Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Pepparkakshus

Lättast är att köpa färdig pepparkaksdeg, två paket brukar räcka både till hus, pepparkaksgubbar och granar att sätta runt huset. Vill du vara riktigt pysslig kan du självklart lika gärna göra egen deg!

Du behöver:
- 2 paket färdig pepparkaksdeg
- Strösocker att smälta för att sätta ihop delarna (du kan använda kristyr eller klister istället om du vill undvika att hantera hett socker)
- Valfri garnering
- Bricka eller pappskiva att sätta huset på

Kristyr:
- 4 dl florsocker
- 1 äggvita
- Några droppar ättikssprit eller vatten

Börja med att skriva ut och klippa ut mallar till huset. Du hittar dem längst ner på sidan. Kavla ut degen och skär ut de olika delarna. Fönster, dörrar och tittgluggar skär du efter egen fantasi, delarna håller för att ta ut betydligt fler fönster och smårutor än man tror! Vill du kan du göra egna mallar, det är inte så svårt som man kan tro.

Baka alla delarna väl, så att de inte är mjuka. Låt delarna kallna. Behöver du justera dem i storlek - passa på att skära till dem innan de kallnar på plåten.

Lättast är sedan att garnera de olika delarna när de ligger på en plan yta, så slipper man kristyr som rinner. Rör ihop florsocker med äggvitan, tillsätt några droppar ättikssprit tills den är lagom tjock. (Ättikssprit gör glasyren blank och fin). Gör en strut av smörpapper, klipp ett litet hål längst ner om den blir för tät. Fyll med kristyr och garnera efter egen fantasi, silverkulor, godis och tårtdekorationer blir jättefint!

När delarna torkat till och kristyren stelnat, är det dags att montera ihop husen. Det är ett jobb för någon som är vuxen! Smält socker i en stekpanna av gjutjärn, rör med träsked. Börja med att sätta fast de olika sidorna på huset i brickan / pappskivan, ös sedan försiktigt med en matsked smält socker i fogarna mellan delarna. Ibland är det lättast att ösa försiktigt med en sked, ibland att doppa delarna i stekpannan. Men var försiktig, det är lätt att bränna sig och hett! Sätt gärna dörrarna till husen lite på glänt, så att man kan kika in.

Till sist - dekorera med bomull och tomtar, leta i jullådan och plocka fram det du tycker passar. Ska tomten kanske kika ut från dasset?

Sedan är det bara vänta.. tills det äntligen är dags att äta upp det!

Om du klickar på bilderna nedanför kan du ladda ner och skriva ut mallar.


Hus 1

Hus 2

Dass

För att kunna öppna och skriva ut filerna behöver du Adobe Reader. Har du inte redan programmet kan du hämta det gratis här.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB