Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


















Latexsvärd

Det här behöver du:
- En bit glasfiber eller kolfiber (drygt 1 m lång)
- Liggunderlag (1 räcker till 2-3 svärd)
- Sandpapper
- Hobbykniv/mattkniv
- Sax
- Kontaktlim
- Latex ca 1 l, eller silvertejp
- Pensel (billig moddlare, 1 till lim 1 till latex)
- Akrylfärg grå eller svart
- Ev. metallfärg på sprayflaska
- Siliconspray
- Gladpack

Här kan du lära dig mer om hur du hanterar olika material.

Kostnaden för vårt svärd hamnade på ca 150,- i materialkostnad.

Du ska nu göra ett så kallat boffervapen. Det är så latexvapen kallas, eftersom de ofta låter "boff" när man träffar en motståndare.

Börja med att köpa ett liggunderlag och en bit glas- eller kolfiber. Fiberstaven kan vara rund eller platt. En sådan stav kan du hitta hos båtdetaljister.

Putsa till den ände av staven som ska ligga som spets, så att den smalnar av lite mjukt.

Skär ut två lika långa och breda bitar av liggunderlaget. 60-90 X 7-10 cm kan vara lagom. Bitarna ska bli klinga på svärdet. Alltså måste du lämna plats på staven till ett handtag.

Om du har en rund stav kan du skära en skåra, några millimeter djup, i mitten på liggunderlagsbitarna. Lämna cirka fem cm av underlaget oskuret i ena änden (Här kommer spetsen av svärdet, fiberstaven ska inte gå ända ut. På så sätt får du en ofarlig spets på ditt svärd. Farliga lajvvapen blir inte godkända, och får inte användas.

Du lägger sedan staven i skåran när du ska limma fast den.

Klipp också ut två lika bitar som ska fungera som parerskydd.

Stryk kontaktlim på de skurna sidorna av bägge liggunderlagsbitarna. Använd en pensel som du inte behöver vara rädd om, eller en bit kraftig kartong för att stryka ut limmet. Du också sno in penseln i gladpack. Låt det torka in en liten stund.

Stryk också lim på fiberstaven. Lägg ner den i den lilla skåran på ena liggunderlagsbitarna, och tryck fast de bägge underlagsstyckena mot varandra.

Var försiktig och noggrann, för kontaktlimmet hugger meddetsamma. När du väl lagt bitarna mot varandra går de inte att dela på.

Nu har du gjort själva klingan på ditt svärd. Med hjälp av en vass kniv kan du forma liggunderlaget som du vill. Du kanske vill ha en blodränna (en ränna i mitten på klingan), eller olika mönster på bladet.

Stryk lim på parerskyddsbitarna på samma sätt som styckena till klingan. Stryk lim på basen av klingan och låt limmet torka in. Tryck sedan fast parerskyddet.

Silvertejp
Om du väljer att jobba med silvertejp istället för latex virar du nu in klingan i tejpen. Det blir inte lika snyggt, men går fortare. Du bör dock veta att på vissa lajv tillåts inte boffersvärd med silvertejpsklingor - kolla först vad som gäller!

Latex
Dags att kladda på latex. Har du aldrig jobbat med detta material förr, kommer du att märka att det stinker något alldeles fruktansvärt. Det osar som en blandning av rutten fisk och kattpiss, ungefär. Ha alltså ett fönster öppet för ventilation.

Häll gärna över latexet i en större behållare än burken. Då blir det lättare att komma åt. Plocka fram ytterligare en pensel som du inte behöver till något annat och måla på latex över alla liggunderlagsdelar. Precis som vid limningen kan du här skydda penseln genom att vira in den i gladpack om du vill. Det är ett bra sätt att jobba med latex.

Låt det torka och måla sedan på ytterligare sex lager. Du kan tvätta penseln mellan strykningarna i en blandning av tvål och vatten. Se upp så att du inte lägger ifrån dig den utan att tvätta ur den, då härdar gummit!

Om du vill skynda på torktiden kan du använda en hårtork, och blåsa över svärdet. Var tålmodig när du gör det här. Det är det värt.

Vira en ny bit liggunderlag eller något annat segt material runt handtaget. Lämna plats på staven för en tyngdknapp längst ut. Du kan sno silvertejp eller liknande runt handtaget för att ge det styrka. Avsluta med att vira läderremmar eller fibertejp runt handtaget.

Gör också en tyngdknapp längst ut i änden. Du kan skära till en av en bit liggunderlag, eller skulptera en egen i lera och gjuta en latexkopia. Det ska vi komma till i senare avdelningar. Limma med kontaktlim.

Måla det färdiga svärdet med en blandning av latex och akrylfärg, lika delar av bägge. Dutta på färgen med en bit skumgummi.

Du kan göra svärdet svart eller grått. Metallfärger går inte att blanda med latex. Däremot kan du lätt stryka på lite silverfärg på upphöjda delar av klingan. Du får antagligen fräscha upp denna färg mellan lajvträffar, den slits ganska fort.

Du kan också prova att blanda latex med Humbrol Fantasyfärger, som används till Warhammerfigurer. Där kan du oftast använda metallfärgerna utan problem.

Textilfärg i metallicfärger fungerar också bra. Dutta på färgen med en svamp. Textilfärger är ganska tunna, om du har grundmålat vapnet svart så kan det bli ganska snyggt. För att fixera textilfärgen måste du värma upp den. Använd en hårtork upprepade gånger på full styrka. Ännu bättre fungerar en värmepistol. Var försiktig när du jobbar med dem - ha en vuxen med!

Ett extra skydd får ditt vapen om du sprayar det med siliconspray, 3-5 gånger, när du målat klart. Siliconspray kan man köpa hos de flesta butiker med biltillbehör. Sprayen är dyr, men ganska dryg. Kolla först med farsan om han har hemma!

Så där! Nu är du redo att ge dig ut i skogen och fajtas med alver och orcher.

Lycka till!
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB