Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Vikingasvärd

Det här behöver du:
- En bit platt trä, som liten bräda (60-80 cm)
- Såg
- Sandpapper
- Trälim eller kontaktlim
- Svart täckfärg
- Pensel
- Sprayfärg, silver och guld
- Träkulor, klossar, eller liknande
- Gummislang
- Borrmaskin
- Hammare

1. Spetsa till en brädbit eller trälist, samt såga ut den andra änden så den blir till ett handtag. Där handtaget går över i "klingan" rundar du av träet som bilden visar. Om du sågar i en rak vinkel kan det hända att svärdet brister just här.

2. Såga till en mindre träbit. Borra i mitten på biten en rad mindre hål, så att du till slut får en springa genom träbiten. Denna springa ska vara lika lång som "handtaget" är brett. Putsa alla trädelar av ditt svärd med sandpapper.

3. Om springan i den mindre träbiten är alldeles lagom, ska du kunna trä handtaget rakt igenom den. Nu har du fått en parerstång till ditt svärd. Om du vill kan du kleta lim i parerstångens springa innan du sätter den på plats.

4. För ett extra bekvämt handtag kan du använda en bit gummislang, t ex en gammal vattenslang. Slangens insida ska vara något trängre än trähandtagets bredd på svärdet. Såga av en bit som är något kortare, dessutom. (Gummislangen är bara en extra grej. Du kan vira tejp eller läder kring handtaget direkt om du vill.)

5. Pressa ihop slangbiten en aning och trä den över handtaget på träsvärdet. Använd en klubba eller liknande för att pressa ner slangen, tills den vilar mot parerskyddet.

6. På svärdet sticker nu en bit av trähandtaget ut. Ta en träkula eller träkloss och borra upp ett hål brett nog för att passa handtaget. Droppa ner en klick lim i hålet och banka försiktigt fast klossen på handtaget med en klubba eller hammare.

7. Nu är svärdet nästan klart, och det är dags att måla det. Måla först alla trädelar med en svart, blank täckfärg.

8. Spraya metallfärg på de svartmålade trädelarna, när dessa är torra. Aluminium-fälgfärg är särskilt bra. Sådan färg kan man hitta hos bilreservdels-butik.

9. Vira eltejp eller isoleringstejp i någon passande färg runt gummislangen. Vill du göra det riktigt snyggt använder du lädderemsor.

Svärdet är nu klart för användning.

De här tre svärden är riktiga vikingasvärd som finns på museum.

Som du ser kan man dekorera handtagen på olika sätt. Det hände också att vikingarna skrev något på klingan. Använd vår runnyckel och skriv något på ditt svärd också!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB