Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Marionetter

Av alla dockor är marionetten den mest invecklade, men också den som kan se mest levande ut. Alla marionetter är upphängda i trådar som dockspelaren drar i för att få dockan att röra sig.

Man kan göra en väldigt enkel marionett genom att fästa trådar i en nalle eller annan docka med rörliga leder. Den andra änden av trådarna knyter man till öglor eller knyter fast dem i ringar av något slag. Man trär på öglorna på sina egna fingrar och sedan är marionetten klar för sina första steg.

De flesta marionetter har någon sorts upphängning för trådarna, ofta gjord av träbitar. En väldigt enkel docka med bara ett trästycke som upphängning är spöket som du ser här nedanför.

Man tar bara en boll (till exempel en tennisboll eller innebandyboll) och lägger ett stycke tyg över. Knyt ihop tygstycket i bägge ändar och fäst trådar i var ände. Fäst också en tråd genom tyget in i bollen. Fäst alla tre trådarna rakt upp i en träbit.

När du rör på träbiten kommer spöket att vifta med sina armar.

Det finns lite olika sätt att fästa trådarna i upphängningsdelen.

Här är tre varianter, med en träkula på andra sidan ett hål, med en iskruvad metallögla och med tråden virad kring ett enkelt jack i träbiten.

En lite mer invecklad, men fortfarande ganska enkel, marionett är den här fågeln. Man använder ett träkors som upphängning och fäster trådar i kroppen, huvudet och fötterna på dockan.

En sådan här docka kan man göra både stor eller liten. Bollar eller flirtkulor blir huvud och kropp. Fötterna klipps ut i tjock kartong eller sågas ut i trä. Det är faktiskt en fördel om det finns lite tyngd just i fötterna. Benen och halsen kan man göra av repstumpar eller hopsydda bonbon-kulor (finns i många syaffärer).

Sätt ihop korset med mutter och skruv, så det går att röra lite på mittendelen. Det ger mer rörlighet när dockan går.

Under en marionett-föreställning står dockspelarna bakom ett skynke, kanske på ett par stolar så att fötterna inte syns.

Dockorna rör sig på en scen under skynket eller på golvet. En bit bakom dockorna har man kulisserna.

Tillbaka till dockteater
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2023 Unga Fakta AB