Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


vad hennder om en underlat tappar fjädder

/ ebru, 10 år från sverige

Hej Ebru!
Det blir säkert alldeles för kallt för den och den lär få lunginflammation.
Men fåglar brukar tappa sina fjädrar regelbundet för det tillhör deras livscykel och det kallas för ruggning.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej

Hur ser sjöfåglars livscykel ut?
Vad äter sjöfåglar och hur fortplantar de sig?
Var i systematiken hör de hemma? Vilka är deras närmaste släktingar?

/ Mariette

Hej Maritte!
Oj det var en omfattnde fråga. Sjöfåglar är ett stort gäng olika arter så det är faktiskt svårt att på dessa rader sammanfatta allt. Men om du tänker enbart på änder, simänder och dykänder, så flyytar en del av dom medan andra stannar kvar i södra Sverige. Anledningen är att dom kan hitta föda som gör att dom klarar rätt kalla vintrar. Dom äter oftast bottenvegetation i form av sjögräs mm. När det gäller systematiken så tycker jag du ska gå in på följande länkar.

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5glar
http://sv.wikipedia.org/wiki/Andf%C3%A5glar

Du får helt enkelt läsa dig till all den information du vill ha tag på.

Ha det gott och lycka till under det nya åtret 2009!

Mats på Kreativum


hej mats jag undrar vilken favorit fågel du har


GOTT NYTT ÅR!!! / LEO 10 år

/ leo erlind, 10 år från örebro

Hej Leo!
God fortsättning på det nya året!
Min favorit bland amssor av favoriter är storlommen. Jag är uppvuxen med denna på somrarna då den ropade på kvällarna. Den är en väldigt vacker fågel som är teckand i svart, vitt och grått. Sedan är nog de flesta fåglarna mina favoriter för var och en är så vacker i sig.

Ha det gott nu när vintern kommit.

Mats på Kreativum


är det kul och jobba med fåglar

/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia!
Det är så att jag inte jobbar med fåglar utan har det som hobby. Jag är väldigt intresserad och kommer att så förbli. När jag nu har hållt på så länge så blir det att en viss mängd med kunskap alltid fastnar.

Ha det gott och GOD JUL!

Mats på Kreativum


Kan jag få lite fakta om Kivifågeln. Nya Zeeland national fågel. Kan faktan vara t.e.x hur den ser ut om deras ungar hur den bor, o.s.v.

/ Jodie Chan, 12 år från Västrås

Hej Jodie!
Om jag inte förstår helt fel så är det skolarbete och ni ska leta efter uppgifter kring dessa. Men jag hade i ditt fall "googlat" på just kiwifågeln.

http://hem.passagen.se/nya_zeeland/kiwin.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Kiwi

Sedan en liten rolig grej om kiwifågeln
http://www.youtube.com/watch?v=g0G9vDKcdLg

Ha det gott och GOD JUL!

Mats på Kreativum


Hej!

När jag åker till skolan så ser jag ibland en flock med fåglar som flyger runt på åkrarna (speciellt på hösten eller sommaren). Det är ganska så svårt att förklara men jag ska försöka så gott jag kan. När de flyger ifrån en så ser man baksidan av dem. Men när de gör det så ser baksidan av dom ut precis som Saphira i filmen "Eragon", speciellt när hon är en unge och flyger iväg för fösta gången. De är svarta och vita men ser helt enkelt ut som vanliga fåglar på framsidan och på sidorna. Vad tror du detta är för fågel?

/ Maria, 16 år från Oxie

Hej Maria!
Eftersom du bor nere i Skåne så tror jag det är tofsvipor som du sett. Bland dessa stora flockar med tofsvipor så finns det ljungpipare också i stora antal.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag har sett en fågel som liknar en ormvråk, men den är till största delen vit. Den är lite svart-spräcklig vid vingarna. Vad kan det vara för fågel?

/ Ulrika från Skåne

Hej Ulrika!
Det är en ormvråk du sett men den har en annorlunda färg på sina fjädrar och den kallas för "börringevråk". Anledningen är att just den typ av missfärgad ormvråk hittades i trakten av örringen nere i Skåne. Den är väldigt vit med bruna inslag och sitter gärna på en stolpe eller annan plats där den har bra uppsikt.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hej kan fåglar äta männisor?
I så fall vilken/ vilka?
Från emma.=)

/ emma, 9 år från serige

Hej Emma!
Vilka funderingar du har!
Skulle det vara någon fågel som mot förmodan skulle äta en människa så är det dom stora gamarna. Men då är det en människa som dött av någon anledning i ödsliga trakter och som ingen hittar, då kan möjligen gamar landa och äta.
Men jag tror inte det faktiskt.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan!

Det skulle vara till stor hjälpa omd u kunde säga mig var jag kan hitta lite fakta på Apörnen som är från Filippinerna. Jag är själv halv filippinare och jag tycker det är intressant just med denna örnen. Det är till ett skolarbete.

Mvh Michelle

/ Michelle Karlsson, 16 år från Karlshamn

Hej Michelle!
Vad spännande att du är intresserad av apörnen. Jag var själv på Fillippinerna i januari 2008 och hade hoppats lite att hinna med någon lokal med just apörnen. Men så blev det inte utan kanske nästa gång. Men om du använder dig av följande länkar så hittar du mer om denna stora örn.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Filippinsk_ap%C3%B6rn
http://sv.wikipedia.org/wiki/Filippinsk_ap%C3%B6rn
http://olainspace.blogspot.com/2007/03/aprn.html

Säkert finns där mer att läsa om denna örn.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej igen!
Glömmde skriva in min fråga

Är Apörnen från Filippinerna den största örnen?

/ Michelle, 16 år från Karlshamn

Hej Michelle!
Apörnen är en av de största örnarna tillsammans med Harpyan som anses vara något större. Jättehavsörnen i Japan är den största av havsörnarna. Kolla på Gogle och sök på "världens största örn" så får du mer att läsa om.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Finns det fåglar som äter varandra?
Tacksam för svar!

MVH!

/ Karin, 14 år från Uddevalla

Hej Karin!
Visst finns det fåglar som äöter andra fåglar. Exempel på detta är sparvhök, duvhök, berguv, varfågel, jaktfalk, pilgrimsfalk. Som du kanske förstår så är det rovfåglar som äter andra fåglar. Men det finns också storken som mycket väl kan äta en unge av änder tex. Men många av rovfåglarna äter sorkar, insekter mm.

Hoppas du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej :D
Varför kan fåglar flyga, och inte vi !??

Kram Annie,, hejdå

/ Annie, 12 år från Sverige

Hej Annie!
Där finns en del påtagliga skillnader som är avgörande.
Fåglarna har fjädrar och inte vi. Fjädrarna är så fantastiska i sin konstruktion att dom inte "släpper" igenom luften utan dom får en bärkraft istället. Fåglarna har en benstomme som är väldigt rik på luft och "tomrum" som gör den väldigt lätt. Människans benstomme är betydligt tyngre och stabilare för att kunna hålla vår kropp upprätt. Dessutom har fåglarna en bröstmuskel som är väldigt väl anpassad till just flygning som vi inte har. Men visst är det många människor som "bygger" upp sin muskelatur men den kan inte kordineras med att kunna flyga ens om vi sätter på oss en vinge med fjädrar.
Så visst är det fantastiskt med vår fåglar och deras enorma teknik och förmåga att kunna flyga.

Ut och kika på fåglar så kommer du att bli facinerad även du!
Ha det gott

Mats på Kreativum


När fåglar flyger söderut på vintern brukar de flyga i en v-form, jag har hört att de turas om att flyga längst fram. Stämmer det?

/ Andreas, 11 år från Ljungby

Hej Andreas!
Det är säkert så att dom turas om att "dra lasset" dvs. ligga i täten och leda flocken rätt väg. Jag har flera gånger tittat på sådanan flockar och jag kan konstatera att det är gamla fåglar som drar. Undantagsvis så kan det slumpa sig att en tex. ung knölsvan hamnar först men då är det säkert korta förflyttningar.

Hoppas detta är ett svar som du är nöjd med.

Mats på Kreativum


kan olika fågelarter leva till sammans t.e.x undulater och papegojor??

/ Lucas, 10 år från sverige

Hej Lucas!
Jag är ingen kunnig person på just papegojor och undulater. Men de lever ju i samma regnskog och då kan man ju i princip säga att dom kan leva tillsammans. Men att föda upp dessa arter och placera dom i samma bur/voljär så har jag inte någon aning. Men jag tycker du ska försöka hitta någon anläggning som har dessa arter och fråga ifall dom accepterar varann. Jag tror dock att dom gör det.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Lärde mig en gång i tiden om ett lockläte som var 1-2-3-4-5-6-7, men jag kommer inte ihåg vilken fågel det är... Har letat i fågelböcker men utan resultat, kan du ge mig svaret?

/ Marita, 32 år från Timmersdala

Hej Marita!
Det är gulsparven som räknar till sju. Att lära sig hur olika fåglar låter har ju en poäng i att lära sig en ramsa. Klicka in dig på följande länk så får du mer kul ramsor.

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=4202&typ=1

Lycka till med en kul läsning.

Mats på Kreativum


Hur gammla kan pingviner bli?

/ Tony, 15 år från Stockholm

Hej Tony!
Jag är inte helt säker men jag tror dom blir mellan 15-20 år om dom får leva ett bra liv.

Mats på Kreativum


Vet du vilken månad tranorna dansar (trandansen)?

/ Rebban, 10 år från Malmö

Hej Rebban!
När tranorna dansar så är vi i början av april månad. Om du har möjlighet så åk upp till Hornborgarsjön och upplev detta enorma skådespel. Klicka in dig på följande sida;

http://www.hornborga.com/besok_info.asp?kategori=trandans

Lycka till!

Mats på Kreativum


Var i Sverige är det lättast att se en kungsörn?

/ Andreas, 11 år från Ljungby

Hej Andreas!
Du bor ju i Ljungby och det är väl inte det bästa området precis. Men om du åker ner till Skåne och ner mot Fyledalen strax NO om Ystad så lär du få se kungsörn. Kungsörnen är ju en stor rovfågel men den kan leva och hålla sig udan utan upptäckt förvånansvärt väl. Skulle du få se en så njut så mycket du kan för det är en mäktig och vacker rovfågel.

Ha det gott och lycka till!

Mats på Kreativum


hej!
jag skulle vilja veta vad det är så speciellt med fåglar:)
vi skriver om fåglar i NO och jag hittar ingenting:(
1: vad är det för fåglar som inte kan flyga?
2:hur flyger dom?
3:varför flyger inte alla fåglar?
4:vad finns det mer som man kan behöva veta inom NO?

mitt tema är snart slut så jag skulle behöva att du svara snabbt:) hej då tack för hjälpen:D

/ felicia, 13 år från göteborg

Hej Felicia!
1. Det är pingvinerna, strutsarna och kiwifåglarna. Säkert finns det ett par till som emu.
2. Dom använder sina vingar som med hjälp av envälutvecklad bröstmuskel kan flaxa. På vingarna sitter en mängd med fjäderpennor som är snillrikt placerade så att en tät yta uppstår och då får den lyftkraft. Dessutom har fåglarna en benstommer som innehåller mycket porer och är därmed mycket lätt.
3. Det beror säkert på att flera av dom utvcklat detta beteende under massor av år därför att deras miljö och näringval inte kräver att dom kan flyga.
4. Det är egentligen massor som man kan behöva veta. Det viktigaste är att man försåtr att allt har ett samband. Detta kallas för ekologi och det är då berorende på hur mycket man vill veta och har tid att lära sig. Den kan gälla blommor, insekter, svampar, fåglar, djuren, människan osv.

Lycka till med ditt tema.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


HUR LÄNGE BRUKAR EN BLÅMES FÅR MAT?

HUR LÄNGE STANNAR STARAR I SVERGE?

VILKA FÅGLAR BRUKAR STANNA HÄR HÄR I SVERGE

VILKA FÅGLAR SOM STANNAR I SVERGE?

/ Gunilla Larsson, 40 år från Hälsningland

Hej Gunilla!
Blåmesarna får mat ett par veckor efter det att dom lämnat boet. Sedan lär dom sig hur föräldrarna gör och börjar då själva att härma detta och på så sätt hittar sin egen mat.
Stararna lämnar Sverige under augusti och september.
Det är många arter som stannar. En del är genuina stannfåglar som bara ökar sitt revir om vintern. Andra känner av att vintern kommer att bli mild. En del stannar i södra Sverige eftersom det är milt och oftast barmark. Man kan säga att de stora rovfåglarna som havsörn och kungsörn, skogshönsen, ugglorna, hackspettar, dykänder, kråkor, skator, talgoxar osv är ett urval av de arterna som stannar i Sverige under vintern.
Du får mata fåglarna, skaffa en fågelbok och sätta dig ner och reda ut vilka arter du har utanför fönstret och då får du ett litet svar på vilka som finns i Hälsingland.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB