Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Jag är 13 år och jag tycker väldigt mycket om att läsa och skriva. Jag skriver en den del noveller, men ibland när jag kommer på något så sätter jag mig och skriver men sedan så slutar jag efter en stund. Och när jag ska fortsätta senare kommer jag inte på något bra. Då lägger jag ner den berättelsen och sedan börjar det om igen. Jag får ingen novell fullständig och klar. Det är ganska irriterade.
Har du något tips om hur jag ska kunna hålla upp göden och kunna skriva klart den?
Hälsningar
Alva Renström

/ Alva Renström, 13 år från Sundsvall

Hej Alva

Visst har jag bra tips på hur du ska kunna skriva din berättelse klar.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande. Hör gärna av dig och berätta hur det går!

Kramisar från Kim
Jag är 12 år och vill jättegjärna läsa dr. Jekyl och mr. hyde. det jag undrar om jag kan läsa den. Jag läser ofta skräk men är den här för läskig för en 12 åring. Om jag kan läsa den innehåller den svårt språk och var kan man köpa den.

/ Emma, 12 år från Skellefteå

Hej Emma

Här på denna länk kan du läsa vad många personer tycker om boken: http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=1421
Där kan du även beställa boken, men du kan även beställa den genom din bokhandel eller över andra internetbutiker.

Det var många år sedan jag läste boken, jag tyckte inte att boken var hemsk, då är filmen mycket värre. Språket minns jag inte, men det är flera personer som har kommenterat det på ovanstående länk.

Vet du... Jag tror säkert att ditt bibliotek har boken, det är en klassiker och finns sannolikt på alla bibliotek.

Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte om boken.

Kramisar Kim


Hej. jag har hört om dina böcker och jag undrar var man kan hitta dem.
/Julia 11 år från Vargön

/ Julia eriksson, 11 år från Vargön

Hej Julia

Mina böcker ska finnas hos samtliga Akademibokhandlare och Bokiabutiker. Om böckerna inte finns inne är det bara att fråga efter dem, eftersom de förmodligen sålt slut. Böckerna finns också att köpa hos internetbokhandlarna, t.ex. Adlibris och Bokus med flera. Du kan även låna mina böcker på biblioteken. Om de inte har böckerna inne är de sannolikt utlånade, för bibliotekarierna brukar säga att det ständigt är lång kö på mina böcker. Vilket jag tycker är mycket roligt, för det innebär att jag har många läsare.

Du kan även komma till Bokmässan i Göteborg nu i slutet av september (se min hemsida www.kimselius.se för mer information). Då kan du köpa böckerna där, signerade av mig och samtidigt får du möjlighet att träffa mig. Hoppas vi ses!

Kramisar Kim


Hej jag heter Bambi Men kallas Bami. Jag bor i en lägenhet i Los angeles . Jag har långt blont hår och fina blåa ögon som passar med mitt hår. Jag är 13 år och går i 7.min bästa vän heter Samantha men hon kallas Sam. Hon bor på våningen under mig. Vi har känt varan sen vi var 3 år. Innan bodde hon i Norge. Jag går i en skola som heter Nanna skolan. Igår hade vi prov i matte.PS:jag fick A+. Jag sitter i soffan och läser Hannah Montana the movie. Den är jätte bra men lite lätt läst för mig. klockan närmar sig 8 och det är helg imorgon.....

är det en bra början på en berättelse?

my

/ my, 10 år från uppsala

Hej My

Mycket bra början! Fortsätt skriv.

Ser att du bor i Uppsala. Jag kommer med största sannolikhet till Uppsala under hösten för att signera och berätta om mina böcker. Håll utkik på min hemsida www.kimselius.se under Anslagstavlan. Kanske vi ses så att du får min autograf, eller får möjlighet att fråga mer!

Kramisar från Kim


måste man jobba som nått annat om man vill bli författare??

/ augusta ericsson, 12 år från sverige (västergötland)

Hej Augusta

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Om du bär drömmen om att bli författare inom dig, bör du ändå satsa på en bra utbildning, som en grund och trygghet. Men tappa inte bort drömmen utan skriv och läs mycket så att du en dag når dina drömmars mål, precis som jag gjorde. Vill du veta hur det gick till kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer om mig och mitt författarskap, få skrivtips, läsa utdrag ur mina böcker och mycket mer!

Kramisar Kim


hej kim! jag har skrivit många berättelser men jag vet inte hur jag ska börja. En i min släkt är författare men hon skriver barnböcker så henne kan jag inte få så många tips av.
jag tycker mycket om fantasy och mysteriumböcker kan du hjäpa mej och komma på en början.
jag älskar böcker och jag vill så gärna skriva men när jag skriver så vet jag liksom inte vad den ska handla om. kan du komma med nått bra tips om hur man gör när man ska lägga upp en historia tex. vem ska det handla om, vad häder i boken, hur gammal är hon, eller han.
jag har också en fråga till om man måste skriva var pesonen bor eller i vilcken skola den går i. jag vet liksom inte hur jag ska lägga upp det hela hur gör du. Hur lång ska en ungdomsbok vara ( alltså hur många sidor) jag tycker mycket om historia ska man skriva historieböcker men ändå mysterium eller fantasy. hur gör man sen när man är klar hur ska man skicka in till ett bokförlag!!!

jag beundrar dej jag tycker du är tuff som är författare!!
skulle gärna vija ha svar

tack en en gång

kramisar gustaf

/ Gustaf, 11 år från uppsala

Hej Gustaf

Underbara ord, tack för att du skriver så fint om mig och mitt författarskap. Precis vad jag behövde idag! TACK!

Genom att läsa mycket och många olika typer av böcker samt skriva, skriva och skriva så utvecklas man till att bli en bra författare!

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Därefter sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration (men vad jag förstår har du redan gjort det) och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar, kina, giljotiner och revolutioner och mycket mer. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

`Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-250 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

Om du har läst mina böcker märker du att jag inte skriver var Ramona bor eller vilken skola hon och Theo går i. Man behöver inte berätta allt i sin bok, det gäller att lämna en del åt läsarens fantasi. Koncentrera dig på berättelsen och huvudpersonerna.

Håll drömmen levande. Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Så sätt igång och skriv!! Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Blev lite nyfiken på dig... Är det mina böcker som har inspirerat dig till att vilja skriva historiska böcker? Håll utkik på min hemsida www.kimselius.se under Anslagstavlan, då ser du om jag kommer till din stad för att signera, vilket är mycket troligt att jag gör under hösten! Kanske vi ses?!

Kramisar från Kim


Hej kim!
Vad skriver du för böcker?
skulle du kunna hälsa på våran klass och berätta om hur det är och vara författare?
hur många böcker har du skrivit?
Hur lär man sig att skriva så bra som du gör??
Hälsningar Sandra!
<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

/ Sandra Forsell, 11 år från Blåsuts skola i vänersborg

Hej Sandra

Jag har skrivit 13 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur. Kommer ut i augusti 2009.

De första 12 böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut! Den 13:e boken om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i en nervkittlande berättelse. En spännande thriller som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Jag skulle mycket gärna komma till din skola och berätta om hur det är att vara författare. Be din lärare kontakta Författarcentrum för eventuell föreläsning. Här är kontaktuppgifter:
Anna Alsmark, Författarförmedlare/koordinator
Författarcentrum Syd
Lilla torg 9
211 34 Malmö
Tel: 040-6118990, 070-7918175
Fax: 040-6610322
E-post: kansli@fcsyd.nu
Hemsida:www.fcsyd.nu
Författarförmedlingen:www.forfattarformedlingen.se

Vad rar du är som skriver att jag skriver bra. TACK! Jag blir jätteglad Kanske vill du gå med i de fanklubbar som finns om mig och mina böcker. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "länkar", där hittar du adresser till fanklubbarna.

Så här tycker jag att man ska skriva en bra bok:
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse.

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Det är så jag jobbar och kanske är det därför du tycker om mina böcker...

Hoppas att vi ses!

Kramisar från KimHej!
Jag har ett ganska allvarligt problem med min "bok":
Min huvudpersons lillasyster är mycket mer intressant än min huvudperson.
Jag vill inte skriva om, för jag har skrivit över sexton sidor med en massa viktiga saker som har hänt.
Är det något problem om man vill få "boken" bra?

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Fortsätt skriv, du ska se att även huvudpersonen växer medan du skriver.

När boken väl är färdigskriven kan du gå in och ändra i texten om du tycker att det behövs. Men i det här läget är det viktigaste att du skriver och inte tappar lusten.

Lycka till!

Kramisar från KIm


varför ville du bli författare?

/ micka, 9 år

Hej Micka

Jag har otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker.

Redan som liten berättade jag historier för mina syskon och kusiner. När jag fick lära mig de mystiska krumelurer som fanns i böckerna upptäckte jag att jag kunde skriva ned alla berättelser jag hade i huvudet. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli författare när jag blev stor. Då var jag åtta år.

När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Där kan du också läsa smakprov ur böckerna eller lyssna på när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


hej jag tycker om mon berätellse när jag skriver den men när jag tittar i genom den blir den dålig som om att nån har ändrat den inte alls samma berätellse den blir tråkig jag förstår inte varför???

/ my, 10 år från uppsala

Hej My

Jag tror jag vet vad du gör... Ibland säger man att man gör "tankehopp" när man skriver. Det innebär att man inte skriver ned allt som man har i huvudet utan bara en del av berättelsen. Då blir berättelsen hackig och osammanhängande.

Sluta inte skriva. Läs det du har skrivit och bättra på berättelsen. Det finns inte någon författare jag känner som skriver en bok färdig från första början utan att korrekturläsa och ändra många, många gånger.

Ge inte upp din berättelse utan arbeta mer med den istället och fortsätt läs och skriv.

Vill du ha fler tips och råd kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips".

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


Jag vill bara berätta att jag har en bok på tjugo sidor och vill gärna skicka in boken till ett förlag utan att den kommer ut i bokhandlar och att jag måste singera och hålla på.
Är det möjligt??

/ Ludwig, 9 år från Otterbäcken

Hej Ludwig

Om du vill göra en bok utan att den kommer ut i bokhandeln föreslår jag att du trycker upp din bok på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna och är cirka 50-100 kronor/bok. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Hej på dig!
Förlåt för att du fick ännu en fråga från mig ...
Men jag undrar om detta jag nyss skrev får en läsare att vilja fortsätta läsa på min berättelse (det är inte en berättelse egentligen, bara lite övning för att jag hade tråkigt).

"Linny doppade försiktigt ner sitt pekfinger i det iskalla havet.
Nej, det var för kallt för att bada nu. Hon funderade på att gå hem igen. Krypa ner under täcket och försöka få de hemska tankarna att försvinna.
Linny borstade bort den fuktiga sanden från hennes bara fötter och strök de spretiga hårstråna bort från ögonen.
Inte hade hon tillräckligt mycket kläder på sig heller, ett smutsigt vitt linne och några gamla jeans som hon inte hade använt på åratal. Det var allt hon hade hunnit slita ut från garderoben innan hon upprört smällde ytterdörren bakom sig." ...

Men hur snabbt tycker du att man ska avslöja vad berättelsen handlar om, varför flickan är ledsen och sitter där på stranden ... ?

Kramisar från Lina!

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Mycket bra början. Försök att dra ut på att avslöja varför hon är ledsen, så länge du kan. Jag har skrivit en berättelse som handlar om en ödesdiger dag, där avslöjar jag inte sanningen förrän långt in i boken... Det gör att läsaren drivs att läsa vidare. Försök att hålla ut och få till en bra historia utan att avslöja "hemligheten".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej igen!
När jag är vuxen vill jag jobba som författare, jag vill inte ha något annat jobb.
Jag har några frågor:

1. Hur svårt är det egentligen att överleva enbart genom att vara författare?
2. Hur många timmar om dagen borde man skriva på sin bok, tycker du?
3. Kan man bestämma om man vill ha en egenfotad bild på framsidan av boken?
4. Jobbar du bara som författare eller har du ett annat jobb också?

Tack på förhand!

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

1. Det är svårt om man inte gör ett mycket stort genombrott med en bok, vilket gör att man blir översatt till flera språk, filmrättigheter sålda etc. Därför bör man ha ett annat yrke till den dag man slår igenom. Välj ett yrke där du får arbeta med orden, för då utvecklas du även i ditt skrivande.

2. När jag är hemma har jag mer än fulla arbetsdagar och skriver och läser research hela dagarna. Som etablerad författare är det ett arbete, som vilket annat, bara mycket roligare (tycker i alla fall jag). Eftersom du inte har kommit ut med någon bok ännu, tycker jag att du ska ta det till en vana att sätta dig och skriva en stund varje dag. Det kanske bara är en kvart eller en timma. Det är inte tiden som är viktig, det är att du får en känsla av att du åstadkommer något och att du inte slutar upp med ditt skrivande. Gör du på detta sätt utvecklas du hela tiden. Tänk på att det också är viktigt att läsa mycket för att utvecklas som författare.

3. Det är förlaget som bestämmer omslaget. Oftast får man bara sin egen bild på omslaget om man har blivit kändis! Då säljer bilden av dig boken.

4. Jag arbetar enbart som författare. Vilket innebär att jag skriver, reser runt på researchresor, signerar hos bokhandlarna och föreläser.

Lycka till med ditt skrivande! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se för fler skrivtips.

Kramisar från Kim


hur får man en berättelse bra.

/ my, 10 år från uppsala

Hej My

Så här tycker jag att man ska göra en bra bok:

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse.

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809, Snapphaneresan, Kinesiska Draken och Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du fler tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Har skrivit 3 Sidor på en bok. Men det känns som om jag har hamnat fast. Titeln blir ju knappast någon lixom sammanhängande mellan texten och titeln. Snälla jag har gjort din lapp-tecknick och nu skriver jag flytande...Och så blir jag fast igen. Ska jag göra något och tänka på något annat och ta en papus eller något sånt? Snälla det här är den knepigaste sitvaion jag hamnat i. Help!

SSS*

svara snabbt.

/ Saga

Hej Saga

Bry dig inte om titeln i det här läget. Det viktigaste är att du får flyt på texten. Om inte titel och text stämmer ihop är det ju väldigt lätt att byta titel! Om du tycker att titeln är jättebra kan du spara den och använda den till en annan bok.

Titta igenom dina lappar, har du skrivit för få, fick du till slutet på lapparna. Kommer du fram till det du vill säga alltför snabbt? Glöm då inte att berätta vad som händer omkring personerna, vad finns omkring dem med mera.

Inte alls fel att ta en paus om du kör fast. En långpromenad brukar rensa hjärnan, eller en cykeltur. Då får hjärnan syre och du får lugn och ro att tänka igenom din text.

Tänk också på att i det första läget av skrivandet behöver du inte tänka på att texten ska höra ihop. Du kan skriva ett kapitel här och ett där och till slut sammanfoga dem. Det viktigaste är att du läser igenom texten många gånger efter att du har arbetat på det här sättet, så att du inte har glömt att hålla den "röda tråden" genom berättelsen.

Prova att hoppa framåt i berättelsen och skriva vidare där och gå sedan tillbaka och bearbeta det ställe du har kört fast på.

Lycka till! Hoppas att dessa råd hjälper dig.

Kramisar från Kim


vad är din favorit bok???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

/ ole, 9 år från irak

Hej Ole

Min favoritbok av andras böcker är "Den hemlighetsfulla trädgården" av Frances Burnett Hodges. Favoritbok av de som jag själv har skrivit är "Kinesiska Draken", men jag tycker även väldigt mycket om "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland".

Om du vill veta mer om böckerna kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se och titta under "Böckerna". Där hittar du omslag på böckerna och kan läsa smakprov ur dem. Totalt har jag skrivit 13 böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Om man gör en bok,typ jag är nio fyller tio,kan jag göra en bok då? Jag skriver en på datan som heter:"Eldens Histora. EldStenen". Den handlar om en liten by där man hör en historia om att EldStenen har kommit bort ur ägarens ficka. Mooni och Michy försöker ta reda på vart den finns....Längre har jag inte hunnit skriva.
Tror du att det kan bli en bok???? Det skulle vara coolt om skolan köpte en bok som jag skrivit och läraren kunde läsa....

Hej
Saga Malm.

/ Saga Malm

Hej Saga

Klart att du kan skriva en bok och ge ut den. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Författartips" kan du läsa om en flicka som fick sin första bok utgiven när hon var 9 år och vid 12 års ålder hade hon kommit ut med 3 böcker!

Din berättelse låter spännande. Fortsätt skriv!

Lycka till med din berättelse och hör av dig den dag du får din bok utgiven på ett förlag.

Kramisar från Kim


Hejsan svejsan Kim!
Jag har såklart några frågor på hjärtat.
1# Om man skickar in sitt manus till många bokförlag samtidigt och t.ex. två av dem vill publicera boken, vad gör man då?
2# Jag håller på att skriva en bok och det går jättebra, men finns det bokförlag som tar emot manus av unga författare också? Jag vet att t.ex. B.Wahlströms bara publicerar de manus som vuxna har skickat in.

Tack på förhand,
Kram Olga

/ Olga Krüssenberg, 14 år från Eslöv/Skåne

Hej Olga

1. Om två förlag vill ge ut din bok samtidigt då väljer du det förlag som du tycker känns bäst. Det förlag du känner vill göra mest för dig och din bok.

2. Klart att alla bokförlag tar emot manus av unga författare, även B. Wahlströms! Det är bara det att du inte får lov att skriva på ett kontrakt förrän du är 18 år. Det måste dina föräldrar göra för dig, vilket gäller på samtliga förlag.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs mer under "Författartips".

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok antagen!

Kramisar från Kim


1)Att skriva en bok är det ett jobb som ex:läkare,bilmekaniker och andra jobb som är vanligt nu för tiden?
2)Får man lön för det ?Önskar att det inte tar så långt tid inann du kan svara!!!
JAMIYLA ALANNA

/ Jamiyla Alanna, 11 år från Skellefteå

Hej Jamiyla

1. När man blir etablerad författare är det ett jobb som vilket annat som helst. Innan man får sin bok utgiven skriver man på kvällar och helger och drömmer om att bli författare. När man är etablerad författare (fått sina böcker utgivna) har man ibland väldigt långa arbetsdagar, eftersom man både skriver på sin nya bok och dessutom åker runt och signerar (skriver autografer) och föreläser.

2. Som etablerad författare får du betalt från förlaget när de köper in din bok och dessutom per såld bok. Betalningen kan vara olika, beroende på hur kontraktet med förlaget ser ut.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har sett din sida på sidan författartips och enligt dig ska man skriva ut manuset efter att ha skrivit en bok.Men jag har ingen skrivare och att skicka e-post var ju dyrt som du sa,men hur ska jag göra då?

/ Kristi, 11 år från södertälje

Hej Kristi

Du får spara din berättelse på ett USB-minne eller bränna ned den på en CD-skiva och gå till en kompis som kan skriva ut den. Eller maila kompisen berättelsen så att han/hon kan hjälpa dig med utskrivningen.

Förlagen vill nämligen inte ha manus mailat, utan de vill ha papperskopior. Annars är de tvungna att stå för utskrivningen av alla manus som kommer in och då blir det till slut alldeles för dyrt för dem.

Lycka till! Hoppas att du hittar en vän som vill hjälpa dig!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB