Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Film

När dinosaurier ska hamna på film blir det inte alltid så bra. Ofta hittar man på arter som aldrig funnits, eller ändrar man om riktiga urtidsdjur så att de ska se hemskare ut. Ibland tvingas man använda enklare specialeffekter för att skapa sina dinosaurier, och då ser de konstiga ut för det. För dinosaurier och filmtrick hör verkligen ihop.

Det bästa sättet att göra filmdinosaurier var i många år att använda så kallad "stop-motion", eller dock-animation. Det går ut på att man bygger en ledad docka som sedan flyttas en liten bit i taget, och fotograferas en filmruta vid varje flytt.

När filmen sedan rullas upp ger dessa serier av enbildstagningar illusionen av att dockan faktiskt rör på sig. På det sättet har man kunnat åstadkomma de mest fantastiska scener -dinosaurier i kamp på liv och död, flygödlor som flaxar förbi på himlen, och till och med dinosaurieungar som kläcks ur ägg.

Willis O´brien, med en av de trickscener
han skapat för "King Kong" (1933)

Den förste som blev riktigt bra på sådana här trick var Willis O´brien. Under stumfilmstiden i Hollywood på 1920-talet experimenterade han med animerade dockdinosaurier.

Den riktigt stora succén kom 1925, då han gjorde tricken till en filmversion av Conan Doyles äventyrsroman "En förlorad värld".

O´brien höll på med animationen i över ett år innan filmen var färdig. Då han fått den första dinosauriescenen färdig bad Conan Doyle att få låna den. Han visade den på ett årsmöte som hölls av USAs största trollkarlar. Publiken höll på att ramla av stolarna när de fick se dinosaurier på filmduken. De ville veta om det var riktiga djur, och om inte, hur det var gjort.

En Allosaurus anfaller en Apatosaurus
i filmen "En förlorad värld" (1925).

Doyle teg som muren. Han tyckte om att förbluffa folk och spela dem spratt om han kunde.

Willis O´briens mest kända film är "King Kong" från 1933. Här får man följa med ett gäng äventyrare till en urtidsö, där de stöter på den jättelika monstergorillan Kong.

Efter det att Kong rövat bort den vackra blondinen Ann följer hjältarna efter och stöter på flera ruskiga urtidsmonster. Bl a får de slåss mot en Stegosaurus, och blir vittne till hur Kong brottas med en Tyrannosaurus. "King Kong" är fortfarande en mycket spännande och välgjord film, fast den är så gammal.

Ray Harryhausen animerar en Ceratosaurus
ur filmen "The animal world" (1956).

En av de som jobbade med O´Brien var Ray Harryhausen. Han fortsatte att utveckla stop-motion tekniken, och gjorde fram till 1983 flera framgångsrika äventyrsfilmer med animerade monster. Hans mest kända film med dinosaurier är "One Million Years BC" (på svenska: "Giganternas kamp") från 1968. Handlingen är helt galen, för man får se hur grottmänniskor slåss med dinosaurier. De sista dinosaurierna dog ut 63 miljoner år innan de första människorna dök upp! Men trickfilmningarna är riktigt bra gjorda och dockmonstren mycket levande.

Det tar lång tid att göra dockanimation och det blir lätt dyrt. Det finns en tidigare filmversion av "One Million Years BC" från 1940. Då tyckte filmproducenterna att de varken hade råd eller tid med dock-animation.

Alligatorer och ödlor har ibland fått spela dinosaurier,
men det blir sällan bra.

Istället tog man levande reptiler, som krokodiler och varanödlor, och klistrade på dem horn, taggar och fenor för att de skulle likna dinosaurier. Sedan satte man dem i modellbyggen och hetsade dem att slåss mot varandra.

När man filmade djuren i slow-motion rörde de sig långsammare, och såg ut att vara större än i verkligheten. Det här var förstås en grym metod, och det var inte alltid det säg särskilt bra ut. Den har ändå använts flera gånger sedan dess i andra filmer.

Affisch till filmen "Godzilla vs. Gigan" där jordmonstren Godzilla och Angilas slåss mot rymd-monstren Gigan och Ghidorah.
Den japanska filmindustrin har gjort våldsamma monsterhistorier sedan 1950-talet. Inte heller här har dinosaurierna så mycket med verkligheten att göra. De är ofta så stora att de kan trampa ner hela städer och sprutar ibland eld. Det mest kända av alla japanska filmmonster är Godzilla.

Trickfilmningen är här gjord med skådespelare i gummidräkter och mycket välgjorda modellbyggen. Dinosauriedräkter används också som ersättning för den långsammare dockanimationen, och har förekommit i många västerländska filmer.

Vissa försök har varit mer lyckade än andra. I "Unknown Island" från 1948 ser dinosaurierna riktigt usla ut, medan den engelska "The Land That Time Forgot" ("Det djävulska landet") från 1973 har gjort ett ganska bra jobb.

De mest levande dinosaurierna någonsin dök upp på filmduken 1993. Regissören Steven Spielbergs "Jurassic Park" använde till stor del urtidsdjur skapade i datorn. Tekniken utvecklades av special effects-företaget ILM, som bl a gjort tricken till "Stjärnornas krig" -och "Indiana Jones"-filmerna.

Sammanlagt finns det över 100 filmer som haft med dinosaurier i handlingen på något sätt.

I "Tarzan´s Desert Mystery" (1943) får Tarzan (Johnny Weissmuller) slåss mot nazister, köttätande växter, en jättespindel och dinosaurier (en scen lånad från första versionen av "One Million Years BC").

"The Valley of Gwangi" (1969) handlar om hur cowboys hittar en glömd dal i Mexico. Här råkar de på flera urtidsdjur, bl a en Allosaurus som de fångar och visar upp i en cirkus. Special effekter av Ray Harryhausen.

I "Planet of Dinosaurs" (på svenska: "Skräcködlornas planet") från 1978 får man följa en grupp astronauter, som kraschlandar på en planet som precis liknar jorden under dinosauriernas tid. Handlingen är tunn, men trickfilmningen mycket välgjord, med flera dinosauriearter man annars inte ser på film.

Beatles-trummisen Ringo Starr rider på en dinosaurie i komedin "Caveman" (1981).
Äventyrarna i "Lost Continent" (1951) skickas iväg för att hitta en kraschad atomraket i Söderhavet. De hittar den på en ö bebodd av vildsinta (dockanimerade) dinosaurier.

I den betydligt lättsammare "Prehysteria" (1993) får en rik, men ensam pojke ta hand om ett gäng livliga miniatyrdinosaurier -med alla problem detta nu innebär.

På senare år har de tecknade filmerna om dinosaurien Lillefot i serien "Landet längesedan" blivit väldigt populära. Här ser väl djuren inte riktigt ut som de gjorde i verkligheten, men filmerna är både spännande och roliga.

I många av filmerna är kanske handlingen inget vidare, medan dinosaurierna kan vara rätt bra gjorda. Här följer en lista på sådant som kan vara värt att se någon gång.

The Lost World (1925)
King Kong (1933)
Son of Kong (1933)
Lost Continent (1951)
One Million Years BC (på svenska: "Giganternas kamp")(1966)
The Valley of Gwangi (1969)
When Dinosaurs Ruled the Earth (på svenska: "Akita -solens förbannelse") (1969)
The Land That Time Forgot (på svenska: "Det djävulska landet") (1974)
Planet of Dinosaurs (på svenska: "Skräcködlornas planet") (1978)
Caveman (1981) (med gamle Beatles-medlemmen Ringo Starr)
Landet längesedan (1989)
Jurassic Park (1993)
Prehysteria (1993)
Lost World: Jurassic Park (1997)
Jurassic Park III (2001)

Det är inte så ofta sådana här filmer visas på TV. Många av dem går att hitta på video. SF-bokhandeln i Stockholm säljer flera av dem, men då bara på engelska och under engelsk titel.


Film

Böcker

Länkar



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB