Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Smältlim och klister

Lim och klister finns i många olika varianter. Välj rätt!

Kontaktlim
Det här är nog det bästa allroundlimmet. Det är starkt, blir aldrig hårt och skört och fäster snabbt om man gör rätt. Kontaktlim finns på tub och i burkar.

När två ytor ska fästas mot varandra måste bägge strykas med lim. Limmet får sedan torka tills det inte klibbar längre. Då trycks ytorna ihop och limmet hugger direkt. Det blir en mycket stark limfog som inte går att rubba. Man måste alltså sätta ihop dem rätt med en gång!

Kontaktlim har en ganska stark lukt och man ska vädra eller ha god ventilation. Undvik hudkontakt, om det är möjligt. Om större saker ska limmas är det bättre att köpa en burk och stryka ut limmet med en träspatel. Burklim torkar in till en gummiaktig massa om man inte använt det på ett tag.

Karlssons klister
Karlssons klister är ett utmärkt hobbylim, som är bäst till detaljarbeten. Fogen blir i det närmaste osynlig. Det genomskinliga limmet säljs i tuber i olika storlekar. Limmet passar till de flesta material, även ganska porösa sådana. Torkat lim blir hårt och sprött. Föremål som limmas mot varandra bör pressas samman under tryck. Karlssons klister luktar visserligen, men inte särskilt illa. Man bör dock ha bra ventilation i lokalen.

Vitlim
Vanligt papperslim, eller "skollim", är vitt krämigt och nästan luktlöst. Det är inte heller särskilt farligt att få på huden, vilket gör att man kan smeta ut det med fingrarna när man arbetar. Vitlimmet passar bäst till papper, men kan också användas till tyg. Torkat lim blir gummiaktigt.

Trälim
Liksom vitlimmet "skollim" är trälimmet ganska snällt mot den som använder det. Det luktar inte särskilt mycket och är inte farligt att få på huden. Ytor som stryks med trälim måste pressas samman för att limmet ska hugga. Man kan använda trälim som bindmedel i papiermaché. Det torkade limmet ger en läderaktig yta och blir hållbart och starkt om det blandas med fibrer, som papper eller bomull.

Smältlim
Smältlimmet köper man i plastpinnar som sätts i en limpistol för nedsmältning. Det smälta limmet pressas fram ur pistolen och trycks ut över en av de ytor som ska limmas ihop. Ytorna pressas sedan samman och när limmet svalnat har man en seg och stark fog.

Det är förstås farligt att få det heta limmet på huden. Det ger kraftiga brännblåsor. Får man lim på fingrarna ska man genast stryka av det mot något. Stoppa inte fingret i munnen! Får man smältlim på kläderna är det bättre att låta det svalna och sedan försöka dra loss det. Smältlim kan användas på många olika sätt. Om man använder ett överflöd av lim brukar fogarna bli ordentligt starka. Man ska bara tänka på att ytorna måste vara dammfria. Man kan också gjuta med smältlim om man trycker ut det i en enklare gipsform eller latexform.

Tvåkomponents-lim
Det finns en mängd olika sorters tvåkomponentslim. De är alla kladdiga och illaluktande att använda, men behöver man en riktigt stark fog, som i ett verktygshandtag, är det det här limmet man ska använda.

I en förpackning ingår en tub lim och en tub härdare. Lika delar av varje trycks ut på ett underlag (papper, till exempel) och blandas noga ihop. Vänta inte för länge med att använda limmet. Härdningen brukar sätta igång bara några minuter efter att man avslutat blandningen.

Limmade ytor måste pressas samman ordentligt under härdningen, för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Härdat lim brukar bli hårt och något sprött. De härdade fogarna blir otroligt starka och kan putsas med vanligt slip- eller sandpapper.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB