Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!

Jag är en tjej som skriver väldigt mycket. Men jag har ett problem. När jag börjat på en berättelse ploppar det upp en ny ide. Jag har börjat få kontroll över det-jag skriver ner dom så att jag inte glömmer-, men jag längtar efter att göra dom till en berättelse och det gör så att jag inte skriver klart mina påbörjade berättelser. Hur ska jag göra?Har du några tips?

/ Hanne, 10 år från Skåne

Hej Hanne

Lyckliga du som är född med outsinlig fantasi, var glad för det! Jag är precis som du, får hela tiden nya idéer. Det tycker jag inte är något problem, utan ser det som en gåva.

För att överhuvudtaget få en bok klar gör jag som så, att när jag får en ny idé skriver jag ner första kapitlet, eller det sista, om det är just det kapitlet som dyker upp i mitt huvud. Därefter skriver jag stolpar på vad boken ska handla om. Sedan lägger jag undan berättelsen och fortsätter på den bok jag håller på med just då. När den boken sedan är klar är det bara att välja mellan alla de påbörjade böcker som ligger och väntar på att bli färdigskrivna.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
hur kan du veta att i boken den glömda inkastaden att dom flyttar till ett berg och bodde där?hittade du på det där eller stog det någonstans?

/ Anna, 11 år från farsta

Hej Anna

I Den gömda Inkastaden hittar jag bara på att de flyttar till en annan stad.

Kramisar Kim


Hej !
Jag älskar att skriva berättelser och vill gärna göra en riktig bok. Så jag undrar var du brukar ge ut dina böcker och hur mycket det kostar?
Och snälla kan du ge mig några skrivartips till mig!?

/ Emelie, 11 år från Vänersborg

Hej Emelie

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du massor tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/bokutgivning-pa-eget-forlag.html hittar du många av de uppgifter du frågar om. Kostnaderna beror helt och hållet på hur många böcker du trycker och vilket tryckeri du använder dig av. Allt från 6 kronor/bok till 150 kronor/bok...

Om du finns på facebook kan jag tipsa dig om att gå med i någon av de skrivargrupper som finns där. De lämnar tips på bra tryckerier etc. Du kan också gå med i skrivarsajten 1av3.se

Det viktigaste du ska tänka på är att skriva från hjärtat, berätta om något som berör dig, något som du själv vill läsa. Då blir berättelsen bra!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag vet inte om du svarar på poesifrågor, men jag frågar ändå :)
1. För att ge ut ett diktalbum, hur många dikter behöver man? Räcker det med 47?
2. Måste man skriva någon moral i sin dikt, eller behöver den inte betyda någonting?
3. Istället för att skriva känslan kan man väl skriva färg? Som:
Rött=Arg
Grön=Glad
Neon=Osäker
och så vidare?

Tacksam för svar, och om du inte svarar på poesi frågor kan du väl tipsa mig om en sida som gör det :) ?

Många kramar /Molly 11 år

/ Molly, 11 år från Sverige :D

Hej Molly

Är inte expert på dikter, eftersom jag inte skriver det.

Om du går in på den här länken http://www.diktkonst.se/ hittar du mycket om dikter. Kanske hittar du svaret där?

Kramisar Kim


hej kim

jag undrar hur du fick inspiration att skriva dina böcker. jag såg att du skrev i ett annat svar att läsa mycket, vilket jag redan gör, jag läser väldigt mycket. och jag älskar att skriva.

har du något förslag på hur man får inspiration,mer än att läsa mycket, och hur man håller intresset uppe(jag har ganska dåligt tålamod och slutar oftast med något innan jag blivit färdig)

tack för svar:)

/ louice, 15 år från skåne

Hej Louice

Du håller inspirationen uppe genom att skriva olika saker. Testa dig fram till vilken typ av berättelser du vill skriva. Kanske är det dikter, poesi, deckare, thrillers, skräck, kärleksromaner.

Det är nu du ska utforska och hitta din alldeles egna berättarstil.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


jag vill skriva engna brättelse men de går inte jag vet inte vrf

/ sandra, 11 år från sverige

Hej Sandra

För att få igång skrivlusten och fantasin är det bra att läsa mycket, och många olika typer av böcker.

Har du testat några av mina böcker? Kika in på www.kimselius.se under Böcker så ser du vad det är för typ av böcker. Många säger att de har blivit inspirerade av mina böcker, blivit både läs- och skrivsugna.

Hoppas även du blir det!

Kramisar Kim


hur skriver man en bok

/ hanna bakshi

Hej Hanna Bakshi

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

När förlaget fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Så sätt igång och skriv!!!

För fler tips gå in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ eller hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Jag gillar böcker där det händer oväntade saker. Jag skriver en bok.
Detta är slutet av ett kapitel:

"Du såg",sa Professor Chuns, eller sa hon verkligen det? Nä. Hon skickade tanken till Liana-Tedymusa som skickade tillbaka, "Ja, det gjorde jag." Professor Chuns såg rädd på henne.
Och svimmade.

Jag har skrivit till dig tidigare och en liten förklaring till `såg´är att det är en fantasy-berättelse.

Är det ett dramatiskt slut på ett kapitel som får en att fortsätta läsa?

/ Det du, 11 år

Hej Det du

Det känns som ett ofullständigt slut på en bok, men ett bra slut på ett kapitel.

Kramisar Kim


Hej, e sagor samma sak som berättelser? Och om de inte är det, vad är skillnaden?

/ Hanna-Panna

Hej Hanna-Panna

Saga är en fantastisk berättelse, som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och handlar ofta om magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral, och har en slående sensmoral. Prinsar och prinsessor är vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, som i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för de kungliga i ett samhälle med medeltida drag.

Berättelse är en skriftlig eller muntlig skildring av ett händelseförlopp, som kan skildra både verkliga händelser eller fiktiva händelser, eller en blandning av båda.

Kramisar Kim


Hello! I have a question about books, can you please answer it in English?

The question: If you live in Sweden, do you have to write in Swedish if you want to publish it? I mean in a real book, not on "ungafakta". Please, i really need to know, because i have already write 50 pages.

/ Daniell, 10 år från England

Hi Daniel
If you want to publish the book in Sweden you have to write it in swedish. Why not try with an english publisher?
Good Luck!
Love Kim


Hej!Kim jag gillar att läsa jättemycket och vill själv att skriva böcker men dom blir alltid för lika nadra böcker!jag har ganska bra fantasi men inte när det gäller böcker,snälla kan du hjälpa mig.

/ Anna, 11 år från Jorden

Hej Anna
Det är svårt att skriva böcker om man inte har fantasi. Men, kanske du inte ska fantisera ihop en bok, du kanske ska skriva om något du själv har upplevt. Då behöver du inte ha fantasi.
Lycka till!
Kramisar Kim


dina böcker är jättebra och jag älskar dem :D jag har ett litet problem: jag vill gå på en slags författarkurs. finns det någon sådan i närheten där jag bor? :)

/ anonym, 13 år

Hej Anonym

Tack! Vad snäll du är som berömmer mina böcker och skriver till mig och berättar. Blir jätteglad!

Under den här länken hittar du Författarkurser: http://www.google.se/search?q=F%C3%B6rfattarkurser&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Här hittar du Skrivarkurser: http://www.google.se/search?q=Skrivkurser&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a#hl=sv&client=firefox-a&hs=hvR&rls=org.mozilla:sv-SE:official&sa=X&ei=NhyLTqDJIO754QSJ7qX3Aw&ved=0CEoQBSgA&q=Skrivarkurser&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=fa76b6936ec041cf&biw=1522&bih=842

Hoppas du hittar någon skrivarkurs/författarkurs i din närhet!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag håller på att skriva på min bok och har stött på ett problem!
I min bok letar min huvudperson efter en kvinna som heter Adele Conway men innan han träffat kvinnan så tänker han alltid på henne som mrs Conway och i mitt beskrivande skriver jag mrs Conway. Men när min huvudperson väl träffat mrs Conway och blivit nära vän med henne kallar han henne Adele, och då känns det plötsligt fel att skriva mrs Conway i den beskrivande texten (och det blir lite jobbigt i längden, haha).
Så jag undrar ifall jag i de beskrivande delarna antingen alltid ska skriva Adele (kan kännas lite för familjärt i början) eller mrs Conway (som kan kännas lite distanserat senare i boken) eller att jag helt enkelt byter mrs Conway mot Adele samtidigt som min huvudperson gör det.
Vad tycker du verkar bäst?
(Hoppas du förstår mitt rabblande!)

/ Amanda, 18 år från Jokkmokk

Hej Amanda

Förstår precis vad du menar. Det är bra om du presenterar mrs Conway som mrs Adele Conway innan du går över till att använda enbart Adele. Därefter är det bra om du någon gång då och då får in även hennes efternamn, samtidigt med förnamnet, för att påminna läsaren om att det är samma person som du talat om tidigare. Du känner själv när och hur ofta du måste "påminna" läsaren om det.

Hoppas du förstod hur jag menar!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag är jätte glad för att jag fick dina signerade böcker i födelsedagspresent.

Men, jag skulle vilja skriva en bok, och vi har en skriv uppgift i skolan, men jag har ingen fantasi. Så jag undrar hur du får dina idéer?

Tacksam för svar!
Ella :D

/ Ella, 11 år från Vinslöv

Hej Ella

Vad roligt att du skriver och berättar det!

Det bästa sättet att få idéer till en bok är att läsa mycket. Du kan även skriva en bok om något som du själv har upplevt, utan att berätta att det är din egen upplevelse.

Lycka till med arbetet! Berätta gärna hur det går!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Hur många sidor (A4, Time New Roman textil 12) bör man skriva för en ungdomsroman?

/ Emilia, 14 år från Vetlanda

Hej Emilia

För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Mina manus brukar ligga på 120-250 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


var hette det första båten som byggdes?
2 hur drev båtarna på förr?
3 vad hete den förtsa sjömannen?

/ judith, 30 år från colombia

Hej Judith

Du har skrivit till fel expert på Unga Fakta panelen. Kika in där igen och se vem som har kunskaper om båtar.

Kramisar Kim


Jag har skrivit en berättelse idag men den kommer inte ut, varför?

// Anonym

/ Anonym, 12 år från Anonymt

Hej Anonym

Har inte en aning om det, eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare. Däremot vet jag att det kommer in väldigt många berättelser som ska gås igenom, det ska läggas in figurer etc innan texterna läggs ut på sidan. Därför tar det nog några dagar, ibland veckor, innan berättelserna finns att läsa på Unga Berättare.

Kramisar Kim


Hej! Jag är en tjej på 11 höstrar! Jag ÄLSKAR att skriva jag skriver berättelser, böcker, brev och mycket mer. ibland (om du undrar varför jag skriver ett liter i så är det för att det blir Ibland) när jag ska sriva en berättelse så kommer jag inte på vad jag ska skriva om. Har du några tips på hur jag får ideér! MVH Elina

PS. När jag blir "vuxen" så vill jag bli författare!

/ Elina Ljungdahl, 11 år från Ryssby

Hej Elina

Det bästa sättet att komma på vad du ska skriva om är att läsa MYCKET! Dessutom gäller det att läsa många olika typer av böcker och inte fastna för samma typ av böcker hela tiden.

Du kan också bilda en skrivgrupp tillsammans med andra som tycker om att skriva. Då kan ni diskutera idéer och inspirera varandra.

Önskar dig lycka till med ditt författarskap. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar Kim


hej jag vill ha fakta om Johanna Thydell. jag är tacksam för svar inom 24 timmar

/ alva, 12 år från gävle,sverige

Hej Alva

Jadu, några svar inom 24 timmar kan vi inte utlova här på Ungafakta...

Här är en länk till Johanna Thydells hemsida där du hittar mycket fakta om henne.

Kramisar Kim


Hej kim :). Min uppsats blev jätte bra, jag fick B! Tack, tack, tack så hemskt mycket för din hjälp!

Ps; Jag kommer nog fortsätta läsa dina böcker. Dom e så spännande...

/ Jenna

Hej Jenna

Vad roligt! Grattis! Vad kul att du vill fortsätta läsa mina böcker!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB