Älvor är det vanligaste och mäktigaste oknyttet runt om i Europa. De dyker särskilt upp på brittiska öarna. Det är en viss skillnad på svenska älvor och de brittiska. Det engelska ordet faerie, senare omvandlat till fairy, är ett samlingsnamn för en stor mängd naturväsen, både fula och vackra, onda och goda. Framför allt beskriver det människoliknande väsen som lever nära naturen och besitter stora magiska krafter. Ibland är de små som barn och ser lustiga ut, ibland lika stora som människor och mycket vackra.

I svensk översättning kan faerie vara älvor, alver och féer. Det vi på svenska kallar alver är släkten av faerie som kommer från en gammal ras irländska gudar. De tillhör i brittisk folktro adeln bland oknytten. De är vackra och klär sig ofta rikt. De lever också mycket länge. Det finns också kvinnliga faerie som ofta hjälper människorna med sina magiska krafter. De kan beskydda både små barn och mäktiga riddare. I riddarsagorna vaktar de ofta magiska och heliga källor. Just dessa älva-kvinnor kallas ofta féer på svenska.

Alla älvor kan förtrolla människor på olika sätt och gör det både ofta och gärna. I älvornas rike står tiden stilla och även människor som träder in där förblir opåverkade. Då de återvänder till människornas värld brukar de plötsligt åldras snabbt, då tiden hinner upp dem. Trots all sin magi har älvorna två stora svagheter; de kan göra upp eld eller hantera stål.