Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Orchmask

Det här behöver du:
- Plastilinalera (för att modellera ansiktet, ca 2-3 pkt)
- Skulpteringsverktyg
- Skumgummibitar (används som penslar)
- Latexgummi (kallat formgummi i många hobbybutiker, till denna mask ca 1,5 flaska)
- Akrylfärg (grön, svart, vit/gul, ev fler om du vill)
- Smältlim
- Cernitlera (till tänder, 1 litet pkt)
- Bomull (1 påse)
- Huvud att modellera på

Här kan du lära dig mer om hur du hanterar olika material.

Solsken, fint väder och lediga dagar. Säg adjö till allt det där tillsammans med din familj och vänner, för nu ska vi göra orchmasker. Det kommer att ta mycket av din tid och ditt tålamod i anspråk under dina första försök. Men då du får kläm på det här kan du producera monstermasker både snabbt och relativt billigt.

Skulptera formen av ett orchansikte som du tycker det ska se ut. Du behöver inte göra några särskilda detaljer. Leran trycks fast på en byst eller ett huvud. Just det här huvudet är en perukstock av frigolit. Om du kan hitta en gammal skyltdocka med axlar också, så är det ännu bättre.

Dutta på latexgummi med en bit skumgummi. Täck hela ansiktet.

Riv av tunna bitar av bomull.

Lägg bomullsbitarna över den fuktiga latexen. Dutta på ny latex över bomullen, så den trycks mot ansiktet. Dutta med snabba stötar med svampen.

Hela ansiktet är täckt med bomull och latex. Nu är det dags att börja med detaljeringen.

Använd en stoppnål eller liknande vasst, runt föremål till att trycka rynkor och linjer i den fuktiga bomullen. Gräv inte med själva spetsen, utan använd sidan av verktyget.

Titta gärna på bilder av äldre människor för att få tips på hur linjer kan löpa i huden. Kika också på bilder av olika filmmonster som apmasker, varulvar och liknande, för inspiration.

Porer är en bra detalj till ett grovhugget ansikte. Använd ett slöare verktyg än stoppnålen, t ex en syl.

För att göra grövre rynkor rullar du smala korvar av bomull.

Lägg dessa längs med ögonbryn, pannan och mungiporna. Dutta sedan latex över.

Gör spår och skär nya rynkor med nålen. Man kan få till mycket fina detaljer på det här sättet.

Nu är ansiktet klart och står på torkning. Du kan påskynda torkningen genom att blåsa på ansiktet med en hårtork eller en värmepistol.

När gummit har torkat helt igenom ska du pudra masken med lite talk. Sedan kan du dra av ansiktet som ett bananskal.

Till just den här masken gjordes bakhuvud, hals och axlar separat (allt kan förstås göras i en del om man vill).

Som stomme användes här en skyltdocka. Bakhuvud hals och axlar täcktes med plastilinalera för att få en grövre form.

All lera täcks sedan med gummi och bomull precis som ansiktet. Gör detaljer med porer och rynkor, använd samma teknik som ovan med latex och bomullskorvar. Låt allt torka.

Smeta latex på insidan av maskens kanter och på huvuddelen där ansiktet ska på. Låt gummit torka och tryck fast den på huvuddelen. Då hugger det otalkade gummit tag i sig självt, ungefär som kontaktlim.

Täck över alla skarvar med bomull och latex.

Skulptera öronen separat i lera mot ett jämt underlag. Använd gärna plastilina-lera, som är mjuk och följsam.

Bygg en vägg av tillplattad lera runt varje öra. Det här gör att du kan hälla i gips, som då bara håller sig runt örat. Blanda gipset enligt instruktion på förpackning och häll i.

Då gipset härdat plockar du ut leran ur den klara formen. I de färdiga formarna häller du sedan latex som får torka in ordentligt. Sedan duttar du lite nytt latex med bomull för att ge öronen bra styrka och hållfasthet. Tryck i så mycket bomull, att du fyller upp öronformen, och du får en naturlig "baksida".

Klistra på öronen på samma sätt som ansiktet, och täck över skarvarna på samma sätt.

Dags att måla mästerverket. Blanda en del latex och en del akrylfärg. Gör först en grundmålning. Här blandades svart och grönt tillsammans med latex, och duttades sedan på. Kör med hårtork så torkar det på ett kick.

Häll i lite vitt eller gult i grundfärgen så du får en ljusare hudnyans. Ta bara lite färg i svampen och stryk snabbt och lätt över masken. Du får då ljusa partier på utstickande delar och mörkare i rynkor och gropar. Hela masken får då en naturligare form och textur.

Skär upp masken från skuldrorna och upp till bakhuvudet. Nu kan du kränga av masken från stommen, men var säker på att allt gummi torkat in ordentligt.

Skulptera en bit tandkött i lera precis som med öronen, på ett platt underlag. Bygg upp en lervägg kring skulpturen, gjut också en liknande gipsforn och häll i latex. Måla tandköttet med samma teknik som masken. Om du vill kan du också göra tänderna direkt i tandköttet, men just de här gjordes i cernitlera och bakades i en ugn. Då blir de blankare och får med detsamma en naturlig färg. Limma fast dem med kontaktlim.

Fäst tandköttet på insidan av underkäken med smältlim. Du kan också kleta fast läbbigt "dregel" av smältlim runt mungiporna.

Vilken skönhet! Orchen är klar att gå ut och drämma yxan i alver och annat otyg. Du kan förstås själv lägga till detaljer som hår, ringar, ärr och annat. Sminka dig mörk kring ögonen innan du drar på dig masken.

Just den här masken gjordes på bara en dag, men du får gärna låta gummit torka in ordentligt över natten mellan de olika momenten. Vi använde hårtork för att skynda på torkningen.

Det är heller inte så dyrt, om man gör flera. Då återanvänder du stora delar av materialet och arbetet.

Du kan förstås också göra t ex halloween-masker på samma sätt.

Till den här masken gick det åt lite mindre än en liter latex. I handeln är detta vanligtvis en och en halv flaska.

Lycka till!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB