Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Människan

Australopithecus afarensis

[au-stra-lå-pi-TE-kuss affa-RÄNN-siss]


Längd: 1 till 1,3 meter
Tid: Pliocen till tidig pleistocen
Plats: Afrika

Australopithecus kallades en gång "Den felande länken", eftersom den verkade vara halvvägs mellan apa och människa i utvecklingen.

De kallas idag allmänt "apmänniskor", och var de första i den grupp däggdjur som kallas hominider. Dit hör även människan.

Australopithecus afarensis var det första helt upprättgående däggdjuret. Förutom att de var rysligt små liknade de människan kroppsligen. Hjärnan var förstås betydligt mindre och huvudet fortfarande ganska aplikt. Armarna var också något längre än på en människa.

Man tror inte att de kunde tala. Det är däremot mycket troligt att de använde enklare verktyg som pinnar för att gräva fram kryp ur trädstammar, och påkar för att försvara sig.

Musklerna kring käkarna verkar ha varit ganska svaga, vilket visar att de åt mer lättuggad föda än människoaporna. Frön, mjuka rötter och insekter kan ha stått på matsedeln.

Australipithecus afarensis levde på savannerna tillsammans med många andra djur, men sov troligen i träd för att vara trygga från rovdjur.

Lucy

1974 hittades ett skelett efter en Australopithecus afarensis-hona i norra Etiopien. Benen visade sig vara tre miljoner år gamla och var därmed de äldsta kända spåren efter en hominid.

Den lilla Australopithecus-honan döptes till Lucy, efter Beatles-låten "Lucy in the Sky With Diamonds", som forskarna hörde på en radio i bakgrunden, då skelettet grävdes upp.

Australopithecus africanus

[au-stra-lå-pi-TE-kuss aff-ri-KA-nuss]


Längd: 1 till 1,3 meter
Tid: Pliocen till tidig pleistocen
Plats: Afrika

Australopithecus africanus var ganska lik Afarensis, men något kraftigare byggd.

Käkarna var starka och stöddes av nackmusklerna då africanus tuggade.

Den var huvudsakligen växtätare, men kan också ha ätit kött från kadaver.

Forskarna har lyckats göra en avgjutning av en A. africanus-hjärna genom att hälla gummi i en skalle. Hjärnan är lika stor som en gorillas, men liknar vår mer.

Klicka på bilderna nedanför så får du veta mer om varje steg!



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB