Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


















Lera

Det finns en mängd olika sorters lera på hobbymarknaden. Man kan dela in dem i två grupper, lera som stelnar (härdar) och lera som inte stelnar (icke härdande).

Härdande lera

Cernitlera
Cernitleran är den vanligaste leran om du vill göra saker att spara. Den är egentligen en sorts plast som härdas genom att man värmer upp den.

Cernitlera finns i en mängd färger och varianter. Den är ganska hård när man börjar jobba med den, men blir smidigare när den knådats ett tag. Det är värmen från händerna som gör den mjuk.

När man formar cernitlera kan man använda andra material tillsammans leran. Glasbitar, pärlor och smyckestenar kan tryckas fast som dekoration, så länge de är värmetåliga.

Kniv, tandpetare, pennor och skulpteringsverktyg är bra hjälpmedel när leran ska formas. Man skulpterar i cernitleran genom att knåda och trycka. Om du ska sätta ihop två delar gör du det genom att först rugga upp ytorna som ska sättas ihop.

Cernitleran härdas i en förvärmd ugn (ingen mikro, alltså) vid 100-130 grader i cirka 5-30 minuter. Härdningstiden beror på föremålets storlek. När leran blir varm blir den först riktigt mjuk innan den börjar härda. Därför kan det hända att tunna delar börjar slaka. Man kan stötta upp sina skulpturer genom att luta dem mot hopknycklat bakpapper. Låt aldrig något föremål vara i ugnen längre än 30 minuter och skruva aldrig upp temperaturen högre än 130 grader. Då är det bättre att värma upp föremålet en gång till.

Du kan också doppa ner cernitleran i kokande vatten och härda den på det viset. Då får du känna på leran efterhand, för att se hur väl den härdar. Cernitleran innehåller flera ämnen som kan vara farliga om man sväljer dem.

Den vanliga cernitleran har en porslinsliknande yta då den är färdighärdad. Du kan måla den med alla färger som fäster på glatta ytor. Hobbylack är vattenlöslig och ett bra val.

Det finns olika sorters cernitleror. "Cernit Glamour" ger en glittrig yta och finns i cirka sex färger, också i metallicfärger. "Cernit Neon" finns givetvis i skarpa neonfärger, sex stycken. "Cernit natur" ger en mer ruggad yta och finns i två stenliknande kulörer. "Backton Cernit" marknadsförs som keramiklera för köksugnen. Man arbetar ungefär som med riktig keramiklera, och formar leran med hjälp av vatten. Den får stå och torka i rumstemperatur innan den bränns i en vanlig ugn med samma inställningar och tid som den vanliga cerniten.

Plastiform
Det här är en vit plastlera som påminner mycket om cernitlera. Man arbetar med den på ungefär samma sätt och härdar den i en köksugn i cirka 120 grader. Det är viktigt att inte ha varmare i ugnen, då smälter dina föremål.

Sculpey
Sculpeyleran liknar cernitlera och plastiform. Skillnaden är att sculpeyn är mycket smidigare att jobba med. Om du vill göra riktigt detaljerade arbeten är det sculpey du behöver. Man kan till och med göra ganska tunna arbeten i sculpey, bara man stöttar dem med något inuti. Armera med ståltråd, aluminiumtråd eller ugnsfolie.

Sculpey är något känsligare under härdningen än cerniten. Använd en vanlig köksugn ställd på 130 grader. 5-10 minuter brukar vara lagom för de flesta mindre och medelstora föremål. Det brukar krävas lite experimenterande innan man riktigt får kläm på tiderna. En tumregel är (om det nu är till någon hjälp) 8 minuter per 5 mm tjocklek. En fördel är att man behöver inte stötta sculpeyn under härdningen. Den behåller sin form när den blir varm.

Den härdade sculpeyn har en matt yta. Dina skulpturer kommer bättre till sin rätt om de målas i efterhand. Det går bra att karva, slipa och borra i härdad sculpey.

Man kan enkelt göra gjutformar av sculpey genom att talka det föremål du vill gjuta av och sedan pressa ner det i leran. Ta ut föremålet, blås bort talken och härda formen i ugnen. Sådana formar kan du använda för att gjuta latex, och som mallar till skulptering. Tryck ner en klump lera i sculpey-formen och du kan till exempel massproducera olika dekorationer.

Das Pronto
Das Pronto-leran är lufttorkande och behöver inte härdas i ugn. Den finns i två färger, vit och terracotta.

Das Pronto är mjuk och mycket lätt att forma. Tunna skulpturer kan behöva armeras med till exempel ståltråd. Den torra leran kan vara skör på sina ställen, så den bör inte användas till saker som måste vara mycket tåliga. Många konservatorer använder Das Pronto-leran för att bygga upp underlag att ställa uppstoppade djur på. Den torra leran kan lätt bearbetas med fil, såg, borr och sandpapper.

Keramiklera
Den här leran kan man hitta i många färgbutiker och affärer med konstnärsmaterial. Det är en lergodslera, en ren naturprodukt, alltså, som kan skulpteras, modelleras och drejas.

Den mjukas upp med vatten, som också används för att forma och släta ut leran. Det färdiga föremålet täcks över med plast och får torka långsamt i ett svalt rum. För ordentlig hållbarhet bör den brännas i 950-1050 grader, och kan därefter glaseras med speciella färgpreparat för att sedan brännas en gång till. Den proceduren bör man göra tillsammans med en erfaren keramiker. Den brända stengodsleran får en terrakottakulör.

Studielera
Det här är en lergodslera som säljs i många färgbutiker. Den används ofta i skolan. Den har ungefär samma egenskaper som keramikleran, men klarar sig bäst på en vanlig lufttorkning.

Lägg en bit plast över det färdiga föremålet och låt det torka långsamt i ett svalt rum. Studieleran kan brännas i en keramisk ugn, om man tar det försiktigt och låter det gå långsamt. Luft fastnar ofta i leran och då spricker den. Detta händer inte vid vanlig lufttorkning. Leran går inte att glasera i en ugn, utan målas bäst med vanliga hobbylacker. Den torra leran dammar lätt.

Icke härdande lera

Modellera
Det här är den typen av lera man kan hitta i leksaksaffärer. Den är oftast olje- eller vaxbaserad och kan ha lite olika konsistens. Vissa leror är hopplöst smuliga, andra är för hårda. Det finns flera märken att välja bland, och man får helt enkelt prova sig fram.

Modellera kan man inte härda på något sätt, men den blir hårdare när den bli kall. Det är en leklera som man kan återanvända hur många gånger som helst. den får dock inte bli smutsig eller dammig, för då blir den svårknådad.

Plastillina
Plastillina-leran är en förfinad modellera med fantastiska modelleringsegenskaper. Den håller sig alltid mjuk och smidig och är bra om du ska göra mycket detaljer. Liksom vanlig modellera går den inte att härda. Vad har man den till då? I plastillina-lera kan man göra skulpturer som sedan kan gjutas i andra, hårda material (gips till exempel). Den är också utmärkt att sätta torkade blommor i för olika arrangemang.

Proffslera
Det här är ännu en typ av modellera av mycket hög kvalitet. Den påminner mycket om plastillina-leran, men är mycket hårdare och kräver ordentlig knådning för att mjukas upp. När leran fått vila en stund återgår den till samma hårdhet. Färdigskulperade föremål är därför inte lika ömtåliga som om de som är gjorda i plastillina.

Gör egen Play-doh-lera:
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl salt
- 2 msk alun ( Finns på apoteket)
- 5 dl kokande vatten
- 2 msk olja
- Karamellfärg

Blanda ihop mjöl, salt och alun. Rör sedan ner vatten och olja, och låt blandningen stå och svalna. När blandningen kan hanteras med händer kan du knåda den så den blir smidig. Du kan använda färgpulver eller vanlig karamellfärg för att färga din deg. Se till så att INGEN smakar på degen!

Degen kan du spara i en plastpåse eller tom glassburk i kylskåpet. Play-doh går inte att torka, utan är lera att leka med.
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB