Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida


Skapa och upptäck
Klipp och klistra
Lekar och spel
Måla och färglägg
Tips och tricks


Trolldeg

Liksom papiermaché är trolldegen en modelleringsmassa som görs med "hushållsresurser". Den påminner lite om keramisk lera, men passar bäst till att göra figurer med.

Här är ett bra allround-recept på trolldeg:
- 2 strukna koppar vetemjöl
- 1 rågad kopp hushållssalt
- 3/4 kopp ljummet vatten
- 1 msk tapetklister
- 1 msk matolja

14/12 2011
Har du tänkt på att du kan göra allt möjligt roligt julpynt av trolldeg? Så länge du inte gör de för tunga så kan du hänga pyntet i julgranen.

Gör olika juliga figurer platta, som när du gör pepparkakor, och sätt fast näsor ögon att annat. Gör ett litet hål längst upp på pyntet, så du sedan kan dra en tråd genom det för upphängning. När du härdat trolldegen i ugnen kan du måla pyntet och så klart klistra på glitter, paljetter och annat tjusigt.

Degen
Blanda ihop mjöl, salt och tapetklister-pulver i en bunke. Blanda i vattnet, och sist oljan. Rör om ordentligt! (Ett tips är att använda en mat-mixer)

Häll nu ut degen på ett underlag du inte behöver vara rädd om (gamla vaxdukar är toppen till hobbyverksamhet). Den kan verka torr och smulig, men när du knådat den i 10-15 minuter ska den mjukas upp. Degen ska vara fast innan du börjar bygga med den. Rulla ut en korv och häng den rakt ner i 30 sekunder. Om den börjar töjas är det för mycket vatten i degen. Det fixar du genom att knåda om degen med lite mer mjöl. En extra tesked olja brukar mjuka upp deg som blivit för hård eller torr.

Lägg degen i en plastpåse, slut till och låt den vila i ungefär en timme.

Gör figurer!
När du börjar arbeta med degen kan du gärna mjuka upp händerna också med lite olja. Om du behöver fästa ihop olika bitar av trolldeg kan du doppa ytorna i lite tapetklisterpulver och trycka ihop dem sedan. Vanligt vatten brukar räcka för att limma ihop mindre delar.

Det här receptet räcker till att fylla en plåt med trolldegs-pepparkakor, alltså platta figurer. Använd bakplåtspapper!

Gräddning
När du är färdig med dina skulpturer gräddar du dem i ugnen i 75-80 grader i cirka 12 timmar. Små figurer ( upp till ungefär 15 cm) är genomhärdade efter denna procedur, men större byggen kan behöva en tur till i ugnen. Små figurer kan du också snabbgrädda på tre timmar vid 110-120 grader.

Ett annat sätt är att grädda genom gradvis temperaturökning. Sätt ugnen på 75-90 grader och grädda i två timmar. Öka sedan temperaturen till 100 grader, och kör i ett par timmar till. Nästa tvåtimmarspass ökas till 125, och slutligen en sista gång på 150.

Den långa härdningsmetoden ger en trolldeg som är ljus till färgen. Intensivhärdningen och den gradvisa ökningen av temperatur ger mörkare resultat. Om man penslar med mjölk på degen blir den ännu mörkare. Täck gärna över dina lerfigurer med bakplåtspapper eller folie, så skyddar man dom mot att bli brända.

Det kan hända att trolldegen börjar jäsa i ugnen. Då har för mycket luft fastnat inne i degen. Då ska du genast ta ut den och pricka den med en nål eller tandpetare. Skulpturen kan spricka annars.

När trolldegsfiguren är stenhård och låter "ihålig" när man knackar på den, är den färdighärdad.

Trolldeg torkar i vanlig rumstemperatur också, men då tar det lite längre tid.

Måla
Den färdigbakade trolldegen kan målas med en massa olika färger. Hobbylack brukar vara bäst. den finns i en mängd färger och har en fin lyster. De färdigmålade figurerna bör täckas med klarlack. Den skyddar mot fukt och repor.
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB