Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej jag håller på och skriver och tänkte att det skulle bli en bok och jag undrar hur många sider ska ett kapitel ha och hur många sider kan man skriva så det blir en bok. så man vet om det kan bli en bok av så många sider. Hällsningar Marianne

/ Marianne , 15 år från öland

Hej Marianne

Du kan ha olika antal manusblad till varje kapitel. Jag försöker få 2-3 manusblad till varje kapitel, då blir kapitlen lagom långa. Men ibland springer fingrarna iväg över tangenterna och då händer det att ett kapitle blir väldigt långt, 10 A-4sidor.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.)

För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad.

För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad.

För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver din bok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar KimKramisar från Kim


Hej Kim!

Jag undrar om hur man gör sånna där små sidor istället för A4 papper.
När jag skriver mina berättelser skriver jag dem på "Microsoft office word 2003"
Och då kommer det ju ut A4 papper ur skrivaren, hur gör man för att få dem mindre?
/linnea undraren

/ Linnea , 11 år från Lerum

Hej Linnea

Det är bokförlaget som gör färdiga boksidor, det kan inte du göra med det program du har. Dessutom vill förlaget ha din berättelse i A-4-sidor.

Vad du kan göra, om du vill ha mindre sidor är att du går in under Arkiv/Utskriftsformat och ändrar inställningarna för papperet i över/neder/vänster/höger-kant. Då kan du få mindre storlek. Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag har en fråga.
Vet du om det finns nån författar linje man kan gå?
Alltså, efter nian.
Jag skulle så gärna vilja bli författare.
Men min bror var osäker på om det fanns nått gymnasium där man kan plugga till författare.
Och helst ska gymnasiet vara i närheten av Sundsvall.

/ Anonym.

Hej Anonym

Visst finns det speciella skrivarlinjer. Här är en länk till flera stycken: http://www.google.se/search?q=Skrivarlinjer+gymnasiet&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Om inte länken fungerar så sök på SKRIVARLINJER GYMNASIET på Google.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur det går för dig!

Kramisar Kim


hej kim. jag vill börja skriva bärettelser i olika delar (serier) men vet inte vad jag ska skriva om. har du något bra tips.
MVH:robin

/ robin holmqvist, 12 år från umeå

Hej Robin

Du ska skriva om något du är intresserad av, fotboll, bilar, datorer, fantasy, etc. För det är viktigt att du själv tycker om det du skriver, att du skriver från hjärtat, till dig själv, något som du själv vill läsa och tycker om.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver din bok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hej!
Jag ska skriva en berättelse, och vill ha dina BÄSTA BÄSTA tips om att skriva en bok. En till fråga:
Vilka böcker har du skrivt?

/ Maja, 10 år från Solna

Hej Maja

Mitt allra bästa tips är att du ska skriva boken till dig själv, direkt från hjärtat, om något som du vill berätta och som berör dig. DÅ blir boken bra.

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


vad tycker du en bok skall handla om?

/ maya, 10 år från skåne

Hej Maya

Varje författare har olika åsikter om vad en bok ska handla om. Jag älskar att skriva historiska äventyrsböcker (se http://www.kimselius.se/bocker.html) Andra författare tycker om att skriva kärleksromaner, deckare och så vidare.

Det gäller att du försöker hitta det DU tycker om att skriva om.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver enbok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim :)

Jag är jätte sugen på att skriva en bok som b.la handlar om mitt liv,min hörsel fötter :) och hur det är att leva med det :) så jag skulle bli jätteglad om du besvarade denna fråga :


Jag undrade vad det programet heter där man skriver en bok och vart kan man,isåfall ladda ner det?

Mvh Lisa , ha en trevlig dag!

/ Lisa, 12 år från Varberg

Hej Lisa

Vet inte säkert om det är det här programmet du menar, men här är länken: http://www.hejlitteraturen.se/om-hej-boken/ Det är en bok som skrivs på facebook.

Om du vill ha fler tips och råd innan du sätter igång och skriver din bok kan du kika in på tidigare frågor och svar här på unga fakta och/eller titta in på min blogg där jag lämnar skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har ett problem nu, som jag hoppas att du kan tipsa mig om hur jag "fixar" det.
Jo, det är svårt att skriva något bestämt. Vi säger att jag bestämmer mig för att skriva en kärlekshistoria, helt enkel en vanlig sådan. Och sen så plötsligt har jag skrivit en spökhistoria? Så, jag tänker ut vad jag ska skriva, men när jag väl skriver tycker jag att handlingen är tråkig.
Hur ska jag kunna komma på en bra handling?
(P.S: jag har försökt med post-it-lappar.)

/ Saga M, 11 år

Hej Saga
Gör det så mycket om din kärlekshistoria blir en spökhistoria istället? Är inte det viktigaste att du skriver? Förmodligen har du lättare för att skriva spökhistorier just då.

Det låter också som om du ställer för stora krav på dig själv. Låt orden flöda och låt berättelsen bli vad den blir. Kanske kommer du att tycka att skrivandet är betydligt roligare då?

För fler tips kika in här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim

Jag har i nu det senaste året haft drömmen om att skriva en bok. Publicering är inte det viktigaste just nu utan först vill jag komma till skott. Det du säger med gula lappar? Funderar på att göra det men hur fungerar det? Det jobbigaste av allting är början i boken, hur kommer det sig att början alltid är så svår?

Tacksam för svar :-)

/ Mirre, 16 år från Sverige

Hej Mirre

Tror att du upplever att början är så svår för att du kanske tänker för mycket på den. Sätt dig ned och skriv. Börja berättelsen med att något spännande händer. Om inte det fungerar i första utkastet, bry dig inte, bara skriv på. Du kan ändra första raden när du kommit igång, eller när berättelsen är klar.

Här kan du läsa ett av mina blogginlägg om Gula lappar: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/skrivprocess-manga-gula-lappar.html

På den här länken hittar du mängder av skrivtips och hur du kontaktar ett förlag för att få din bok utgiven: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


hej ! jag älskar att läsa jag läser allt från lasse maja till stefen king jag älskar att läsa ! men hur är det att vara författare jag skulle bli jätte glad omm du tipsar mig om några böcker !! tack i för hand

/ victoria, 10 år från glimåkra / skåne

Hej Victoria

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du mängder av bra boktips. Har du läst Cornelia Funckes bok Bläckhjärta och de två följande böckerna? Du har även boken Tunnlar, som är första delen i en mycket spännande serie.

Kanske du skulle tycka om att läsa mina böcker? Titta in på min hemsida http://www.kimselius.se/bocker.html Där kan du läsa smakprov ur böckerna och även läsa vad andra tycker om dem.

Tror säkert att du kommer att hitta många spännande böcker både på min blogg och min hemsida.

Hör av dig och berätta vad du läste och vad du tyckte om boken/böckerna.

Kramisar från Kim


Heej, jag har läst 13 av dina böcker, och jag undrar vad är det som inspirerar dig att skriva så underbara böcker?
Ps. Jag tycker att du är en jätte bra författare! <3

/ Sara :), 14 år

Hej Sara

Tack för att du tycker mina böcker är så underbara. Blir mycket glad över dina ord.

Älskar att skriva och har otroligt mycket fantasi (läs mer om det på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ ). Som du vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Jag väljer ett ämne jag vill lära mig mer om och när jag läser in fakta till boken kommer inspirationen till berättelsen. Men ibland kommer inspirationen när jag sover.

Vilken lycka för dig som har 3 böcker kvar att läsa. För jag har ju nu kommit ut med totalt 16 böcker! Kika in på min hemsida www.kimselius.se och se om jag kommer och signerar i närheten av dig snart!

Kramisar Kim


hej jag skrev in en beretelse den har inte kommit på en väcka till unga fakta den heter R.I.P.VALEZ. MVH:tilde

/ tilde, 10 år från sverige

Hej Tilde

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig på något sätt eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Hej Kim,Min fråga angår teaterföresstälningen "Mina drömmars stad".Jag har lite fråger om den.
1,Vad handlar den om?
2,Vilken stad handlar den om?
3,Vem är författaren till den?
4,Om du har sett/läst den vad tyckte du?
5,Vad är det för katerigogi?
6,En drama,komedi,roman,action?
Tack för alla svar som jag kommer att få!
MVH,Lara

/ Lara Kallström, 9 år från Brasilien men bor i Sverige

Hej Lara

Känner inte till teaterföreställningen. Men här är en länk till boken, där du hittar många svar på dina frågor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Mina_dr%C3%B6mmars_stad

Har inte läst boken själv.

Hoppas du hittar allt du söker på länken.

Kramisar Kim


Hejsan! Jag gillaratt skriva småa "noveller" om man kan kalla det för det.
Min första saga handlade om en prinsessa. Jag var typ bara sex år då.
Mamma skrev, jag savad hon skulle skriva och ritadebilderna.
Jag gillar också att rita. Jag har också träningar, (sport-träningar).
Och det blir lite mycket att holla på med. Jag undrar om jag ska forsätta
skriva mina egna "noveller", eller om jag ska sluta med det. Allt är lika roligt,
men det blir förmycket. Jag är inte så duktig, men vad tycker du? Ge mig förslag.

Hur kan man skriva romantiska sagor så att dom blirromantisk?
Inte tråkiga. Tackar för svar, Kram A:ngeln

/ A:ngeln

Hej Angel

Om du tycker om att skriva dina berättelser tycker jag absolut att du ska fortsätta med det. Nu skriver du inte hur gammal du är, vilket alltid gör det svårare för mig att besvara en fråga...

Om du tycker om att hålla på med sport kanske du ska skriva berättelser som utspelar sig i sådan miljö, i sådana sammanhang?

För att bli duktig på att skriva romantiskt är det bra att läsa romantiska böcker. T.ex. Katarina von Bredows böcker, eller Mårtens Sandéns En plats de kallar lyckan. Det är romantiska och mycket fina böcker.

Lycka till med dina berättelser.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Min fråga till dig är att när jag skriver sagor på min dator för skoj skull. Blir det väldigt dramatiskt och långt. men jag tycker det är så himla kul att skriva att det bara blir mer och mer hela tiden. har du kanske något tips till mig så att det inte blir så himla långt. och att det inte blir så dramatiskt...
det vore hemskt roligt om du kunde hjälpa mig med det:)

/ Frida, 14 år

Hej Frida

Du ska vara glad över att dina berättelser blir långa och är dramatiska, om du med dramatiskt menar att de är spännande.

Eller så är det så att du överdriver spänningen för att höja dramatiken. Om så är fallet tycker jag du ska läsa igenom din berättelse och se om du kan formulera om orden, stryka någon text för att få mindre dramatik och mer spänning.

Var glad över att du har så mycket fantasi att berättelserna blir långa. Om du planerar att skriva en hel bok bör du ha skrivit omkring 120 A-4 sidor på datorn.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej

Författare...hmmm. Ett yrke! Som så många andra, men ändå ett väldigt specifikt.
Tänka sig att sitta ner och hålla händerna på ett tangentbord och formulera sina tankar, samtidigt som man tjänar ihop pengar - ibland inte en liten summa heller. Att faktiskt bara kunna "flumma" runt och sen när du får en idé förmedla den, ett drömyrke.

Så säg mig, vad krävs egentligen av en författare. Har du en tidsplan att följa? Är det svårt att få igenom sin första bok och därmed skriva en andra, att hela tiden veta att miljontals människor förväntar sig en ny gastkramande actionspeckad andra bok. Att veta att om du inte snarast får en ny snilleblsxt så är "äventyret" över, och flera miljoner bevika människor där ute, ja de är besvikna över dig (fail).


MVH Simon - en pojke som alltid har tyckt om böcker och skrivandets konst, konsten att formulera sig och praktiskt taket få läsarna aftt tappa anden. Något jag gjärna skulle sysslat med, men det är om, och bara om jag kan få till den där historien jag tidigar nämde.


Så återigen: Din tillgivne Simon

PS. Skulle bli gald över ett lika tankspritt och eftertänksamt "mail" tillbaks. Vet att jag bara skulle ställa en fråga - jag bröt lagen - men ibland känner du för att förmedla dina tankar och som sagt det skulle vara trevligt med ett svar.

/ Simon, 13 år från Landskrona

Hej Simon

Ordens gåva har du fått. Det är bara att sätta fingrarna till tangenterna och skriva en bestseller!

Det enda som krävs av dig som författare är att du skriver en jättebra berättelse, något som ingen annan har skrivit tidigare. Att du skriver från hjärtat utan att försöka krångla till språket.

Det är mycket svårt att få sin första bok utgiven, om du inte har en enastående bra berättelse. Om du lyckas förväntar sig både förlaget och läsarna att du genast ska prestera en ny bok. Det allra bästa är att kunna presentera fler än en bok för förlaget. Då är chansen större att de blir intresserade.

Jag har inga problem att få ny inspiration, men jag vet att det finns de som det låser sig för. Men de problemen tror jag inte du ska fundera över, tror att du lätt skriver många berättelser, eller hur?

Kramisar Kim


Hej kim!

Jag har läst ''Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland'' + ''Kimberlie - ett nytt liv'' . ´
Jag tyckte de var jätte bra!
Jag längtar tills ''Kimberlie - främlingar'' ska komma till ett bibliotek så jag kan låna den och läsa!
Man kan verkligen inte sluta läsa när det är du som har skrivit böckerna.
Ville bara säga att jag älskar dina böcker!

Tack , Elif.

/ Elif, 11 år från Göteborg

Hej Elif

Åh, vad glad jag blir över att du tycker så mycket om Kimberlieserien. Har du sett att du kan följa arbetet med den nya boken Kimberlie - Främlingar på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Gå in och kika under Etiketter så hittar du alla inlägg om just den senaste boken.

Är du med i någon av fanklubbarna eller fanbloggarna? På första sidan av min hemsida www.kimselius.se hittar du länkar till alla.

Har du läst böckerna om Theo och Ramona också?

Tack för att du berättade hur mycket du tycker om mina böcker.

kramisar Kim


Hej.
Jag har hittat några böcker på ett bibliotek som jag gillar men de går inte att köpa någonstans. Kan man köpa böcker av ett bibliotek?

/ Elisabeth, 10 år från Gävle

Hej Elisabeth

Ett jättebra ställe att köpa begagnade böcker är Bokbörsen http://www.bokborsen.se/ Här brukar jag köpa äldre böcker som jag inte längre kan få tag i ute i butikerna.

Lycka till!

Kramisar Kim


kim vad tycker du om min bärettelse den är inte färdig men borde jag ändra på något?

EN HEMLIGHET
Kära dagbok började jag skriva i den första dagboken som jag hade fått. det var ganska onormalt för att som jag vet brukar man skriva dagbok ungefär vid 10 år åldern. Men som sagt jag ska bäretta till dig allt viktigt som händer i mitt liv. jag är 9 år och heter Ella. Jag har aldrig skrivit dagbok förut så du får förlåta mig om jag skriver något fel. exakt den sekunden frågade våran engelska lärare mig att jag skulle översätta 3 ord från Engelska till Svenska.
- Va? sa jag som hade blivit helt chockad. Översätt dom orden sa han och pekade på tavlan. När vi var ute på kort rassten kom min bästis Anne till mig och frågade vad jag hade hållit på med hela lektionen?
- Ehh inget sa jag som inte ville säga till och med till min bästis att jag hade en dagbok. Jag frågade om hon ville gå på bio efter skolan? Men innan hon hann svara visslade rastvakten i sin visselpipa. Anne och jag satt ett par bänkar ifrån varandra så om hon sa något kunde jag höra utan någon problem.
Jag gissar att våran klassrum är 8 meter och det finns pennor och sudd överallt.
Om jag ska vara ärlig så är Anne mycket finare en jag. Hon har långt svart hår och bruna ögon, en liten näsa och långa ögonfransar. jag har normalt långt hår som är lite orange aktig, blåa ögon och en lusstig näsa. Sista lektionen var matte. Vi skulle lära oss vad mellanled var och hur man räknar det. Anne och jag satt bredvid varandra som vi brukar göra i Matte lektionerna.
-Ja. sa hon plötsligt. När jag var hemma tänkte jag vilken film vi skulle kunna gå på. Jag kom fram till Avatar i 3D. Fasst jag hade sätt den flera gånger. Jag frågade mamma om hon kunde skjutsa oss till Heron City som bara var 10 minuter bort. Fast med bil såklart. Annars tar det ganska lång tid för mig att gå ända dit. Anne ville gå på Herry Poter.
- Jag vill gå på Herry Poter.
- Men vi får inte gå på den.
- Men jag vill!
- Var inte barnslig nu. Sa jag. Vi började bråka. Jag blev arg och sa till henne att om hon håller på såhär alltså vara barnslig kommer vi inte få titta på filmen av mamma som bara satt tyst och tjuvlyssnade på oss framför ratten.
-okej vi går på Avatar i 3D da. Sa hon. Jag suckade.
mamma skulle på en annan film med sin kompis. Anne och jag köpte chips, Cola och lite godis.Anne spelade trött bara för att vi inte fick gå på Herry Poter.
-jag vill också gå på den men.
- Men?
- Åldersgrens. Ja vi var för små för att titta på den filmen.
-snack om hur lång tid det tar att bli äldre. Sa Anne. jag tyckte det var roligt det hon sa. Jag fnissade. Sedan började vi skratta ihjäl oss. Jag vet inte varför men när jag börjar skratta så skrattar automatiskt den som är bredvid mig. Kanske för att jag skrattar så riligt. ha ha. Jag frågade Anne varför hon börjar skratta när jag skrattar? hon glodde på mig ett tag och sedan öppnades en diskussion. Som jag inte orkar skriva om. Tyst! sa jag filmen börjar. Jag tyckte den var spännande även om jag hade tittat på den många gånger. Men för Anne var det första gången så jag fick förklara vad som hände där hon inte förstår. det händer ganska ofta faktiskt att jag får förklara saker till Anne. Kanske för att hon pratar lite mycket? Men shhhh seg det inte till henne hon kommer bli arg då. Och jag tror inte att ni vill se henne när hon bli arg. Jag kan bäretta hur Anne blir när hon är arg. Hon blir röd och börjar darra av ilska. Hon blir lätt irriterad så jag försöker hålla henne så lugn jag kan. Jag ska bara gen en tipps: gör Anne aldrig arg. Hon är klassens starkaste tjej och finaste men hon har gått på karate. Så akta!
När vi lämnade Anne sa hon tack och kramade mig. Inget orsak sa mamma. När jag kom hem var jag trött men jag skrev ändå lite kort om filmen: Det var en man som inte kunde gå. Han blev en Avatar som kunde springa, han blev kär i en tjej och räddade Avatar världen från de onda. Okej jag erkänner det var ganska kort men det var de filmen handlade om. Jag vaknade först av alla. Klockan var bara 6.38.jag skulle få titta på tv ganska länge för att mina föräldrar brukar vakna ca 9.00 i helgerna. Jag gick in i köket ock bredde en macka med ost och en med pålegg. Jag gick in vardagsrummet och satt mig på den största soffan som var mittemot våran tv. Jag tittade på idol som jag inte hade hunnit titta på igår på grund av glödande skrivandet i dagboken. Plötsligt ringde det på dörren. Jag blev lite rädd för att det brukar inte ringa på dörren så tidigt. Jag öppnade och där stod det en gammal farbror som var nära att svimma. han blödde i magen. Det ända ordet han sa var: hjälp! jag skrek så mycket jag orkade. Mamma och pappa rusade ner från trapporna den gamla farbror föll på pappas armar. mamma ringde polisen genast. Medans pappa och jag nässtan bärde in den gamla fabror till soffan som jag hade suttit på för ungefär 5 minuter sedan. Jag grät fortfarande. Efter en kvart kom polisen och pratade med pappa. Dom skakade han och pappa sa att han hette Nils och polisen som pratade med pappa hette Hans. Hans frågade pappa vad som hade hänt och pappa sa att han inte visste någonting och att Hans borde prata med mig som hade vaknat före alla. Medans jag pratade med Hans och höll pappa i handen såg jag ambulansen köra med högsta fart till sjukhuset. Jag berättade till Hans att när jag öppnade dörren sa den gamla farbror hjälp. Efter att vi hade pratat färdigt och Hans hade gått hjälptes vi åt att städa soffan som den stackars farbror hade legat på. Soffan var täckt med blod. När jag hjälpte mamma att torka soffan såg hon att mina händer darrade.
-Lilla gumman kom så dricker vi ett glas vatten sa hon. Jag bara nickade .

/ anonym, 11 år från stockholm

Hej anonym

Det hade varit jätteroligt att läsa vad du skriver, men tyvärr räcker tiden inte till för det. Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa andras berättelser och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

Däremot har jag läst din första mening och tycker att du kanske skulle formulera om meningen: "Kära dagbok började jag skriva i min första dagbok." Tänk på att inte vara för "övertydlig", alltså berätta för mycket. Fortsätt skriv!

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar där du kan få professionella utlåtande om din text. Hoppas att det kan vara dig till någon hjälp!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej
Jag vet att jag redan skickat en fråga till dig som jag vänar svar på, men nu kom jag på några frågor till jag vill ha svar på, som jag glömde skriva i det förra mejlet.

Dessa frågor har du kanske redan svarat på av någon annan men jag kan inte hitta dem.

1. Om man har kommit ganska långt i en bok och sen känner att historien inte går frammåt. Ska man då försöka fortsätta så gott det går eller vänta i någon vecka innan man börjar skriva igen?

2. Hur lång tid tar det ungefär att skriva en hel bok?

3. När du jobbar, sitter du hemma och skriver då eller har du något slags kontor där flera författare sitter?

4. "Faraos förbannelse", är det del tre i serien om Ramona och Theo? För när jag läste boken kändes det som det var flera böcker mellan den och "Jag är ingen häxa". Det var på något ställe någon berättade något om att Ramona och Theo hade åkt på flera äventyr tillsammans men om "Faraos förbannelse" är nummer tre har de bara varit på två äventyr innan.

5. I "Tillbaka till Pompeji" så står det längst fram i boken ny omarbetad utgåva. Varför står det så, var du tvungen att göra om boken? Om man läser den första utgåvan, hänger den inte ihop med resten av böckerna då?

Hoppas du vill svara på dessa frågor fast de var lite konstiga. Tack på förhand i så fall!


/ Johanna, 14 år från Skåne

Hej Johanna

1. Ibland är det bättre att lägga ifrån sig berättelsen en tid och låta den vila. Ibland är det bästa att kämpa på och skriva färdigt. Du får känna dig fram vilket som passar dig bäst.

2. Mellan 1,5 till 2,5 år. Men det har också tagit fem år att skriva en bok. Det var Tillbaka till Pompeji.

3. Jag skriver där jag befinner mig just då, på hotell, flygplatsterminaler, tågstationer, tåg, flyg... När jag är hemma har jag en skrivarlya där jag sitter och skriver. Men eftersom jag reser väldigt mycket gäller det att jag passar på och skriver så fort jag får lite tid över.

4. "Faraos förbannelse" var tänkt att bli bok nummer fyra i serien, men kom ut som bok nummer tre.

5. Tillbaka till Pompeji kom först ut på B. Wahlströms förlag. När den därefter kom ut på nytt förlag lade jag till faktadel och gjorde en del ändringar i texten. Jovisst hänger första utgåvan ihop med resten av böckerna, det är ju samma bok.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB