Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej !

det är så att jag undrar, när jag skriver en bok skriver jag på wordpad för de är ungefär det enda jag har.
jag undrar vilka text-typer jag ska ha när jag skriver en bok och vilken storlek. och rubrikerna (t.ex kapitel 1) vilken storlek har man på dem och kan man ha dem i en annan text-typ eller måste man ha samma ?

/ Elin, 15 år från Överkalix

Hej Elin

Om du tänker skicka in din bok till ett förlag ska du använda samma storlek och teckensnitt på både rubrik och text. Det spelar ingen roll vilket teckensnitt eller vilken storlek på tecknen du använder, det ändrar förlaget, utifrån hur de vill att din bok ska se ut.

Jag brukar använda mig av Ariel 12 punkter, eftersom jag tycker att det är mest lätt för mig att läsa korrektur i den stilen. Men mina färdiga böcker har en helt annan stil: Century Schoolbook.

Det är bara att skriva på! Lycka till!

Kramisar från Kim


Vilket år dog Astrid Lindgren?
Snälla svara...
//Sofia

/ Sofia Norstedt, 9 år från Örebro

Hej Sofia

Här kommer några uppgifter om Astrid Lindgren:

14 november 1907 föds Astrid, Anna, Emilia Ericsson på gården Näs, nära Vimmerby i Småland. 1931 gifter sig Astrid Ericsson med Sture Lindgren och Astrid Lindgren blir hemmafru.

1944: Astrid Lindgren råkar ut för en halkolycka och blir sängliggandes i en vecka. Nu skriver hon ner alla historier om Pippi Långstrump som hon tidigare har berättat för dottern Karins och hennes kamrater. Tanken var att berättelserna skulle bli en present till dottern Karin på hennes tioårsdag. Astrid Lindgren skickar en kopia till Bonniers förlag. I september 1944 vinner Astrid Lindgren pris i Rabén & Sjögrens flickbokstävling med boken ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”.

1945: Astrid Lindgren skickar in sitt manus ”Pippi Långstrump” till Rabén & Sjögrens tävling ”Böcker för barn i åldern 6-10 år”. Astrid Lindgren vinner tävlingen.

14 november 1997, Astrid Lindgren fyller 90 år och blir vald till ”Årets svensk i världen”.

28 januari 2002, Astrid Lindgren avlider i sitt hem i Stockholm. Ett årligt internationellt barn- och ungdomslitteraturpris instiftas till Astrid Lindgrens minne.

Astrid Lindgren har skrivit 81 böcker (40 kapitelböcker och 41 bilderböcker). Det också 12 olika samlingsvolymer, men det är egentligen bara hopplock av bitar från andra böcker. Uppgifterna har jag tagit från www.astridlindgren.se, som jag tror är den "officiella" hemsidan för Astrid Lindgren. Gå in där och läs lite mer om Astrid Lindgren och hennes böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim, jag är en riktig skrivarfantast som ibland väljer skrivandet före nästan allt annat! MEN DET ÄR SÅ GRYMT KUL!!! Och min fantasi är alltid på högvarv. Till frågan: jag har skrivigt en bok på 50 A4. Den är rätt lång. Men jag har gjort med lite möda så att det är 50 sidor i A5. Hur gör man när man skickar in en bok till ett bokförlag? I minsta detalj?! Jag har även skrivigt en lite av en fantasy på 20 sidor och en annan som heter heliga stunder, pärlan. Min längsta heter Shannon blue life. Men hjälp hur ska jag göra för att nån ska få se den på disken i nån bokhandel?! Tacksam för svar!

/ Fidde, 11 år från Örebro

Hej Fidde

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim





hur många böcker finns det? (i skåne)

/ amanda, 5 år

Hej Amanda

Det är ingen som vet hur många böcker det finns, men det är väldigt, väldigt, väldigt många.

Kramisar från Kim


Vad heter alla dina böcker som du har skrivit.

/ Annie Wehlin, 10 år från Ljungby

Hej igen Annie

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.
Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: Den handlar om när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Boken kommer ut augusti 2008.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du böckerna lät spännande?Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är
98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?


Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


Hej jag undrade om det är svårt att skriva en berättelse och sen att det kommer på bok,för det är ju 10-20 berättelse som blir böcker när det är ca 3.000 som skickar in. Och hur många böcker har du skickat in och hur många blev då böcker.

/ Annie Wehlin, 10 år från Ljungby

Hej Annie

Ja, det är svårt att få en bok utgiven. Men om man har en riktigt bra berättelse är det lättare. Det gäller att hitta rätt förlag och rätt person som läser berättelsen.

De berättelser jag skickat in har blivit böcker. Min debutbok "Tillbaka till Pompeji" sålde jättebra när den kom ut.

Vill du veta mer om hur man gör för att få sin berättelse antagen hos ett förlag kan du gå in på www.kimselius.se och klicka på "Författartips". Där hittar du även mer uppgifter om mig och mina böcker, kan läsa smakprov ur böckerna och lyssna på några av dem.

Kramisar från Kim


Jag skickade ett bidrag till unga berrättare men det blev fel bild! Går det möjligtvis att ändra bild eller om ni kan radera bidraget? Bidraget heter En resa i tid och rum.

/ Johan, 12 år från Säffle

Hej Johan

Om du mailar till richard@commersen.se kanske han kan hjälpa dig.

kramisar Kim


Det här har jag nyss skrvit

- Summer, vänta! En blond tjej vinkar mot mig och jag tar av mina solbrillor för att bättre kunna urskilja vem det är. Och faktiskt så är det ingen annan än Erin Hayes som har varit på semester i Afrika i 3 veckor och nu är brunare än någonsin.

Min fråga är ifall jag ska skriva och faktiskt på en ny rad eller ifall det kan vara so m det är.

/ Samantha från 12, år

Hej Samantha

Så här hade jag skrivit:

"Summer, vänta!"
En blond tjej vinkar intensivt mot mig och jag tar av mig solglasögonen för att bättre kunna urskilja vem det är. Till min förvåning/till min glädje är det ingen annan än...

Om du vill ha "Och faktiskt" i början av meningen så ska även den fortsätta direkt på.

Lycka till!

Kramisar Kim


jag vill veta hur man skriver upp ett släkt träd med alla karaktärerna som jag vill skriva om, och vars ska jag få alla namn i från, (efternamnen är svårast att komma på)

snälla visa hur man skriver ett släkt träd.

/ Elin, 15 år från Överkalix

Hej Elin

Släkträd är inget som jag är expert på. Att hitta namn är busenkelt, det är bara att ta telefonkatalogen och leta upp lämpliga namn och kombinera ihop så det passar. Förnamn hittar du många förslag på i de flesta almanackor.

Om du går in på www.google.se och söker på "Släktforskning" hittar du många länkar till släktforskning, där kanske du även hittar hur man bygger upp en släkträd.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej det är så att jag är väldigt kreativ, jag kan rita bra, och jag kan skriva bra ( ibland)
men jag vet inte hur jag ska få insperation hela tiden, jag håller på med en bok som heter de tretton systrarna och här på ung fakta har jag skrivit en berättelse som heter dödsviskaren, jag tyckte den var väldigt bra själv.

men nu till frågan,
jag bor i en väldigt liten by uppe i norrland, och där finns inte stora klädaffärer och såna stora höghus utan de är mer som småhus, men jag gillar vars jag bor. Men hur som helst, jag vet inte hur jag ska kunna bli en författare eller en regissör, för ibland är jag jätte bra och ibland inte så bra. jag drömmer om att kunna skriva värsta Spion/fantasy/äventyrs boken,
så mina frågor till dig är:
1. hur ska jag skicka en bok(har ingen skrivare) eller kontakta något (bolag?) som jag kan börja skriva åt,
(har inte mycket pengar och bor lite utanför, alla känner typ alla)
2. måste man börja med en lång bok eller kan man ha en kort bok när man skickar till ett bolag ?
3. jag behöver tips på ord och menigar man kan lägga till i en bok och hur man förklarar omgivningen/personerna så den som läser boken ska få en inlevelse.
4. vad för bolag finns det ??

snälla svara :)

/ Elin, 15 år från Överkalix

Hej Elin

Som författare bor man oftast ute på landet, precis som du gör. Ibland tvivlar man på att man är tillräckligt bra och ibland tycker man att det man har skrivit är jättebra. Så är det bara! Det går upp och ner hela tiden. Men även när man själv tycker att det är dåligt, så brukar läsarna tycka om det! Kämpa på!

1. Ja du, förlagen vill att man ska skicka papperskopior på sitt material. Det skulle annars bli alldeles för dyrt för dem att skriva ut alla manus som kommer in. Kanske kan du bränna ned din bok på en CD och få den utskriven i skolan, på biblioteket eller hos någon vän. Eller så kanske du kan maila ditt material, (uppdelat i mindre delar för att inte hela boken ska komma bort på vägen) till någon vän som kan hjälpa dig att skriva ut ditt material.

När du väl har skrivit ut berättelsen gör du så här:
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till
en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som
har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå
fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se
och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som
papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt
det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i
Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer
det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag
samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den
personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer
som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att
få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver
det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de
kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt
person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du
alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan
förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen
får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20
manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes,
därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören
kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett
kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till
förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast
färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och
annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast
speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det
innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De
trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en
timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med
innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget,
eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna
sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa
böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en
viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför
kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få
ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag,
det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt
själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1
bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att
trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte
vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.
www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och
många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din
närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på
www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och
upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de
som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare,
förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger,
som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis
för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till
Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som
PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar
till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken
erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell
granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av
tryckfärdigt material.

2. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Förlagen vill gärna att sidantalet ligger på ungefär det här antalet.

3. Tips på ord och meningar du kan lägga till i en bok... Ja, det bästa du kan göra är att läsa jättemycket, då får du större ordförråd och kan själv bilda dina meningar. Här följer lite mer tips:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa. Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

4. Besvarad under fråga 1.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag
slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk
och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan
du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också mer skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej, jo, jag har en liten fråga:
J.R.R Tolkien hittade ju på masor av språk i sina fantasy böcker.

Men jag har hittat på ett språk jag med till min bok (Jag skriver nämligen en mycket bra Fantasy/Äventyrs bok) Iallafall, jag har kollat upp "Alvspråken" i Tolkiens böcker och jämfört med mitt språk... det finns inga som helst likheter i skriftutseende, möjligtvis i uttalet. Dock så raderar jag de ord som är för lika Tolkiens språk...
Om vi nu säger att jag ger ut min bok, kan jag bli beskylld för plagiat även om mitt språk är helt olikt Tolkiens?

Ja, det får räcka... jag kanske skickar in fler "konstiga" frågor (hehe) senare...=)

Ha det bra!

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Nej, du kan inte bli beskylld för plagiat om ditt språk inte liknar alvspråken i Tolkiens böcker.

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips". Där hittar du skrivtips, men även hur du ska göra när du ska skicka in ditt manus till förlag.

Lycka till med din spännande Fantasy/Äventyrsbok!

Kramisar från Kim


Heejsan Kim!

Jag undrar hur du vill ha det där du sitter och skriver?
Ska det vara tyst, litet och mörkt bland massor av mjuka kuddar, eller stort, ljust och tomt? Kanske tycker du mest om att vara i ditt sovrum, eller har du ett speciellt skrivrum? Skriver du den allra första "bokversionen" (den där du inte ändrar småfel) på dator eller för hand?

Själv vill jag helst vara i ett litet, gärna mörkt... och liksom mjukt rum när jag skriver.

Ha det så bra!

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

Jag har ett kontor med massor av saker som jag har fått av mina fans. Mest grisar, eftersom jag samlar på det. Rummet är även fullt av bokhyllor, där mina researchböcker står, och även grammatikböcker, svensk ordlista, uppslagsverk och andra böcker som jag behöver i mitt arbete. Där står också mängder av pärmar med brev från mina läsare.

Jag har kakelugn i rummet, ljuslyktor och ljusstakar. När det är mörkt tänder jag alltid ljus när jag skriver. Kakelugnen eldar jag i för att hålla värmen, eftersom vi inte har någon elvärme i huset.

Klassisk musik är det jag skriver allra bäst till, då på låg volym. Sonja Aldén är också någon jag kan lyssna på när jag skriver, för hon sjunger så mjukt och underbart!

För det mesta skriver jag första utkastet på datorn, men det händer också att jag skriver vissa delar för hand. Då beroende på att jag är ute och reser, eller vaknar mitt i natten och börjar skriva. Därefter skriver jag in det i datorn.

All research skriver jag för hand in i en speciell bok, som jag sedan bläddrar i när jag skriver mina historiska äventyrsböcker, för att fakta ska överensstämma.

Kramisar från Kim


jag och en kompis tänkte skriva en bok tillsammans och vi undrar om hur många sidor man ska skriva, rowling skrev ju runt 400-900 i sina böcker men dom säger ju att man skulle ha ungefär 100-150 sidor i en bok då. finns det någon förklaring?

sen undrar vi om det är många yngre(typ 11- 12)författare som blivit lite kända ?

är det något man bör tänka på när man skriver en bok tex beskriva mycket mm.

är det stor chans att man får boken tryckt(om man är 11- 12)?

hälsningar Einar

/ Einar, 11 år från härnösand

Hej Einar

J.K. Rowlings böcker är i tjockaste laget för att vara barn/ungdomsbok.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Under "Nyheter" hittar du rubriken "Titta här alla unga med författardrömmar". Klicka där och du kan läsa om en flicka som fick sin första bok utgiven när hon var nio år! Där ser du också att du har chans att få din bok utgiven, även om du "bara" är 11-12 år.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg, vilket är extra bra om man som ni, är två personer som ska göra boken. Då får man överblick över boken. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ert skrivande.

kramisar från Kim






Hej Kim viken bok är bäst du har skrivit och vilke favoritfäg har du.Hur började du skriva böker.Jag tycker dina böker är bra för den är så mustisk.Jag har frågat dena frågan innanvad bertyder m och varför kan du inte bäreta det MVH CAJSA HEJDÅ

/ Cajsa, 9 år från Karlskrona

Hej Cajsa

Min favoritbok bland mina egna böcker är absolut "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på 312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om "Giljotinen". Där kan du bland annat läsa ett smakprov ur boken. På hemsidan kan du även lyssna på när jag läser lite ur boken.

Som författare vill man inte berätta allt om sig själv. Just därför berättar jag inte vad M står för, utan förklarar ännu en gång att det står för Mystisk, Mångkunnig och Magisk.

Roligt att du tycker om mina "mystiska" böcker. Tack!

Kramisar från Kim


När blev du förfatare ?

/ Gabriella Christenson, 10 år från Sollentuna Sjöberg orrvägen 14

Hej Gabriella

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

Som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Frågan är då: är jag författare först när jag fått min bok utgiven... eller är jag författare när jag har skrivit riktigt tjocka böcker som ligger i byrålådorna? Om det senare gäller så har jag varit författare sedan tonåren. Men om jag inte är författare förrän jag får min bok tryckt, då har jag varit författare sedan julen 1997... Men för att få en bok utgiven måste jag ha skrivit den innan och då är jag ju författare, eller...? Ja, det tål att tänka på.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa uttdrag ur samtliga av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" samt de två nya böcker som kommer ut i augusti 2008: "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Du kan även lyssna på när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


När dog Astrid Lindgren ?

/ Gabriella Christenson, 10 år från Sollentuna Sjöberg orrvägen 14

Hej Gabriella

Här kommer några uppgifter om Astrid Lindgren:

14 november 1907 föds Astrid, Anna, Emilia Ericsson på gården Näs, nära Vimmerby i Småland. 1931 gifter sig Astrid Ericsson med Sture Lindgren och Astrid Lindgren blir hemmafru.

1944: Astrid Lindgren råkar ut för en halkolycka och blir sängliggandes i en vecka. Nu skriver hon ner alla historier om Pippi Långstrump som hon tidigare har berättat för dottern Karins och hennes kamrater. Tanken var att berättelserna skulle bli en present till dottern Karin på hennes tioårsdag. Astrid Lindgren skickar en kopia till Bonniers förlag. I september 1944 vinner Astrid Lindgren pris i Rabén & Sjögrens flickbokstävling med boken ”Britt-Mari lättar sitt hjärta”.

1945: Astrid Lindgren skickar in sitt manus ”Pippi Långstrump” till Rabén & Sjögrens tävling ”Böcker för barn i åldern 6-10 år”. Astrid Lindgren vinner tävlingen.

14 november 1997, Astrid Lindgren fyller 90 år och blir vald till ”Årets svensk i världen”.

28 januari 2002, Astrid Lindgren avlider i sitt hem i Stockholm. Ett årligt internationellt barn- och ungdomslitteraturpris instiftas till Astrid Lindgrens minne.

Astrid Lindgren har skrivit 81 böcker (40 kapitelböcker och 41 bilderböcker). Det också 12 olika samlingsvolymer, men det är egentligen bara hopplock av bitar från andra böcker. Uppgifterna har jag tagit från www.astridlindgren.se, som jag tror är den "officiella" hemsidan för Astrid Lindgren. Gå in där och läs lite mer om Astrid Lindgren och hennes böcker.

Kramisar från Kim


Wow!:)

Är det jobbigt att sätta upp montern?

MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Ja, det är jobbigt att bygga upp montern på Bokmässan. Framförallt är det jobbigt att köra in allt material som ska vara med: alla bord, stolar, bänkar, skyltar, reklammaterial och ALLA BÖCKER!!!

Kramisar Kim


Är de kul att skriva?

/ tilda, 11 år

Hej Tilda

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns flera fanklubbar om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du omslagen på mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet"
och "Det glömda kriget 1808-1809". På hemsidan kan du även läsa lite ur varje bok och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Jag älskar att skriva!!!

Kramisar från Kim


hej jag skulle vilja veta ett bra tips vad en bok kan handla om.

/ Gabriel, 12 år från Gusum

Hej Gabriel

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att läsa. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Tänk på att det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim




Hejsan vad heter du som svarar på denna fråga?

/ Hoko, 26 år från Luleå

Hej Hoko

Jag heter precis som det står på unga faktas panel: Kim M. Kimselius. Jag är författare och skriver historiska äventyrsböcker.

På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB