Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Ryggradslösa djur

Det här är den största gruppen djur i världshaven, och den äldsta. De var de första som utvecklades i världshaven och många av dem har inte förändrats särskilt mycket under årmiljonernas lopp. Som namnet berättar har de ingen ryggrad, eller skelett heller för den delen.

En av de största grupperna kallas nässeldjur. Dit hör bland annat maneterna och havsanemonerna. De har fått sitt namn av att de har så kallade "nässelceller", trådar som man kan sticka och bränna sig på. Mest känd av nässeldjuren är nog brännmaneten, som vi har i Sverige.

Det finns två olika sorters nässeldjur: Frisimmande medusor och fastsittande polyper.

Hos många nässeldjur är de här två formerna olika delar av deras utveckling, medan andra arter är medusor eller polyper hela livet. Många nässeldjur klumpar sig samman i stora kolonier. Korallreven är ett exempel på detta. Koraller kan se ut som märkliga växter men egentligen är det djuren och deras skal som man ser.

Till blötdjuren hör musslor, snäckor, sniglar och bläckfiskar. Snäckorna och musslorna skyddar sina mjuka kroppar med skal. Havssniglarna saknar skal och simmar fritt i vattnet. De är oftast färggranna och många av dem är giftiga.

Några av bläckfiskarna har skal, men oftast bara mjuka sådana. Blötdjuren, också kallade mollusker, är muskullösa och starka. Musslor kan hålla igen sina skal mycket hårt. Många musselarter odlas för att bli mat.

Kräftdjuren har en sorts skelett, ett skal som sitter på ytsidan av kroppen. De tillhör också leddjuren, precis som insekter och spindlar. De flesta kräftdjur är mycket små och simmar runt i vattnet. Andra, som krabbor och humrar kan bli riktigt rejäla. De är nästan alla ätbara och många odlas, liksom musslorna.

I gruppen tagghudingar hittar man bland annat sjöstjärnor, sjöborrar och sjögurkor. Några av dessa, som sjöborren, har ett skal av sammansmälta benplattor. Andra, som sjöstjärnan, har benplattorna spridda över kroppen som små taggar.

Tagghudingarna rör sig framåt med hjälp av en mängd små sugfötter. De har också ett vatten-sug-system, som hjälper dem att både röra sig och andas. Det finns också en mängd maskliknande djur och svampdjur. Svampdjuren sitter oftast fastvuxna vid stenar och filtrerar vatten genom huden. De är bland de mest primitiva varelserna på vår planet och saknar helt nervsystem.


Maskar

Koralldjur

Sjöpungar

Maneter

Sniglar, snäckor och musslor

Bläckfiskar

Sjöstjärnor

Ormstjärnor

Kräftdjur

Kräftlika djur

Sjöborrar

Sjögurkor


Ryggradslösa djur

Fiskar

Reptiler

Däggdjur

Fåglar

Främmande liv



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB