Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Hicka

Hicka beror på plötsliga reflexer i mellangärdet som drar ihop sig. Man kan säga att det är som en lättare kramp. Vid varje sammandragning dras luft snabbt ner i lungorna. Då drar stämbanden ihop sig och gör ett klickande ljud.

Varför kroppen gör så här är fortfarande oklart. Det är en reaktion på olika saker. Man kan ha svalt luft då man äter eller dricker, eller kan man ha andats kall luft, skrattat häftigt eller hostat.

Hicka är inget farligt, även om det kan vara jobbigt och pinsamt. Det finns inga säkra botemedel, men gott om olika huskurer. Till exempel kan man prova att hålla andan eller dricka kallt vatten från glasets bortre kant.

Rapningar

Man rapar då luft som kommit ner i magsäcken tar sig upp genom halsen och kommer ut genom munnen. Då brukar det låta en del och ibland luktar det, då luften har med sig en doft av ämnen som håller på att smälta i magen.

I många kulturer anses det ofint att rapa, medan man i andra länder rapar efter måltiden som ett tecken på att man tyckte det var gott.

Fisar

Fisar, eller flatulens, kommer av att gaser från magen kommer ut genom ändtarmen. Fisen består av en blandning av olika gaser, mest kvävgas men också metangas och vätgas. Då magsäcken smälter den mat man ätit kan det hända att matresterna börjar jäsa. Då bildas gaser som kroppen måste göra sig av med. Då tarmarna trycker ut gasen börjar ringmuskeln i stjärten och skinkorna vibrera och det är då det låter. Fisar luktar ofta eftersom det finns svavel i gasen.

Vissa människor har magar som producerar jättemycket gas och därför fiser de oftare än andra. De har också ofta rejäla magknip. Gaserna kan komma av att de är känsliga för vissa typer av mat och då måste de lära sig att äta annorlunda. Det finns också vissa läkemedel som kan lindra besvären.

Snarkningar

När man snarkar pressas luften genom ett trångt utrymme i svalget. Då uppstår ett skorrande ljud. Man kan börja snarka om man ligger på rygg, är förkyld eller har druckit mycket alkohol. Det är inte bara människor som snarkar, alla djur som har lungor kan snarka. Hundar snarkar ofta när de sover.

Det där trånga utrymmet i svalget kan komma av olika orsaker. Man kan ha en hals som stänger till sig under sömnen. Är man överviktig kan det vara fett som pressar kring halsen. Man kan ha en käke som gör att halsmusklerna är under press då man sover.

Ibland kan snarkning vara ett problem, till exempel om man inte får tillräckligt med syre under natten. Då är det svårt att vara tillräckligt utvilad när man vaknar nästa dag. Dessutom kan de man lever ihop med få svårt att sova på grund av snarkningarna.

De som lider av sina snarkningar kan få hjälp i form av en speciell tandställning som hjälper till at hålla luftvägarna öppna. Man kan också använda en apparat som ger syre under natten. Ibland opererar man för att öppna upp luftvägarna.

Näsblod

När man drabbas av näsblod rinner blod ur näsborrarna och man kan känna ett tryck i pannan. Om man slagit i näsan kommer det ofta näsblod, men ibland verkar inte blödningen ha någon orsak. Då kan det bero på att trycket i luften förändras, till exempel då man åker bil, flyger flygplan eller kommer upp på en höjd. Man kan också få näsblod då man är förkyld eller har högt blodtryck.

Blödningen kommer av att blodkärl i slemhinnorna brister. Det kan blöda en hel del och man ska se till at svälja så lite av det som möjligt. Blodet brukar nämligen rinna ner i svalget. Man kan stoppa detta genom att luta sig framåt eller bakåt (för att stoppa blodet från att rinna ner). Om man har tunt blod eller har druckit alkohol kan det hända att man blöder mer än vanligt. Då måste man ta sig till en läkare och få hjälp med att stoppa blödningen. Annars kan det hjälpa med att trycka upp lite bomull i näsan, för att suga upp blodet.

Mens

A. Äggledare
B. Livmoder
C. Slida
D. Äggstock
Bild 1: Livmodern med slemhinnan innan mens.
Bild 2: Livmodern efter mensen, då en ny slemhinna börjar byggas upp.
Menstruationen är en del av en flickas naturliga mognadsprocess. Hennes kropp börjar förbereda sig på att kunna få barn. Ungefär en gång i månaden släpper äggstocken iväg ett eller flera ägg som kan bli befruktade av mannens sperma. Om det händer fastnar det befruktade ägget i ett slemlager på livmoderväggen. Om det inte sker stöter kroppen ut livmoderns slemhinna och då blöder det. Flickor blöder olika mycket och för vissa är det mer besvär än för andra. Det finns olika sorters mensskydd som används för att samla upp mensblodet. Bindor sitter utanpå kroppen medan tamponger förs in i slidan.

Inkontinens

Inkontinens betyder att man inte kan hålla reda på när det är dags att kissa eller bajsa. Helt plötsligt kommer det bara och när man märker det är det oftast redan för sent. Inkontinens kan också inträffa när man anstränger sig. Det beror oftast på att musklerna i bäckenbottnen är svaga. Kvinnor kan drabbas av inkontinens efter att de fött barn. Män drabbas ofta när prostatan svullnar upp och trycker mot urinblåsan. När urinblåsan är full skickar nervsystemet signaler till hjärnan, som vi uppfattar som "kissnödighet". Ibland tycks dessa signaler fungera dåligt och då kommer kisset ut utan att vi är beredda på det. De som har problem med inkontinens använder särskilda urin och avföringsskydd som liknar blöjor. Ibland kan man lösa problemet genom att operera.



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB