Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Kägelgubbar

Det här behöver du:
- Skrivare
- Kraftigt papper
- Sax
- Limstift
- Mjölkkartonger (alternativ)
- Tennisboll, innebandyboll eller liknande
- Kraftigt papper
- Sax

Skriv ut kungen en gång och vakten fem gånger. Klistra upp bilderna på kraftigare papper och klipp längs rutan som omger varje bild. Vik bak nederdelen av bilden längs den streckade linjen, så får gubbarna en "fot" att stå på. Du kan också välja att klistra upp bilderna på tomma mjölkkartonger.

Regler
Detta spel går ut på att man ska rulla en boll (tennisboll, innebandyboll eller liknande) och försöka få ner kungen och hans fem vakter. Du kan spela man mot man eller lag mot lag.

Kungen är värd mest, 5 poäng och vakterna är värda 1 poäng vardera. Det går alltså att skrapa ihop max 10 poäng max per uppställning. Det finns tre olika uppställningar av kungen och hans vakter som man alternerar mellan och de ser du här nedan.

Ju längre bort kungen och vakterna ställs upp, desto svårare blir det att få ner dem. Du får tre chanser att rulla bollen på varje uppställning, därefter räknas poängen ihop. Sedan är det är dags för motståndaren att spela samma uppställning med tre bollar.

Du kan antingen bestämma att ni går till den som först får ihop 30 poäng eller att spela de tre olika uppställningarna och sedan räkna ihop vem/vilka som har fått mest poäng efter tre omgångar. Det går självklart, om man är en grupp som spelar, att ställa upp de olika uppställningarna flera gånger så att alla får rulla en gång.


Kung

Vakt

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB