det händer oväntade saker, läskiga saker som kanske i slutändan kanske inte alls är så otäcka som huvudpersonen först tyckte.

Låter som en mycket bra historia. Lycka till! För fler skrivtips kan du kika in på http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html och http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kram Kim :-)

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB