Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet vikingar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet vikingar.


Hade Oden någon pappa?

/ Alexander Wikander, 9 år från Östersund

Hallåj Alexander!

Odens fader heter Bor ("den födde") och moderns namn är Bestla ("bastbinderskan"). Bestla var en jättinna. Bors fader heter Bure och blev framslickad av kon Audumla ("den ymnigt kulliga") ur en sten i tidernas begynnelse.


Hur fick Oden korparna Hugin och Munin?

/ Marina, 48 år från Eskilstuna

Hej Marina!

Odens korpar är mycket intressanta. Huginn betyder "tanken" och Muninn "sinnet". Varje morgon flyger ut över de nio världarna. När de återvänder förtäljer de Oden allt de har sett. På så vis blir Oden kunnig om saker som är få förunnade. Ingen nu levande person har någon kännedom om hur Oden fick sina korpar.


var det mycket släktfejder under vikingatiden? :)

/ Elias, 11 år från Karlskrona

Hallåj Elias!

Ja, det var många släktfejder under vikingatiden eftersom man löste tvister genom "blodshämnd". Blodhämnd är en form av vendetta som går ut på att det var tillåtet att döda vilken släktmedlem som helst av motståndarna som hämnd för en oförrätt. Detta var också en av de främsta skälen till att det var livsnödvändigt att lära sig stridskonst i så unga år som möjligt om de ville ha en chans uppnå vuxen ålder.


ville du vara en viking

/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia!

Jag är en viking...


HEJ DET VAR ETT TAG SEN VA???

hur firade man födelsedag

/ patrik, 12 år från västervik

Hej!

Ja, det var ett tag sen Patrik... Födelsedagen firades annorlunda än idag eftersom man räknade åldern efter hur många vintrar man hade levt. Det vill säga att alla blev ett år äldre varje vinter, oavsett när på året man var född. Lustigt, va?


Hej!
Jag har fördjupat mig lite i runor på Wikipedia, men det är några saker jag inte förstår. På Wikipedia skriver man FUTHARKen så här:

f u þ ã r k h n i a s t b m l R

Det jag funderar över är:
1. Varför har man skrivit det första R:et litet och det andra stort?
2. Hur uttalar man þ?
3. De två A:en ser olika ut, så därför borde de uttalas olika, så hur uttalar man ã?

För övrigt har ni ett mycket bra vikingämne!

/ Oscar, 14 år från Sverige

Hallåj Oskar!

Du ställer smarta och observanta frågor om runor. 1. Att man skriver en av r-runorna med stort "R", beror på att den är en runa som endast används sist i ord och aldrig någon annan gång. Det är alltså endast modernt ett sätt att skilja den åt från den andra r-runan som kan användas var som helst i ett ord där den behövs. 2. þ-runan uttalas antingen "th" i början av ord eller stavelser eller som "dh" i slutet av ord eller stavelser. Till exempel som i engelskans "think" och "that". 3. Det finns även två a-runor som du har lagt märke till. Och ã-runan är vokalljud som sedermera utvecklas till ett "å" - som för övrigt inte existerade under vikingatiden.


Hej igen!

Kom på en till fråga om vikingarna som jag undrar och det är om man kan räkna in asa-tron som en naturreligion? Tack på för hand!

/ Carolina från Stockholm

Hej igen Carolina!

Ja, man kan absolut räkna in asa-tron som en naturreligion. Gudarna härstammade från stenar. Människorna härstammade från träd. Och jättarna var skapade av is och värme. Tack själv!


Hej!
Jag har en massa frågor här är några av dem.

-Hur kom det säg att vikingarna började tro på religion?

-jag tycker inte så värst mycket om historia för jag blir konstig av att veta vad som har hänt så jag blir yr .har du några tips?
kram emilia

/ emilia, 10 år från landvetter

Kram på dig Emilia!

Nästan alla folkslag har eller har haft behov för en religion när de vill förklara saker som är svåra att förstå. Till exempel varför måste vi dö och var hamnar vi efter livet? Vikingarna använde sig av sin religion för att finna svar på dessa frågor. Men även för att respektera naturen och de verkliga eller overkliga väsen som levde där. Om nu inte tycker så värst mycket om historia, kan du kanske tycka om det bättre om du ser det som spännande berättelser hur folk levde förr i tiden. Man kan intressera sig för mat, kläder, smycken, lekar och mycket annat som folk sysslade med förr i tiden...


Jo, erm, hejsan.
Min fråga gäller alltså vikingarna; i Sverige (då inte som enad nation) infördes medeltiden runt 1000-talet e.k. Men i övriga Europa infördes medeltiden efter romarrikets fall, alltså ca 500-talet e.k. Så det är alltså möjligt att vikingar stred mot riddare? Tror du att de gjorde det?
Tack för ordet

/ David Junhem, 13 år från Huddinge

Hej David!

Vikingar stred inte med riddare eftersom de existerade i olika tidsperioder. Riddartiden tar för övrigt vid direkt efter vikingatiden. Intressant nog utvecklades riddarväsendet inledningsvis i Normandie som var en vikingakoloni i norra Frankrike.


Är det sant att fornnordiska alias "vikingaspråk" lät ungefär som dagens Isländska? Och i sådana fall, hur stor var skillnaden på fornnordiskan och övriga germanska språk?



Mvh//Eirikur

/ Eirikur, 13 år från Alingsås

Hallåj Eirikur!

Ja, det lät nog ganska lika dagens isländska. Kanske var uttalet lite annorlunda, men sättet att böja orden (grammatik) är mycket snarlikt. Ju mer vi går tillbaka i tiden, det vill säga före vikingatid och ännu tidigare är de germanska språken allt mer lika varandra. Med germanska språk menar man det som sedermera utvecklades till tyska, engelska, holländska och skandinaviska språk.


hej jag undrar hur alla runor ser ut. Om det skulle kunna gå kan du gem mig dem?

/ Rexarna, 11 år från ö-vik

Hej Rexarna!

Om du vill se hur urnordiska och vikingatida runor ser ut, rekommenderar jag dig "Lilla boken om runor" av den eminenta författaren Lars Magnar Enoksen (ha, ha). Om du vill lära hur man använder runor, kan du läsa "Vikingarnas egna ord" eller "Runor - historia, tydning, tolkning" av samme författare. De båda sistnämnda böckerna är kanske lite svårare att läsa, men inte mindre intressanta för det...


Hej igen!
Jag hade några frågor till:
1. Är Harald, Sten, Lova och Tyra namn som man kanske kunnat haft på vikingatiden?
2. Fanns det någon chans att betydelsefulla kvinnor också kunde få ett skepp som begravingsplats (du vet så som när man skickade ut ett brinnande skepp på havet)?
3. Vilken sjukdom är som sagt rimlig att man fick och dog av?
4. Vad hade de för tidräkning? (timmar, minuter...) Och vad för slags avståndsmätning? (meter, fot...)
5. Vid vilken ålder blev man bortgift? Hade de bröllop?
6. Vad hade de för läkare? Schamaner, gammla gummor med örter eller vadå?

Tack så hjärtligt för svaren på förhand!

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Hej Elin!

Intressant skolarbete du gör. Jag tycker också storyn du skriver håller och är trovärdig. Framför allt tycker jag att den är bra.

1. Alla namn du nämner existerade på vikingatiden. Harald. Sten och Tyra finns återgivet på runstenar. Du borde kanske stava det tredje namnet Lofa istället, men det uttalas på samma sätt som Lova.

2. Absolut! Det finns belagt i arkeologiska fynd i Norge att kvinnor begravdes på detta sättet, men de har dock låtit skeppet brinna på land och sedan har man låtit förfärdiga en gravhög ovan skeppet.

3. Nämn någon slags pest med äckliga utslag och som är mycket smittsam. Kalla det svartsot, fläcksjukan eller någonting liknande.

4. Man räknade dygnet i "ätter" som var åtta till antalet, och som i sin tur delades in i två "stunder" vardera. Det gick alltså 16 stunder på ett dygn. Om du vill veta exakt vad stunderna och ätterna heter och vilken tidpunkt de förekommer, kan du läsa i min (Lars Magnar Enoksen) bok "Djur och natur i fornnordisk mytologi" på sidorna 136-147. Om den gamla indelningen och namnen på månaderna kan du läsa på sidorna 129-135 i samma bok. "Aln" kallades längdmåttet, som var avståndet mellan handen och armbågen och var omkring 60 cm eller lite kortare. Du kan också använda "tumme/tum" som är en tummes längd och en "fot" som givetvis är en fots längd (på en vuxen människa).

5. Man kunde bli bortgift vi 15 års åldern, eventuellt lite tidigare eftersom man räknades som vuxen när man fyllt 12 år. Ja, man hade bröllop - vilket för övrigt är ett fornnordisk uttryck som betyder "brud-lopp" och betyder "brudfärd" och i ännu äldre mening härstammar det från (den otrevliga) sedvänjan att röva bort bruden man tänkte gifta sig med.

Lycka till med historien du skriver, jag tycker du ställer mycket intressanta frågor!


Vem var den värste vikingen i hela historien?

/ Annie Kempf, 10 år från Skurup

Hej Annie!

Vem som var den värste vikingen är en fråga om tycke och smak. Dessutom beror det på om "värste" är ett positivt eller negativt uttryck i detta sammanhang. Men om det handlar om den grymmaste historiskt kände vikingen, tycker jag att de norska konungarna Olav Tryggvason eller Olav Haraldsson (Olav den Helige) bör omnämnas eftersom de var de främsta tortyrexperterna. De använde för övrigt sin kunskap i tortyr när de med stor inlevelse och ihärdighet försökte omvända de hedniska nordborna till den kristna läran, vilket står att läsa om i detalj i Snorre Sturlasons Heimskringla eller Norges Konungasagor från 1200-talet.


Hej!

Jag har sett sidor om runmagi och rungaldrar på nätet. Använde vikingarna runmagi och rungaldrar på riktigt? Om de gjorde det- vilka rungaldrar hade de?

/ Viking Nilsson, 9 år från Täby

Hallåj på dig, Viking!

Kunskapen om runmagi och rungaldrar är mycket liten bland de flesta, tyvärr. Överlag kan man säga att merparten av de presentationer om runmagi och galdrar som finns tillgängliga på nätet är fullständigt felaktiga och har ingenting med den trolldom som vikingarna utövade. De flesta källor vi har om runmagi och runor sammansatta till galderliknande tecken är från 1500-talet eller yngre. Men som tur är finns det uppgifter i den äldre Eddan angående hur vikingarnas trolldom tog sig ut i praktiken. Om du studerar Odens runsånger i Hávamál (verserna 138-164), runpartiet i Sigrdrífumál (verserna 3-19) samt besvärjeseavsnittet i Skírnismál (verserna 26-36) får du den bästa inblicken i ämnet. Jag kanske också bör påpeka att kunskapen om runmagi och rungaldrar ansås som den högsta visdomen i det vikingatida samhället och är därmed MYCKET SVÅRT att förstå sig på...


Hej! tänkte bara påpeka att det står att Balder är Odens och Friggs enda son! !Men det stämmer ej. Oden och Frigg har tillsammans sex söner ( där bland Balder, Höder, Tyr,Hermod) och en dotter (Saga).

/ jonna

Hej Jonna!

Du har delvis rätt, Oden och Frigg har fler söner än Balder. Men den enda ytterligare sonen de har tillsammans är Hermod. Oden och Jord har sonen Tor . Oden och Rind har sonen Vale . Oden och Grid har sonen Vidar. Med okänd maka har Oden sonen Höder. Så du hade rätt att Oden har sex söner!


Om det inte var flugsvampar som gjorde bärsärkarna rasande, vad var då för ämne som gjorde det?

/ Filip, 16 år från Stockholm

Hejsan Filip!

Den främsta orsaken till bärsärkarnas raseri, det vill säga det ursinne som de använde i strid, utgår från stridskonsten de bemästrade och innefattar även förmågan att sjunga galdrar (trolldomssånger) för att göra dem till synes osårbara i kamp. Det handlar alltså om en kombination av fysiska färdigheter och psykisk självsuggestion. Allt prat om röd och vit flugsvamp och dess koppling till bärsärkagången är en relativt modern myt som uppstod i slutet av 1700-talet och är ingenting som kan styrkas i de historiska källorna.


Hej igen jag undrar om vikingarna rekryterade samer som lego soldater och i så fall vilken sorts utrustning använde dom?

/ David, 14 år från Norrland

Hallåj igen David!

Vikingarna använde samer främst som bågskyttar eftersom de ansågs var de skickligaste krigarna (och jägarna) att hantera pil och båge. Samer nyttjades också i trolldomssammanhang om krigare skulle göras osårbara i strid genom kraftfull magi.


Hade vikingarna långbyxor? Jag menar hela byxor i dagens bemärkelse. Har fått för mig att de kom på medeltiden, men hittar inget om det någonstans. Vore kul att veta.

/ Marina, 48 år från Eskilstuna

Hej Marina!

Ja, vikingarna hade långbyxor. De kunde se ut som dagens byxor med öppning för fötterna, men det kunde också vara så kallade "hosor" med insydda strumpor. Dessutom var det mode att ha mycket pösiga byxor, ett mode som kom österifrån och finns avbildat på runstenar. Byxor användes för övrigt redan under äldre järnålder.


Hejsan, Lars!

När började vikingarna för flyttade sig?

//Kram Alexander//

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hejsan Alexander!

Man brukar räkna med att vikingatågen inleddes under 700-talets senare hälft. Men den riktiga anstormningen mot grannfolken i när och fjärran tog fart på 800-talet och avmattades slutligen under 1000-talet.


Hur gjorde vikingarna när de begravde sina döda?

/ berit östman, 13 år från luleå

Hallåj Berit!

Vikingarna antingen jordsatte eller brände sina lik. Var det en mäktig drottning eller hövding, så lades den döde och sin främste tjänare tillsammans med djur, smycken, vapen och andra offergåvor på ett skepp som begravdes i en stor hög. Var det mindre mäktiga, så begravdes de enbart i en hög. Om liket brändes, lades askan i en urna.

Panelen svarar1 2 3 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB