Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Visste du att...

...jeansen från början inte var byxor för amerikanska cowboyer utan att de från början var sjömansbyxor. Det var italienska sjömän från Genua upptäckte att man vävde ett ovanligt starkt och hållbart tyg i den franska staden Denim. Man lät sy byxor av detta och kallade den Genuas. När amerikanerna upptäckte de italienska sjömännens byxor ”knyckte” man idén och kallade dem jeans.

...idén med guldring i ett öra kom från sjömän. Det fanns till och med en lag i Skottland som sa att alla sjömän måste ha en tjock guldring i ena örat. Om de föll i sjön och drunknade och senare sköljdes i land skulle guldet i ringen betala begravningskostnaderna.

...segelfartygen var dåtidens internet. Nyheter, maträtter, växter, uppfinningar, nya ord och mycket annat spreds över världen genom segelfartygen. Utan den idé, material och kunskapsspridning som skedde genom segelfartygen hade vi i dag kanske fortfarande levt som på medeltiden.

...de flesta av de gamla sjömännen var analfabeter. Det vill säga, de kunde inte läsa och skriva. Det gjorde att de fick hitta på andra sätt att förmedla sig med dem där hemma. Det var vanligt att man målade det man ville ha berättat till exempel på en ask eller sten. Det var också vanligt att man byggde miniatyrskepp eller modeller av platser man besökt i en liten ask som man skickade hem.

Om man ville veta om fästmön var kär och trogen så var det inte så lätt att skriva till henne och fråga. Då kom någon på idén att skicka en speciell knop, en kärleksknop, till den man älskade. Om hon fortfarande var kär och trogen så drog hon samman snörena så att knoparna möttes (pussades). Om kärleken var på väg att svalna så drog hon isär knoparna. Om hon hade hittat en ny fästman så drog hon isär snörena helt. Så det hon skickade tillbaka var bara två snörstumpar.

Det här kanske är en bra idé för dagens ungdomar. I stället för att fråga ”chans” så går man i stället och delar ut kärleksknopar och ser vad som händer.

...allt en sjöman ägde måste rymmas i hans sjösäck. Det gjorde att om han exempelvis ville bygga en fartygsmodell måste den skyddas på något sätt. Därför var det vanligt att man skar ut ett hål i en bok och stoppade in fartyget där.

Flaska med rumsrent innehåll.
...flaskskepp historiskt sett är en ganska ung företeelse. Sanningen är att det vanligaste motivet man stoppade in i flaskorna var små modeller av lättklädda och galanta damer.

...många svenska sjömän tog arbete (hyra) på engelska fartyg. I Sverige skrev man kontrakt för en seglation. Den varade från vår till höst. Ombord på engelska fartyg kunde man arbete hela året och på så sätt få en bättre inkomst. Det innebar att den svenska sjömanskulturen är mycket påverkad av den engelska. Det är många knopar och verktyg som inte fått svenska namn utan man använder fortfarande de engelska benämningarna.



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB