Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur är det att vara författare? Vilka böcker har du skrivit? är det svårt att skriva böcker?

/ Vladislava, 11 år från Eskilstuna

Hej Vladislava

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", ”Faraos förbannelse”, "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland", "Kimberlie - Ett nytt liv", "Theos Pompeji" och Boudicas strid mot Romarna. Du kan även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen". Om du söker på mitt namn "Kimselius" på YouTube, kan du se och lyssna på när jag läser ur mina böcker.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius.

Eftersom jag har otroligt mycket fantasi tycker inte jag att det är svårt att vara författare.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej, Min dröm är att bli en riktigt bra författare. Jag skriver böcker men när jag kommer till mitten går allt för fort och jag får inte till det. Jag blir helt översvärmad med ideér men lyckas inte framföra dom på ett bra sätt. Gillar att skriva gammla sagor som Rödluvan, törnrosa eller så. Den jag håller på att skriva på heter Gråsippan. Men om jag skriver gammla sagor när jag blir stor är jag rädd att ingen vill läsa/köpa dom. Jag vill gärna sälja mina böcker så jag kan köpa en bondgård. Hur ska jag göra?

/ Emmelie, 12 år från Stockholm

Hej Emmelie

Det viktigaste är att du skriver det du tycker om, då blir berättelsen som allra bäst. För att du ska få till din berättelse hela vägen är det bra att till exempel arbeta med Gula lappar.

Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok.

Du kan även gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker.

Läs på min hemsida www.kimselius.se om du vill veta om jag snart kommer till en plats nära dig för att föreläsa eller signera.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Tänk på att för att slå igenom som författare och tjäna mycket pengar på det, så bör man skriva något unikt. Och det låter som om du gör det... Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej!
Jo, det är såhär att jag har fått lite problem med mitt skrivande och tänkte att jag kan be dig om lite hjälp.
Om du vill, alltså.

Jag har börjat skriva på en bok/ längre novell som jag är nöjd med men problememt är att jag inte vet vad som ska hända sen. Jag hade en bra historia innan men kommer inte ihåg vart jag skrev ner den. Så jag undrar om du skulle vilja ge mig lite förslag på en fortsatt handling


Personer:
Selma-13- spelar basket
Mamma
pappa
Storasyster
Bästis -13- spelar basket, går på teater
Kompis- 13- sjunger i kör

Handlinge kort:
Selma är en 13:åring som gillar basket. En kväll försvinner hennes 15:åriga syster och hittas död efter två dagar. Hon blev klämd av sin pojkvän och hans moppe efter att de kört av vägen.
Sen har jag inte kommit mycket längre, fast jag har skrivit fem sidor.

Lite ur boken/novellen:

"Kockan är ett om tre minuter och Linn har fortfarande inte kommit hem. Jag är rädd och orolig.
Om hon bara inte var ute med Matte. Jag litar inte på honom. Han är en lömsk person, inte den generösa kille min syster tror att han är.
Det är inte läge att sova nu. Liksom, vem kan komma till ro om ens 15 åriga syster är ute med skolans tuffaste, och snyggaste, kille? Inte jag i alla fall.
Det är lite konstigt att mamma eller pappa inte verkar det minsta oroliga. Fast det är klart, dem litar på Linn, deras blyga, fotbolls intresserade dotter, inte kan hon vara någon annanstans än på bio med en kille, när hon nu sa det. Men jag vet nog var hon är, på den nyöppnade nattklubben i centrum. Det var nog inte meningen att jag skulle veta det heller men när man går på samma skola som ens syster så vet man det mesta. Det går ju bara en miljon rykten om att alla ”coola” niorna skulle till nattklubben. Som om Linn är ”cool”. Det är det minsta hon är. Men nu när Matte verkar lite tänd på henne så tillhör hon tydligen dem ”coola”. "
_______________________________________

"Jag känner det redan innan jag öppnar ytterdörren hemma, att det är något som är fel. Och att det troligen är min syster det handlar om är ingen konst att förstå.
– Hallå! Ropar jag när jag öppnar dörren. Och bara det att dörren är öppen, att alltså någon redan är hemma, är konstigt.
– Hej gumman, säger mamma svagt när hon kommer mig till mötes. Vi måste prata, nu, fortsätter hon.
– Vad är det? Frågar jag oroligt, men i stället för att ge mig ett svar går mamma före mig in i vardagsrummet och sätter sig i soffan.
– De har hittat Linn, börjar mamma.
– Vad då, det är väl bra? Men jag vet redan att det inte är det.
– Död, fortsätter hon.
Det känns som om allt brister inuti mig. Det får inte vara sant! Vi två som har så kul ihop och älskar varandra, vad ska hända nu? Miljoner tankar rusar genom mitt huvud och tårarna flödar ner för kinderna. Jag orkar inte stå upp utan måste sätta mig i soffan, där sjunker jag ihop och vill aldrig resa mig igen. Hur kan detta hända?
Jag ligger där i soffan och tycker synd om mig själv när jag kommer på att mamma också sitter där. Jag kollar upp och ser att även hon gråter. När hon vänder huvudet mot mitt håll och ser på mig känner jag en ännu större sorg. Mamma som älskar Linn, som älskar när hela familjen gör något tillsammans och älskar att se mig och Linn komma så bra överens, hur ska hon klara detta? Jag reser mig mödosamt upp och kramar om henne hårt, hårt och vill aldrig släppa taget.
Vi sitter så hur länge som helst, känns det som, men tillslut släpper mamma taget om mig och tar ett fast grepp om mina axlar och säger: Jag älskar dig fortfarande, det får du aldrig glömma. Tårarna som nästan torkat på mina kinder börjar flöda igen. Men den här gången reser sig mamma upp och rättar till sina eleganta kläder och plattar till det korta, råttfärgade håret med händerna, sen går hon mot telefonen.
– Jag måste ringa pappa, säger hon och jag hör hur mycket smärta det gömmer sig bakom de orden. "

Kanske lite svårt att förstå men jag försökte plocka ut de bitarna som var lättas.

Jag ställer kanske en lite konstig fråga men det skulle varit snällt om du vill hjälpa mig.

/ Johanna, 14 år från Skåne

Hej Johanna

Tyvärr räcker min tid inte till för att hjälpa dig med att tänka ut vad din bok ska handla om. Men vad du kan göra det är att du försöker bygga upp din bok med Gula lappar.

Gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Ett annat bra sätt är att läsa mycket, då brukar inspirationen komma tillbaka.

För fler tips, se tidigare svar här på Unga Fakta panelen, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html eller skrivtipsen på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html

Hoppas att detta var till hjälp för dig. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej jag älskar att läsa och skriva och läsa precis som du men om vi säger när jag blir äldre och då också vill bli författare hur gör man då om man vill ge ut en bok tacksam för svar.Alltså om jag vill att boken kan köpas i affären.

/ Märta, 11 år från stockolm

Hej Märta

Det finns många sätt att ge ut sin bok nuförtiden. Här kan du läsa om några av dem:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV: Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN: Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

ville du bli författare när du var liten ?

/ amanda, 12 år från fritsla

Hej Amanda

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare och då skrev jag min första bok. Du kan se den här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Kramisar Kim


hejsan :/

Jag heter Aleyna och är 12 år .
Jag älskar att läsa och skriva men har inte lust på sistonde .
Ja skulle gärna vilja få något tips på hur jag kan göra .

/ Aleyna, 12 år från Botkyrka

Hej Aleyna

Försök att hitta någon bok som fångar dig från början till slut. Om du kommer igång att läsa igen så kommer även skrivlusten.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du många tips om bra böcker och flera länkar till bokbloggar.

Du kan även se om mina böcker skulle passa dig: http://www.kimselius.se/bocker.html Om du går in på den här sidan kan du läsa smakprov ur alla böcker jag har skrivit, så mycket som 2-3 kapitel.

Om det bara är skrivsvårigheter du har kanske dessa tips kan hjälpa dig:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Lycka till med ditt skrivande. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går för dig.

Kramisar från Kim


hej!jag hetet fakar och kommer ifrån irak och bor i svergie.jag tycker om att skriva långa sagor eller berättelser och jag har bra ider fast jag vill vet hur kan jag göra att min text blir spännande??mina brättelser behöver bara att finslipas kan du ge mig nån råd me det???ellr kan jag skicka min text på datan så kan du säga vad du tycker???

/ zolfakar, 13 år från irak

Hej Fakar

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Se http://www.kimselius.se/bocker.html Här kan du läsa smakprov ur samtliga böcker. Prova att läsa någon av smakproven så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html eller blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html.

Det hade varit jätteroligt att läsa vad du skriver, men tyvärr räcker tiden inte till för det. Jag önskar jag hade tid att läsa andras berättelser, eftersom det kommer många förfrågningar om det.

Men jag hinner tyvärr inte med det eftersom det skulle ta alltför lång tid för mig att läsa andras berättelser och tycka till om dem. Tid jag inte har. Det kommer väldigt många förfrågningar varje dag. Därför måste jag tyvärr tacka nej till ditt erbjudande.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar där du kan få professionella utlåtande om din text. Hoppas att det kan vara dig till någon hjälp!

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


hej Kim!

nu är jag här igen och jag har några frågor till dig!

1. "pyramid ögat i egypten" håller jag ju på att skriva, men just nu har det tagit STOPP! jag kan inte komma på en enda mening till! hur ska jag göra?

2. vad gör du om tio år... (om du fortfarande är författare, vad skriver du för böcker?)

3. jag fyller år snart (om men vecka :P) och önskar mig dina böcker, finns dom att köpa på en vanlig bokhandel, som t. ex. Bokia?

4. har du någon blogg som jag kan söka lite grann på?

Ha det jätte bra så hörs vi snart (tror jag haha)

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

1. Du kan göra på olika sätt. Du kan välja att lägga undan boken och vänta på att inspirationen ska komma tillbaka. Eller så kan du sätta dig och tvinga dig att fortsätta skriva... Det sistnämnda fungerar bäst om du har varit ute och fått frisk luft och rört på dig innan. Lycka till!

2. Man kan aldrig förutse vad som händer om tio år. Jag kanske inte lever då... Men om jag gör det skriver jag sannolikt på nya böcker.

3. Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlare, även om de kanske inte har de i butiken går det att beställa dem i butikerna. Men du kan också beställa dem hos Adlibris, Bokus eller någon annan internetbokhandel.

4. Du kan titta på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Här hittar du många skrivtips, kan följa mitt arbete med mina böcker och mycket mer.

Ha det så bra!

Kramisar Kim


Hur får man en brätelse att låta verklig?

/ julia , 12 år från Sverige

Hej Julia

Genom att bli den man skriver om, se det den ser, känna och sätta sig in i hur det är att vara den personen. DÅ blir det verkligt!

För fler tips kika in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ eller min hemsida http://www.kimselius.se/tips.html eller titta på tidigare svar här på Panelen Unga Fakta.

kramisar Kim


Hej Kim

Jag är en tjej som älskar att skriva berättelser och läsa.
Och jag har några frågor om attt skriva berättelser.
Skulle bli jätte tacksam om jag fick svar.

1.Om jag är 11 år skulle jag kunne skriva berättelser om några som är 16 år ?

2.Hur gör man för att kunna skriva bra berättelser ?

3.Måste slutet alltid vara lyckligt ?

4.Hur gör man sin berättelse tilll en bok ?

5.Måste det handla om nåt speciellt ?

6.Hur ska jag göra så min lillebror hör på när jag läser böcker för honom ?

Kramar June

Ps.Du skriver jätte-bra böcker Ds.

/ June, 11 år från Luleå

Hej June

1. Ja, det tror jag är möjligt. Du känner säkert 16-åringar och vet hur de är.

2. För att göra en bra bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra.

3. Nej, det tycker inte jag. Men ibland tycker förlaget det...

4. Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

OM DU VILL TRYCKA UPP DINA BÖCKER SJÄLV:

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

OM DU VILL LÄGGA UT DIN BOK PÅ NÄTET SÅ ATT ANDRA KAN LÄSA DEN:

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

5. Ja, det är viktigt att boken har en handling som driver berättelsen framåt, något som gör att läsaren vill fortsätta läsa för att se hur det går för huvudpersonerna.

6. Välj en otroligt spännande bok som gör att han bara MÅSTE lyssna. Vet att många unga pojkar älskar min bok "Svarta Döden". Har du läst den? Kanske ska du läsa den högt för honom. Eller "Snapphanar". Den är också mycket spännande.

Tack för att du tycker om mina böcker!

Lycka till med att inspirera din bror och med ditt eget skrivande.

Kramisar Kim


Hej Kim M. Kimselius.

jag har aldrig läst Bläckhjärta, men har hört talas om filmen, den verkar vara väldigt omtyckt!

Jag har faktiskt blivit medlem på Kapitel1 - eller vad den nu hette - hemsidan idag!

jag vet att du inte kan läsa hela noveller, så jag tänkte, den där boken som jag skulle börja skriva (Pyramidögat i egypten) så jag tänkte visa dig det jag skrivit på baksidan OM boken.

Jennie sitter på skolgården, en bil stannar
Vid parkeringen, eller, nej, det är en Limousin!


Svea är ny i skolan och blir genast vän med Jennie.
Det är inte så många som tycker om Svea, men Jennie
Tror bara dom är avundsjuka för att Svea är så fin
Och vill vara vän med Jennie! Efter någon vecka
Är Jennie och Svea bästa kompisar,
en dag när dom åker hem till Sveas hus
Så är huset täckt med graffiti pyramider med ögon
På. Dom bestämmer sig för att leta upp den som
Orsakat detta, och mysteriet leder till Egypten,
Men där är dom inte säkra länge, snarast blir
Dom jagade av män med yxor och snart finns risken
Att dom kommer få spendera resten av livet instängd
I en Pyramid…

jag är inte så duktig på att skriva, det blir liksom lite hackigt ibland!
Har du några tips när det liksom tar stop?

"Jag är ingen häxa" är verkligen jätte bra, men jag är inte jätte snabb på att läsa så jag är bara på mitten!

förresten jag håller på att skriva ett brev till dig, din adress stod i boken!
ha det bra!

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Din berättelse låter mycket spännande, lika spännande som titeln.

Filmen Bläckhjärta är också mycket bra. Men jag tycker att man ska ha läst boken för att förstå filmen. Om du läser långsamt kanske du ska vänta med Bläckhjärta tills du har läst fler av mina böcker, för de är mer lättlästa. Kul att du tycker om Jag är ingen häxa.

Lycka till med ditt skrivande. Ser fram emot ditt brev!

Kramisar Kim


Hur kommer författare på historien till en bok? Ploppar den bara upp i huvudet,eller är det på något annat sätt?

/ Matilda, 12 år från nyköping

Hej Matilda

Det stämmer att berättelserna bara ploppar upp i huvudet. Ibland väcks idéerna av något som jag hör, något jag ser, något jag läser.

Här kan du läsa mer om hur jag får inspiration: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/02/nar-inspirationen-flodar.html

Kramisar Kim


Hej, jag ska praktisera på fagersta-posten. och jag ska skriva en berättelse som ska vara med i fagersta-posten

jag har skrivit jätte många berättelser men dom är typ 10 sidor långa
och nu ska jag skrva en kort berättelse!!!!

det är jätte svårt för mig, för jag skriver ju så långa

hur ska jag göra och vad ska den handla om?????!!!!!!

/ ida, 11 år från sverige, fagersta

Hej Ida

Åh, vad roligt det låter att få praktisera på en tidning.

Det är alltid svårare att skriva korta berättelser än långa, men det är en bra träning. Du får lära dig att skriva det som är viktigast, inte ha så mycket dialog och inte brodera ut för mycket.

Om du tidigare skrivit många berättelser har du säkert mycket fantasi och kommer på en bra historia själv. Tänk på att det ska vara en berättelse som får många att vilja läsa den. Börja med en spännande inledning. Har du någon gammal fastighet i bygden som du kan skriva en spökhistoria om, en äldre person du kan intervjua och skriva en berättelse utifrån?

Det finns massor att skriva om! Träna dig genom att skriva många olika korta berättelser, om du har tid!

Lycka till och glöm inte höra av dig och berätta hur det har gått. Kanske berättelsen är något för Unga Berättare här på Unga Fakta?

För fler tips se http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html eller tidigare svar här på Unga Fakta.

Kramisar Kim

Kramisar Kim


hej jag undrar ifall man värkligen kan skriva böcker som mig nu! För jag är 10 år och jag är halvfärdig med den boken! men får man skicka in den då? Och den ska heta: ''En egen dagbok'' Tack för svar!

//Kim som du!

/ Kim!, 10 år från Växjö

Hej Kim

Klart att du kan ge ut en bok nu. Om du går in på http://www.kimselius.se/tips.html kan du läsa om flera unga personer som har fått sina böcker utgivna. En flicka var bara nio år när hennes första bok kom ut!

Däremot får du inte skriva på ett kontrakt förrän du är 18 år. Till dess får dina föräldrar skriva på kontraktet för dig.

För skrivtips och hur du gör när du ska skicka din berättelse till ett förlag, kan du kika på tidigare svar här på unga fakta, eller på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din bok. Hör av dig den dag du får din bok antagen av ett förlag.

Kram från din namne Kim


Hur vet man vilken ålder man ska rikta sig till?
Jag håller på att skriva en bok som handlar om världens 7 mästerverk. Det innebär en del fakta men också en liten kul story runt omkring. Jag ser boken framför mig med massa roliga bilder och fina färger men det kanske riktar sig mer mot små barn och texten till lite större barn. Vad gör man när man hamnat lite mitt emellan?

/ marie, 41 år

Hej Marie

Det bästa är om du inte låser dig vid en speciell ålder när du skriver din bok. Skriv från hjärtat och låt boken bli vad den blir. Därefter är det upp till förlaget att bestämma vilken ålder boken kommer att passa till.

När jag skriver mina böcker skriver jag dem till mig, något som jag själv vill läsa. Böckerna står för åldrarna 12 och uppåt, andra för 9-12, men de har läsare i precis alla åldrar, 7 år är de yngsta och den äldsta som hört av sig var 98 år.

Jag tror att din bok kommer att bli som allra bäst om du helt och hållet inriktar dig på historien och inte tänker på någon bestämd ålder. Det kan du ordna till i efterhand.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


hej!!!
vilka böcker har du skrivit??
kan man låna dem på biblioteket?
hoppas du hinner svara!
MVH Alma!!!!:)

/ alma, 10 år från sverige

Hej Alma

Jag har skrivit 16 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: aboken i serien om Kimberlie och Andy: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Theos Pompeji”, 13:e boken i serien om Theo och Ramona. En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna”, 14:e boken i serien om Theo och Ramona. Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Visst finns de på biblioteket. Oftast är böckerna utlånade. Du får be din bibliotekarie att ta hem böckerna åt dig om inte just den bok du vill ha finns på ditt bibliotek.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar vad som händer i sista Darren Shan boken!
Och varför vill inte Darren Shan författaren säga sitt riktiga namn?

/ Victoria, 11 år från Sverige

Hej Victoria

Har inte läst någon Darren Shan bok. Här kan du gå in och läsa mer om böckerna: http://www.darrenshan.se/

Jovisst har författaren avslöjat sitt riktiga namn. Om du är duktig på engelska kan du läsa mycket om honom här: http://www.darrenshan.com/facts/ Hans riktiga namn är Darren O’Shaughnessy och han är irländare.

Kramisar Kim


Är det lätt att få jobb som författare? Har du nått tips om man skulle vilja bli en.

/ Frida, 11 år från Köping

Hej Frida

Att få "jobb" som författare skulle jag nog inte uttrycka det som, utan mer som att få "en bok utgiven". Det kan vara svårt i dessa tider.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Du kan bli vän med mig på Facebook, följa min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com eller följa mig på Twitter under söknamnet KimMKimselius. På min blogg kan du följa hela arbetet med de nya böckerna, då och då lägger jag ut smakprov ur böckerna och du kan gå in och kommentera där. På bloggen hittar du även användbara länkar, till flera fanbloggar och fanklubbar och skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim
Hur blir man en författare?

/ Ida, 10 år från smedjebacken

Hej Ida

Genom att läsa mycket och skriva mycket och ha något viktigt att berätta, något ingen annan har skrivit tidigare. Det finns speciella skrivarlinjer du kan gå, skrivarkurser etc. Är du intresserad av sådant hittar du länkar till dem från min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Det allra viktigaste tycker jag är att du skriver från hjärtat, om det som berör dig, att du skriver till dig själv och du låter orden flöda!

Kramisar Kim


Hej Kim

jag kom inte till bokmässan, tyvärr, men min storasysters pojkvänn var tydligen där och han tog kort på dig från sidan av kön! det var jätte roligt att se den bilden!

vet du vad? jag har börjat på en ny bok av dig! den heter Jag är ingen häxa! den är jätte spännande, från första ordet man läser är man fast i boken!

Jag var på bibloteket igår, jag är där väldigt ofta för jag får liksom harmoni när jag är där.
idag hade vi studiedag och på studiedagar gillar jag att ta det lungt och bara låta timma efter timma rinna iväg! så jag lånade 4 böcker!
1. Jag är ingen häxa
2. Bästisar av Jaqculine Wilson
3. Ondskans hotell av rysarklubben
4 en faktabok om pompeji, jag blev väldigt intresserad av pompeji när jag läste din första bok!

jag har läst ut ondskans hotell och har börjat på jag är ingen häxa det är så roligt att läsa!

nästa gång du ska på en läsarträff ska jag verkligen åka dit för jag vill så gärna se dig!

ha det jättebra!


/ Ellen ♥, 11 år från Trollhättan

Hej Ellen

Tråkigt att du inte kunde komma, men kul att du fick ett foto av din storasysters pojkvän.

Vad roligt att du tycker så mycket om "Jag är ingen häxa"! Ska bli kul att höra vad du tycker om den när du lust ut boken.

Förstå vad du menar med känslan av att vara på biblioteket.

Oj, vad många spännande böcker du lånade. Har du läst Bläckhjärta av Cornelia Funcke? Kan varmt rekommendera den boken.

Hoppas vi ses någon gång!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB