Atlas
|
Atlas som utsmyckning på en byggnad i Melbourn, Australien. |
Atlas var son till titanen Iapetus och okanoiden Clymene. Hans hustru var egentligen Phoebe, men han hade flera barn med andra kvinnor. Tillsammans med den mystiska Hesperis har han döttrarna Hesperiderna, som är nymfer med uppgift att vakta gudinnan Heras trädgård.
Med sjönymfen Pleione har han flera döttrar, bland dem de sju Plejaderna som följer jaktgudinnan Artemis. Han är också far till den undersköna havsnymfen Calypso, som senare ställer till det för hjälten Odysseus.
Han stred med de andra titanerna mot de unga olympiska gudarna, men förlorade kampen. De andra titanerna kastades ner i den mörka avgrunden Tartaros, men Zeus hade tänkt ut ett annat straff åt Atlas. Zeus visste att Gaia (jorden) och Uranos (himlen) var föräldrar till titanerna. Därför satte Zeus den store och starke Atlas att vid jordens västra kant hålla upp himlen så att den aldrig mer kunde vidröra jorden. Zeus tänkte nämligen se till så att inga fler titaner kom till, hur liten risken än var (den gamle urguden Uranos var ju redan död sedan länge).
Atlasbergen
Långt, långt senare stötte Atlas på hjältarna Herakles och Perseus. Herakles lurade Atlas att hämta de gyllene äpplen som Hesperiderna vaktade medan Herakles själv höll uppe himlen. När detta var gjort lurades Atlas att återta sin börda. Perseus kände barmhärtighet när han fick se den gamle titanen stå med böjd rygg under himlens tyngd. Han hade just hämtat huvudet av gorgonen Medusa, som kunde förvandla allt till sten med sin blick. Han höll därför upp Medusas huvud framför Atlas, så titanen förvandlades till sten. På så sätt bildades Atlasbergen i nordvästra Afrika.
Kartbok?
Ibland avbildas Atlas bärande på jordklotet genom rymden, men det är alltså himlen han bär upp i de grekiska myterna. Genom bilden på den jordklots-bärande Atlas så har den här titanen kommit att förknippas med geografi och kartböcker. ”Atlas” är ju ett annat namn för en kartbok. Den förste att använda ordet ”atlas” var den flamländske kartritaren Gerardus Mercator. Men han syftade egentligen på en helt annan Atlas. Enligt både sagor och viss historieskrivning ska det ha funnits en kung och astronom i norra Afrika vid namn Atlas, och det är efter honom som Mercator ”stulit” namnet. |