Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Halvmask

Det här behöver du:
- Modell-lera (typ Plastillina) 2-3 paket
- Skulpteringsverktyg
- Gips 1 stor förpackning (2-5 kg)
- Akrylfärg, grön svart
- Latex, ca 0,5 l
- Skumgummibitar
- Huvud av porslin eller frigolit

Här kan du lära dig mer om hur du hanterar olika material.

Börja med att trycka ut flera bitar modell-lera på ett huvud av porslin eller frigolit. Forma leran sakta och noggrant tills den fått den grundform du vill ha. Lägg sedan till så många eller få detaljer som du vill (se sidan om den avancerade orchmasken för tips om hur man får till olika detaljer).

Nu är lerskulpturen klar. Vår halvmask ska föreställa en goblin.

Här är skulpturen från sidan. Kanten på leran går ner över överläppen, strax bakom kinderna och en bit upp i pannan.

För att kunna gjuta av skulpturen utan att gipset rinner åt alla håll måste vi isolera ansiktet.

Rulla ut långa lerkorvar, platta till dem och tryck fast dem kring ytterkanten på leran. Sätt dessa lerväggar runt hela skulpturen tills du har en tät kant runt om. Gör lerväggen högre än ansiktet, kika från sidan så ser du hur högt du behöver bygga.

Nu är lerväggen klar. Stryk gärna vaselin längs skarven mellan lerväggen och skulpturen. Finns det några glapp rinner gipset ut, men vaselinet hjälper till att täta.

Huvudet har lagts ner på en tidning på golvet. Två latexflaskor hjälper till att stötta huvudet och hålla det upprätt.

Blanda gipset och häll försiktigt ner det över skulpturen. Om du vill kan du först pensla på ett tunt lager gips, så du vet att alla detaljer kommit med. Istället för att slösa med penslar kan du doppa en bit svamp i gipset för detta första lager.

Allt eftersom gipset härdar kan du släta ut det. En palettkniv är ett mycket bra hjälpmedel.

När gipset är torrt och hårt men fortfarande varmt är det dags att ta bort det. Det brukar lossna ganska lätt.

Rensa ut all lera som kan hänga kvar i gipsformen. En gammal tandborste är ett bra verktyg.

Häll i latexet när gipsformen svalnat helt. Häll ner gummit i formens djupaste del, till exempel näsan eller pannan. Fyll bara en liten del av masken.

Skvalpa nu runt latexet, så det sakta fyller hela gipsformen.

Använd pekfingret för att föra upp latexet mot formens kanter. Det är viktigt att dessa kanter blir jämna och tunna.

Rengör ditt finger med jämna mellanrum, du kommer att få latex som fastnar på det, och drar med sig latex från formen annars!

Upprepa den här proceduren 3-5 gånger, tills du har en tillräckligt tjock mask. Hur många gånger du behöver göra det beror lite på vilken kvalitet på latex du har. Det viktiga är att gummit är tjockast i mitten på ansiktet, och smidigt och tunt i kanterna. Då blir det snyggare när du sätter fast den på ditt ansikte, och masken håller formen!

När latexet härdat igenom måste du talka ytan innan du tar loss masken. Annars kommer gummits blanka yta klibba fast i sig självt.

Nu är det dags att plocka ut masken. Pilla upp en kant och dra försiktigt bort masken från gipsformen, som ett plåster.

Nu är masken uttagen, men den ska målas också. Att måla den innan du sminkar fast den kommer att spara dig mycket besvär.

Använd en blandning av ungefär hälften akrylfärg och hälften latex. Det gör inget om baksidan kladdas ner. Dutta på färgen med en bit mjukt skumgummi. Om du vill påskynda torkningen kan du blåsa med en hårtork över masken.

Talka gärna den färdigmålade masken och ta sedan bort talken med en fuktig trasa/papper, så gör man ytan matt och "oklibbig".

Nu är din halvmask klar. Lycka till, och bli inte besviken om du inte får till det vid första försöket. Man lär sig fort vad som funkar och inte funkar. Du kan givetvis tillverka mindre delar på samma sätt, som näsor, hakor, med mera.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB