Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Tatueringar

En maorier med den typ av tatuering som James Cooks besättning såg för första gången.
Det är väl få saker som förknippas så intimt med sjömän som tatueringar. Det är oftast svårt att kunna sätta ett begynnelse årtal för en tradition men med tatueringar går det att göra. Årtalet är 1769. Det var det år James Cook gjorde sin första resa till Söderhavet med Endeavour. Hans besättning blev fascinerad (intresserad) av de kroppsbilder som de infödda hade på sina kroppar som de kallade ”tatau” ett tahitiskt ord för ”piska såren”.

Bilderna framställdes med hjälp av ett kamliknande föremål (au) som gjordes av ben och huggtänder och en iapalapa (ett trädstycke). Au sattes fast på änden av en träribba och placerades mot skinnet och med träpinnen (iapalapa) slog man den rytmiskt så att den gick igenom huden och färgade den permanent (det gick inte att ta bort). I Polynesien använde man sot som man blandade med kokosolja.

”Hackverktygen” kan liknas med hugg-gafflar som kunde ge olika mönster. Varje ö i Polynesien utvecklade sina egna traditionella mönster.

James Cooks resa satte snöbollen i rullning. Det blev mycket populärt bland sjömän att tatuera sig när de seglade i Polynesien eller när de stötte på polynesiska tatuerare.

När ryssen Admiral Krusenstern gjorde sin jordenruntsegling 1805 ville alla i besättningen ha en tatuering. Man tog då ombord en professionell tatuerare som knappt hann med att tatuera alla som ville ha en tatuering. Vid den här tiden gjordes de flesta tatueringarna i polynesisk stil men allt eftersom tatueringskonsten spred sig så började motiv och stilarter att bli mer och mer europeiska/amerikanska.

Fletcher Christian och George Stewart som var med om det berömda myteriet på Bounty 1789 hade båda stjärnor tatuerade på sina vänstra bröst. Det kanske var tidiga nautiska stjärnor.

Samuel O`Reilly, som var tatuerare i New York introducerade år 1891 den första elektromekaniska tatueringsmaskinen som gjorde att det gick fortare att göra en tatuering och det blev mindre smärtsamt. Tatueringsmaskinerna gjorde att det växte fram tatuerings-ateljéer i alla stora hamnstäder och det gjorde att nästan alla sjömän som ville, kunde skaffa sig en tatuering. Och det gjorde de. Samuel O`Reilly uttryckte det så här: ”En sjöman utan tatuering är som ett skepp utan grogg, icke sjövärdigt.”

Religion, vidskeplighet och folktro präglade till stor del valen av motiv för tatueringarna.

Det handlade om hemlängtan. Rädslan för att drunkna, rädsla för att inte få en kristen begravning och med detta inte komma till himlen. En annan stor motivgrupp var att visa andra vem man var. Man kan kalla det för en sorts gradbeteckningar som visade hur långt man hade seglat, vilka breddgrader man hade korsat och vilka farvatten man hade seglat i med mera.

Ett kors tatuerat på bröstet visade att man tillhörde kristendomen. Om man föll överbord och drunknade och inte kunde få en kristen begravning så gjorde det tatuerade korset att man kanske ändå kunde komma in i himlen.

”Hold” och ”Fast” tatuerat på knogarna på var sin hand skulle hjälpa sjömannen att säkrare ta sig fram i riggen, få säkert tag om perten (ett rep som hände under träbommarna som höll upp seglen) och inte ramla ner.

En gris och en tupp tatuerad på var sin ankel skulle skydda sjömannen från att drunkna. De här djuren fraktades av de flesta skepp i träburar på däck. Om skeppet gick under flöt burarna med sina djur. Oftast var grisen och tuppen de enda som överlevde en förlisning. Det fanns flera kombinationer av tupp och gris och de hade alla likartad innebörd.

En tatuerad fyr tillsammans med namnet på sjömannens hemstad var tänkt att ge honom tur på hans resa. Två stjärnor, en nautisk stjärna eller en kompassros skulle alltid visa vägen.

Tatueringar som statussymboler – ”gradbeteckningar”

  • Ett tatuerat ankare betydde att sjömannen hade korsat atlanten.
  • Ett fullriggat skepp betydde att ägaren hade rundat Cape Horn.
  • En drake betydde att han hade tjänstgjort i Kina.
  • En sköldpadda innebar att man hade korsat ekvatorn.
  • En gyllene drake symboliserade att sjömannen hade korsat datumlinjen.


Sjömannens vardag

Sjömannens verktyg

Knopskola

Skrock och folktro

Tatueringar

Shanties/sjömansvisor



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB