Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej, Kim och glad sommar föresten! Vi har just fått våran sommar här nere i norrborren. I södra Sverige kan jag tänka mig att det varit varmt ett bra tag nu. Men det har regnat i flera dagar nu, hoppas vädret är bättre hos dig!

Jag håller på med en berättelse/bok, som jag i juli har skrivit på ett ett helt år. Det förvånar mig att jag orkat skriva på samma så länge när jag är ung, för många brukar ju faktiskt ge upp efter bara några veckor. Den är fortfarande inte klar, och jag har ingen brådska, för det snabbasta sättet är ju faktiskt inte alltid det bästa. För att undvika skilllnaden mellan början och slut har jag inte allti´ng i samma fil, nej. Jag har en fil för varje kapitel och har delat upp allting i delar. Del 1, 2, 3,4, 5. På så sätt blir det enklare för mig att kolla igenom och fylla ut med sånt som behövs, och fattas. Det är också lättare att titta igenom utan att bli trött, och fundera över.

Men jag har funderat på en sak, nämligen att kunna fånga läsaren på bästa sätt. Jag brukar fundera på vad som fångar mig när jag läser. Jag har gjort "prologen" och "förorden" väldigt spännande (enligt mig.) Jag tror att det kan fånga väldigt mycket. Men jag funderar på om jag kunde skriva det första kapitlet i "jag" form. För det kan vara väldigt intressant att vara medveten om huvudpersonens tankar, eftersom det är dom som kan hålla boken bra i början, och inte trötta ut, (i min bok i alal fall.) Men för ett ögonblick, så känner jag mig väldigt osäker på den saken, eftersom resten av boken inte är skriven så kanske det är förvirrande, jag vet inte. Man kan säga att det finns "2" huvudpersoner. Alldeles i början (prologen) handlar det om huvudperson nr 1, (som sen inte kommer fören efter (på ett ungefär) sida 100 av 400. Jag tror det kan va bra för läsaren att få en kort inlevelse om vad som hände, men den är oklar, och bara ett ögonblick. Prologen berättar inte allting. Det som man verkligen vill veta som läsare kommer inte först i slutet, och jag försöker att få hela så spännande som möjligt. Jag brukar sträva efter detta: problem kommer när de minst anar det. Och det är aldrig samma problem, de höjder sig till en helt annan nivå för varje gång, och problem stöter de på i varannat kapitel. De andra är fyllda med tankar, beslut, tillbakablickar, drömmar och händelser med humor. Jag hoppas inte jag är...jag vet inte...jobbig??? men jag försöker att få det rimligt. Tänker jag rätt? Kan man göra så för att "fånga" läsaren bättre?

/ Fanny , 13 år från Sverige

Hej Fanny

Jo, det stämmer att det har varit varmt sedan april i Blekinge. Men vi fick lite kallare luft ett par veckor i maj. Men nu är det varmt igen.

Det är jättebra att du har sparat varje kapitel som en egen fil. Det gör det mycket lättare att arbeta med boken. Jag gör på precis samma sätt. Då finns det även möjlighet att lägga in ett helt nytt kapitel mellan de andra kapitlen om man tycker att det behövs.

Du behöver inte skriva i "jag"-form för att berätta vad huvudpersonen tänker. Istället skriver du ...., tänkte hon. Eller: Hon satte sig när och tänkte igenom allt som hade hänt: ..... Och här skriver du vad hon tänker etc.

Ditt upplägg av texten låter bra. Låt någon i din närhet läsa texten. Någon som du litar på vågar säga vad de tycker, en lärare, en bibliotekarie, föräldrar, mostrar, morbröder, fastrar, farbröder... Men arbeta igenom din text helt och hållet tills du är nöjd innan du låter någon läsa den. Du ska se att de kommer att berömma din berättelse.

Om du sedan vill skicka in till förlag kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Där ser du hur du gör när du ska skicka till förlag. På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, samt utdrag ur böckerna.

Lycka till med din berättelse. Hör av dig den dag du får din bok antagen av ett förlag.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag klickades in här av en ren slump, men en sån här sida var faktiskt precis vad jag behövde!

Jag började skriva min första bok när jag var 18 år och den blev färdig i vintras. Jag har fått två stipendium för boken och blivit uppskattad av många, har till exempel träffat och pratat mycket med författaren Katerina Janouch. Nu funderar jag på att skicka in mitt manus till något förlag, men jag undrar om det är något speciellt jag borde tänka på? Jag vill hemskt gärna bli utgiven och det skulle vara surt att tabba sig på någon skitgrej. Jag vill göra så bra ifrån mig som möjligt!

Och sen tänkte jag fråga dig en annan sak. Hur gör du för att hitta inspiration och framför allt motivation till att skriva igen, efter ett avslutat projekt? Jag har viljan, men jag vill ha en bra och väl genomtänkt idé innan jag sätter igång med min nästa bok. Jag kommer liksom inte igång igen. Idéerna har tagit slut!

Hoppas att du har tid att svara på mina frågor!
Hälsn Josefine

/ Josefine, 19 år från Uppsala

Hej Josefine

Vad roligt att du har hittat till denna sida.

Först vill jag gratulera dig till dina stipendier. Tycker absolut att du ska skicka in till ett förlag. Här kommer lite tips och råd:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

SKRIVTIPS: Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Böckerna" och "Tillbaka till Pompeji" så ser du bilden av hunden. Min debutbok är just "Tillbaka till Pompeji". Boken kom ut julen 1997. Den har nu sålt i stora upplagor, är översatt till många språk och är otroligt populär!)

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ordlista längst bak i varje bok. Faktadelen har blivit mycket uppskattad. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse, eftersom just den serien är en Historisk Äventyrsserie. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag massor av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar. Men det är också mycket arbete. Speciellt med mina historiska äventyrsböcker, eftersom det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Men jag skriver inte bara Historiska Äventyrsböcker. Eftersom jag har skrivit i många år och lagt alla mina berättelser i lådor, finns det många olika berättelser där. Bland annat en serie som utspelar sig på Nya Zeeland. Den serien heter ”Kimberlie” och handlar om Kimberlie och Andy. Den serien skrev jag efter min första resa till Nya Zeeland. Där fick jag så mycket inspiration, av miljön, människorna, djuren, ja allt jag upplevde. För att läsaren ska lära sig lika mycket om Nya Zeeland som jag har gjort, har jag även i den serien en faktadel OCH bilder. Vilket jag har börjat ta med i mina Historiska Äventyrsböcker också.

Så du ser, det finns många sätt att hitta inspiration.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du även fler tips och råd om hur du gör för att få din bok utgiven.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej kim! Jag har börjat läsa böcker av douglas adams och de är jättebra!!!!!!!!!!! Har du läst nån bok av honom? Om inte tycker jag attt du ska läsa "liftarens guide till galaxen" och böckerna efter den.

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Absolut en mycket bra författare. Det var många år sedan jag läste "liftarens guide till galaxen" första gången och därefter har jag läst den en andra gång. Visste att den boken har blivit film?

Kramisar från Kim


Har du några tips till hur man får inspiration att börja skriva en berättelse?

/ Anonym, 13 år

Hej Anonym...

Fundera över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om.

Skriv från hjärtat, skriv till dig själv, för att Du ska vilja läsa det. Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Till exempel "Eragon", "Bläckhjärta" "Drakväktaren", "Domedagsboken" med flera. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Snapphaneresan", "Kinesiska Draken" samt den Nya Zeeländska serien "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att läsa. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)

"Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård." ("Snapphaneresan")

Tycker du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


hejhej!
Heter Vanessa.

Har ni tips eller små tricks som är bra att ha om man vill bli författare?
Skulle ni kunna ordna så man fick träffa en författare nån gång?

/ Vanessa, 11 år

Hej Vanessa

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Snapphaneresan, Kinesiska Draken, Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål.

Du kan tipsa din lärare om att man kan boka författarbesök på Författarcentrum Syd: www.forfattarformedlingen.se

Du kan också gå in på min hemsida lite då och då och se om jag kommer till en plats nära dig. Du kan du få träffa mig! Du har inte skrivit var du bor, därför vet jag inte om jag ska besöka din hemstad inom den närmaste framtiden. Men titta på min hemsida www.kimselius.se under "Anslagstavlan" på startsidan, där hittar du många av mina föreläsningar och signeringar. Kanske vi ses!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Är en stor beundrare av dina böcker! Undrar bara över en liten fråga...
Har själv äntligen skrivit färdigt en bok som jag känner mig ganska nöjd med. Är det ens någon mening att pröva att skicka in den till ett bokförlag (jag är ju bara 17)?
På barnens bibliotek står det att bokfölag aldrig har gett ut böcker från unga (den yngsta var 22 tror jag).
Och om jag nu skulle skicka in min berättelse... är det något jag ska tänka på då?

Skulle vara tacksam för ditt svar!

MVH
Anja. M

/ Anja. M, 17 år från Skåne

Hej Anja

TACK! Vad glad jag blir när jag läser att du tycker så mycket om mina böcker. Har du sett på min hemsida att det snart kommer TVÅ nya böcker? Gå in på www.kimselius.se så kan du se omslag och läsa utdrag ur de nya böckerna. Nu till din fråga:

Det stämmer inte att förlagen inte ger ut böcker av unga författare. Däremot kan du inte skriva kontrakt förrän du är 18 år, utan det måste någon av dina föräldrar göra åt dig. På min hemsida kan du under "Författartips" läsa om många unga författare som har lyckats få sina böcker utgivna. Till exempel författaren till Eragon, han var bara 17 år när han slog igenom med sin bok. Och det har blivit mycket stort.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips, både skrivtips och om hur du själv kan ge ut din bok.

Lycka till! Och glöm inte höra av dig till mig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hur kommer du på alla ideer till dina böcker.

MVH/ Linnéa

/ Linnéa, 12 år från barkarby, järfälla, stockholm

Hej Linnéa

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Böckerna" och "Tillbaka till Pompeji" så ser du bilden av hunden.)

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ ordlista längst bak i varje bok. Det har blivit väldigt populärt. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 43 år. Den har nu sålt i stora upplagor och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse.

När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar", "Giljotinen", ”Riddarsvärdet”, ”Det glömda kriget 1808-1809”, ”Snapphaneresan” samt även de nya böcker som kommer i höst: "Kinesiska Draken" och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim.

NU är det såhär att jag har börjat på en liten bok som ska bli klar nån gång i sommaren.
Skulle du kunna säga vad du tycker om början?
om jag skulle kunna gör nåt bätre med den tex ?
här kommer början

Präst huset
Hej jag heter Kim och min mamma heter Marian och det här är min dagbok. Det skulle bli min livs bästa dag idag för jag och mamma ska köpa huset vi alltid har drömt om. Det börjar med att mamma pratar med ägaren lite sen visar hon det hänger en massa gamla målningar på folk som levde på ungefär 1800 mycke skägg och fina kläder. Men nog om det när vi gick Runt huset tog mamma massa bilder på målnigarna och på möbler och sånt och när vi gick ut ur huset för att betala huset sa mamma att jag skulle hålla kameran lite medans hon gav henne väskan med pengar och jag tittade lite på bilderna mamma tagit och jag såg lite mörk dimma på vissa av korten och jag började undra om huset var hemsökt.

/ Anton, 12 år från Halmstad

Hej Anton

Mycket bra början. Berättelsen fångar. När du är klar med hela berättelsen ska du titta över kommateringen. Men sådant bryr du dig inte om nu i första skedet. Nu skriver du bara på, direkt ur hjärtat!

Lycka till med din berättelse! Om du tänker skicka in den till ett förlag kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips" så ser du hur du gör.

Kramisar från Kim


Kim,jag har några frågor till dig.
Kolla in!
1.Kostar det nånting att skriva böcker ens?
2.Är det kul att vara författare?
3.Hur många böcker har du skrivit?

Från undrande...

/ Linn Cederholm, 9 år från Tollarp

Hej Linn

1. Det som kostar att skriva böcker det är papperet, pennor, att man har dator med mera. Att TRYCKA upp böcker kostar väldigt mycket. Men det gör förlaget.

2. Jag älskar att vara författare och tycker det är det roligaste arbete som finns.

3. Jag har skrivit 13 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur. Kommer ut i augusti 2009.

De första 12 böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut! Den 13:e boken om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i en nervkittlande berättelse. En spännande thriller som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem? Du kan läsa smakprov ur böckerna på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim
hur blir man en bra författare? jag har skrivit några sagor och har bland annat kommit 2:A i en novell tävling inom komunen. men jag tycker det är något som saknas. jag vill gärna bli bättre. har du några tips? MVH ---

/ -----, 12 år från Åstorp

Hej "Åstorp"

Gratulerar till andra plats i novelltävling!!!

Här är några tips:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Ännu en gång vill jag påpeka att det är viktigt att börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm nu inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809",”Snapphaneresan” samt ”Kinesiska Draken” och "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland" som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim
jag har läst alla alla dina böcker kan du inte skriva fler om Ramona?

/ frida, 11 år från Sverige

Hej Frida

Vad roligt att du har läst alla mina böcker. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se alla de böcker som har kommit ut och även de två nya böcker som kommer i augusti. Med andra ord har du flera böcker att se fram emot.

kramisar från Kim


Jag vill jätte gärna bli författare.
men varifrån får man alla ideer?
Blir det inte långtråkigt att bara skriva och skriva och.....

/ Frida , 12 år från Sverige

Hej Frida

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ ordlista längst bak i varje bok. Det har blivit väldigt populärt. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 43 år. Den har nu sålt i stora upplagor och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.

Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse.

När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéerna om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan med mera. Då sätter jag igång och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i faktadelen och ordlistan, för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar", "Giljotinen", ”Riddarsvärdet”, ”Det glömda kriget 1808-1809”, ”Snapphaneresan” samt även den nya bok som kommer i höst: "Kinesiska Draken". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker.

Det blir absolut inte långtråkigt att skriva, jag älskar att leva i fantasins värld.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag älskar att läsa böcker.
Jag bara älskar Deckare och Äventyr Romaner är också bra.
Jag vill också bli författare men jag har svårt att hitta på något så jag tänkte här en liten spökhistoria fall du tycker den är bra:

Jag gick hem från skolan och öppnade ytterdörren.
- Vad är det som låter? tänkte jag.
Jag gick in i finrummet och kollade fall stereon var på.
Nej det var den inte.
- Börjar jag bli knäpp eller?
- Nej det blir du inte ! hörde jag en röst säga.
Det blev tyst.
Jag gick och lade mig.
Jag vaknade och undrade vart jag var.
Vart är jag? fick jag bara fram.
Det var det sista jag sa.

Var det bra? Jag har ganska dålig fantasi så snälla hjälp mej

/ Theresia Kjellberg, 10 år från Säffle

Hej Theresia

Om du vill utveckla din fantasi ska du läsa MYCKET! Du har väldigt korta, raka meningar i din berättelse. Beskriv lite mer runt omkring med mera.

Om du tycker om äventyrsböcker kanske du har läst några av mina böcker? Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa mer om böckerna, läsa smakprov ur dem, se omslagen, läsa vad andra tycker om böckerna och mycket, mycket mer. Där hittar du dessutom massor av skrivtips under rubriken "Författartips".

Lycka till med din berättelse.

Kramisar från Kim


jag älskar och skriva sagor beretelser och framförallt att läsa,
jag är inte särsilt vidare bra på att stava så har du något tips så att jag kan bli betre?
jag skulle bli otroligt glad ifall jag fick svar, stora kramar Wilma.

/ wilma, 11 år från hagaström

Hej Wilma

Det är inte så svårt at bli bättre på att stava, det gäller att läsa mycket och då menar jag MYCKET! Ta också för vana att skriva lite på datorn varje dag. Om du har ett rättstavningsprogram talar datorn om för dig när du stavar fel.

Har du läst någon av mina böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar!", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809" och "Snapphaneresan"? Om du går in på www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur böckerna, se bilder från mina resor och mycket mer.

Läsarna säger att det är svårt att lägga ifrån sig mina böcker när man väl har börjat läsa dem. Hör av dig om du läser någon av böckerna och berätta vad du tyckte om den.

Läs mycket så ska du se att stavningen blir mycket bättre och skriv!

Kramisar från Kim


Hej, jag älskar att skriva.

Jag skriver själv och med kompisar :)

Just nu håller jag på att skriva en bok, det går faktiskt ganska bra :)

Jag tycker om att skriva om förr, jag vet inte hur jag ska förklara men t.ex Arn och sånna böcker/filmer som man använder svärd, slitna kläder och man använder inga datorer osv. Jag tror du förstår vad jag menar.

Men nu så kommer mina frågor :)

1. Hur får man många idéer?

2. Vad ska man tänka på när man skriver?

3. Hur kommer man på bra namn till personerna?Jag skriver om förritiden. Alltså jag skriver om några som lever då sjörövare och sånt fanns. Men hur ska man få reda på vad för kläder dom har?

Det svåraste jag vet när jag skriver det är att komma på namn, vad dom ska ha på sig och hur dom ska se ut.

I min bok så utspelar det sig förritiden eller vad man nu säger. Och I england.

Det är typ Äventyr, romantik och spänning

Jag hoppas att du förstod hur jag menade. Jag kan skriva ganska rörigt.

Tack för mig :)

mvh Sara

/ Sara, 15 år från Skövde

Hej Sara

1. Det bästa sättet att få nya idéer är att läsa mycket. Se föregående mail, där jag har svarat på just denna fråga och gett tips om bra böcker att läsa för att få inspiration.

2. Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela berättelsen, börja spännande och håll spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

3. Om det är historiska personer, bör du ha namn som användes på den tiden. Läs historiska romaner och/eller faktaböcker för att få tag på namnen. Om det inte är historiska böcker kan du titta i almanackan, där står flera namn varje dag på de personer som har namnsdag. Ett bra sätt att hitta namn.

4. För att ta reda på vad de hade för kläder under den tidsperiod du skriver om måste du gå till biblioteket och låna böcker om klädedräkter genom tiderna.

Visst förstod jag vad du menade. Har du läst några av mina Historiska Äventyrsböcker? Om inte... Läs dem så får du inspiration. Där kan du också se hur jag bygger upp mina olika historiska böcker. För mer information om böckerna gå in på www.kimselius.se och kika under "Böcker".

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!

Jag vill bli författare precis som du, men jag har inga idéer, kan du hjälpa mig?
Jag älska fantasy och historia, ,och vill skriva en bok eller novell med dom här sakerna i, snälla hjälp mig! =)

/ Engla, 13 år från Skåne (Lund(

Hej Engla

Ett mycket bra sätt att få idéer är att läsa MYCKET! Läs olika sorters böcker.

Det låter som om du redan har läst mina böcker, eftersom du älskar historia. Gå in på www.kimselius.se och se om du har missat några av böckerna.

Böcker som inspirerar är "Drakväktaren" (en serie om tre böcker) "Bläckhjärta (också en serie på tre böcker). Tror att du skulle tycka om den är typen av böcker. Dessutom kan jag varmt rekommendera "God Natt mister Tom". "En hemlighetsfull trädgård" "Lilla Lorden" och "Krigskatten". Där har du några olika typer av böcker att läsa förutom mina historiska äventyrsböcker.

Lycka till med att hitta idéer.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Här har jag några frågor till dig.
1. Finns det dagar då du önskar att du inte vore författare?
2. Det finns en berättelse jag har hållit på med mycket länge och den skulle kunna bli lika lång som en bok. Men i mitten försvinner all spänning när hon lär sig kontrollera sina krafter. Hur kan jag hålla spänningen uppe och fortsätta skriva?
3. Jag brukar skriva kärlek och fantasy men mina fantasy berättelser brukar bli bättre. Har aldrig upplevt kärlek. Är det därför mina kärleks berättelser blir så dåliga?
4. I svenskan i skolan har vi en lärare som favoriserar elever. Mitt problem är att jag lämnade in en berättelse som jag lagt hjärta och själ i som hon hatade. Hon skrev att den var för lång och lite slarvit skriven. Kan man bli författare Trots att man bara får G i svenska?

Tack på förhand.
// Stephanie

/ Stephanie, 15 år från En liten håla i småland

Hej Stephanie

1. Jag älskar att vara författare och vill inte vara något annat.

2. Oj, det låter mycket enkelt: om hon lär sig kontrollera sina krafter kan mycket gå galet, inte sant? Låt henne göra något fel som bygger upp spänningen, eftersom läsaren inte vet hur hon ska ta sig ur det.

3. Tror att du har rätt i att det är svårt att skriva om något man inte har upplevt! Fortsätt med dina fantasy berättelser och skriv kärleksberättelserna när du känner att du är mogen för det.

4. Absolut! Din svenskalärare är inte författare, inte förlagsredaktör, inte bokhandlare eller läsare. Hon är svenskalärare som kontrollerar din stavning etc. Jag har mött många person som skriver helt underbart, trots att deras lärare tycker att deras berättelser är dåliga. Ge inte upp! Fortsätt skriv och håll din dröm levande. Låt inte någon trycka ned dig!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok utgiven.

Kramisar från Kim


Hej

jag undrar en sak när det gäller karaktärer som utspelar sig i en mer 600f.kr. miljö?Vilket är ett bra val av deras personlighet om de befinner sig i en grupp på 2-9 pers?Och skulle då en kvinnlig karaktär vara med om om karaktärerna reser?Och i så fall vilken personlighet skulle vara bra och vilken ska man undvika?

/ David, 14 år från Norrland

Hej David

Eftersom jag inte har skrivit om just denna tidsperiod känner jag inte till så mycket om den. Jag rekommenderar dig att googla på:

http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=600%20f.kr&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Här hittar du många länkar om 600-talet f.Kr. Det underlättar för dig när du ska skriva din berättelse.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

i min klass säger alla: klassens författare till mig! det är ganska roligt,men jag undrar,jag hinner liksom inte skriva på veckodagarna! bara på helgerna. I skolan jobbar vi nästan aldrig med böcker och sånt.
Det käns lite långtråkit. jag håller på med en bok som heter "Amigo på stan". Själva titeln är ju ganska tråkig,och jag undrar om du kanske kan hjälpa mig med en bra titel? boken handlar om Amigo,en kille
från afrika. han har ganska många problem,e.x att Andrea blir koko i skallen och slår honom så fort hon
kommer åt. En dag säger fröken när barnen retar honom: Amigo får flytta tillbaka till Afrika! Tänk om pappa
Yanne får reda på det,då flyttar dom direkt! och Amigo vill inte flytta. då juger han att han ska prata med
pappa Yanne,och rymmer till stan! och så undrar jag,när kan man börja att jobba som författare? jag tänker både bli författare och ridlärare. min stora författar idol är Lin Hallberg och Pia Hagmar. dom skriver
både bra och spännande,men jag har aldrig läst dina böcker! och det ska jag ändra på! jag tror att dina böcker är bra,dom låter så spänande! mest vill jag läsa giltingoten,eller vad den heter. den ser mest bra ut. finns dina böcker på biblotek? i såna fall ska jag leta!

hej från SAGA.

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Vänta med titeln tills du har skrivit färdigt din bok. Då brukar titeln vara självklar. Ibland ändrar förlaget på titeln, därför är det inte viktigt att du har rätt titel just nu.

Du har bra favoritförfattare.

Vad roligt att du vill testa att läsa någon av mina böcker. Varför inte börja med "Tillbaka till Pompeji"? Det är 1:a boken i min historiska äventyrsserie och den handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

Visst lät det spännade?

Klart att mina böcker finns på biblioteket! För det mesta är de utlånade, därför måste du fråga efter dem och förmodligen också ställa dig i kö för att få låna dem. Lycka till! Hör av dig när du har läst någon av mina böcker och berätta vad du tyckte om den/dem!

Kramisar från Kim


vem upp fann daton jag vill veta så vårt såm beligt tack om du ger mig ett svar

/ signe, 9 år från svrige

Hej Signe

Om du går in på http://sv.wikipedia.org/wiki/Dator hittar du många uppgifter om datorer.

Denna text är hämtad från Nationalencyklopedin:
De första elektroniska datorerna byggdes under andra världskriget 1939–1945. Man använde dem för att räkna ut skjuttabeller för kanoner, konstruktioner för flygindustrin eller för att knäcka fientliga chiffer. Dessa datorer använde reläer (ett slags strömbrytare) eller radiorör. De var jättestora och långsamma och gick ofta sönder. Senare, under 1960-talet, började man använda transistorer. Då blev datorerna mindre, snabbare och billigare och mer driftsäkra. Företag började använda dem. Det var också då man upptäckte, att datorer kan användas till annat än räknearbete. När man började använda integrerade kretsar (mikroelektronik, "chips") i slutet av 1970-talet kunde man bygga datorer för vanligt folk. Då lanserades persondatorer som Apple och PC.

I dag finns datorer inte bara i datacentraler och på skrivbord. Små datorer finns inbyggda i maskiner och verktyg, i telefoner och annan utrustning för kommunikation, i robotvapen och bilar och till och med i leksaker. I ett land som Sverige finns det förmodligen lika många datorer som människor.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB