Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej

Jag undrar om det finns svärord i bibeln

/ Erikkling, 11 år från Göteborg

Hej Erikkling

Trots att jag har läst hela bibeln från pärm till pärm, var det så många år sedan att jag inte kommer ihåg om där fanns några svärord. Men du kan gå in på: http://www.bibelsajten.nu/visaFraga.asp?id=10469

De kan säkert hjälpa dig med din fråga.

Kramisar Kim


hej jag skulle villjat fråga dej hur är det att vara författare är det roligt när du skriver dinna böcker har du skrivit någon ungdoms bok eller deckar bok kan du skriva då deras namn för jag gillar jätte mycket såna böcker hej då ha en bra dag

/ aurora, 11 år från kosovo

Hej Aurora

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona. Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: ”Vad har jag nu ställt till med?” utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder.
Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent? Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet, kanske även ifrån ditt bibliotek.

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Tror säkert du kommer att tycka mycket om mina ungdomsböcker!

Kramisar från KimHej!
Jag skickade in en berättelse till Unga berättare men det har gått nästan en vecka och den har inte kommit ut än, alla andra som jag känner har fått med allt sitt så varför kom inte min med då.?
Jag blev jätte nöjd med den och sen när jag ser att den inte kommit med så blir jag jätte besviken och tappar självförtroendet, den måste ha varit jätte dålig eftersom den inte kom med.
Jag blev så deppig att jag inte orkade skriva nå mer på någon berättelse och jag älskar i vanliga fall att skriva, jag skriver jämt när jag får tid.
Snälla säg vad jag ska göra för jag kan inte komma över det även fast jag vet att jag måste.

/ Erin, 13 år från Sandviken

Hej Erin

En vecka är en väldigt kort tid. Det kommer in mängder av berättelser till Unga Berättare. Det innebär att det ibland kan ta lång tid innan berättelsen läggs ut på Unga Berättare. Alla får tyvärr inte plats, även om de är minst lika bra som de som kommit in. Ge inte upp ditt skrivande. Livet är fullt av motgångar och ska du satsa på ditt författarskap måste du vara beredd på att du får ditt manus tillbaka/inte får det publicerat, när du skickar in det till förlag, tidningar eller Unga Berättare.

Det är bara att fortsätta att skriva och skicka in igen. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, men min första bok kom inte ut förrän jag var 43 år... Tänk om jag hade givit upp! (Läs mer om mig på www.kimselius.se) Jag vet precis hur det känns, men håll drömmen levande så ska du se att även du når ända fram till målet.

Lycka till!

Kramisar från Kim


var kan jag publicera texter på albanska

/ aurora, 11 år från kosovo

Hej Aurora

Gå in på www.google.se och sök på albanska förlag, eller bara på förlag. Då hittar du säkert något förlag som passar dig. Du kan också söka på albanska tidningar på www.google.se, där kan du kanske få dina texter publicerade.

Lycka till!

Kramisar från Kim


kan man skriva både roligt och sorset i en bäretelse typ först är det rolikt sen blir det sorset eller blir det knäpt om man har det så

/ Ella och Amanda, 11 år från rumma

Hej Ella och Amanda

Visst kan man skriva både roligt och sorgligt i en berättelse. Det är ju precis så livet är, både medgångar och motgångar, sorg och glädje.

Lycka till med er berättelse.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag heter Maja och älskar att skriva. Men ibland tar fantasin slut. Har du några bra tips på hur man kan få det att rulla på igen?
Jag blir jätteglad om du svarar!
//Maja

/ Maja, 11 år från Örebro

Hej Maja

Det bästa sättet för fantasin att komma igång är att bara sätta sig och skriva på. Man kan inte sitta och vänta på att inspirationen ska komma igång, för då skulle vi författare säkerligen hitta på många andra saker än att skriva.

Därför är mitt tips att du sätter dig vid datorn och lägger fingrarna på tangentbordet och bara börjar skriva, precis vad som än dyker upp i huvudet. Till slut brukar det släppa och det har blivit en berättelse av dina nedslängda ord. Om du inte har en dator gör du precis samma sak med papper och penna. Fördelen med dator är att du lätt kan ta bort den text du inte vill ha med.

Kanske du behöver läsa många olika typer av böcker för att hitta din inspiration? Har du provat några av mina böcker? "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Spännande historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. Gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim. Jag har en fråga eller kanske man kan kalla det ett litet tips. Kommer inte Mathias, Ulrika och de andra klasskamraterna komma igen...? Gillade inte Mathias Ramona lite, är han inte avundsjuk nu? Haha, den kanske är en lite konstigt fråga men jag har tänkt på den kanska länge...:D

/ Joanna, 11 år från Eslöv

Hej Joanna

Vad roligt att du har funderat över Mathias, Ulrika och de andra klasskamraterna. Jovisst tyckte Mathias om Ramona och han är mycket avundsjuk just nu...

Håll ögonen öppna, kanske dyker Mathias och Ulrika upp i någon av de kommande böckerna...

Har du sett att det snart kommer två nya böcker om Theo och Ramona? Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan du läsa om "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809".

Kramisar från Kim


Hej Kim, du kanske känner igen mig som en an sveriges bästa kulstötare, men strunt samma. Jag undrar: hur många böcker har du skrivit som är över 250 sidor.

/ Chris, 12 år från Märsta

Hej Chris

Åtta av mina böcker är på över 250 sidor. De två andra är strax under 250 sidor. Vill du veta vilka böckerna är kan du gå in på www.kimselius.se och titta under "Böcker". Där kan du läsa smakprov ur böckerna, samt lyssna när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar hur en bok blir en film?
Om man skriver en bra bok, som skulle passa bra att bli en film hur gör man?
Är det ett filmbolag (eller vad det heter) som läser boken och: "Aha, här har vi något som skulle kunna bli en bra film!"
Eller får man själv söka upp de?

Ha det bra!

(Kom och tänka på det idag när jag tittade på "Pirates of the Caribbean" - en av mina favoritfilmer)

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

Det är precis som du säger, ett filmbolag som läser boken och säger: "AHA, här är en bok vi skulle kunna göra en bra film av!"

Men det skadar aldrig att se till så att filmbolaget får möjlighet att läsa just den bok du vill ska bli film. Kanske har de inte upptäckt boken ännu?

Kramisar Kim


hur kan man böra en berätelse/bok

/ jenny, 13 år från torslanda

Hej Jenny

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


hej jag undrar om du vet någon skriv tävling pågång?

/ jenny, 13 år från göteborg

Hej Jenny

Om du går in på www.goggle.se och söker på "Skrivtävling" så kommer det upp några skrivtävlingar.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej !

hjälp mig tack...
1. jag behöver exempel på hur man beskriver människor, platser och föremål och andra saker. till exempel rum....
2. post-it lapparna har jag köpt men behöver ett exempel på vad för idé man ska skriva ner på den, är det till exempel så här man ska skriva:

En skugga smyger i mörkret Längs de trånga gatorna.
Längs en gränd blir han plötsligt synlig i ljuset från en enda lykta. Han drar ner huvan som täcker hans vita ansikte.... ?

eller...

En mörk klädd manlig varelser smyger på hus och i gränder.

ska det vara nåt enkelt jag ska skriva på lapparna eller en hel grej liksom , jag har svårt med att få ut dem.
3. jag har två versioner av min bok som jag skriver, ena är mer lika sagan om ringen utan teknologi, den andra är mer starwars liknande. hur beskriver man när de slåss ?

4. den där röda tråden , det är svårt att hitta en röd tråd alltså en grej man ska utgå ifrån, hur skriver man till exempel en röd tråd ? , kom gärna med idéer så jag kan få en start. tack. :)

Hejdå ! tack för svar.

/ Elin svanold, 15 år från överkalix

Hej Elin

1. Träna dig på att beskriva människor och platser, när du är ute och går, är tillsammans med dina vänner, eller sitter själv på ditt rum. Du behöver inte skriva ned det utan bara tänka. Om du ser en person på gatan kan du till exempel tänka: Han gick med raska steg nedför gatan, som om han hade ett bestämt mål. Vinden rufsade om hans långa mörka hår. Vid vägkanten stannade han och tog upp ett paket tuggummit ur jeansfickan... och så vidare. Med andra ord ska du väva in beskrivningen i en händelse. Det är också bra att läsa många böcker som har bra beskrivningar. Du kan till exempel läsa någon av mina böcker. Gå in på www.kimselius.se och titta under "Böcker" så ser du vilka böcker jag har skrivit och vad de handlar om.

2. Det andra alternativet är rätt. Du ska bara skriva kortfattat på dina gula lappar vad du vill ska hända i ett kapitel. Endast lägga till detaljer om du känner att du måste för att komma ihåg det.

3. Att beskriva hur de slåss är svårt. Du måste helt enkelt föreställa dig ATT DU slåss. Ställ dig upp och gör de rörelser som dina personer i berättelsen ska göra. Då får du en bra beskrivning på slagsmålet.

4. En röd tråd är den handling som för boken från början till slut. I ditt fall kanske det är skuggan som ständigt dyker upp, som är den ondskefulla personen, eller den snälla personen. Eller så är det en uppgift skuggan har. En "röd tråd" innebär att boken håller ihop och inte handlar om för många olika saker, vilket kan göra det svårt för läsaren.

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim


Hur gör man för att skriva tjocka böcker?
Och vilka detaljer ska man använda?
Och vad ska manskriva om?


Från Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från KimHejsan KIM Kan du skika din atågraf till mig och jag gå på denna skolan Backaboskolan

/ Cajsa, 9 år från Karlskrona

Hej Cajsa

På lördag är jag och signerar böcker på Horsahallens Gille, 11.00-13.00. Följ skyltning Eringsbodavägen strax söder om Hjortseryd.

De har en historisk dag för hela familjen med tipspromenader med mera. Gå in på www.horsahallensgille.se, där kan du läsa mer.

Om du kommer dit kan du få min autograf.

Kramisar Kim


Varför började du att skriva böker...................

/ Cajsa, 16 år från Karlskrona

Hej Cajsa

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker.

Redan som liten berättade jag historier för mina syskon och kusiner. När jag fick lära mig de mystiska krumelurer som fanns i böckerna upptäckte jag att jag kunde skriva ned alla berättelser jag hade i huvudet. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli författare när jag blev stor. Då var jag åtta år.

Med åren blev berättelserna längre och längre och mer och mer spännande. Till slut fick jag min första bok utgiven "Tillbaka till Pompeji".

Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Där kan du också läsa smakprov ur böckerna eller lyssna på när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar hur man gör för att skicka in en berättelse till nån så att det kanske blir en bok?`
Jag och min bästis håller på med flera berättelser tillsammans och vi vill så gärna skicka in nån utav dom!
Hur gör man det??

/ Samantha & Erin, 13 år från Sverige

Hej Samantha och Erin

Det finns några olika sätt att ge ut sin berättelse. Här kommer några tips:

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Hejsan! Jag undrar hur man gör för att skicka in något man skrivit? Och vart man ska skicka det? Det är inte så att jag tänkte skicka in något för tillfället, men jag har undrat väldigt länge.
//mvh Malin

/ Malin, 13 år från Österåker, Åkersberga

Hej Malin

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Hej Kim!

Läste att du har åkt på researchresa till Kina hur var det där? Och vilka ställen åkte du till?
Ha det bra!

//Kramar Roxana!

/ Roxana, 11 år från Eslöv

Hej Roxana

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du se några bilder ifrån min Kinaresa. Den var helt fantastisk. Jag besökte många platser, bland annat Kinesiska muren och Terrakotta armén. Du får läsa mer om min researchresa på hemsidan om ett tag.

Kramisar Kim


Hej Kim jag undrar bara hur gammla Theo och Ramona är i dina böcker?

/ Sara, 11 år från Malmö

Hej Sara

Jag har inte satt någon ålder på Theo och Ramona. Det får du bestämma själv. Oftast tycker man att de har samma ålder som man själv har när man läser boken, eller vad tycker du?

Kramisar från Kim


Hej, Hanna heter jag och jag undrar om att när man skriver och börjar med att skriva apostrof tecken när någon pratar, ska man skriva samma tecken när man avslutar meningne också eller

/ Hanna, 14 år

Hej Hanna

Om du börjar meningen med apostroftecken, ska du avsluta meningen med det också. Om du skriver tankestreck använder du det endast i början av meningen. Så här:

"Hej Hanna!" sa Kim.
- Hej Hanna! sa Kim.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB