Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Friaren med det gröna skägget

Spökhistoria från Sverige.

Det var en gång en rik handelsman som hade en mycket vacker dotter. Denna flicka hade bestämt sig för att aldrig gifta sig, hur rik eller stilig nu friaren än var. När hennes far frågade henne om verkligen inte en enda karl skulle passa henne svarade hon till slut: ”Om du hittar en friare med grönt skägg ska jag gifta mig med honom!”

Det verkade så klart som om flickan aldrig skulle bli gift och detta bekymrade handelsmannen djupt. Men så en mörk vinternatt knackade det plötsligt på dörren och när flickan gick och öppnade blev hon likblek. Där utanför stod en man med grönt skägg!

Hennes far blev däremot mycket lättad och bjöd in mannen. Innan flickan knappt visste ordet av hade pappan och främlingen gjort upp om bröllopet och till och med dagen för giftermålet bestämdes i en hast. Redan nästa dag vigdes den olyckliga flickan med sin grönskäggige friare och när ceremonin var över kom en överdådig vagn, tydligen från friarens hem, och hämtade upp dem bägge.

Nu var flickan på väg mot sitt nya hem, var det nu än kunde ligga. Men varje gång de passerade en kyrka, stannade hennes make vagnen och försvann in på kyrkogården. ”Han måste vara en mycket from människa som besöker varenda kyrka på vägen”, tänkte flickan. Men till slut blev det tjatigt och hon tröttnade på att sitta ensam i vagnen och frysa. Då de åter stannat vid en kyrka smög hon efter sin make och kikade in genom nyckelhålet i kyrkporten för att se vad han hade för sig. Till sin fasa såg hon mannen stå och tugga på ett färskt lik han just grävt upp på kyrkogården. Hon utstötte ett rop av skräck, vilket fick den grönskäggige kannibalen att snabbt vända sig om och stirra mot porten. Då rusade flickan blint ut i vinternatten, så långt bort från kyrkan och hennes fasansfulle man som hon kunde komma. När man hittade henne följande morgon var hon frusen och förvirrad. Det tog henne flera veckor i sängen för att återhämta sig igen. Hon hörde aldrig av sin grönskäggige make igen, men hon fruktade hela livet att han skulle återvända en dag och hon glömde aldrig den hemska synen i kyrkan.

Slut!
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB