Pingviner
Pingvinerna är nog de mest specialiserade fåglarna till havs. De är helt anpassade till ett liv i Antarktis (Sydpolen) kalla klimat, även om man också hittar dem på varmare breddgrader som till exempel Galapagosöarna och Peru.
|
1. Kejsarpingvin, 120 cm hög 2. Klipphopparpingvin, 45-58 cm hög 3. Kungspingvin, 90 cm hög 4. Ringpingvin, 72 cm hög |
Deras vingar är omvandlade till simfenor och de kan inte flyga alls längre. När de går rör de sig också klumpigt och hoppar ofta fram. Men i vattnet är de som snabba torpeder och simmar lätt ifatt de flesta fiskar.
En pingvin kan hålla sig i vattnet i flera veckor, men tar sedan igen sig lika lång tid på land. Pingvinerna har fettindränkta fjädrar som skyddar dem mot kyla och fukt, och ett tjockt späcklager som ger dem energi utan att de behöver äta.
Fettet i fjädrarna gör att de kan lukta ganska illa. Detta kommer särskilt till användning när det är dags att ruva de nylagda äggen. Det är oftast hannarna som ruvar genom att lägga upp ägget på fötterna. Ingenting får dem att rubba på sig under denna tid och till och med i fruktansvärda snöstormar står de kvar. Då är förstås det där späcklagret bra att ha. En äggruvning kan ta upp till två månader!
Pingvinerna är en viktig matkälla för många andra djur som späckhuggaren. Pingvinerna håller ihop i stora flockar och kan ta upp kilometerlånga strandremsor under häckningen. Eftersom de också klarar av att leva i varmare klimat kan de ofta ses i djurparker runt om i världen.