Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag ska skriv en fakta text om digerdöden. Behöver en lättläst faktatext så jag fattar något. Ska vara så mycket som helst det är bättre om det är för mycket text jag är redo att plugga

/ Tarek, 10 år från libanon

Hej Tarek

En mycket bra och lättläst faktatext hittar du i min historiska äventyrsbok "Svarta Döden". Den handlar om digerdöden på 1300-talet. Längst bak i boken hittar du en Faktadel, men även den spännande handlingen ger dig oerhört mycket fakta.

Många som har läst mina böcker och sedan fått prov på ämnet har skrivit till mig och tackat för att de har fått högsta betyg.

Du hittar boken "Svarta Döden" på biblioteket, i bokhandeln eller på internetbokhandeln Hittar du inte boken, fråga efter den. Mina böcker är ofta utlånade eller slutsålda.

Lycka till med din faktatext. Nu får du chansen att lära dig massor samtidigt som du läser en fängslande berättelse.

Gå in på www.kimselius.se, där ser du boken och kan läsa utdrag ur den. Men där finns inte tillräckligt mycket text för att du ska lära dig vad du behöver, du måste läsa hela boken samt faktadelen.

Kramisar från Kim


Hej Kim (igen)

Det var jag som frågade om hur många sidor det blir det jag har skrivit. Jag glömde säga att jag skrev med dubbelt radavstånd.(hoppas du vat vem jag är).

Tack igen//Elin

/ Elin , 12 år

Hej Elin

Din fråga är redan besvarad. Se tidigare svar.

Kramisar från Kim


Hej Kim
Jag har en fråga: Jag skriver en bok nu och jag har skrivit 32 men den är inte klar på länge men hur mycket skulle 32 sidor bli i en riktig bok men ungeför samma still som du har i dina böcker. Då skulle jag veta lite hur lång den ska bli.

Tack på förhand//Elin

/ Elin, 12 år från

Hej Elin

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hur mycket dina 32 sidor blir som bok beror helt och hållet på vilken storlek förlaget använder på bokstäverna, hur bred/hög boken är med mera. Men om du försöker hålla dig till ovangivna antal sidor är det lättare för dig.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


tack för hjälpen

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Roligt att mina råd kunde vara till hjälp.

Kramisar från Kim


Hej

Jag heter Mirjeta. Jag är 14 år gammal och bor i Malmö/Rosengård. Jag vill gärna bli en författare en vacker dag. Jag har velat bli det sen jag gick i 5:an. Det har alltid varit min dröm. Det är såhär att jag vill skriva en egen bok, en bok som jag själv har skrivit. Har du någon tips som du kan ge mig och när jag skrivit klart boken vad ska jag göra efter ?

Detta var allt och vill tack dig för att jag fick ställa min fråga. Ha det bra och jag hoppas på svar.

Hälsningar Mirjeta.

/ Mirjeta , 14 år från Malmö

Hej Mirjeta

Det första råd jag vill ge dig är: Håll drömmen levande och ge inte upp!

För att göra en bra bok kan du göra så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler skrivtips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt "Snapphaneresan" som kommer ut i februari 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Hej Kim! Jag har börjat att skrva en historia om en hund, som jag hade tänkt. Min fråga är om du tycker att jag ska ändra på någonting eller börja annurlunda? Kan du ge mig några bra tips när man skriver?
Här är historian så långt som jag kommit:

Det är jobbigt att vara hund nuförtiden, kanske inte för alla, men för mig. Kanske är det för att jag är en hund av rasen staffe? Eller för att rätta mig själv: Staffordshire terrier. När man är en sådan hund som jag måste man ha tur. Mycket tur. Många vill ha en av oss för att känna sig tuffa och för att sprida skräck i folk, men det mår vi inte bra utav. Den dystra sanningen är att vi är jättesnälla, jag lovar. Men för att börja min berättelse ska jag väl börja från början? Så här började mitt liv: en mörk natt då regnet vräkte ner föddes jag och mina kullsyskon. Klockan var ca: 22:55 eller nått då jag och mina bröder och systrar såg världens ljus. Det var underbart. Men samtidigt jobbigt för det blev kallt direkt och så var man direkt hungrig. Men man slapp att vara kvar i det trånga och mörka utrymmet.

/ Julia, 12 år från Stockholm

Hej Julia

Det är en mycket bra början. Fortsätt så.

Här är några råd och tips inför ditt fortsatta skrivande:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", samt "Snapphaneresan" om kommer ut i februari 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


hej Kim jag älskar att skriva böker och serier men jag vågar inte visa dem för andra för att jag tror alla kommer skratta så då vet jag inte vad jag ska skriva för jag är rädd att alla kommer skratta men det jag undrar är vad ska jag göra för att undvika skrattet?

/ simon johansen, 9 år från uddevalla

Hej Simon

Se till att du skriver en berättelse som du är mycket mycket nöjd med. Börja med att visa den för dina föräldrar, eller en vän som du verkligen litar på. Om de skrattar åt din berättelse beror det kanske på att du har skrivit en rolig berättelse, inte på att den är dålig!

Tänk även på att det viktigaste är att DU tycker om din berättelse. Skriv till dig själv, något du själv vill läsa. Skriv från hjärtat och bry dig inte om vad andra tycker om din berättelse så länge du själv är nöjd.

Fortsätt skriv! Det är det viktigaste!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag och några kompisar har kommit på ett manus. De heter "Den röda månen" och handlar om några syskon som mister sin föreldrar i ett krig. Över dom två bröderna vilar det en förbanelse. Ibland blir månen röd och då förvandlas dom till vargar/varullvar och biter den största systern vid armen. En av bröderna dör sen och förbannelsen bryts. Den äldsta systern har ärft sina blåa magiska ögon av hennes mamma. Det fins även med en häst som heter Tara och som var den äldsta systerns. Den återfinner hon efter kriget. I slutet tror några att den äldsta systern är en häxa och tänker bränna henne på bålet. Men med hjälp av sina magiska ögon blixtrar elden till när hon står inne i den och hon klarar sig. På vilken tid brännde man häxor och vi vill ha lite mera tipps.

Snälla ge oss ett bra svar /Ella med kompisar

/ Ella Johansson, 10 år från Stockholm

Hej Ella

Det låter som en mycket spännande berättelse. Man brände häxor på bål på 1600-talet.

Du kan läsa min historiska äventyrsbok "Jag är ingen häxa". Där får du massor av fakta samtidigt som du får en spännande berättelse om häxförföljelsen. Dessutom har du en gedigen faktadel i slutet av boken, som du kan ha användning för när du skriver din egen bok om häxor.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Lycka till med er bok!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar om det finns Word of Worcraft böker..Det är ett data spel som är värdens största online spel mvh Julia

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia

Javisst finns det Word of Warcraft böcker. Titta på sidan
http://www.sfbok.se/kat/author/4500/4608.htm

Du kan också gå in på google:
http://www.google.com/search?hl=sv&client=safari&rls=en&q=World+of+Warcraft+böcker+&btnG=Sök&lr=
(missa inte att ta med hela adressen från http ända till r=)

Lycka till!

Kramisar från Kim


Jag älskar att skriva böcker och har skrivit några själv, men jag undrar om det är svårt att få sin bok tryckt här där jag bor?

/ Julia, 9 år från Finland/Åland

Hej Julia

Eftersom man nuför tiden kan skicka allting genom nätet direkt från datorn eller på CD, kan man trycka böckerna var som helst. Mina böcker trycks till exempel i Finland, trots att jag bor i södra Sverige.

Leta efter ett Print-On-Demand-tryckeri i din närhet. Sök på www.google.se under Print On Demand Åland, så hittar du säkert något.

För mer tips om hur du ger ut din bok kan du läsa under tidigare svar här på panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta på "Författartips".

Lycka till!

Kramisar från Kim


är det jobbikt att skriva böker.

/ therese, 9 år från vändelsö

Hej Therese

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag har inte några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till. Det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur varje bok som jag har gjort. Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut tio böcker i min historiska äventyrsserie, den elfte kommer i februari:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.


Som du ser älskar jag att skriva.

Kramisar från Kim


Hej kan jag få alla böcker av alla kända författare av er på ungafakta????????????????(billigt)

/ Amandah, 11 år från skåne

Hej Amanda

Ungafakta ger inte bort några böcker. Vi försöker förmedla kunskap och roliga tips. och samtidigt vara till hjälp för de som vill lära sig mer om något ämne.

Om du vill köpa billiga böcker rekommenderar jag dig att gå till Antikvariat. Där hittar du billiga böcker.

Kramisar från Kim


hur många sigge böcker finns det och vad heter alla?

/ emilia, 10 år från landvetter

Hej Emilia

Om du går in på

http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=12218

hittar alla Sigge böckerna och andra hästböcker av samma författare.

Kramisar från Kim


hej! Jag undrar var man kan få tag i grekisk mytologi berättelsen? Tack på förhand
.

/ sara, 14 år från göteborg

Hej Sara

Det allra lättaste är att gå till biblioteket och be dem hjälpa dig plocka fram böcker om grekisk mytologi.

Du kan gå in på http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=grekisk%20mytologi&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Här hittar du många länkar om grekisk mytologi.

Och glöm inte att vi här på unga fakta har en sida om grekisk mytologi http://www.ungafakta.se/grekiskmytologi/

Lycka till!

Kramisar från Kim


meningar om dinosaurier

/ Husam, 8 år från palestina

Hej Husam

Jag är ingen expert på dinosaurier. Titta på panelen igen, där hittar du säkert någon som kan mer om detta ämne.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag ska svara ärligt. Jag har inte läst dina böcker men de verkar väldigt intressanta, särskilt om man läser ditt utdrag ur böckerna.

I alla fall har jag en liten fråga. Jag håller på att skriva lite på min fritid som hobby. Boken jag har tänkt mig att göra ska vara uppdelad i tre delar och tänker jag efter är det en ganska djup och mörk handling.
Jag har skrivit ner hela första boken, själva handlingen alltså, i punktform allt som ska hända i varje kapitel. Har det även klart för mig hur hela serien ska sluta.
(jag har faktiskt även använt mig av ditt råd "gula lappar". tack för tipset, väldigt effektivt.

Nåväl till problemet, jag har kommit till den punkt som är väldigt viktig. Beskrivning av huvudpersonen.
(Har skrivit "prolog" och 2-3 sidor på första kapitlet)
Jag har tänkt att han kanske ska kolla sig själv i spegeln, därefter beskriva.
Jag vet att det kanske är svårt för dig att säga hur jag ska göra men du kanske har några tips.

Jag bifogar även den första delen av första kapitlet om du hinner läsa det.
"De försöker få oss att glömma. Glömma det som verkligen hände, men vissa av oss glömmer inte. Vi ska någon gång blir fria"
Max läste texten igen och fick en känsla av hopp i det påträngande mörkret. Det var sällan man fick känna en sådan känsla nuförtiden. Han backade några steg och såg på de brinnande orden som hade ristats in på den kalla stenmuren och han visste att snart skulle de försvinna, inte av sig själv utan av någon som inte ville att det skulle stå där. Och det var bara för dem att lyda det.

/ Manne, 20 år från Motala

Hej Miranda

Man måste inte ha läst mina böcker för att få sina frågor besvarade här på panelen. Jag svarar gärna på din fråga ändå.

När han ser sig i spegeln kan han "kommentera" sitt eget utseende. "Tänk om mitt korta bruna hår hade varit..." osv.

Mycket bra text, fortsätt jobba med din bok!

Det är bra att du arbetar med gula lappar. Det gör att man inte så lätt ger upp sin idé. Men var inte rädd för att "gå utanför" de gula lapparna, ifall händelserna plötsligt bär iväg åt ett helt annat håll än vad du har tänkt dig. Ibland blir det bara så, för att "huvudpersonerna för händelserna framåt". Låt dem i så fall göra det. Du har ändå helheten klar för dig och kan lätt följa den röda tråden genom dina gula lappar.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim! ja är en tjej som gillar att skriva böker och behöver din hjälp okej. eller vänta ja ska bereta. Det var en helt vanlig dag och jag satt vid mitt skrivbord och skrev i en bok och den hette Emma blir kär. När jag kom till skolan nästa dag sa jag till min fröken att jag hadde skrivit en bok och då sa fröken att jag fick läsa boken på fredag och då sa jag tack! sen när det väl blev fredag så närjag hadde läst boken skrattade alla vad löjligt sa dom tillochmed fröken.vad ska ja göra. helsningar Miranda!

/ Miranda, 9 år från sverige

Hej Miranda

Du ska inte bry dig om vad dina klasskamrater och lärare säger. Fortsätt att skriv! Jag mötte en gång en flicka som visade mig sin berättelse, den var underbar! Helt fantastiskt bra. Året därpå träffade jag samma flicka som nu inte längre tyckte att det var roligt att skriva, eftersom hennes lärare klagade på hennes berättelse. Jag bad då att få se vad flickan skrivit och när jag hade läst berättelsen tyckte jag att den var lika underbar som den förra jag hade läst. Eftersom jag ärligt kunde berätta att jag tyckte flickans berättelse var helt fantastisk, blev hon uppmuntrad och har fortsatt att skriva och skriver fortfarande. En dag kommer hon att bli ett stort namn.

Tyvärr har jag inte tid att läsa andras berättelser längre. Men du hittar säkert någon annan i din närhet som vill läsa din berättelse.

Har du också tänkt på att de kanske skrattade åt din berättelse för att de helt enkelt tyckte att den var rolig? Eller, kanske för att de var avundsjuka på dig för att du hade skrivit en sådan bra historia?

Fortsätt skriv och ge inte upp. Lyssna inte så mycket på vad andra säger. Lyssna på din egen inre röst, skriv från hjärtat om det du tycker är viktigt och SKRIV! SKRIV! SKRIV! Så ska du se att du en dag slår dem med häpnad.

Kramisar från Kim


Hej Kim.

det är jätte svårt för mig att tänka ut vad min bärettelse ska heta för i mina böker handlar det inte bara om en sak det brukar handla om flera saker men inte för mycket saker så när jag ska välja ett namn till boken som jag har skrivit så blir det oftast jätte svårt för mig!!


har du några tips som jag kan få av dig hur jag ska välja namnet till berättelsen som jag har skrivit!! <3
det vore snällt och om du kunde berätta hur du gör när du väljer namn till dina böker!!!


// shenie

/ SHENIE, 11 år från SVERIGE

Hej Schenie

Ibland är det mycket svårt att välja namn till sin bok, ibland kommer namnet innan boken ens är påbörjad.

Om jag inte vet vad boken ska heta ger jag den ett "arbetsnamn". Ibland följer arbetsnamnet med hela tiden och blir till slut bokens titel eftersom namnet till slut känns bra och rätt för berättelsen. Ibland byter jag namn på boken.

Till exempel min bok "Det glömda kriget 1808-1809" hade som arbetsnamn bara "1809" eftersom jag inte visste vad boken skulle heta. Men när jag berättade om att jag skulle skriva om det krig som utspelade sig 1808-1809 var det väldigt få människor som visste vad jag talade om. Och då kom titeln "Det glömda kriget 1808-1809" för mig.

Titeln ska säga något om innehållet i själva boken. Om det är en novellsamling kan man döpa boken efter en av de noveller som finns i boken, eller ge boken ett samlingsnamn. Man kan döpa boken efter huvudpersonen till exempel "Mias hemlighet" och så vidare.

Hoppas att detta var till hjälp för dig. Lycka till!

Kramisar från Kim


jag fick ett brev om att hur man gör så att en kille blir kär i mig?

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Läs olika böcker om kärlek. Gå till biblioteket och be din bibliotekarie plocka fram bra böcker som berättar om kärlek.

Lycka till!

Kramisar från Kim


hur fort får man eda på hur bra en bäretelse är?

/ emelie, 11 år från skara

Hej Emelie

Du kan be dina föräldrar, en lärare eller en bibliotekarie läsa din berättelse och säga vad de tycker om den. Då får du reda på om din berättelse är bra eller inte.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB