Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag vill gärna bli författare men jag vet inte när och hur spänningen ska börja. Jag vet inte heller riktigt vad jag ska skriva om och i fall det ska vara bilder. Har du något förslag?
/$edel

/ $edel från ?

Hej Sedel

Spänningen ska börja direkt, med första raden. Titta gärna i någon av mina böcker för att se vad jag menar. Vill du veta mer om böckerna kan du titta på www.kimselius.se

Skriv om något som ligger dig varmt om hjärtat och som du känner till, då blir berättelsen bäst, det är mitt förslag.

Kram Kim

 


Jag har frågan:
Jag, vill bli författare. Jag har redan skrivit en berättelse som är 15 sidor lång"A4" Men jag har ett problem. Jag vet inte när spänningen ska börja. Eller hur många sidor det ska vara på ett kapitel.

så frågorna är: När ska spänningen börja?
Hur långt brukar ett kapitel vara ungefär?

/ ????? från ????????

Hej frågetecken

Spänningen ska börja direkt på första raden och hålla läsaren fångad ända till slutet av boken.

Hur långt varje kapitel ska vara är upp till varje författare att bestämma. Ibland är mina kapitel 10-12 A-4 sidor, ibland är de bara 3 A-4 sidor. Det gäller att hitta ett lämpligt avslut för varje kapitel, det ska sluta spännande så att läsaren vill fortsätta läsa nästa kapitel också.

Lycka till med ditt skrivande.

Kram Kim


Hej
jag sitter i klistret eller hur jag ska kunna uttrycka mig. Jag håller på och skriver om mitt liv och det har blivit ca 40 sidor. Jag skulle vilja få lite hjälp. jag tror att jag vill ge ut boken till svenska folket.
Hur ska språket vara när man skriver? så att jag förstår och hur andra som läser den ska förstå?
måste man skriva utförligt?
För att ibörjan tycker jag den är ganska bra men då är det mäst skrivet som jag har hört och de jag kommer ihåg från jag var ca 6 år.
Hur ska man kunna ge en bild till dom som läser hur man har haft det i livet?
Det här blir så svårt, hade varit lättare om du läst det jag har skrivit för att ge mig tips, förslag eller något.

Tacksam för svar

Liza

/ liza Ronnerheim, 17 år från Nykvarn

Hej Liza

För att göra en bra bok som förlagen vill ha, ska du skriva precis så som DU tycker att boken ska vara. Du ska använda DITT språk. Du bestämmer själv hur utförligt du vill skriva.

För att styra upp berättelsen kan du använda dig av Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Tänk på att med ett enda ord kan beskriva så mycket, istället för att skriva "blomma" skriv VAD det är för en blomma, t.ex. "maskros", då vet alla hur den ser ut, hur den luktar etc. Med ett enda ord har du beskrivit väldigt mycket.

Skriv din berättelse till du känner att den är färdig. Då låter du den vila ett tag. Läs därefter igenom den och var inte rädd för att ändra i den. När du har läst igenom den och ändrat berättelsen ett antal gånger är det dags att låta någon närstående läsa berättelsen, någon du vet vågar säga sin åsikt och inte bara håller med. Var inte rädd för kritiken, ta till dig den, känn efter om den är berättigad och ändra om du tycker att kritiken låter vettig.

Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig igen om du behöver mer tips och råd.

Kramisar från Kim

 


hej kim!
jag heter carol.
det här er en konstig fråga men hur gör man böker?
och hur gammal måste man vara för att vara en författare?
mvh Angel

/ carol angel cathrine gabriel blomarv, 11 år från tamburingatan 7 42145 v.frölunda göteborg

Hej Carol

Så här ungefär går det till när man gör en bok.

När förlaget/förlagen får ett manus (en berättelse) är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om berättelsen går den vidare till flera personer. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera (ge ut/trycka) berättelsen.

Därefter korrigeras (rättas) manus (berättelsen), stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" (kommit bort från själva berättelsen) på något ställe.

När manus (berättelsen) är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet (sidorna).

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag (de som skickar böcker vidare till alla affärer). Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag, därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Hoppas att du nu vet lite mer om hur man trycker en bok.

Man behöver inte vara i en viss ålder för att bli författare, man får vara hur ung eller hur gammal som helst. Jag vet att det finns elva-åringar som har fått böcker utgivna.

Kramisar från Kim


hejkim!jag Angelica är en tjej med myket fantasi jag
vill jöra en bok men jag hitarinte på not bra emne!

/ angelica , 9 år från nyköping

Hej Angelica

Det är svårt att skriva en bok om man inte riktigt vet vad den ska handla om. När jag får sådana här frågor brukar jag säga att man ska skriva gula lappar:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

Lycka till med ditt skrivande

Kram från Kim


jag jillar böker men jag vill inte ha för letlästa böker så villken bok föreslår du mig

/ ester selin, 9 år från nedansjö

Hej Ester

En bok jag varmt kan rekommendera dig är "Godnatt Mr. Tom".

Har du provat några av mina böcker. T.ex. "Tillbaka till Pompeji", "Den gömda Inkastaden", "Faraos förbannelse", "Vikingaträl", "Jag är ingen häxa" eller "Svarta Döden". De är historiska äventyrsböcker. De är spännande och svåra att lägga ifrån sig och du lär dig jättemycket när du läser dem. Gå in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa om böckerna och se vad de handlar om.

Kram från Kim


Jag har också skrivit många böker i skolan. Men jag undrar hur många böker har du skrivit?

/ Sanna , 8 år från Svängsta

Hej Sanna

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Här är böckerna:

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Ha det så bra

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Vad menar du med dubbelt radaravstånd egentligen. Jag fattar inte vad det är för någonting. Snälla förklara detta för mig.// Rebecka.

/ rebecka, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Om du skriver i Word går du upp i huvudet, där står "Format", klicka på den så ser du "Stycke", klicka på den så kommer det upp olika alternativ, gå in under "Radavstånd" och ändra till  "Dubbelt", genom att klicka på pilen.

Lycka till

kramisar från Kim


vad är det viktigaste man ska ha med om man ska skriva en berättelse??? h'lsningar Josefine och Marina vi är syskon så vi tänkte skriva en berättelse om tvillingar!!

/ Marina Mickelsson, 13 år från Vattrång

Hej Marina och Josefine

Det viktigaste att tänka på är att gå in i berättelsen och ge ALLT, bli den man skriver om, vara på platsen och verkligen leva sig in i berättelsen. Då blir berättelsen jättebra. Gå gärna in på www.kimselius.se och titta under Kims skrivtips för fler tips, eller se på de tidigare frågorna på denna sajt.

Lycka till med skrivandet.

kramisar från Kim

 


Heej. Jag heter Emilia och är 11 år.
Jag älskar att skriva berättelser, och har skrivit ett tusen tal stycken långa.
Det är kul att skriva noveller, och jag försöker att göra sådana berättelser som griper tag i en... mina berättelser som jag har skrivit är jag ganska nöjd med. Mina kompisar, tycker att de är fantastisika.
Jag undrar om du har något tips, på att skriva berättelser som griper tag i en??

/ tack på förhand Emilia

/ Emilia Hallström, 11 år från Löddeköpinge

Hej Emilia

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Försök att bli den person du skriver om, känn vad den känner, tycker och tänker. Tänk på att man med ett enda ord kan beskriva så mycket. Istället för att skriva "frukt" kan du tala om vad det är för frukt, t.ex. persika, då vet alla som har ätit en persika hur den ser ut, hur den smakar och luktar, utan att du behövt berätta det.

Men vet du, Emilia, om dina kamrater tycker att dina berättelser är fantastiska så lyckas du redan gripa tag i läsarna. Fortsätt skriv på ditt sätt, det är säkert jättebra.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej
Jag undrar om det är bäst att skriva i jag,då eller nu form.
hejdå

/ Märta Jönsson, 10 år från Veberöd

Hej Märta

Ibland kan det kännas lättas att skriva i jagform. Själv tycker jag att det är mycket svårare eftersom man som författare bara kan berätta utifrån vad "jag" ser, tänker och känner. Därför låter jag en "utomstående berättare" föra min berättelse vidare, då kan jag låta läsarna veta vad alla personerna i boken tänker och tror. (Läs min bok "Vikingaträl" så förstår du vad jag menar.)

Om man skriver i Då- eller Nu-form beror på vad det är man vill berätta. Ska man berätta om något som har hänt blir det Då-form. Om du vill berätta om något som händer just nu, är det Nu-form. Därför kan en berättelse innehålla båda formerna. Men det är viktigt att man tänker på att hålla samma form i hela meningen om allting sker just då, eller har skett tidigare.

Det är inte lätt att förklara Då- och Nu-form. Hoppas att min förklaring har hjälpt dig något. Annars får du höra av dig igen, så ska jag försöka förklara på ett annat sätt.

Kramisar Kim


Hej jag undrar hur många böcker du skrivit?
Har du skrivit någon spökhistoria någon gång isåfall skicka den till mej!?

/ Josefin, 12 år från Lidköping

Hej Josefin

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Här är böckerna:

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av skiljs de åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden"

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jo, jag har skrivit en spökhistoria. Den ligger i byrålådan och väntar på att bli bok. När den kommer ut i bokhandeln och på biblioteken får du möjlighet att läsa den. Det ligger ytterligare 20 färdiga berättelser i min byrålåda och väntar på att få bli böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim. Det här är ingen fråga direkt, men jag vill bara säga att jag tycker att dina böcker är JÄTTEBRA!!! Har läst "Tillbaka till Pompeji" och den är jättebra.

/ Rebecka, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Tack för att du skriver så fint om mina böcker. Det gör mig jätteglad. Du kanske vill gå med i min fanklubb. Gå in på www.kimselius.se och titta under "länkar" där hittar du "Kims fanklubb".

Jag ska vara och signera böcker på Akademibokhandeln i Väla/Helsingborg måndag den 19 december 11.00-17.00. Om du kommer dit med dina böcker kan jag signera dem för dig.

Kramisar från Kim


Hej. Jag undrar hur gammal man måste vara för att kunna ge ut en bok.

/ Rebecka Andersson, 11 år från Helsingbprg

Hej Rebecka

Det finns ingen ålder på hur gammal man ska vara när man ger ut en bok. För något år sedan var det två elvaåriga flickor som tillsammans gav ut en bok.

Titta gärna igenom tidigare tips för att se hur du bär dig åt när du ska skicka in dina berättelser.

Kramisar från Kim

 


Hej Kim, jag undrar vilka böcker du har skrivit.

/ Rebecka Andersson, 11 år från Helsingbprg

Hej Rebecka

Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även hon kommer att dö om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men Ramona vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden"

Har förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Ha det så bra

Kramisar från Kim


Hej. Jag har ställt många frågor, men jag har en till. Jag undrar om elvaåringar kan ge ut böcker, om dom är bra alltså? Är tacksam för svar.//Rebecka.
Ps. Kim, jag tycker att dina böcker verkar jättebra. Har inte läst någon än men jag ska så fort jag får tid.

/ Rebecka Andersson, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Denna fråga svarade jag på i ett av dina tidigare mail, givetvis kan även elvaåringar ge ut böcker.

Tack för att du tycker böckerna verkar bra. Böckerna finns på biblioteket. En bra läsning under jullovet? Eller en bra julklappsbok?

Jag lovar dig, du kommer inte att ångra dig om du lånar någon av mina böcker, enligt läsarna är de så spännande att man inte kan sluta läsa förrän man har läst ut hela boken, och då börjar man läsa den om igen...

Kramisar från Kim


är böcker bra??

/ Elin Nynäs, 9 år från Finland

Hej Ulrika

Det är jättebra att läsa böcker. Man utvecklar sitt språk och lär sig enormt mycket.

De som läser mina böcker tycker att de lär sig mycket om historia och dessutom säger de att de har fått högre betyg tack vare mina böcker.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB