Brännskador
|
1. Hårstrå 2. Överhud 3. Överhud 4. Läderhud 5. Underhud med fettceller |
Att bränna sig är en otäck skada, även om den bara är liten, och brukar göra ordentligt ont. Man kan få brännskador av eld, en het spisplatta eller frätande kemikalier.
Huden är faktiskt kroppens största organ och har flera uppgifter. Den ska skydda allt som finns innanför huden, som muskler, skelett och organ mot infektioner. Huden ser till att hålla alla kroppens vätskor inne i kroppen. Huden ska också hjälpa till att hålla ordning på kroppstemperaturen och talar också om för hjärnan om man är nära något som är kallt eller varmt, hårt eller mjukt. Huden är alltså egentligen både tålig och känslig.
Människans hud (liksom alla däggdjurs) består av tre lager: Överhud, läderhud och underhud.
Man delar upp brännskador i tre typer:
Ytlig delhudsbrännskada (första gradens brännskada)
Här är bara överhuden skadad. Huden blir röd, kliar och svider.
Djup delhudsbrännskada (andra gradens brännskada)
Både överhuden och läderhud skadad. Huden blir röd och svullen. Det uppstår blåsor i huden och det gör riktigt ont.
Fullhudsbrännskada (tredje gradens brännskada)
Alla hudlager är här skadade och andra underliggande vävnader kan ha skadats. Huden blir brun och/eller svart och känns hård. Känselnerverna fungerar inte längre.
Den vanligaste brännskadan kan ge upphov till en blåsa på huden som försvinner efter ett tag. Blåsan är fylld med en vätska som kroppen producerar för att skydda den känsliga vävnaden under skinnet. Blåsan fungerar som en sorts kudde. Ibland kan blåsan fyllas med blod om skadan är djup och blir den infekterad fylls den av var.
Om brännskadan är mindre kan man spola kallt vatten på den för att lindra smärtan, men is eller kraftig kyla gör mer skada än nytta. Kroppen kan reagera genom att man får frossa efter en brännskada. Är man riktigt skadad hamnar kroppen i chock, vilket betyder att man kan förlora medvetandet. Detta är mycket farligt och de som är i närheten bör se till att hålla den skadade vaken, fast det gör ont. Det är viktigt att så fort det går komma till ett sjukhus om brännskadan är av tredje graden.
Skavsår
Skavsår är egentligen en form av brännskada. Den har uppstått genom friktion då till exempel hälen hårt glider mot insidan av skon när man går eller springer. Liksom vid vanliga brännskador bildar kroppen ofta en blåsa i huden fylld med en vätska som skyddar vävnaderna under skadan. Man kan sticka hål på en blåsa med en nål som man först gjort steril genom att värma den i eld, till exempel ett ljus. Man ska inte ta bort huden i blåsan, eftersom hudlagret under inte är färdigbildat och lätt blir infekterat. Det finns särskilda plåster för skavsår och brännblåsor som släpper in luft, men skyddar mot bakterier.
Brännässlor
Brännässlans blad har tunna hår som utgår från giftkörtlar. Varje hår slutar i en krökt spets med en liten kula. Då kulan bryts av när någon rör vid bladet blir kroken vass och skär ett pyttelitet sår i huden. Här sprutas giftet in och irriterar huden. eftersom huden är känslig svullnar den upp och kliar, en signal till hjärnan att ett gift kommit in i kroppen. Smärtan går oftast över snabbt.
Insektsbett och stick
Många insekter är också giftiga eller använder särskilda irriterande kemikalier då de suger blod. Myrsyra är en syra som hittas både i getingars och bins gift, samt i rödmyrors bett. Myrsyran är inte giftig med fräter och irriterar. Då huden utsätts för myrsyra reagerar den ungefär som på en liten brännskada.
Brännmanet
Något som är värre en ett insektsbett är att hamna i brännmanetens långa tentakler. Varje tentakel är försedd med nässelceller, som består av en kapsel full med gift. Detta gift kommer in i offrets kropp genom ett stick. Giftet ger upphov till en reaktion på huden som liknar en lättare brännskada, men smärtan man känner är ofta högre.
Har man blivit bränd av maneten på stora delar av kroppen ska man söka läkarvård, eftersom kroppen kan reagera med chock, feber eller frossa.
Halsbränna
Halsbränna känns riktigt obehagligt, men är ofta ofarligt. Det uppstår när den frätande magsaften åker upp i matstrupen. Halsbränna kan orsakas av magkatarr då man ätit något kroppen reagerar på, till exempel kryddig mat.
Har man ofta kraftig halsbränna kan detta vara ett tecken på att något är fel i kroppen. Då gör läkaren en undersökning av magen genom att skicka ner en liten kamera genom matstrupen.