Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Lerkrus

Det här behöver du:
- Skollera
- Vatten
- En kniv
- Kavel
- Penna eller spetsig pinne
- En skål eller ett fat

Du kan ganska enkelt göra ett eget lerkrus, liknande de som användes under vikingatiden. Skollera kan man köpa på många ställen, bland annat i vissa färgaffärer. Den här leran lufttorkar och behöver inte brännas i en ugn.

1. Börja med att rulla ut en bit lera med kaveln, så att leran blir platt. Lägg en liten skål eller ett fat uppochner på leran. Skär med en kniv runt skålen så att du får en cirkel av lera. Ta bort resten av leran. Den här lercirkeln kommer att bli bottnen på ditt krus.

2. Rulla långa korvar av lera. De kan vara lite tjockare än prinskorvar.

3. Vira lerkorvarna i cirklar ovanpå bottnen. Se till så att det inte blir några glipor mellan cirklarna. Tänk på hur ditt krus ska se ut, så att du virar korvarna på rätt sätt. Kruset kan ju till exempel bukta ut på mitten.

4. Så här kan ditt krus se ut när du är färdig med att vira lerkorvar. Se till så att du kan få in din hand i krusets öppning.

5. Släta ut ytan på kruset genom att gnugga med fingrarna längs krusets sidor. Fukta fingrarna i vatten ibland, men blöt inte ner leran för mycket.

6. Stick in handen i kruset och släta försiktigt ut krusets insida. Om du vill kan du dekorera sidorna med olika mönster. Rista in dem i leran med en penna eller en spetsig pinne. Ställ kruset på torkning, gärna på en solig plats. Det kan ta över en vecka innan det har torkat helt.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB