Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Gummimassa

Det finns två typer av latexgummi; vanlig latex, som används till att gjuta masker och lösnäsor, och formgummi, som man gör gummiformar till (oftast) gipsgjutning av.

Det latex som säljs till maskproduktion är oftast både dyrt och svårt att få tag på. Formgummi säljs däremot av många hobbybutiker. Det har en något lägre kvalitet och det härdade gummit blir inte riktigt lika smidigt, men det kan med fördel användas till en mängd olika projekt.

Latex måste ha en härdare för att bli fast. I det här fallet är det ammoniak, som redan finns iblandat. Det gör att latexet luktar starkt när man öppnar flaskan, så ha god ventilation och lukta aldrig rakt ner i en behållare med latex.

Det latex som finns på den svenska marknaden säljs i både burkar och flaskor, och har varierande konsistens. Ofta är den som mjölk, ibland något krämigare. Latex kan verka irriterande på huden, om man har torr hud eller anlag för allergier. Annars är det lätt att få bort.

Torkad latex rullas bara av huden som ett extraskinn, eller tvättas bort med tvål och varmt vatten. Just blandningen av tvål och varmt vatten är det enda som kan lösa upp latex om det hamnar på kläderna. Tvätta genast bort det, annars sitter det där för tid och evighet! Det kan ändå bli fläckar, så ha gärna oömma kläder när du arbetar (gäller ju för alla material).

Formgummi används huvudsakligen till att göra just egna formar, men man kan också skapa egna halloween-masker, lösnäsor, rekvisita, med mera. Latex är ett otroligt mångsidigt material, och de färdiga produkterna blir mycket hållbara.

Vill du veta hur man gör egna masker? Besök våra lajvsidor!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB