Stjärnor och planeter
Skolår F-3
Skolår 4-6
Skolår 7-9
PDF:er
Till faktaämnet

Stjärnor och planeter

Lärarhandledning för skolår 4-6

Tidsåtgång
Minimum fem klocktimmar (både antalet timmar och perioden kan vara betydligt mera omfattande), innehållande de traditionella ämnena bild, geografi, historia, religion, matte och svenska.

Upplägg
Albert berättar vad han vet om rymden, därefter hjälper eleverna Albert att lära sig om himlakroppar i vårt solsystem.

Genomförande

  • Träffa Albert
    Börja med att skapa intresse för rymden genom att låta Albert berätta vad han vet om rymden.

    Använd datorn i klassrummet eller ännu bättre, koppla datorn till en bildkanon för större bild.

    Alberts text löpande:

Jag heter Albert och jag är tolv år. Jag har bestämt mig för att bli astronom när jag blir stor. En astronom har som jobb att forska om universum och dess himlakroppar.

En himlakropp kan vara en planet, måne, stjärna eller asteroid till exempel.

Jag tycker att allt som har med rymden att göra är enormt spännande och om jag fick välja skulle jag forska om planeterna i vårt solsystem. Jag vill lära mig allt om varje planet.

Jag vet redan nu ganska mycket om rymden. Vårt solsystem består av en sol och åtta planeter. Planeterna snurrar kring solen i speciella banor.

Sen har vi månar och de snurrar liksom runt själva planeterna. Jorden som vi bor på har en måne. Men det finns andra planeter som har många fler...

Det fanns tidigare en planet till i vårt solsystem som hette Pluto och låg allra längst bort. Pluto kallas nu istället för en dvärgplanet därför att den inte uppfyller kraven för att få kallas planet.

Pluto tillhör numera Kuiperbältet som är en samling stora stenblock. Några av dem är till och med större än Pluto.

Vårt solsystem ingår en galax som heter Vintergatan. En galax är stjärnor som klumpat ihop sig i massor. (bild även på en galax)

Stjärnor ser vi ju tusentals av under molnfria kvällar och jag vet att vår sol är stjärna. En stjärna är ett jättestort gasklot.

Om vi på Jorden inte hade haft solen så skulle vi inte ha existerat. Det är solljuset som ger planeten vi bor på den energi som behövs för att det ska finnas liv.

Jag vill lära mig allt om universum. Men hur ska jag hinna? Det finns så mycket att lära sig och så mycket ingen ännu känner till. Ja, ja, jag lär mig massor genom Unga Fakta, men tiden räcker inte till. Jag kan inte ens allt om vårt eget solsystem. Ni måste hjälpa mig! Snälla...

    Tilldela varje grupp/elev en himlakropp. De söker sedan fakta inför redovisningen på vår sajt om Stjärnor och planeter under knappen Himlakroppar.

    Vid redovisning bygger eleverna en modell av solsystemet där varje grupp bidrar med ”sin” del till modellen. Himlakropparna blir skalenliga men korrekta avstånd mellan dem är svåradministrerat. Här krävs fusk!

    Vad väger 1 liter mjölk på de olika himlakropparna?
    Ett roligt aktivitetsprojekt när man jobbar med ”sin” himlakropp.

    För att sedan få en förståelse för hur långt det är mellan planeterna är det bra att gå ut på skolgården och mäta ut avstånden.

  • Tips
    Det finns även mycket och bra handledningsmaterial på webben i ämnet kring rymden, stjärnor och planeter och rymdfärder för de här skolåren.
    Vi kan rekommendera ESA:s eller NASA:s hemsidor med mycket användbart material.

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB

Våra ämnen  |  Om Kunskapsbanken  |  Kontakta oss  |  Startsidan  |  Till Unga Fakta