Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Det här miniämnet handlar om när kroppen beter sig konstigt och särskilt när det gör ont på olika sätt. För det mesta är det inget farligt, fast det känns riktigt obehagligt. När man blir sjuk eller behöver läka en skada brukar kroppen kunna ta hand om det själv. Kroppen har något som kallas immunförsvar. Det består av olika sorters celler som tar bort farliga ämnen som kommit in i kroppen. De bygger också upp de delar av kroppen som blivit trasiga.

Virus!
Den vanligaste sortens fara som människokroppen blir utsatt för är virus och bakterier. Virus är pyttesmå biologiska ämnen som ger sig på levande celler. Med hjälp av cellernas energier kan viruset föröka sig och när de blir för många blir man sjuk. Bakterier är jättesmå djur som lever överallt i vår värld. De finns naturligt i luften, vattnet och våra kroppar. De flesta bakterier är ofarliga, men några av dem kan göra så att kroppen tar skada och immunförsvaret sätts igång för att utrota dem. Både virus och bakterier är så små att de bara syns i väldigt starka mikroskop.

Bakterier!
När virus och bakterier angriper kroppen drabbas den av en infektion. Det är då immunförsvaret börjar jobba som man känner sig sjuk. Det är nämligen en stor påfrestning för kroppen. Ibland kan inte immunförsvaret klara av problemet själv och då måste man ta läkemedel. Det finns inga läkemedel som biter på virus men bakterier kan bekämpas med så kallad antibiotika. Sedan finns det kemiska läkemedel som skickar signaler till olika delar av kroppen för att lindra värk och feber.

Alla saker som händer i kroppen beror på att hjärnan tar emot signaler från nerver och kemikalier som finns i vår kropp. Hjärnan skickar sedan ut information i form av varningssignaler, till exempel att det bränns när vi kommer för nära eld. Om det gör ont eller att vi blir sjuka visar bara att vår kropp funkar som den ska. Men ibland är våra kroppar extra känsliga mot vissa ämnen och då får man allergi. Då överreagerar kroppen i sina varningssignaler och det bränns och kliar när det egentligen inte borde göra det.

Länkar:
http://www.ur.se/topptillta/Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB