Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag brinner verkligen för att skriva och har vunnit en skrivartävling där flera tusen kronor var priset.
För ungefär ett halvår sedan kontaktade jag ett förlag och skrev att jag hade en bok som jag ville ge ut, men jag har ännu inte fått svar. Hur långt tid tar det ungefär att få svar från ett förlag?
Sedan har jag en fråga till: Finns det några speciella knep som författare använder för att få läsaren att fastna?

Tacksam för svar!
/Alicia

/ Alicia, 12 år

Hej Alicia

Underbart! Grattis! (Kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ så hittar du fler skrivtävlingar där du kan vinna så mycket som 100.000 eller en ny dator!)

Skickade du in ditt manus till förlaget då? Om du inte gjorde det tror jag inte att de svarar. De får nämligen väldigt många manus/berättelser. Om du skickade din berättelse till dem i manusform så kan det ta upp till två år innan du får svar.

Mitt råd till dig är att skicka din berättelse till flera förlag, då har du större chans att lyckas!

Vi författare använder olika knep. Mitt sätt att skriva går ut på att börja boken väldigt spännande och sedan avsluta varje kapitel spännande. Då drivs läsaren att läsa vidare.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du också en sida som heter Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du adresser till många förlag, men också skrivtips etc. På min hemsida www.kimselius.se hittar du också många tips.

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok utgiven!

kramisar Kim


Hej Kim! Jag är intresserad av att bli författare och har länge skrivit noveller till tidningar och åt mina kompisar. Nu vill jag försöka på en bok, som handlar enbart om hästar. Så jag har några frågor.

1. Hur länge tar det att skriva en bok om man är 10 och kan skriva otroligt snabbt och inga felstavningar? Om man skriver kanske en halvtimme/timme per dag.

2. Hur får du inspiration till en bok du vill skriva?

3. Hur lång ska den vara och hur ska jag skicka min berättelse till ett bokförlag??

Mvh/Zezzan från Finland :D

/ Cecilia, 10 år från Kimito

Hej Cecilia

Grattis. När jag var lika gammal som du fick jag också mina noveller publicerade i tidningar!

1. DET är jättesvårt att svara på. För mig tar det mellan 1,5-2,5 år från det jag får idé till en bok tills den är färdig. Men du måste jag läsa fakta inför varje bok, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker, jag ska även resa till platsen jag skriver om och därefter skriv boken. Mitt råd till dig är att låta det ta den tid det tar, för då blir boken som allra bäst!

2. Oftast vaknar jag med huvudet fullt av en hel bok. Då har jag drömt fram den under natten, eller så har den legat och arbetat alldeles för sig själv när jag har sovit.

3. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Om du går in på min blogg, på den här länken hittar du allt du behöver göra för att skicka till ett förlag, du hittar även adress till olika förlag och så vidare.

Lycka till med din bok. Skriv gärna tillbaka och berätta när du får din bok utgiven!

Kramisar Kim


Hej, jag ska skriva en vampyr bok, jag har blivit väldigt inspirerad av twilight, och vill göra ngt liknande.
Jag vet att om man vill skriva en riktig rysare så ska man få med olika sinnen och låsas att man är personen! Men jag vet inte hur jag ska komma igång? Och hur ska jag göra för att läsaren ska tycka att den är riktigt läskig och spännande? Detta är svårt, och jag hoppas att du kan hjälpa mig, och vad tycker du jag ska ha med om vampyrerna? Har du några bra tips?
Jag har en ide, det ska vara en vanlig tjej som är blyg och väldigt rädd av sig, hon känner till att det finns blodtörstiga vampyrer i skogen. Hennes mamma dog för några år sen och hennes pappa jobbar nästan hela tiden. Flickan är har det svårt i skolan, hon tycker att allt är svårt och hon har inte så många vänner. En dag går hon ut på promenad och blir förföljd av en vampyr,... osv. osv. Sedan blir en annan vampyr kär i henne, men hon är så rädd för honom fast han vill inte skada henne... och så vidare... SNÄLLA HJÄLP MIG, det när du läser detta så tycker du nog inte att det låter så intressant men snälla hjälp mig?

Tack tack, jag är jätte glad om du vill hjälpa mig Kim !

/Caroline :)

/ Caroline, 14 år från Sverige

Hej Caroline

Förr älskade jag vampyrer, men nu tycker jag det är för mycket kärlek i vampyrböckerna.

Jovisst låter det intressant, men jag har en känsla av att det låter väldigt likt Twilight, eller?

Okej, för att du ska få berättelsen spännande ska du KASTA IN personen i handlingen. Ha inte för mycket beskrivningar och dialoger, utan låt det hända saker. Beskriv inte för mycket, lämna lite åt läsarnas fantasi.

Vet inte om det kan vara till någon hjälp, men de som läst mina böcker säger att mina böcker fångar från första raden och håller dem fångade hela tiden. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under Böcker så kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok för att se hur jag skriver för att göra mina böcker spännande. Prova t.ex. med Kimberlie - Ett nytt Liv... eller Kimberlie - Främlingar, eller Kinesiska Draken.

Lycka till! Hör av dig igen om du har fler frågor.

Kramisar Kim


vad är det bäst att läsa till barn som är 3år

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa

Här är en länk där du kan gå in och hitta många olika böcker för de som är tre år: http://www.bonniercarlsen.se/Bocker/3-6-ar/ . Hoppas du hittar en bra bok!

Kramisar Kim


Hej Kim du svara på min fråga om vad jag skulle göra för att "bota" min längtan efter att få vara som will (Från John Flanagans bok, spejarens lärling) och jag vill bara säga att jag redan har läst väldigt många av dina böcker även svarta döden som du tyckte att jag skulle prova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/ (hemligt), 12 år från Alingsås, Sverige

Hej Hemligt
Åh, det växer bort av sig själv. Har också känt så där i din ålder, att jag ville vara en person i en bok jag har läst. För mig var det Puck, som bodde på en internatskola i England och var riktigt busig.

Vad kul att du har läst många av mina böcker.

Kanske ska du prova att läsa Vargbröder, Eragon eller Drakväktaren. Tre mycket bra böcker som alla är en serie, vilket innebär att du har många bra böcker framför dig. Prova om det hjälper dig, annars tycker jag det är helt okej att du vill vara Will. Och jag vet att du absolut inte är ensam om att känna så!

Kramisar Kim


Hej !
jag undrar vad det är som är roligast med att vara författare ? och vad man behöver för utbildning för att bli författare ?

/ Isabell Tina Ohlsson, 10 år från Olofström

Hej Tina

Allting är roligt när man är författare: Att skriva, att läsa fakta, att åka på resor för att besöka platser jag ska skriva om, att träffa läsarna, fansen, att signera, att föreläsa... Men det allra roligaste är när jag får en ny bok från tryckeriet och får ställa in ännu en bok som jag har gjort i min egen bokhylla.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag började igår att skissa lite på en bok, eller jag kommer ju inte att kunna skriva en hel bok då men vi kan kalla det en historia?
By the way, jag vill att det ska bli en riktig rysare , jag vill verkligen få till det, men det går inte, det blir som en liten tråkig historia!
Hur ska jag göra för att få den hemsk och läskig?

Lite kort fattat om den: titel: vindarna har vänt , den handlar om att människor blir slaktade och flås levande, eller asså det är så att människorna får känna på allt som dom har gett djuren, (:
Den utspelarsig i framtiden, år 2114 , i en liten engelsk bondby ,
så snälla Kim kan du hjälpa mig?
Tusentack och massa kramar ! / Carro

/ Caroline, 14 år från Göteborg

Hej Caroline

Wow, det låter som en riktigt ruggig historia.

Försök att beskriva saker utan att beskriva ALLT. Lämna lite åt läsarens fantasi, för då blir det faktiskt lite läskigare.

Tänk dig att du befinner dig på platsen, vad känner du, vad ser du, vad gör du? Sätt dig in i alla personerna du skriver om, bli varje person.

Vet du en rolig sak... När man skriver sin berättelse tycker man ofta inte att den duger. Jag kände likadant när jag skrev min berättelse "Tillbaka till Pompeji". När jag väl tog mod till mig och skickade den till förlag sålde boken i 11.000 exemplar första veckan, vilket var otroligt mycket 1997. Jag kan fortfarande tvivla på mina manus, men jag har ett knep för att inte tappa lusten. Jag läser inte min berättelse förrän hela boken är helt klar! Då brukar jag bli väldigt förvånad över att berättelsen är så mycket bättre än vad den kändes just då när jag skrev den.

Mina böcker är kända för att fånga läsarna, att de beskriver bra etc. Om du vill kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Böckerna. Under varje bok hittar du 2-3 kapitel att läsa. Kanske kan det hjälpa dig vidare och ge dig en känsla av hur du ska beskriva saker och ting.

Lycka till! Återkom gärna om du kör fast!
Och hör gärna av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar Kim


Hej! Jag är en fågelmänniska och undrar hur många olika fågelarter det finns i Sverige?

/ Mira, 88 år från Uppsala

Hej Mira
Du har frågat fel expert. Kika in på panelen igen och se vem som är expert på fåglar.
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag vill bli författare och skriva hästböcker/hästdeckare och jag har lite frågor:

Hur många böcker har du skrivit??

Ca. hur lång tid tar det att skriva en bok om man är 11 och är hyfsat van vid att skriva på dator??

Hur många böcker kan tas in av ett förlag på en vecka? Så hur stor shans är det att de tar min bok?

Hur får man svar om ens bok ha blivit intagen??

Tacksam för svar IDA.

/ IDA , 11 år från Sverige

Hej Ida

Det låter som spännande böcker!

Jag har skrivit många fler böcker än de som har kommit ut, eftersom jag har skrivit ända sedan jag var 8 år. Totalt har jag skrivit närmare 40 böcker, men hittills har 17 kommit ut och 2 nya kommer till hösten.

För mig tar det ungefär 1,5-2,5 år att skriva en bok, men då reser jag också och besöker platserna jag ska skriva om, läser massor av fakta etc. Kanske det skulle ta dig 6 månader till ett år... Det beror på hur mycket du skriver varje dag...

Om förlaget vill ge ut din bok du ringer de till dig, och då blir du säkert lika glad som jag blev när jag fick min första bok antagen!

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skriver en berättelse men det svåraste är att skriva dialoger.
Har du några tips på att skriva dialoger?!

Tacksam för svar!

/ June, 11 år från Luleå

Hej June

När du skriver dialoger är det även viktigt att berätta vad som händer under tiden som personerna pratar. Står de, sitter, ligger, kliar sig i huvudet, hostar, skrattar, ler osv.

Tänk på att inte bara skriva en hel sida med dialoger, utan att berätta något emellan. Försök att göra texten och omgivningen levande genom att beskriva lite mer runt om medan personerna talar till varandra. Var inte för kortfattad när de talar. Kanske kan du även skriva in vad de tänker, under tiden de talar. Detta gör du på en ny rad och kanske med en lutande/kursiv stil.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej, jag och min kusin vill skriva en bok. Vi har väldigt olika idéer, men båda vill skriva om mord. Har du några tips på hur man skulle kunna börja en bok? Och isåfall vilka bokförlag man kan skicka in den "tänkta" boken. Tack:)

/ alice, 13 år från Sverige

Hej Alice

Det låter spännande. En bok om mord blir säkert mycket bra om ni är två som har många idéer till ledtrådar, vilka som ska mördas och så vidare.

Här har jag skrivit ett långt inlägg och berättat om vilka typer av böcker de olika förlagen vill ha, deras adress och så vidare. Kika in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för er med boken!

Kramisar Kim


Jag fattar inte! Jag brukar lägga in dikter och berättelser på Unga berättare, men INGEN av mina senaste dikter har kommit in på sidan! Varför då? Jag fattar inte, har jag skrivit något dumt? Är det därför man inte vill lägga in fler av mina dikter? Jag har verkligen försökt att skriva något fint och bra, men kommer fortfarande inte med! VARFÖR?!
Svara så fort som möjligt, tack!
//Mig

/ Ung Författarinna, 12 år

Hej Ung Författarinna.
Vet faktiskt inte. Jag har ingenting att göra med Unga Berättare. Förmodligen har de fått väldigt många berättelser just nu och inte hunnit med. Tror säkert att dina berättelser är jättebra. Tvivla inte på dig själv, utan fortsätt skriv och skicka in dina berättelser.
Det finns andra ställen du kan skicka in dina berättelser till också. På min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Skrivprocess/Skrivtips hittar du flera andra sajter.

lycka till!

Kramisar Kim


Vilka dagar svarar du på frågor här?

Jag har tänkt att skriva många noveller och sedan sätta ihop dem till en bok, är det en bra idé?

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

Har ingen speciell dag jag besvarar frågorna här på Unga Fakta. Det beror på när jag har en stund över, och om jag är hemma.

Det tycker jag låter som en bra idé. Kika in på tidigare svar här för att se hur du bygger upp din bok. Eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Där hittar du också hur du ska kontakta ett förlag och vad du ska tänka på innan du skickar in din berättelse till dem!

Lycka till med din bok.

Kramisar Kim


Hejsan igen!

Kan jag få mejla min novell till di?

/ Annika, 10 år från Rönninge

Hej Annika

Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa noveller och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Be gärna någon lärare, bibliotekarie eller annan vuxen att läsa din berättelse och göra en bedömning. Men framförallt: tro på dig själv och satsa på skrivandet om du drömmer om att bli författare!

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se. Under Författartips hittar du fler tips om hur du bygger upp din berättelse, där hittar du också sajter där du kan lägga ut din berättelse för att andra ska kunna läsa den och bedöma den.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar från Kim


Hej, jag älskar att skriva böcker och dikter men jag är superdålig på att rita och jag önska att någon jag kände kunde rita till mina böcker men dom har inte tid. Vad tycker du att jag ska göra. När jag var sex till sju år gammal började jag skriva och jag älskade det. Men nu har jag svårare att komma på och min fantasi är inte lika bra längre.Jag skulle bli supper glad om du ville ge mit tips.
ps.vet du vad man ska göra om man söker en ilustratör ( vet ej stavningen) ?

Jag har läst många böcker men jag har inte läst dina än men dom verkar bra.
hej då
mvs wilma i eskilstuna.

/ wilma , 12 år från eskilstuna

Hej Wilma

Det du ska koncentrera dig på är att skriva dina berättelser. När du får din bok antagen av ett förlag (att du vill ge ut din bok), då kommer de att anställa en illustratör för att göra dina bokomslag. Du kan söka på www.google.se efter illustratör så hittar du många illustratörer, men de är dyra!

Tror säkert att din fantasi är bra, men kanske du har mycket annat att tänka på just nu. Mitt tips till dig är att LÄSA MYCKET! Då brukar fantasin komma tillbaka. Läs många olika typer av böcker. Be din bibliotekarie om hjälp att plocka ut en hög med böcker inför sommarlovet! Kanske ska du testa någon av mina för att se om du tycker om dem, eftersom du tycker de verkar bra. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under Böcker så kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej! Jag håller på att skriva en saga på datorn men vett inte vad den ska handla om?? Du kanske kunde ge mig tips...

/ matilda, 10 år från hammerdal

Hej Matilda

För att du ska kunna skriva en bra saga behöver du komma på handlingen alldeles själv. Skriv om något som du verkligen brinner för att berätta, om något du tycker är spännande, något som har hänt som du kanske vill skriva om.

Om du trots allt inte kommer på något att skriva, tycker jag att du ska läsa många sagoböcker. Då hittar du inspiration, det lovar jag!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur lär man sig teckna!? Jag älskar att teckna och är bäst i klassen!; )

/ Anonym, 11 år från solle

Hej Anonym

Jadu, jag är inte rätt person att fråga, eftersom jag inte kan teckna. Men kanske kan du kika in på min illustratörs hemsida och fråga honom? http://www.minnhagen.com/ Han är jätteduktig på att teckna.

Lycka till!

Kramisar Kim


varför gjorde du i boken "snapphaneresan" reklam för dig och boken!!!!!!!!!!!
okej om du hade skrivit om det i kimberlie (eller vad den nu heter) men hur skulle Ramona kunna läsa om sig själv Theo och Pluto.

/ (hemligt), 12 år från Alingsås, Sverige

Hej (hemligt)

Nejdå, ingen reklam, bara en kul grej. Har läst flera böcker av en författare som heter Clive Cussler och ibland dyker författaren själv upp i sina böcker. Vilket inspirerade mig och plötsligt fick bara lust att skriva så där i Snapphaneresan. Det är ingen annan än du som har reagerat negativt.

Kramisar Kim


Hej igen, du sa att jag skulle skriva med dubbelt radavstånd vad menas med det?
Vilken knapp är huvud/sidfot?

Ps det tar nog ett bra tag innan jag får det trykt för jag har skrivit förhand så jag måste skriva om det på datorn.

Hälsningar Anna

/ Anna, 11 år från Borås

Hej Anna

Om du går in på FORMAT / STYCKE så hittar du Radavstånd. Där ser du Enkelt, 1,5 eller Dubbelt radavstånd.

Knappen för huvud/Sidfot hittar du under VISA / SIDHUVUD SIDFOT.

Ja, det förstår jag tar lång tid, för jag skrev min bok Kinesiska Draken för hand när jag var på resa i Finland och det tog flera veckor att skriva in i datorn...

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Hur blir man en författare? Mina lärare säger att jag är jätteduktig på att skriva, så jag vill satsa på det. Har du några tips?

/ Tilda, 11 år från Växjö

Hej Tilda

Vad roligt att din lärare tycker att du är jätteduktig på att skriva.

Det allra bästa sättet att lyckas med att bli författare är att skriva direkt från hjärtat, låta fantasin flöda och inte tänka på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Försök inte kopiera någon annans stil, inte berätta något som någon redan har skrivit. Hitta på något unikt, något som bara du har i ditt huvud. Då kommer du att lyckas som författare.

För fler tips se tidigare svar här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Lycka till med din berättelse. Hör av dig den dag du får din första bok utgiven!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB