Senare vampyrer
|
William Marshall som Blacula. |
Hammers framgång med vampyrer fick filmmakare över hela världen att sätta igång med sina egna produktioner.
I Mexico gjordes filmer om den Dracula-like greve Lavud, och Nostradamus –en gång spåman, men nu vampyr. Nostradamus kunde för övrigt bara dödas med pistolkulor av platina.
I USA fick vi se den förste svarte vampyren i "Blacula" 1972. Filmen blev populär och fick en uppföljare.
I Asien gjordes t ex "Lake of Dracula" (1972).
I "Zoltan –Draculas hund" (1978) får vi möta grevens blodsugande husdjur.
|
Frank Langella. |
1979 dammade Universal av pjäsen som låg till grund för deras gamla "Dracula" och gjorde en ny version med Frank Langella i huvudrollen.
Samma år kom en nyinspelning av "Nosferatu", och vampyrkomedin "Kärlek vid första bettet".
Sedan dess har vampyrfilmen knappt gjort uppehåll. På senare år har vi t ex kunnat se hur vampyren flyttat in i de amerikanska bostadsområderna i "Fright Night" (1986).
I "The Lost Boys" (1987) sluter sig vampyrerna sig samman i ungdomsgäng, och tar sig fram på motorcykel.
|
Gary Oldman som Dracula. |
1992 kom den första filmen som faktiskt gör boken "Dracula" rättvisa. "Bram Stoker´s Dracula" är en överdådig, ruskig och vacker version av den klassiska historien. I stort sett allt från romanen finns med. Gary Oldman spelar Dracula, inte som han ser ut i Stokers berättelse, men som Vlad Dracula ur historieböckerna. Han är också urtidsgammal innan han får blod, samt varg och fladdermus.
Två år senare dök Anne Rices "En vampyrs bekännelse" upp på bioduken. Historien från boken är nedkortad, men mycket av Rices idéer om vampyrlivet finns kvar. Brad Pitt spelar Louise och Tom Cruise den grymme Lestat.
|
Tom Cruise spelar Lestat. |
Action –och vampyrfilm har också korsats med framgång. I "From Dusk Till Dawn" (1996) hamnar två bankrånande, skjutgalna bröder på en bar full med vampyrer.
Hjälten i "Blade" (1998) är själv vampyr till hälften. Han försöker rädda världen från sina blodsugande släktingar, och använder bl a en rakbladsvass bumerang och ett mystiskt svärd i arbetet. Figuren Blade kommer från Marvel Comics strålande Dracula-serietidning från 70-talet.
"Den lile vampyren" (2000) bygger på en populär barnbok och handlar om en liten kille som flyttar från USA till Skottland. Han blir mobbad i skolan men träffar en vampyrkille som han blir bästis med. De bägge upplever vilda äventyr tillsammans, särskilt när de får en fanatisk vampyrjägare i hälarna. Här har vampyrerna valt att dricka blod från kor istället för människor. Detta gör att man därför kan se de första vampyrkossorna i filmhistorien.
|
Kate Beckinsale som vampyrkrigaren Selene i "Underworld". |
"Underworld" (2003) och dess två uppföljare handlar om den uråldriga konflikten mellan vampyrer och varulvar. De två första filmerna fokuserar på förhållandet mellan vampyren selene och Michael som är en hybrid mellan vampyr och varulv. Den senaste filmen "Underworld: Rise of the Lycans" går tillbaka till medeltiden och berättar om hur varulvs/vampyr-kriget började.
"I Am Legend" (2007) bygger på Richard Methesons berömda roma med samma namn. I hans version är hjälten den sista människan i en värld fylld med vampyrer. I filmen är monstren en sorts superzombies skapade av ett virus.
"Twilight" (2008) bygger på Stephenie Meyers populära romantiska vampyrbok "Twilight" ("Om jag kunde drömma" på svenska). Historien utspelar sig i amerikansk skolmiljö och skildrar konflikter mellan vampyrer som anfaller människor och de som väljer att bara dricka djurblod. Hjältinnan Bella Swan hamnar mitt i smeter när hon förälskar sig i vampyrkillen Edward Cullen.
|
Eli. |
Även Sverige har fått ett par vampyrfilmer på senare år. "Frostbiten" (2006) handlar om en vampyrsmitta i norra Sverige som sprider sig bland ungdomar. Filmen blandar humor och skräck med blandat resultat. Mycket bättre är då "Låt den rätte komma in" (2008) efter John Ajvide Lindqvists bok med samma namn. Filmen handlar om den mobbade, 12-årige Oskar som möter vampyrflickan Eli och en märklig vänskap börjar. "Låt den rätte komma in" är otäck utan att vara högljudd och effektsökande på typiskt "Hollywood"-vis.