Havsdjupen
Ute på de öppna haven är det mindre mat, om man räknar bort planktonen. Fiskarna rör sig ofta i stim och jagar varandra. Många djur hittar sin mat vid ytan. Längre ner i havet tunnas mängden liv ut gradvis. Därför trodde man länge att de stora havsdjupen var tomma på liv men det har visat sig vara helt fel. Däremot är livet mycket speciellt och visar sig aldrig på något annat ställe i havet.
I den här biotopen finns inget ljus. Många av de djur som lever där är blinda eller har organ som producerar ljus. De lever av att äta varandra eller rester av döda djur från högre vattenskikt som faller ner. Eftersom det inte finns något ljus hittar man heller inga växter. Det finns däremot energikällor.
Mycket liv i djupen uppstår där det finns små vulkaner på havsbottnen. Dessa vulkaner liknar skorstenar och släpper ständigt ut värme. Denna värme ger liv åt enorma mängder bakterier som kan hänga i klasar runt vulkanens topp och sidor.
Bakteriena blir i sin tur näring åt många ryggradslösa djur som krabbor och sjöstjärnor. Dessa små "skorstenar" är lika viktiga i djupen som korallreven i grunda vatten. Många forskare funderar på om det var just så livet uppstod i urhaven för över 500 miljoner år sedan.