Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Påskägg

Traditionen att måla påskägg går långt tillbaka. Ursprungligen var den ett sätt att fira att hönsen började värpa efter den långa mörka vintern.

Ett snabbt sätt att måla ägg och få mycket effekt är att använda äggfärg och vanliga vaxkritor.

Du behöver:
- Hårdkokta ägg
- Äggfärg (vi har använt "tabletter" som löses i vinäger och sedan blandas ut med vatten)
- Vanliga vaxkritor

Börja med att blanda färgerna enligt beskrivningen på förpackningen. Av de som vi köpte fick man nästan 3 dl färgbad av varje färg. Blanda i skålar så att du kan stoppa ner några ägg i sänder. Var försiktig så att du inte får färg på träytor eller andra saker du är rädd om.

Rita mönster på dina ägg med krita. Om du ska spara dem länge är det viktigt att skalet är helt, annars börjar de lukta efter ett tag i värmen.

Allt du ritar på ägget finns kvar när du doppar det i färgbadet eftersom färgen inte fäster på den feta kritan.

Om du ritar med vit krita på vitt ägg blir det också mönster i färgbadet.

När du är klar med ditt ägg, lägg det försiktigt i färgbadet med hjälp av en vanlig matsked. Låt det ligga där ett tag, ju längre tid, ju skarpare färg.

Hanna och David målade med färger som gav bra kontrast, till exempel grönt som sedan lades i rött färgbad, gult som lades i rött och blått färgbad.

Fiska försiktigt upp dina ägg, lägg dem på en bricka t ex täckt med hushållspapper. Låt dem torka. Om du vill få dina ägg riktigt blanka och fina kan du polera dem lite försiktigt med en aning olja eller smör.

Så länge skalet är helt är det ingen fara att spara dem i rumstemperatur. Om de får ligga framme tillräckligt länge torkar innehållet till slut.

Om man vill kan man göra mönster med stearin eller vax som man smälter och en nål/sticka. Det är lite knepigare och svårt att göra med mindre barn, men med tålamod blir det jättefina ägg!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB